Реклама
Реклама
Реклама

Довіреність на зняття транспортного засобу з обліку в ГИБДД в 2019 році

  1. види довіреностей
  2. Оформлення документа
  3. Необхідні документи
  4. Для фізичних осіб
  5. Для юридичних осіб
  6. Процедура зняття ТЗ з реєстраційного обліку за дорученням
  7. Які складнощі можуть виникнути
  8. висновок

Коли у людини немає можливості робити щось особисто, він вибирає представника і видає на нього довіреність. Оформити такий документ можна і в випадках, коли потрібно виконати реєстраційні дії в ГИБДД. Довіреність на зняття з обліку транспортного засобу видається власником машини уповноваженій особі, і нехай вони служать всі необхідні дії.

види довіреностей

види довіреностей

У цивільному праві передбачені три їх види:

  • разова - надає повноваження зробити конкретну дію, вказане в документі, після чого втрачає силу;
  • спеціальна - дається можливість виконувати від імені довірителя ряд однотипних дій;
  • генеральна - автор документа надає вибраній особі практично повну свободу щодо розпорядження майном.

Довіреність на зняття автомобіля з обліку в ГИБДД допускається оформляти в простій письмовій формі. Написати її можна навіть від руки. Нотаріального завірення при цьому не потрібно. Виняток становить утилізація машини, а також переоформлення довіреності на третю особу.

Для багатьох автовласників актуальним є питання, чи можна зняти машину з обліку за генеральним дорученням. Якщо це зазначено в списку повноважень, такі дії допустимі. Однак генеральна довіреність вимагає обов'язкового нотаріального посвідчення.

Оформлення документа

Уніфікованої форми для довіреності на реєстраційні дії немає. Але документ обов'язково повинен містити наступну інформацію:

  • місце і дату складання. Без дати доручення буде недійсна;
  • ідентифікаційні відомості про ТЗ: марка, модель, номери та ін .;
  • П. І. Б., паспортні дані, адреси сторін. Якщо одна з них є юридичною особою, потрібно вказати реквізити, а також П. І. Б. і посада видав документ;
  • дії, які вбрання особа має право здійснювати, і можливість їх передоручення;
  • період дії. Якщо цей пункт відсутній, документ втратить чинність через рік;
  • підписи сторін.

Якщо цей пункт відсутній, документ втратить чинність через рік;   підписи сторін

Завантажити зразок довіреності

Завантажити зразок довіреності на утилізацію авто

Також рекомендується вказати підрозділ автоінспекції, куди довіреній особі потрібно звернутися. На цій сторінці можна скачати бланк довіреності на зняття автомобіля з обліку в ГИБДД в 2019 р документі не повинно бути виправлень і помарок. У рукописному варіанті не допускається зміна стержня з пастою і різний почерк (крім підписів). Потрібно підготувати два примірники: один для ГИБДД, другий для обраного представника.

Необхідні документи

Для зняття з обліку буде потрібно заповнити заяву і підготувати пакет паперів. Вони будуть відрізнятися в залежності від юридичного статусу звертається за реєстраційними послугами.

Для фізичних осіб

Коли повноваження передаються фізичній особі, в ГИБДД йому потрібно буде пред'явити:

  • свій паспорт;
  • свідоцтво про реєстрацію ТЗ.

Щоб правильно оформити довіреність від фізичної особи на зняття автомобіля з обліку в ГИБДД, скачайте і вивчіть типовий зразок.

Для юридичних осіб

Якщо потрібно зняти з обліку автомобіль, що належить організації, її керівник також може оформити довіреність на обраного представника. Крім неї знадобляться:

  • паспорт довіреної особи;
  • документи на авто: техпаспорт і свідоцтво про реєстрацію.

Скачайте зразок довіреності від юридичної особи в ГИБДД на зняття машини з обліку. Завіряти її потрібно підписом керівника і печаткою організації. Крім посвідчення особи, документів на транспортний засіб і довіреності, можуть знадобитися паперу, на підставі яких проводиться зняття: договір купівлі-продажу, лист від слідчого про викрадення і т. П.

Процедура зняття ТЗ з реєстраційного обліку за дорученням

Ситуації, коли необхідно зняти автомобіль з обліку, описані в Наказі МВС №605 від 07.08.2013. Серед них:

  • передача ТЗ іншій особі;
  • розкрадання;
  • закінчення терміну реєстрації;
  • утилізація;
  • транспортування машини за кордон.

Коли потрібно зняти з обліку машину за дорученням, дії уповноваженої особи аналогічні тим, які виконував би власник. Буде потрібно звернутися до органу, де здійснювалася реєстрація, уявити зібрані документи і сплатити мито. Також необхідно доставити туди машину або пред'явити акт огляду.

Співробітники ГИБДД звіряють інформацію, перевіряють правомірність дій і можливість зняти машину з обліку. Після чого фіксують, що автомобіль більше не належить колишньому власникові. Для тих, хто не хоче втрачати час на очікування в «живій» черзі, існує можливість записатися на реєстрацію в Державтоінспекції на сайті «держпослуги».

Які складнощі можуть виникнути

Перша проблема може виникнути в органах МВС. Деякі співробітники відмовляються приймати доручення в простій письмовій формі, не завіреної у нотаріуса. При цьому вони посилаються на внутрішні положення. Якщо довіреність не Генеральна, і потрібно зробити тільки реєстраційні дії, така відмова є неправомірною. Тому якщо немає бажання звертатися до нотаріуса, потрібно попросити письмову відмову в прийнятті документа і оскаржити його.

Друга проблема може виникнути у колишнього власника машини, який продав її за генеральним дорученням. Новий господар транспортного засобу не завжди поспішає знімати його з обліку і переоформляти на себе. Податкові квитанції і штрафи продовжують приходити продавцеві, оскільки автомобіль як і раніше зареєстрований на його ім'я. В цьому випадку потрібно або зв'язатися з покупцем і настояти на тому, щоб він офіційно зареєстрував зміну господаря, або зробити це самостійно.

висновок

Оформлення довіреності на зняття авто з обліку не вимагає тривалого часу або спеціальних знань. Досить заповнити стандартний бланк, не допускаючи помарок і виправлень. Сама процедура в ГИБДД не відрізняється від тієї, яка передбачена при виконанні дій особисто власником.