Реклама
Реклама
Реклама

Дозвіл на знесення приватного будинку: порядок отримання

  1. Законодавча база
  2. Для чого потрібен дозвіл на знесення старого будинку?
  3. Де оформити такий дозвіл?
  4. Документи, необхідні для отримання дозволу
  5. нюанси
  6. витрати
  7. висновки

Володарі старих будинків добре знають, скільки сил, засобів і часу вимагає їх ремонт і приведення в пристойний вигляд і підтримку в ньому. Останнє особливо складно і витратно - тільки полагодили дах, як з'явилися тріщини на стінах, ледь поміняли вікна, як підлоги вкрилися вогкістю, варто було виправити роботу опалювальної системи, як знову протік дах. Порочному колі немає кінця.

Та й ті власники, які не живуть в старих будинках, але отримали їх у спадок або яким-небудь ще чином, розуміють, як невигідні вкладення в таку нерухомість. Куди простіше, дешевше і швидше знести старий будинок і побудувати новий.

Але, перш ніж приступити до реалізації грандіозних проектів і мрій, необхідно мати на увазі, що для безперешкодного знищення нерентабельного старого житла деколи потрібно отримати дозвіл на знесення приватного будинку.

Законодавча база

Володарі старих будинків добре знають, скільки сил, засобів і часу вимагає їх ремонт і приведення в пристойний вигляд і підтримку в ньому

Порядок отримання дозволу на знесення будинку регулюється Земельним і Житловим кодексами РФ. Фото № 1

Дане питання регламентується, по-перше, Цивільним кодексом РФ, в статті 260 якої мова йде про права землевласника .

По-друге, це Земельний кодекс. Зокрема, стаття 40 частини другої наділяє кожного законного власника землі правом будувати на ній, відповідно до цільового призначення ділянки та дозволеному використанню.

Третім нормативно-правовим актом є Містобудівна Кодекс РФ, що містить порядок отримання дозволів, норми і правила будівництва і знесення.

Для чого потрібен дозвіл на знесення старого будинку?

Для чого потрібно отримання дозволу на знесення приватного будинку? Фото № 2

Незважаючи на свободу приватної власності, правова специфіка держави передбачає захист прав не тільки власників нерухомості, а й суспільного блага та інтересів осіб, для яких знесення будинку може обернутися низкою незручностей і утисків. Допускати свавілля і анархію в будь-якому випадку законодавець не буде.

Так, закон піклується про збереження історичних будівель, архітектурних пам'яток і будівель заповідних територій. Якщо будинок належить до однієї з цих категорій, домогтися дозволу на його знесення буде не просто.

Дозвіл потрібно також для обліку майнових інтересів осіб, які не згодні з руйнуванням будівлі, оскільки це обмежить їхні права. Наприклад, співвласники житла. Сусід, чий будинок або сарай примикає до об'єкта знесення як до опори, явно не схвалить таке рішення.

Під час заходу можливе позбавлення оточуючих сусідів комунікацій або пошкодження їх ділянок, що теж стане для них приводів не йти на переговори по даній справі.

Як видно, отримання дозволу обумовлено цілком природною турботою держави про стан осіб, яких знесення будинку торкнеться негативною стороною, а також культурної і фізичною охороною суспільства.

Крім того, обгрунтуванням подібної вимоги є контрольна і облікова функції заходи .

Де оформити такий дозвіл?

Куди звернутися за дозволом на знесення приватного будинку? Фото № 3

Отримати дозвіл на знесення будинку можливо в разі, коли є право власності.

Необхідно звернутися до адміністративного органу муніципалітету за місцем знаходження об'єкта - міста, селища, села, і архітектурне бюро. Поняття «знос» в законодавстві немає. Замість нього використовуються терміни «демонтаж» або «реконструкція», останнім може бути застосовано в разі, коли на місці знесеного будинку будується новий таких же розмірів, такої ж площі. До речі, в цій ситуації отримувати дозвіл не потрібен.

Згідно Містобудівній кодексу при будівництві , Реконструкції, демонтаж, ремонт об'єктів індивідуального житлового будівництва, до яких відносяться будинки, що стоять окремо і мають не більше 3-х поверхів з проживанням не більше однієї сім'ї, не потрібно формувати проектну документацію, як і державна експертиза по таким спорудам не проводиться.

Документи, необхідні для отримання дозволу

Які документи необхідні, щоб отримати дозвіл на знесення приватного дама? Фото № 4

В орган місцевого самоврядування подається заява про отримання дозволу, до якого додаються:

  • документи, що посвідчують особу;
  • документи про право власності на нерухомість;
  • документи про право власності на земельну ділянку;
  • план земельної ділянки.

Якщо будинок призначений для декількох сімей або має більше 3-х поверхів, то подаються також:

  • проектна документація з комплексом технічних паперів;
  • узгодження з іншими мешканцями і порядок їх розселення.

проектна документація з комплексом технічних паперів;   узгодження з іншими мешканцями і порядок їх розселення

Далі, отримавши дозвіл, власник приступає до безпосереднього знесення будинку, при цьому дотримуючись містобудівна регламент і заходи техніки безпеки:

  1. Підготовка території - установка огороджень для забезпечення безпеки сусіднім ділянкам .
  2. Відключення комунікацій.
  3. Прибирання на ділянці після знесення.
  4. Вивіз будівельного сміття і повноцінна утилізація його.

Таким чином, пакет документів для отримання дозволу базується на свідоцтві про реєстрацію права власності, без якого, яким би заповзятливим ні людина, не вдасться законно знести будинок.

нюанси

На що слід звернути увагу? Фото № 5

Процедура знесення, як згадувалося вище, багато в чому залежить від характеру робіт.

Наприклад, у разі знесення будинку з залишенням фундаменту, на якому буде будуватися новий будинок, не потрібно отримувати дозвіл, так як процес можна оформити як «реконструкція будинку» або «капітальний ремонт» - якщо площа нерухомості залишиться незмінною. Але навіть якщо площа буде збільшена або зменшена, в органах БТІ та держреєстру врахують зміни, що відбулися в повідомному порядку.

Якщо ж планується знесення будинку з анулюванням запису про нього в реєстрі, то необхідно демонтувати також цокольну частину будівлі, фундамент до рівня землі. Відключення комунікацій узгоджується з відповідними комунальними службами.

Після знесення будинку слід звернутися до органів технічної інвентаризації, фахівці яких складуть акт обстеження будинку. Грунтуючись цим актом, співробітники бюро анулюють запис про будинок. Потім необхідно подати в Росреестр заяву про внесення нового запису про припинення існування будинку. До нього додаються:

  • технічний паспорт (з анульованою записом про будинок);
  • документ, що підтверджує фактичне існування будинку (акт введення будинку в експлуатацію, який зберігається в архітектурному бюро, т. е. управлінні архітектури та містобудування).

Якщо ж будинок не врахований в БТІ і на нього не зареєстровано право власності , Знесення провадиться без будь-якого юридичного оформлення.

Так, характер заходу зі знесення приватного будинку залежить від наявності або відсутності запису про нього в органі інвентаризації та держреєстрі.

витрати

Скільки коштує знесення приватного будинку? Фото № 6

При знесенні будинку потрібні чималі витрати.

По-перше, якщо будинок важко демонтувати самостійно, як дерев'яні або подібні будинки, то доведеться звертатися до послуг архітектурним фірм, що спеціалізуються в таких питаннях. Навіть якщо верхню частину будинку можна розібрати своїми руками, фундамент найчастіше доводиться зносити спеціальною технікою.

Інженери фірми підготують проект знесення з урахуванням захисних огороджень, відключенням комунікацій, термінами і порядком робіт, складуть кошторис, які рекомендується уважно вивчити, щоб уникнути надмірних витрат.

Другий графою витрат є вивезення сміття та утилізація відходів. Якщо неможливо зайнятися цим самостійно, то доведеться знову наймати фахівців, чиї розцінки, як правило, залежать від кількості машин, які використовуються для завантаження сміття.

висновки

знесення будинки трудомісткий і відповідальний процес, до якого слід підходити послідовно і грамотно. Необхідно дотримуватися юридичні правила і заходи безпеки, узгодити роботу з сусідами, міськими службами, обов'язково повідомити органи обліку . Якщо виробляти процедуру правильно, пункт за пунктом слідуючи прописаним інструкціям, то всі етапи будуть пройдені легко і спокійно.

Про нюанси знесення приватних будинків ви можете дізнатися з відео:

Дивіться також Телефони для консультації

Де оформити такий дозвіл?
Для чого потрібен дозвіл на знесення старого будинку?
Для чого потрібно отримання дозволу на знесення приватного будинку?
Де оформити такий дозвіл?
Куди звернутися за дозволом на знесення приватного будинку?