Реклама
Реклама
Реклама

Основні відмінності ревізії від аудиту

  1. Поняття ревізії і аудиту
  2. Особливості та порівняння ревізії і аудиту
  3. Основні відмінності ревізії від аудиту
Юридична консультація

>> Ревізія і аудит: особливості, подібності, відмінність ревізії від аудиту

Багато хто стикався з такими поняттями, як «ревізія» і «аудит». Останнім часом з'являється велика кількість аудиторських компаній, однак мало хто розуміє, що це за рід діяльності і чим займаються аудитори.

Поняття «ревізія» зустрічається дещо частіше, його можна зустріти на оголошенні будь-якої організації, магазину, що повідомляє та тимчасове припинення обслуговування клієнтів. Багато хто вважає, що ревізія і аудит - це одне і те ж поняття, що означає якусь перевірку паперів та цінного майна організації. Однак ці поняття неідентичні, їх слід відрізняти.

Поняття ревізії і аудиту

І ревізія, і аудіт- перевірка

Ідентифікувати ці два поняття неправильно, вони мають різні визначення, цілі і навіть вартість процедур різна. Відмінність ревізії від аудиту полягає також в методах проведення процедури.

Ревізія являє собою перевірку фінансової сторони тієї чи іншої організації, компанії і т.д. Перевірятися можуть і належні особи. Хто такий ревізор, відомо багатьом. Це перевіряючий, який уважно вивчає папери організації і становить відповідний висновок.

Ревізором може виступати уповноважена організація, державні органи, що здійснюють фінансовий контроль. Ревізори мають великі повноваження, вони можуть перевіряти будь-яку документацію та звітність, опечатувати приміщення, залучати до перевірки інших експертів .

Крім документів ревізор може перевіряти наявність матеріальних цінностей, що проходять по документам. Така ревізія буде називатися фактичної. Ревізія може бути плановою, коли перевіряти особу або організація знає про майбутню перевірку і очікує її. Позапланова ревізія, як правило, несподівана.

Перевірятися може документація за будь-який період: від кількох тижнів і місяців до року. Річна перевірка називається фронтальною ревізією. Після закінчення перевірки ревізор складає акт, де вказуються всі результати перевірки. Посадові особи об'єкта аудиту повинні ознайомитися з актом і поставити на ньому свої підписи.

Аудит - це більш широке поняття, яке включає в себе перевірку, як документів і фінансової сторони, так і господарської, економічної, технічної і навіть енергетичної сторони. Перевіркою займаються зазвичай приватні аудиторські фірми, які проводять процедуру за певну плату.

Аудиторська діяльність є механізмом контролю виробничої та невиробничої діяльності. Найчастіше до подібної перевірки вдаються судові організації , Контролюючі державні органи, слідчі в ході перевірки законності діяльності того чи іншого особи, компанії, організації.

Буває і внутрішній аудит, який проводиться співробітниками аудиту без залучення аудиторської фірми з боку. Він проводиться за бажанням керівництва, інвесторів, клієнтів при підозрі на помилки або махінації в роботі компанії. Аудит також допомагає виявити недосконалість в роботі бухгалтерії та інших відділів організації для їх виправлення.

З видами аудиту можна ознайомитися за допомогою відеоуроку:

Особливості та порівняння ревізії і аудиту

Ревізія і аудит - різні поняття

Аудит і ревізія існують паралельно і не виключають один одного. І те, і інше поняття позначає перевірку діяльності, контроль, в результаті якого складається акт, висновок з висновками щодо перевірки.

Аудит є більш широким поняттям і включає в себе всебічну перевірку діяльності організації або особи, ревізія ж являє собою контроль виключно фінансової сторони і фінансових документів. Можна сказати, що аудит включає в себе ревізію, а ревізія є вузько різновидом аудиту.

Існують загальні сторони у обох понять, які тим не менше можуть бути і відмінностями при більш детальному розгляді:

  1. І аудит, і ревізія є перевірку, проведену з метою виявлення неточностей, помилок або різних порушень в діяльності організації або особи.
  2. Обидва процеси платні. Відрізняється особа або орган, який оплачує процедуру, але в будь-якому випадку аудит і ревізія вимагають певних витрат.
  3. Ревізія і аудит можуть проводитися як особами з боку, так і співробітниками самої організації. Але це стосується тільки внутрішнього аудит. Зовнішній вимагає обов'язкової присутності представника сертифікованої аудиторської фірми.
  4. Ревізія і аудит мають деякий подібності в організаційних моментах. Вони проводяться за певним планом.
  5. І та, і інша перевірка включає в себе перевірку фінансової сторони. Фінансова документація є обов'язковим пунктом перевірки, що входять як в ревізію, так і в аудит.
  6. Для виявлення порушень можуть використовуватися одні й ті методи як при аудиті, так і під час ревізії.
  7. І аудит, і ревізію може проводити особа, яка має відповідну освіта , Досвід, дозвіл. І в тому, і в іншому випадку може бути відразу кілька перевіряючих, експертів в різних областях.
    І аудитор, і ревізор мають певні права і повноваження, а також можуть відмовитися від проведення процедури в деяких випадках, передбачених договором.
  8. І ревізія, і аудит проводяться з певною частотою, але з різною періодичністю.

Незважаючи на велику кількість спільних сторін, аудит і ревізія мають безліч відмінностей. Аудит і ревізія мають різні цілі і результати. Незважаючи використання подібних методів перевірки, вони мають різні цілі і застосовуються в різних пропорціях.

Основні відмінності ревізії від аудиту

Вибір робиться виключно виходячи з мети перевірки

Як вже говорилося вище, аудит і ревізія мають велику кількість відмінностей, які не дозволяють об'єднати ці поняття в одне:

  • Ревізія і аудит переслідують зовсім різні цілі. Ревізія виявляє різні недоліки, помилки і махінації у фінансовій сфері, а також ставить собі за мету покарання винних в подібних махінаціях і розкраданнях.
  • Аудит, як правило, лише висловлює свою думку, оцінку роботи організації з боку. Якщо він і виявляє недоліки і помилки, то часто пропонує шляхи їх виправлення.
  • Відрізняються і завдання процедур. Ревізія потрібна для профілактики та виявлення порушень , Злочинів, розкрадань, а аудит повинен покращувати роботу підприємства шляхом виправлення виявлених помилок.
  • Аудит зазвичай є добровільною процедурою, тоді як ревізія часто проводиться примусово і часто позапланово. Аудит планується завжди.
  • Аудит включає в себе більший обсяг послуг, ніж ревізія. Ревізія перевіряє ту частину діяльності, де підозрюється порушення. Аудит проводить всебічну перевірку і пропонує шляхи вирішення виявлених проблем.
  • Оплата проводиться різними особами та організаціями. Оскільки аудит проводиться в інтересах самої компанії, оплачує процедуру найчастіше керівництво. Ревізію оплачує посадова особа або державний орган, який є ініціатором перевірки. Відповідно відрізняється і відповідальність .
  • Аудитор відповідальний за проведену роботу та звітує перед замовником, а ревізор - перед вищим державним органом.
  • Відрізняються і результати перевірки. Аудитор складає висновок, в якому висловлює свою думку щодо роботи організації, контролю та ведення бухгалтерської звітності, вказує рекомендації щодо вдосконалення тих чи інших сторін, виправлення помилок.
  • Результат ревізії більш точний. Ревізор складає акт, в якому вказують точні цифри, вказує всі виявлені порушення та завдані збитки.
  • Аудит проводиться регулярно. Внутрішній аудит може проводитися безперервно, тоді як ревізія проводиться за необхідності, на вимогу уповноваженого органу.
  • При зовнішньому аудиті клієнт, тобто об'єкт аудиту, і перевіряючий, тобто аудиторська фірма, є рівноправними сторонами, які уклали договір . Під час проведення ревізії перевіряється організація підпорядковується перевіряючому.

Вибір способу перевірки, аудиту і ревізії, визначаються цілями, які переслідує ініціатор перевірки, бажаного результату і практичних завдань.