Реклама
Реклама
Реклама

Довідка для отримання водійського посвідчення, як обгрунтування можливості керувати транспортним засобом

  1. Встановлені законом норми проходження медичного огляду та оформлення довідки
  2. Головні підстави необхідності оформлення медичного свідоцтва водіями
  3. Встановлена ​​форма медичного свідоцтва для водіїв
  4. Час легітимності медичного свідоцтва водія
  5. Процедура проходження медичної комісії
  6. Основні причини відмови у видачі медичного свідоцтва автомобілісту
  7. Правові покарання за ігнорування процедури медичного огляду стану здоров'я водієм
  8. Можливість оформлення довідки в медичних установах з недержавним статусом
Юридична консультація

>>> Довідка для отримання водійського посвідчення, як обгрунтування можливості керувати транспортним засобом

Законодавчими нормативними актами передбачено, що керування транспортними засобами на автомобільних дорогах допускається особами, які мають здоров'я в межах норми. Ця норма обґрунтовується тим, що водій через різке загострення будь-якого захворювання і погіршення самопочуття може створити серйозну ДТП з величезною кількістю людських жертв. Саме тому в процедурі отримання водійського посвідчення встановлений обов'язковий огляд стану здоров'я в і отримання відповідної медичної довідки. Без даного лікарського висновку, що свідчить про стан здоров'я, водіям категорично забороняється сідати за кермо транспортного засобу.

Встановлені законом норми проходження медичного огляду та оформлення довідки

Медогляд можна пройти як в приватній, так і держклініці

Первоначальна потреба в медичному огляді стану здоров'я, виникає у новачків водіїв перед здачею всіх іспитів для отримання водійських прав. Однак подібна процедура буде постійно повторюватися протягом усього водійського стажу. Тобто, протягом усього часу керування автомобілем у водія має бути дійсне медичне свідоцтво, що його здоров'я знаходиться в межах норми. Кожному автомобілісту варто пам'ятати, що існує цілий ряд ситуацій, коли потрібно проходити медичну комісію для отримання довідки встановленої форми. До них відноситься:

  1. первинна процедура отримання водійських прав.
  2. Заміна застарілого зразка посвідчення водія при встановленні нового формату.
  3. Повернення документа на право керування транспортним засобом, вилученого судовою інстанцією.
  4. Відновлення водійських прав після втрати або крадіжки.
  5. Оформлення документа на право керування транспортним засобом міжнародного формату.
  6. Отримання нових прав після закінчення терміну дійсності старих.
  7. відкриття другого категорії.

Головні підстави необхідності оформлення медичного свідоцтва водіями

Більшість автомобілістів з розумінням ставляться до необхідності проходження медичної комісії в тій, чи іншій ситуації. Хоча на дану процедуру їм доводитися витрачати силу-силенну часу. Вони чітко розуміють, що це встановлена ​​законом міра, викликана для встановлення рівня здоров'я організму. Одним словом, основна мета оформлення медичного огляду водіїв - це недопущення до керування транспортними засобами осіб, яким за станом здоров'я забороняється виконувати такі функції.

На практиці встановлено цілий перелік хвороб, які повністю виключають отримання дозволу на те, щоб бути прямим учасником дорожнього руху. Цей список скорочує ризики виникнення ДТП на автомобільних трасах і дорогах в населених пунктах.

Встановлена ​​форма медичного свідоцтва для водіїв

Медична довідка для процедури отримання або переоформлення водійських прав має встановлений нормативними актами зразок. Він затверджений Міністерством охорони здоров'я Росії. Даний документ є не просто спеціальним відформатованим бланком з певними графами заповнення, а має вигляд державного документа з декількома ступенями захисту. Ці захисні характеристики практично повністю виключають можливість його підробки.

Такі документи зараховуються до спеціального виду і видаються під сувору звітність, що передбачає їх реєстрацію в спеціальному журналі обліку. Якщо документ не був зафіксований в процесі видачі, то він вважається недійсним.

Час легітимності медичного свідоцтва водія

Медична довідка для отримання водійських прав: бланк

Час дійсності медичної довідки для автомобілістів дуже багато викликає дискусій. Але хто б, що не говорив і які б аргументи не доводив, але згідно із законодавчими документами термін дійсності даного документа становить п'ять років. Водії, які працюють на підприємствах, зобов'язані проходити медичну комісію один раз в два роки з обов'язковим оформленням даного свідоцтва або довідки про стан здоров'я. Усі факти і результати медичного огляду заносяться в загальну базу даних. Ці норми закону дають повне право співробітнику дорожньої поліції виконати перевірку наявність і дійсності подібного документа.

Сам сервер, де зберігається вся інформація про перевірку стану здоров'я автомобілістами всіх статусів і категорій дозволяє встановлювати факт виконання законних норм і визначати порушників. Співробітники за допомогою такого технічного засобу можуть дуже легко встановити, чи має право конкретна людина сідати за кермо транспортного засобу.

Процедура проходження медичної комісії

Довідка з відмітками необхідних фахівців: зразок

Варто пам'ятати, що видавати довідки про стан здоров'я водіїв мають право медичні установи, що мають державний статус. До них відносяться добре всім знайомі поліклініки, які функціонують в кожному районному центрі. Насправді процедура проходження комісії є безкоштовною. Однак необхідно знати, що за деякі послуги мають певну вартість, а також процес здачі аналізів є платним. Дуже важливо знати, що медичне свідоцтво про стан здоров'я водія не видається без довідки з психоневрологічного диспансеру. На оформлення такого документа зазвичай йде кілька днів, так як такі лікарні зазвичай розташовані далеко від установ, де проводиться перевірка стану здоров'я.

Якщо людина страждає яким-небудь хронічним захворюванням, то це не може стати підставою відмови у видачі висновку на можливість керувати автомобілем. Для підтвердження, перед походом до медичного закладу, необхідно взяти амбулаторну картку пацієнта, в якій знаходяться всі висновки і рекомендації лікарів, а також результати аналізів. В ході проходження медичної комісії, для встановлення можливості водити машину, таким людям зазвичай призначають додаткове обстеження. Вони спрямовані для виявлення факторів в організмі, що перешкоджають управління автомобіля.

Якщо автомобілістом є жінка, то крім всіх призначених лікарів їй потрібно обов'язково відвідати гінеколога. У разі встановлення факту вагітності лікар зобов'язаний оглянути цей стан і дати висновок, що воно не є перешкодою бути учасником дорожнього руху на транспортному засобі.

Для того, щоб пройти нарколога, необхідно буде відвідати наркологічний центр. В даному закладі фахівці, крім проведення необхідних досліджень, встановлюють через базу даних про знаходження, що проходить комісію особи у них на обліку, або присутність в такому списку раніше. Така процедура є стандартною і виконується в установленому порядку. Після неї закінчення лікар нарколог видає свій висновок у вигляді сертифіката.

На думку багатьох водіїв, лікар офтальмолог є найважливішим фахівцем в ході перевірки стану здоров'я. Якщо до проходження комісії присутні проблеми із зором, то на обстеження потрібно принести окуляри або лінзи, а також треба не забути про медичній карті, де вказані попередні результати перевірки. Такі дії значно допоможуть доктору встановити стан зорового органу. У самому водійському посвідченні буде присутній позначка, що його власник при управлінні транспортним засобом зобов'язаний бути в окулярах або зі вставленими контактними лінзами. Якщо говорити предметно, то додаткове зазначення в правах виглядає наступним чином:

  • Управляти тільки з натягнутими очками.
  • Управляти тільки з натягнутими контактними лінзами.
  • Керувати в контактних лінзах або окулярах.

Основні причини відмови у видачі медичного свідоцтва автомобілісту

Велике значення має дозвіл офтальмолога!

У правовому полі нашої держави працює наказ Міністерства охорони здоров'я №302 - Н від 12 квітня 2011 року, що надає повний перелік захворювань, при наявності одне з яких слід відмову у видачі такого документа, як довідка для отримання водійського посвідчення. До найпоширеніших хвороб, що перешкоджає громадянину керувати автомобілем відносяться:

  1. Важка форма захворювання очей.
  2. Значні відхилення у функціонуванні слухових органів.
  3. Серйозні проблеми з серцево - судинною системою.
  4. Психічні припадки різних характерних.
  5. Придбані після травми або від народження зміни кінцівок.
  6. Присутність слабкої координації вестибулярного апарату.
  7. Відсталість в розумовому розвитку.
  8. Залежність до наркотичних засобів, а також до алкоголю.
  9. Схильність до гіпертонічного кризу.
  10. Присутній захворювання психічного характеру.

На практиці, отримати медичне свідоцтво, для оформлення чи переоформлення прав водія, можна тоді, коли немає жодного з перерахованих відхилень в організмі. Хоча є винятки в цьому питанні. Це саме те, коли транспортним засобом керує людина з обмеженими можливостями. Таким людям документ видається з обов'язковою приміткою, наприклад, «глухонімий за кермом» або «ручне управління».

Потрібний пакет документів, для придбання висновку про стан здоров'я автомобіліста
За законодавчим нормам водій, який проходить медичну перевірку на придатність правити транспортним засобом, зобов'язаний подати такі документи:

  • Громадянський паспорт, що підтверджує особу.
  • Військовий квиток або приписної документ, виданий військовим комісаріатом.
  • Якщо перевірка стану здоров'я проходить не за місцем основного проживання, пред'являється тимчасова реєстрація.
  • Дві фотокартки, розміром 3 * 4 см.

Якщо медичний огляд проводиться з метою заміни застарілого водійського посвідчення, то потрібно представити старий зразок цього документа.

Правові покарання за ігнорування процедури медичного огляду стану здоров'я водієм

Обов'язково потрібно «пройти» нарколога

Зазвичай на процедуру оформлення медичної довідки, що дає право керувати транспортним засобом, йде 1 - 7 днів. Нормативні документи не передбачають конкретну оплату за оформлення. Але, як було зазначено вище, за деякі медичні послуги в ході перевірки здоров'я водієм присутній незначна оплата. Вона становить приблизно в середньому 1500 рублів.

За правилами керування автомобілем з простроченим документом не передбачає штрафних санкцій, якщо не було істотного підстави для заміни. Також медичне свідоцтво повинно знаходитися постійно в наявності, коли про це в водійських правах існує окрема примітка. У разі відсутності документа, інспектор дорожнього руху може розцінювати це, як керування транспортним засобом без дозволу. Порушник карається штрафом в розмірі від 5000 до 15000 рублів. такий розмір штрафної санкції передбачається, коли водій, не дивлячись на окреме зазначення в правах, править автомобілем без окулярів і контактних лінз.

Можливість оформлення довідки в медичних установах з недержавним статусом

Останнім часом, щоб зменшити навантаження на державні медичні інстанції, державними органами видаються дозволи на проведення процедури огляду стану здоров'я автомобілістів, приватним лікувальним установам. Тут найголовнішим є, що клієнтів приймають за попередніми записами. Варто зазначити, що для оформлення прав міжнародного формату необхідно повністю пройти встановлений процес отримання медичного свідоцтва про стан здоров'я. Це можна зробити, як в державних медичних установах, так і в приватних клініках, які мають ліцензію на проведення подібної процедури.

Думка юриста-експерта:

В останні роки Уряд РФ неодноразово змінювало підхід до оформлення медичних висновків для водіїв, які претендують отримати водійське посвідчення. У статті розглядається питання про те, яку довідку необхідно подати до органів ГИБДД і яка тривалість її дії. На цей рахунок з 26 березня 2018 р діє в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 344н від 15.07.15 р, яка встановлює термін в 12 місяців для її подання до підрозділу ДАІ для отримання посвідчення водія.

У статті зазначено, що в період дії водійського посвідчення (10 років), водій завжди повинен мати при собі медичну довідку. В іншому випадку йому загрожує штраф. Це не зовсім так. Обов'язок мати медичну довідку при собі виникає у водія, в посвідченні водія якого є відмітка про те, що наявність медичної довідки для нього обов'язково. До них відносяться особи у віці до 21 року, водії зі слабким здоров'ям і професійні водії. Змінилася і форма довідки. Тепер необхідно пройти огляд тільки у чотирьох лікарів. Це терапевт, нарколог, психіатр і окуліст. Правда терапевт може направити водія до будь-якого іншого лікаря, якщо будуть для цього підстави.

Ми рекомендуємо нашим читачам поставитися до питань медичного огляду в максимальною відповідальністю, так як від цього залежить ваше благополуччя і здоров'я інших громадян. У разі необхідності, наші юристи завжди готові прийти на допомогу. Звертайтеся за вказаними на сайті контактними даними.

Медогляд для отримання водійського посвідчення - у відеоматеріалі: