Реклама
Реклама
Реклама

Як оформляється друга пенсія для військових пенсіонерів?

  1. Як формується друга пенсія для військових пенсіонерів
  2. Як розрахувати другу пенсію військовим пенсіонерам
  3. Право родичів на другу пенсію військовослужбовця у відставці

Це не вигадка. Ті, хто пішов у відставку військовослужбовці, отримуючи виплати з військового відомства, можуть накопичити на пенсію, належну звичайним громадянам. Це можливо через надходження грошей з різних джерел. Першу пенсію складають кошти, зарезервовані Міністерством оборони, другу - особисті накопичення, перекладені роботодавцем на рахунки Пенсійного фонду за час роботи військового пенсіонера на підприємстві.

Часу для формування повноцінної другої пенсії достатньо. У розпорядженні є 10-15 років, за які треба встигнути накопичити необхідну пенсійним законом кількість балів і відпрацювати, офіційно оформивши на підприємстві, не менше 7 років. Згідно з пенсійною реформою показники щороку збільшуються в розмірі. Зростання завершиться лише в 2024 році. Хто хоче в старості отримувати більше грошей, дарма часу не втрачають і підшукують гідне місце роботи.

Коли настане пора оформляти другу пенсію, буде потрібно довести зроблені роботодавцем перерахування
Коли настане пора оформляти другу пенсію, буде потрібно довести зроблені роботодавцем перерахування. Ці відомості містяться в індивідуальному особовому рахунку ( СНІЛС ). Отримати його можна зареєструвавшись в системі пенсійного страхування . Оформлення свідоцтва бере на себе підприємство після укладення трудового договору і протягом одного-півтора місяці воно передається на руки прийнятому в штат працівникові.

Як формується друга пенсія для військових пенсіонерів

Правила нарахування пенсій для військових і решти населення Росії визначаються різними документами. Для звичайних громадян застосовується закон «Про страхові пенсії» під номером 400, для відслужили в лавах Збройних Сил - прийнятий в лютому 1993 року закон №4468-1. Між ними немає протиріччя. Звільнилися військовослужбовці отримують статус цивільних осіб. З цього моменту до них застосовуються норми цивільного законодавства.

Як почати накопичувати гроші для додаткової пенсії? Офіційно працевлаштуватися! Сірі схеми з зарплатою «в конверті» не підійдуть. Організація не стане терпіти додаткові збитки і оплачувати страхові пенсійні внески працівника, якщо інформація про видану зарплату недоступна контролюючим органам.

Оформлення згідно із законом не залишає роботодавцю шансу приховати гроші. Він зобов'язаний регулярно перераховувати кошти на рахунок Пенсійного фонду. Військовому пенсіонеру залишається просто працювати, а суму, призначену до подальшої виплати у вигляді пенсійних нарахувань, стане збільшувати роботодавець. Однак акумулювання коштів не єдина умова беззастережного призначення другої пенсії.

Відповідно до закону №400 потрібно дотримати вимоги:

  • досягти віку, що дає право отримувати пенсію на загальних підставах: чоловікам - 60 років, жінкам - 55;
  • за нормами 2016 року заробити 9 пенсійних балів і відпрацювати 7 років страхового стажу.

Сюди зараховують невраховані при оформленні військової пенсії роки. Відпрацьований після 1 січня 1997 року стаж визначається за наявною в системі ОПС інформації. Буває, громадянин не відразу реєструється в системі пенсійного страхування.

Тоді страховий стаж визначають за довідками про заробітну плату, з укладеними договорами найму, трудовій книжці та інших документів, що дозволяє встановити реальний стан речей. Також до уваги беруться свідчення. Мінімальна кількість свідків - 2 людини.

Як розрахувати другу пенсію військовим пенсіонерам

Все залежить від суми перераховуються внесків. Коли трудова діяльність протікала в проміжок до 2002 року, основою для розрахунку береться середня зарплата з січня 2001 року по січень 2002. Допускається використовувати інший варіант - взяти в формулу не останній рік, а будь-які п'ять років до зазначеної вище дати.

Чим більше залікових балів накопичить колишній військовослужбовець за період робочої діяльності на «громадянці», тим більше вийде розмір додаткової пенсії
Чим більше залікових балів накопичить колишній військовослужбовець за період робочої діяльності на «громадянці», тим більше вийде розмір додаткової пенсії.

Розраховується він за формулою:

П = Б * Ц1Б, де:

  • П - розмір другої пенсії;
  • Б - кількість накопичених пенсійних балів;
  • Ц1Б - ціна одного бала.

В обчислення не входить фіксована виплата, розмір якої в 2016 році дорівнює 4 558 рублів. Військовим пенсіонерам вона не годиться. Після призначення «громадянської» пенсії військовослужбовці у відставці можуть продовжувати працювати. Тоді щорічно 1 серпня проводиться перерахунок її страхової частини. Щоб сума, призначена до виплати, росла швидше, варто на час від неї відмовитися.

Якщо кількість зароблених балів залежить цілком від працюючого військового пенсіонера, то їх вартість - величина постійна. У 2016 році кожен бал коштує 74 рубля. Подаючи до Пенсійного фонду запит через форму, розташовану на офіційному сайті, з'ясовують скільки вже нараховано балів.

Військовим пенсіонерам, що недавно почали формувати додаткові виплати по старості, ще простіше. Якщо вони почали громадянську трудову діяльність з 2016 року, розрахувати бали допоможе спеціально створений програмістами ПФ калькулятор. У нього потрібно внести лише суму, щомісяця одержувану на підприємстві.

Право родичів на другу пенсію військовослужбовця у відставці

Після смерті військового пенсіонера скористатися другою пенсією зможуть непрацездатні родичі, які не мають іншого доходу (дружина, діти і так далі). Відпрацьований «цивільний» стаж пішов з життя повинен перевищувати 1 місяць. Претендують на пенсію люди визначаються 2 статті закону №400.

Для оформлення другої пенсії потрібно написати заяву і надати документи:
Для оформлення другої пенсії потрібно написати заяву і надати документи:

  • паспорт РФ;
  • СНІЛС ;
  • довідку про призначеної колишньому військовослужбовцю додаткової виплати;
  • свідоцтво, яке підтверджує його смерть, а також трудова книжка або інший документ, що підтверджує вироблений страхового стажу;
  • документи, що вказують на родинні зв'язки заявника з покійним і його дохід за обрані на власний розсуд 5 років до 1 січня 2002 року або за останній рік до цієї дати.

Військові пенсіонери поставлені в привілейоване становище порівняно зі звичайним громадянами. Можливість отримувати в похилі роки дві пенсії - цінний подарунок від держави. Це плата за позбавлення і небезпеки, якими насичена життя військовослужбовців, і визнання їх заслуг.

Як почати накопичувати гроші для додаткової пенсії?