Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити військову іпотеку, як отримати іпотеку військовослужбовцю, які банки працюють з військової іпотекою

  1. Військова іпотека: як отримати
  2. Яке житло підходить під військову іпотеку: основні вимоги
  3. Як працює військова іпотека: вимоги до учасників, особливості програми
  4. Як розраховується військова іпотека
  5. Які банки надають військову іпотеку

Програма «Військова іпотека» з'явилася в 2004 році. Вона має на увазі під собою накопичувальну іпотечну систему (НІС), в результаті якої військовослужбовці, які уклали контракт після 1 січня 2005 року, можуть придбати житло на вигідних умовах. Погашення кредиту відбувається за рахунок федерального бюджету.

Військова іпотека: як отримати

Військова іпотека: як отримати

Перед тим, як взяти військову іпотеку, необхідно стати учасником програми. Деякі військовослужбовці стають обов'язковими учасниками і отримують сертифікат без подачі рапорту на ім'я командира частини.

Учасником може стати кожен військовий, який досяг 25 років, випускники вищих військових закладів, прапорщики, офіцерський склад і т.д.

Стати учасником НІС можна на добровільній основі. Для цього потрібно написати рапорт і отримати сертифікат учасника.

  • Військовослужбовець відкриває рахунок, на який будуть надходити державні кошти. Вони надходять щомісяця у вигляді фіксованої суми, однаковою для всіх військових. На даний момент вона становить 20 490 рублів на місяць. Детальну інформацію про те, як оформляється іпотека військовослужбовцям, яка сума належить, можна дізнатися за місцем служби.
  • За рік можна накопичити суму в 245 880 рублів. Якщо говорити про те, через який час можна отримати військову іпотеку, необхідно почекати термін в 3 роки. Учасником можна стати відразу ж після укладення контракту, а купити квартиру через 3 роки участі в програмі, коли накопичиться достатня для початкового внеску сума.
  • Через 3 роки учасник отримує житловий цільову безвідсоткову позику і свідоцтво про участь в програмі.
  • Протягом півроку необхідно підшукати квартиру або повернути свідоцтво до тих пір, поки житло не буде підібрано.
  • Після вибору житла гроші з накопичувального рахунку переводяться на рахунок банку в якості початкового внеску. Укладається договір між учасником, банком і ФГКУ «Росвоеніпотека». Після цього проводиться покупка квартири, а іпотечний борг гаситься за рахунок держави.

Рахунок є іменним. При виникненні питань, як перевірити військову іпотека, як дізнатися суму накопичень по військовій іпотеці, необхідно звернутися в банк, який відкрив рахунок. Ця інформацій надається тільки власникові рахунку особисто.

Яке житло підходить під військову іпотеку: основні вимоги

Військовослужбовець має право брати участь в програмі НІС незалежно від його сімейного та житлового положення. Наявність дітей, сім'ї, інших квартир не впливає на участь в програмі.

Вибір квартири залежить не від її розміру, а від суми. В середньому розмір цільового житлової позики на перевищує 2,2 млн рублів. Якщо квартира дорожче, військовослужбовець доплачує за неї самостійно. Це може бути приватний житловий будинок, квартира, повністю комунальна квартира, таунхаус, але не кімната в гуртожитку. Детальніше про те, які квартири підходять під військову іпотеку, розкажуть у банку, де береться кредит.

Обране житло повинно відповідати ряду вимог.

  • У приміщенні повинні бути всі зручності: кухня, туалет, ванна кімната.
  • Обов'язкова наявність електрики, газу, води.
  • Не повинно бути дерев'яних перекриттів через високу пожежну небезпеку.
  • Будинок повинен бути побудований після 1970 року.

До того, як отримати іпотеку, військовослужбовцю необхідно звернутися до оцінювача для визначення реальної ринкової вартості житла. Перевірятися буде і юридична чистота квартири. При отриманні схвалення банку іпотечний договір буде укладено.

Якщо виникає питання про те, як продати квартиру по військовій іпотеці, слід звернутися в кредитну організацію. З продажем можуть виникнути складності до погашення боргу і закінчення контрактної служби. Якщо військовий був звільнений зі служби, він платить іпотеку самостійно. При необхідності банк може піти на продаж квартири і погашення боргу і відсотків.

Продавці нерухомості з легкістю йдуть на угоди по військовій іпотеці через їх юридичної чистоти і безпеки.

Як працює військова іпотека: вимоги до учасників, особливості програми

Крім віку та обов'язкової військової контрактної служби ніяких вимог до учасника програми не пред'являється. Пенсійний вік військовослужбовців знижений, тому на момент закінчення виплат учасник повинен бути не старше 45 років. Це враховують банки при розрахунку термінів кредитування.

Накопичувальні кошти можна використовувати двома способами:

  • Через 3 роки після початку участі в НІС взяти житловий цільову позику і придбати житло. Виплачувати іпотечні внески чинним військовослужбовцям буде держава.
  • Залишити гроші на рахунку і використовувати їх на свій розсуд після закінчення терміну договору.

У разі загибелі військовослужбовця гроші з його накопичувального рахунку успадковують його найближчі родичі.

Нерухомість, що купується по військовій іпотеці, оформляється на військовослужбовця і не ділиться при розлученні.

Оформленням кредиту займає Росвоеніпотека і банк. Всі питання щодо того, як погасити військову іпотеку, що таке військова іпотека, як перевірити рахунок, які документи потрібні для військової іпотеки слід адресувати працівникам банку. Вони зобов'язані надати докладну інформацію по цій темі.

При оформленні потрібно паспорт, військовий квиток, сертифікат учасника та інформація по рахунку (якщо рахунок відкритий в цьому ж банку, співробітники перевіряти його самостійно). Ці ж документи допоможуть вирішити питання про те, як дізнатися накопичення по військовій іпотеці.

Свідоцтво, яке видається учаснику програми, має термін дії (півроку). Після закінчення терміну дії свідоцтво потрібно здати. Після пошуку підходящої квартири запит на свідоцтво поновлюється.

Як розраховується військова іпотека

Розрахувати суму військової іпотеки дуже просто за допомогою онлайн калькулятора. Суми надходжень фіксовані. Необхідно лише ввести рік і місяць вступу в НІС, у вікні висвітиться накопичена сума.

Існують більш докладні калькулятори, де необхідно ввести інформацію про вартість нерухомості, першим внеском. У графах висвітяться цифри, що показують розмір можливого кредиту і цільової позики, а також можливий термін кредитування.

Про особливості військового кредитування і про те, як розрахувати військову іпотеку, потрібно дізнаватися в банках. Відсоток, терміни та інші умови можуть відрізнятися.

При самостійному розрахунку потрібно враховувати, що за час розгляду заявки і пошуку квартири сума збільшиться. Вся процедура триває близько 3 місяців, за цей час рахунок поповниться на 61 470 рублів.

Які банки надають військову іпотеку

Коло банків, що працюють з військової іпотекою, зростає. Спочатку це були тільки банки - партнери АІЖК (Агентство з іпотечного житлового кредитування).

Про те, які банки працюють з військової іпотекою, можна дізнатися за місцем служби при отриманні сертифікату або ж знайти цю інформацію в інтернеті. Кредитні організація пропонують різні умови кредитування: від розміру суми до терміну.

  • Сбербанк. Банк пропонує суму в розмірі до 1 900 000 рублів з процентною ставкою 12,5%. Відсоток нижче, ніж для інших позичальників. Довідка про середній дохід не потрібно, достатньо сертифікату учасника, паспорта і військового квитка. Термін - до 15 років. На момент завершення виплат позичальник не повинен досягти пенсійного віку (45 років). Обов'язково страхувати житло, страхування життя і здоров'я - за бажанням. Дружина або чоловік учасника програми стають поручителями (НЕ созаемщиками).
  • ВТБ24. Банк пропонує військову іпотеку на суму від 300 000 до 1 930 000 рублей. Відсоток - 12,5% річних. Термін кредитування до 15 років. Початковий внесок знижено в порівнянні зі звичайним іпотечним кредитом (10% замість 20). Комісії не передбачені. Обов'язкове страхування житла.
  • Зв'язок-Банк. Банк пропонує досить вигідні умови, але не знижує розмір початкового внеску. Початковий внесок - від 20% і вище. Сума від 400 000 до 2 100 000 рублів. Відсоткова ставка - 11,25%. Термін - до 20 років. Обов'язковою є страхування придбаного житла.
  • Газпромбанк. Банк пропонує кредит в розмірі до 2 000 000 рублів. Мінімальний початковий внесок - 20% від вартості нерухомості. Підтверджувати платоспроможність не потрібно. Відсоток по кредиту - 11%. Термін до 25 років.

Серед інформації про те, які банки дають військову іпотеку, можна знайти зручні сервіси подачі заявки онлайн. При підтвердженні заявки необхідно принести оригінали всіх документів до найближчого відділення банку.

Рекомендуємо також