Реклама
Реклама
Реклама

Отримав громадянство рф як поміняти водійські права

  1. Зміна постійного місця проживання
  2. Які документи подаються?
  3. написання заяви
  4. Чи є необхідність здавати іспит?
  5. Держмито: розмір і порядок оплати
  6. Порядок отримання водійського посвідчення
  7. Можливі причини відмови в здійсненні обміну

Водійські права - це документ, що дозволяє їх власникові управляти тим або іншим транспортним засобом. Переїзд в Росію і отримання громадянства РФ вимагають подальшого обов'язкового обміну водійських прав. Процедура здійснюється з урахуванням змін в профільному законодавстві, які набули чинності в 2016 році.

Зміна постійного місця проживання

Громадянин, який отримав громадянство РФ, повинен знати, як поміняти права. При зміні громадянства, яке здійснюється іноземними особами, які прийняли рішення переїхати в Росію, закордонне посвідчення водія вважається дійсним тільки шістдесят днів з дня перетину державного кордону.

Винятком є ​​випадки, коли дозвіл на перебування в країні виходить заздалегідь в посольстві. Тоді цей момент є початком обчислення терміну. Цього часу цілком достатньо, щоб звернутися із заявою про обмін іноземної водійського посвідчення в зв'язку зі зміною громадянства. Пропускати даний термін не рекомендується, так як документ втратить свій правовий статус. У зв'язку зі змінами до правил дорожнього руху, прийнятими в 2016 році, використання таких посвідчень прирівнюється їзді без прав і карається штрафом від 5 до 15 тисяч.

Аналогічна процедура стосується і власників радянських прав, виданих до 1992 року. Використовувати їх як документ, що дозволяє управляти технікою, категорично заборонено.

Які документи подаються?

Щоб замінити іноземні права на російські, водієві потрібно підготувати комплект документів, який буде складатися з:

  • заяви встановленої форми;
  • паспорта громадянина РФ або документа, що посвідчує особу (обов'язковим є надання ксерокопії сторінки з фотографією і реєстрацією);
  • іноземних діючих прав (замінений документ потім повертається водієві);
  • медичного огляду відповідної форми (медкомісія складається з семи фахівців різних профілів);
  • квитанції про сплату держмита.

У разі якщо іноземні права не відповідають існуючим стандартам, доведеться підготувати оригінал і копію перекладу посвідчення, завірені нотаріально.

Заміна водійського посвідчення може також здійснюватися особами, що стали володарем посвідки на проживання. Цій категорії громадян доведеться також подати копію свідоцтва про прописку.

Не дивлячись на те, що зміни, прийняті в 2016 році, серйозно посилили ПДР, заново вчитися в автошколі таким громадянам не доведеться.

написання заяви

Подати заяву про обмін зарубіжних прав на російські в будь-який відділ ГИБДД. Якщо заявник є власником дозволу на проживання, за отриманням документа доведеться звертатися до підрозділу ДАІ, розташоване за місцем тимчасової реєстрації.

Форма заяви була затверджена в 2016 році, і заповнюється в суворому дотриманні вимог законодавства. Отримати бланк і ознайомитися з правилами його оформлення можна на офіційному сайті ГИБДД або в будь-якому відділенні дорожньої інспекції. Він складається з шапки документа, де вказується:

  1. повне назви відділення, в яке адресовано заяву;
  2. особиста інформація заявника, включаючи місце народження, адреса реєстрації та дані паспорта.

Далі заповнюється тіло документа, в яке вноситься така інформація:

  • суть прохання (в даному випадку «прошу замінити іноземні водійські права на російські»);
  • підставу (їм може бути отримання громадянства РФ або виду на проживання);
  • дані посвідчення, яке підлягає заміні;
  • перелік документів, що додаються;
  • особистий підпис і дата.

Зібравши все необхідне, слід звернутися до відділення ГИБДД.

Чи є необхідність здавати іспит?

При обміні закордонного посвідчення водія на російські, заявнику доведеться складати іспити в ГИБДД. Це буде:

  1. Перевірка рівня знань теорії. Відповідно до змін до правил дорожнього руху 2016 року претендент повинен дати відповідь на 20 питань, зробивши не більше двох помилок. Пройшовши цей етап, кандидат допускається до другої частини випробування.
  2. Демонстрація навичок водіння. При проходженні цього етапу водієві за вчинення помилок нараховують штрафні бали. Їх загальна кількість не може перевищувати 5. Слід бути уважним, так як їх можна отримати за одну грубу помилку.

Якщо претендент не впорався з одним з етапів випробування, перездача призначається не раніше, ніж через тиждень. При цьому здавати доведеться тільки ту частину іспиту, яка була не зарахована.

Держмито: розмір і порядок оплати

Громадянин, який звернувся в ДАІ з метою заміни іноземних водійських прав на російські, повинен сплатити держмито . На сьогоднішній день її розмір становить 2000 рублів. Оплату можна здійснити через:

  • в відділення або банкомат будь-якого банку;
  • електронний гаманець;
  • інтернет банкінг.

Вибираючи зручний варіант, слід звернути увагу на терміни проведення операції, так як в деяких випадках оплата може надходити на розрахунковий рахунок протягом трьох днів.

Порядок отримання водійського посвідчення

Для виконання обміну іноземних прав необхідно:

  1. підготувати пакет документів;
  2. успішно скласти іспит;
  3. записатися на прийом до фахівця автоінспекції.

Перевірка наданої інформації займе не більше 30 хвилин. Після цього водія запросять для того, щоб зробити фото на документ. Виготовлення документа займе також трохи часу. Можливість попереднього запису на прийом дозволить істотно скоротити час перебування в підрозділі ДАІ. Вся процедура займе не більше години.

Можливі причини відмови в здійсненні обміну

Громадянину, який звернувся з проханням про обмін закордонного посвідчення водія на російське, може бути відмовлено в наданні послуги за умови, що у документів:

  • період дії закінчився;
  • є виправлення, а також помарки, що не завірені відповідним чином;
  • співробітником ДАІ виявлено підробка;
  • подано неповний пакет.

Серйозні проблеми виникнуть при подачі підроблених документів. В цьому випадку особі не уникнути порушення кримінальної справи.

Які документи подаються?
Чи є необхідність здавати іспит?