Реклама
Реклама
Реклама

Як зробити грунтовку своїми руками: способи приготування в домашніх умовах

  1. Користь від грунтовки
  2. Як самому зробити грунтовку?
  3. Як зробити грунтовку для стін, що підвищує їх міцність?
  4. Як зробити грунтовку глибокого проникнення своїми руками?
  5. Як зробити грунтовку з клею ПВА?
  6. Як самому приготувати ґрунтовку по дереву?
  7. Як зробити грунтовку під шпалери?

Щоб оздоблювальний шар фарби або штукатурки протримався на стіні якомога довше, перед початком оздоблювальних робіт стіну рекомендується покривати шаром грунтовки. У будівельних супермаркетах на сьогоднішній день у продажу знаходиться велика кількість різних видів грунтовки від різних виробників. Однак не всі знають, як зробити грунтовку своїми руками, собівартість якої буде на порядок нижче, ніж у готової.

Повернутися до змісту

Користь від грунтовки

Як було зазначено вище, грунтовка збільшує термін служби настінного покриття, покращуючи якість зчеплення матеріалу з поверхнею стіни. Грунтовка являє собою рідку суміш, яка наноситься на стіни рівномірним шаром і у міру висихання створює щільну плівку, на яку добре лягає штукатурка, фарба, шпалери та ін. Якщо з ваших стін сиплеться штукатурка, а стіни самі по собі пухкі і старі, штукатурка допоможе додатково їх зміцнити.

Виходячи з того, які функції повинна буде виконувати грунтовка, її можна розділити на наступні види:

  • Грунтовка для підвищення якості зчеплення матеріалу, що наноситься з поверхнею стіни;
  • Грунтовка для зміцнення стін;
  • Грунтовка глибокого проникнення з водовідштовхувальним і захисним впливом.

Крім того, грунтовка має антикорозійні і антисептичними властивостями. У деяких складах використання додаткових інгредієнтів надає їй крім іншого вогнетривкість.

Слід знати, що обробка робочої поверхні ґрунтовкою потрібно практично при будь-яких оздоблювальних роботах, наприклад при   штукатурці пінобетонних   і   газобетонних стін   і фарбувальних роботах, таких як   фарбування бетонних підлог   або шиферу Слід знати, що обробка робочої поверхні ґрунтовкою потрібно практично при будь-яких оздоблювальних роботах, наприклад при штукатурці пінобетонних і газобетонних стін і фарбувальних роботах, таких як фарбування бетонних підлог або шиферу.

Перед тим, як приготувати ґрунтовку в домашніх умовах, визначитеся з тим, які функції вона повинна буде виконувати, так як саме від цього буде залежати її складу.

Повернутися до змісту

Як самому зробити грунтовку?

Питання про те, як зробити ґрунтовку для стін своїми руками, на сьогоднішній день хвилює багатьох. Здавалося б, чого простіше відправитися в найближчий будівельний магазин і придбати вже готовий розчин? Однак придивившись уважніше до цін, ви зрозумієте, що різниця є, при чому досить відчутна. Грунтовка складається з досить простих і недорогих компонентів. Найважливіше - це правильно підібрати склад і розрахувати кількість кожного компонента.

Повернутися до змісту

Як зробити грунтовку для стін, що підвищує їх міцність?

Щоб приготувати зміцнюючий склад, необхідно взяти:

  • 1 частина мідного купоросу;
  • 5 частин кісткового столярного клею;
  • 2 частини 60-процентного господарського мила;
  • Емальоване відро або каструлю відповідного розміру. Найкраще, якщо цей посуд буде непотрібною надалі, так як для приготування їжі її згодом використовувати буде вже не можна.

Мідний купорос

Покрокова інструкція, як зробити ґрунтовку для стін:

  1. У ємність наберіть холодної води і доведіть її до кипіння.
  2. Господарське мило попередньо подрібніть або натріть на звичайній кухонній тертці - так вам не доведеться довго чекати, поки воно повністю розчинитися.
  3. Висипати отриману мильну крихту в каструлю, зменшіть вогонь до мінімального, і кілька хвилин розмішуйте мило у воді за допомогою дерев'яної лопатки або палиці, поки мило повністю не розчинитися.
  4. Додайте в отриманий розчин мідний купорос і столярний клей.
  5. Накрийте ємність кришкою і залиште варитися на повільному вогні приблизно на півгодини. Суміш необхідно періодично помішувати, щоб не допустити утворення грудочок.
  6. Через півгодини розчин необхідно зняти з вогню, трохи остудити і процідити ще гарячим через сито або кілька шарів марлі.
  7. Коли розчин повністю охолоне, його можна починати наносити на стіни.

Корисно знати! Якщо в процесі варіння ви упустили момент і в розчині все ж з'явилися грудочки, від них можна буде позбутися за допомогою звичайного міксера або погружного блендера. Однак будьте обережні, щоб не допустити поломки техніки. Відразу після того, як ви витягнете міксер з розчину, його необхідно буде ретельно промити.

Повернутися до змісту

Як зробити грунтовку глибокого проникнення своїми руками?

Для максимального захисту стін від несприятливих умов навколишнього середовища, використовують грунтовку глибокого проникнення, яку найчастіше виготовляють на основі клею ПВА.

Для приготування штукатурки нам буде потрібно будівельний клей ПВА, який якнайкраще впорається із завданням підвищення міцності стін і їх водонепроникності. Здавалося б, за таких корисних властивостях будівельного клею ПВА їм з легкістю можна було б замінити саму ґрунтовку. Однак робити цього категорично не можна. Клей ПВА утворює на поверхні влагонепроницаемую плівку, яка з часом може відшаруватися разом із шаром штукатурки. Крім того, ще зі школи ви, напевно, пам'ятаєте, що клей ПВА має властивість жовтіти з часом, що негативно позначиться на зовнішньому вигляді обробки, особливо на шпалерах. Тому клей ПВА повинен використовуватися не як основний компонент, а лише в якості добавки.

Повернутися до змісту

Як зробити грунтовку з клею ПВА?

Зробити ґрунтовку з клею ПВА дуже просто. Для цього буде потрібно взяти:

  • 1 частина будівельного клею ПВА;
  • 8 частин води;
  • Трохи цементу.

Все що необхідно буде зробити, це змішати клей з водою, додати в суміш цемент, гарненько все перемішати, а потім процідити через сито або марлю. Перевагою даного способу приготування грунтовки є його простота і зручність, а також відсутність необхідності витрачати час на те, щоб спочатку довести суміш до кипіння, потім зварити, а потім ще і дочекатися, поки суміш охолоне. Грунтовка на основі ПВХ буде готова до вживання відразу після того, як ви процідіть розчин. Єдиний її мінус полягає в тому, що зберігатися вона може не більше доби, так що запастися саморобною ґрунтовкою на основі ПВА про запас не вийде.

Єдиний її мінус полягає в тому, що зберігатися вона може не більше доби, так що запастися саморобною ґрунтовкою на основі ПВА про запас не вийде

Грунтовка з ПВА своїми руками

Існує невелика хитрість, як можна визначити, чи правильну пропорцію клею, води і цементу ви використовували. Перед тим, як приступити безпосередньо до обробки ґрунтовкою стін, нанесіть саморобний розчин на невелику ділянку і дайте йому висохнути. Якщо в результаті на поверхні цієї ділянки не утворилася щільна плівка, значить пропорції були взяті вірно і можна приступати до грунтовки.

Повернутися до змісту

Як самому приготувати ґрунтовку по дереву?

Серед інших матеріалів обробка дерева є, мабуть, однією з найбільш складних завдань. В першу чергу необхідно розібратися, в яких випадках дерево взагалі необхідно гарантувати, а в яких досить буде лише покрити поверхню спеціальним просоченням.

Гарантувати дерево потрібно, якщо:

  • Дерев'яна поверхня є частиною зовнішнього фасаду будівлі або стикається із зовнішніми стінами;
  • Якщо на дерев'яній поверхні присутній дефекти, які не можна видалити без використання шпаклівки і приховати без подальшого фарбування;
  • Якщо дерев'яна поверхня розташована в сирому і неопалюваному приміщенні;
  • Якщо дерево планується надалі покрити шаром лаку або фарби.

Для додаткового захисту дерев'яних поверхонь використовуються, як правило, алкідні, акрилові, антисептичні та шелаковим грунтовки, братися за виготовлення яких самостійно вельми ризиковано. Дерево - примхливий матеріал, і експериментуючи на ньому з різними грунтовками, ви ризикуєте його сильно пошкодити. Тому в даному випадку краще придбати готову ґрунтовку.

Повернутися до змісту

Як зробити грунтовку під шпалери?

Деяким умільцям виходить добре заощадити і полегшити собі життя, об'єднавши для шпалер клей і ґрунтовку в одному розчині. У такому випадку для шпалер клей виступає альтернативою клею ПВА, так як має схожі фізичні властивості і глибину проникнення. Ще однією перевагою заміни клею ПВА на шпалерний є те, що вам не доведеться чекати, поки грунтовка висохне. Ви обробляєте ділянку стіни шпалерним клеєм і тут же прикладаєте до нього лист шпалер необхідного розміру.

Ви обробляєте ділянку стіни шпалерним клеєм і тут же прикладаєте до нього лист шпалер необхідного розміру

Нанесення грунтовки валиком

На завершення кілька слів про те, як необхідно наносити ґрунтовку .

  1. Перш ніж приступати до процесу грунтовки, попередньо необхідно підготувати поверхню: видалити з неї залишки колишнього покриття, пил і інше сміття.
  2. Грунтовку найзручніше наносити за допомогою валика, занурюючи його в спеціальну пластикову ванночку, яка завдяки наявності особливої ​​ребристою поверхні не дасть валика увібрати зайвий розчин. Кути та інші важкодоступні місця зручніше обробляти за допомогою кисті.
  3. Фахівці рекомендують наносити ґрунтовку одним розгонистим рухом руки знизу вгору. Потрібно намагатися нанести її таким чином, щоб валик два рази не проходив по одному і тому ж місцю, інакше шар грунтовки буде нерівномірним. Щоб зробити шар більш щільним, дайте першому шару повністю висохнути, і тільки після цього наносите поверх нього другий і наступні шари.

Як зробити грунтовку для стін, що підвищує їх міцність?
Як зробити грунтовку глибокого проникнення своїми руками?
Як зробити грунтовку з клею ПВА?
Як самому приготувати ґрунтовку по дереву?
Як зробити грунтовку під шпалери?
Здавалося б, чого простіше відправитися в найближчий будівельний магазин і придбати вже готовий розчин?