Реклама
Реклама
Реклама

Насосні СИСТЕМИ ВОДЯНОГО ОПАЛЕННЯ


Принципова схема водяного опалення з насосною циркуляцією показана на рис. 11.10. Ця схема влаштована з верхнім розведенням, причому 1 - насос, 2 - збірники повітря. Застосування для циркуляції води насоса внесло зміни і в конструктивне оформлення системи опалення в порівнянні з конструкцією систем опалення з природною циркуляцією.

Ці зміни наступні: повітря з насосної системи водяного опалення видаляється не через розширювальний посудину (як в системах з верхнім розведенням і природною циркуляцією), а через спеціальні пристрої для спуску повітря.

Расшірнтельний посудину, як правило, приєднується до зворотної магістралі перед насосом (див. Нижче).



На рис. 11.11 показані насосні системи водяного опалення; на рис. 11.11, а - система двухтрубная з верхнім розведенням, на рис. 11.11, б - з нижньої; застосовують їх в будівлях не більше трьох поверхів. Системи з нижнім розведенням застосовують частіше для опалення безгорищних будівель.

На рис. 11.11, в зображена однотрубна система опалення з замикаючими ділянками. Застосовують її для опалення житлових, громадських та промислових будівель заввишки понад трьох поверхів.

Для опалення громадських та промислових будівель, в яких не вимагається місцева регулювання нагрівальних приладів, застосовують однотрубні системи опалення (рис. 11.11, г).

На рис. 11.11, д показана однотрубна горизонтальна система опалення з замикаючими ділянками, що застосовується для опалення громадських та промислових будівель.

Показана на рис. 11.11, е вертикальна однотрубна система опалення з нижнім розведенням застосовується для опалення житлових та громадських будівель. Повітря видаляється з системи за допомогою повітряних кранів, установлених в приладах верхнього поверху.

Регулювання тепловіддачі нагрівальних приладів проводиться триходовими кранами.


Позитивною стороною даної системи опалення є вільне видалення повітря і відсутність повітряних кранів.

Прилади, встановлені в першій частині горизонтальної гілки; при температурі теплоносія від 150-105 ° С включаються за схемою руху знизу вгору, а в хвостовій частині гілки при температурі 105 ° С і нижче - за схемою зверху вниз »для поліпшення теплопередачі приладів (при подачі теплоносія зверху вниз» Р4 = ГГ, а при подачі від низу до верху »р4

На рис. 11.11, і показана горизонтальна проточна система, відмінною рисою якої є прокладка спеціальної повітряної лінії через верхні ніпелі приладів, що виключає необхідність установки повітряних кранів на кожному і приладів (див. Рис. 11.11, к). Недоліком схеми 11.11, і та 11.11 є жорстке з'єднання по всій лінії, що не допускає компенсації теплових подовжень, відсутність якої призводить води в місцях з'єднань.

Проточно-регульована однотрубна з верхнім розведенням з зміщеними замикаючими ділянками система (рис. 11.11, л) є компромісним рішенням. У ній суміщені режими роботи двох однотрубних систем: проточною і з замикаючими ділянками.

Відповідним регулюванням триходових кранів на підводках до приладів можна перевести систему на режим робіт: проточною системи, коли коефіцієнт затікання а = 1, або Щ режим роботи однотрубної системи з замикаючими ділянками.

На рис. II.11, м показана схема однотрубного стояка системи перекинутої циркуляцією води зі змішаними замикаючим ділянками в 1-ми 2-му поверхах і з проточно-регульованим вузлом В; верхньому поверсі.

На рис. II.11, н, о показані відповідно схема біфілярного П-образного стояка і горизонтальна біфілярного система з нижнім розведенням.

Систему опалення з вертикальними біфілярного стояка: застосовують в панельному будівництві житлових будинків. У цій системі опалювальний прилад кожного стояка ділиться на дві частини (крім верхнього поверху): одна, зліва, з кількісним регулюванням теплопередачі, інша, справа, нерегульована, проточна.

Для проточного нагрівального приладу верхнього поверху передбачається повітряне регулювання теплопередачі приладу.

Горизонтальні біфілярного системи застосовують переважно для опалення громадських та промислових будівель, а так же допоміжних приміщень промислових підприємств. В якості нагрівальних приладів у цих системах застосовуються конвектори.

Дроздов В. Ф. Опалення та вентиляція. Опалення. Підручник для будує, вузів. М., «Вища. школа », 1976