Реклама
Реклама
Реклама

Загадковий мікрорайон «Д»

  1. Ти пам'ятаєш, як все починалося?
  2. Офіційна версія
  3. Розрив шаблону
  4. Як обійти закон
  5. Навчальний посібник
  6. Маржа на прокладці
  7. «Прожекти» на 40 мільйонів
  8. А у відповідь тиша

Історія мікрорайону (кварталу, сектора - в цьому тексті ми часто будемо змушені користуватися синонімами) «Д», що примикає до свіжовідбудованих району Сніговий Паді у Владивостоці, - готовий політекономічний детектив. Це, звичайно, не «Велика пайка» - ну так у нас і рівень нижче, і дим пожиже. Хочеться вірити, однак, що і тут знайдуться і свої літописці, і, так би мовити, розслідувачі.

Ти пам'ятаєш, як все починалося?

Почалася ця історія без малого десять років тому, коли було прийнято епохальне для сучасного Владивостока рішення про будівництво величезного житлового масиву на місці колишнього арсеналу в верхній течії Другий річки. Рішення приймав федеральний центр, він же, власне, все й фінансував, він же привернув і головного підрядника - найбільшу будівельну компанію регіону «Дальспецстрой». Роботи вистачило на всіх: практично всю забудову спроектувала одна з найстаріших і авторитетних в регіоні проектних організацій - ВАТ «Пріморгражданпроект» (ПГП), активну участь взяли багато місцеві будівельні компанії, постачальники матеріалів, великопанельного домобудівництва. Десятки панельних будинків 83-й серії, монолітні багатоповерхівки - все три мікрорайону «А», «В» і «С» були побудовані в рекордні, в общем-то, для міста терміни. Містобудівне співтовариство особливо радував той факт, що вперше з радянських часів було здійснено комплексне планування і будівництво великої території - з урахуванням лікарень, шкіл, дитячих садів і спорткомплексів. Як завжди, правда, не вистачило автостоянок, але де і коли у Владивостоці їх вистачало?

Незабаром після того, як відгриміли фанфари і були перерізані численні стрічки, стало відомо, що трьома мікрорайонами новий житловий масив аж ніяк не обмежується. Влітку 2012 року (ще, зауважте, до саміту) на сайтах місцевих інформагентств з'явилася інформація про те, що ПГП приступив до проектування мікрорайону «Д», яким тепер, на відміну від федералів, буде займатися край, йому був переданий і відповідну земельну ділянку. Анонсувалося будівництво ще 1850 квартир приблизно на 6000 осіб. Рік по тому, влітку 2013 року, подробиці призвело шановне ділове видання «Золотий Ріг», цитуємо: «Мікрорайон« Д »житлового району« Снігова Долина »у Владивостоці буде затишним і привабливим. Він розрахований на 6500 чоловік і буде забудовуватися декількома типами житлових будинків - монолітно-каркасних і панельними. З'являться тут і два нових точкових будинку з малогабаритними квартирами - це вже сучасний тип житла для молоді.

Також передбачений повний комплекс обслуговування, включаючи школу на 600 учнів, два дитячі садки по 240 місць. «Нічого незвичайного в будівництві цього мікрорайону« Д »не буде, - вважає головний архітектор ВАТ« Пріморгражданпроект »Володимир Воробйов. - За нашим проектом йде розвиток всієї Сніговий Паді, де вже побудовані три мікрорайону. Цей буде четвертим. А в цілому як планувалося побудувати тут житло на 50 тисяч жителів, так, напевно, і буде. І навіть трохи більше ». На його думку, якщо будівництво мікрорайону «Д» буде вестися такими ж темпами, як вже побудованої Сніговий Паді, то достатньо всього двох років, щоб проект був повністю завершений ».

Не важко буде навести ще десятки подібних повідомлень і цілком офіційних прес-релізів. Однак паралельно з публічною діяльністю тривала і менш помітна, але куди більш важлива робота. Проект мікрорайону, виконаний ПГП, пройшов держекспертизу, архітектори приступили до робочих проектів по кожній будівлі; до нової великої роботи приготувався і єдиний в регіоні виробник 83-й серії ВАТ «Аврора» - більш
10 мільйонів рублів тут було вкладено тільки в проектування і переоснащення обладнання.

Офіційна версія

Шукані два роки пройшли, а на місці віртуального кварталу «Д» вітер і раніше здіймає пил та колоситься бур'ян.

Тим часом, якби тоді ж, з перших днів, передані краю гектари були віддані в оренду потенційному забудовнику, за найбільш обережними підрахунками, крайовий бюджет отримав би за ці роки близько півмільярда рублів. Добре живемо?

Більш того, і сам цю ділянку, по суті, є «золотим сном», мрією будь-якого забудовника: земля вільна і призначена для будівництва, всі основні комунікації (див. Снігове Долина в цілому) знаходяться буквально в двох кроках, проект схвалений держекспертизи і перейшов в робочу стадію - заплави, здавалося б, екскаватори та починай працювати.

Варто додати, що після завершення реалізації федеральної частини Сніговий Паді у Владивостоці, та й в краї в цілому не було прикладів системного будівництва соціального житла; мікрорайон «Д» мав би стати черговою значущою віхою. (Не можна ж вважати такою мікрорайон Патрокл, де близький до глави міста Владивостока забудовник зводить виключно комерційне житло.)

Викликане щонайменше дивною паузою здивування змушує задавати питання. Пару місяців назад мені довелось бути провідним зустрічі губернатора краю Володимира Міклушевского з учасниками та гостями другого Далекосхідного медіасамміта. Користуючись нагодою, прямо перед телекамерами запитав у губернатора, що він думає про зависла ситуації навколо мікрорайону «Д». З відповіді Володимира Володимировича мені здалося, що він недостатньо глибоко в курсі того, що відбувається (ну, власне, губернатор за визначенням не може знати «про кожній котельні»), проте Міклушевскій підкреслив, що забудова буде проходити в рамках федерального проекту «Житло для російської родини» . Це соціальна програма, і квартири тут будуть за ціною 35 тисяч рублів за квадратний метр: «Ми взяли на себе зобов'язання при вході в цю програму. Зі стриманим оптимізмом я вважаю, що вона буде реалізовуватися. Ціни у Владивостоці вище. І вважаю, це приваблива ціна, яку люди зможуть собі дозволити ».

З губернатором Примор'я важко не погодитися; вторить йому і повідомлення про мікрорайоні «Д» на офіційному сайті адміністрації Приморського краю (http://primorsky.ru/authorities/executive-agencies/departments/town-planning/): «Доступне і комфортне житло: 141834,2 кв. м загальної площі житлової забудови для 5125 жителів (50% житла економ-класу відповідно до наказу Мінбуду України від 5 травня 2014 № 223 / пр «Про затвердження умов віднесення житлових приміщень до житла економічного класу»). Вирішення соціальних проблем: два дошкільно-освітніх установи по 240 місць кожний, загальноосвітня школа на 825 місць. Умови для малого бізнесу: чотири суспільно-ділових центру загальною площею 13700 кв. м. Комфортна середовище: тротуари, майданчики для дітей, велосипедні доріжки, сквери, повне озеленення району з посадкою чагарників і пристроєм газонів », - кінець цитати.

Розрив шаблону

На якому ж етапі стався збій, зрушення, зрив, що не дозволив реалізувати програму з будівництва доступного житла - при всіх наявних для цього умовах - в позначені і цілком розумні терміни?

Щоб спробувати відповісти на це питання, давайте повернемося трохи назад. Коли «Аврора» вкладала мільйони рублів в переоснащення обладнання під будівництво нового мікрорайону, керівники підприємства керувалися аж ніяк не благодійними цілями і діяли зовсім не навмання. Редакція отримала важким томом офіційного листування, яка протягом останніх років виникала між «Авророю», ПГП і крайовим казенним підприємством «Єдина дирекція з будівництва об'єктів на території Приморського краю» (Пріморкрайстрой). Ось ми, мабуть, і дісталися до ключового гравця, уповноваженого розпоряджатися гігантськими бюджетними грошима в області проектування і будівництва.

Саме з подачі (документи, повторимо, в редакції) Пріморкрайстроя і проектувальник, і виробник серійних панельних будинків «впряглись» в цю історію.

Треба, звичайно, визнати, що і вибір, за великим рахунком, у «Єдиної дирекції» був невеликий: Пріморгражданпроект - найбільш авторитетна в краї організація в галузі (тут, нагадаємо, спроектували всю Снігове Долина); що стосується «Аврори», то вона є єдиним в регіоні виробником панельних комплектів будинків 83-й серії, які - ще раз підкреслимо, це важливо! - з подачі Пріморкрайстроя і були масово запроектовані в мікрорайоні «Д», більше 25 блок-секцій. Пояснення просте, знайоме кожному обізнаному в темі: при всьому монополізмі «Аврори» саме цей продукт є найбільш економічним за ціною і дозволяє діяти в рамках програми «Доступне житло»; не випадково Снігова Долина масово забудовувалася будинками саме цієї серії.

Здавалося б, відкривай фінансування, і через півтора-два роки абсолютно реальною буде роздача ключів від житла економ-класу. Більш того, в бесіді з кореспондентом «Новой у Владивостоці» генеральний директор «Аврори» Михайло Татаренко сказав: «... Чесно кажучи, нам і фінансування було б не треба. Думаю, ми цілком могли б домовитися з «Єдиної дирекцією» про кількість квартир, які будуть продані по 35 тисяч руб. за кв. м тим, хто має на це право. А решта, щоб окупитися, продали б за комерційною ціною. На таких умовах ми були готові - тим більше що всі проекти фактично на руках - в будь-яку секунду зайти на будмайданчик і почати серійне будівництво за рахунок виключно власних інвестицій ».

Однак Пріморкрайстрой, перш брав на себе вагомі зобов'язання і щедро роздавав обіцянки, в 2015 році різко змінив правила гри, керуючись навряд чи державними, скоріше, якимись іншими міркуваннями. Хоча з мотиваціями, як це у нас часто і буває, найблагороднішими. У всякому разі - для публіки.

У всякому разі - для публіки

Так буде виглядати мікрорайон «Д». Ілюстрація з офіційного сайту http://primorsky.ru/authorities/executive-agencies/departments/town-planning/

Як обійти закон

... Сьогодні в Росії створена і діє серйозна законодавча база, яка контролює бюджетні витрати: 44-й і 223-й федеральні закони досить-таки детально регулюють можливості розподілу бюджетних коштів через тендери, аукціони, конкурси і т. Д. Все це повинно бути максимально публічно і відкрито, за винятком, природно, тих випадків, коли справа стосується оборони, державної безпеки, судової системи і т. д. Але дірки в законодавстві, схоже, залишилися, чим вміло користуються ті, хто хотів би уникнути будь-якої публічності при розподілі бюджетних фінансових потоків.

Закон зобов'язує будь-яку самостійну бюджетну організацію розробити (згідно з нормами закону) своє «Положення про закупівлю товарів, робіт, послуг». Є таке «Положення» і в Пріморкрайстрое (№ 50-п від 16.07.2012 року, з поправками, внесеними наказом № 73-п 17 вересня того ж року). Не буду розповідати, як ми добули ці документи, інакше і без того детективний матеріал піде зовсім в іншу сторону. Можу лише повідомити, що, судячи за нашими спостереженнями, яка обертає гігантськими грошима «Єдина дирекція» - надзвичайно закрита організації (незважаючи на всі заклики влади до фінансової прозорості). Та й то сказати, як казав один відомий в краї людина, гроші люблять тишу ...

Так ось в цьому положенні, по суті переписують закон, є такий малопомітний, але ключовий для фінансових потоків пункт: «7.8.1. Конкурентні переговори - спосіб розміщення замовлення, при якому замовник пропонує певному колу постачальників уявити до певного терміну свою пропозицію по ціні продукції, на підставі якого визначається контрагент для укладення договору ».

Просто і зі смаком.

Ключові слова тут - «певне коло постачальників». Тому що визначає це коло хто? Правильно: сам замовник. Чужі тут не ходять. Ще згадується класична ленінська фраза: «Вузьке їх коло, страшно далекі вони від народу ...»

Навчальний посібник

Півтора місяці тому - буквально через кілька днів після публічно заданого губернатору питання (може, це і послужило спусковим гачком, збігів адже, як відомо, не буває, і ті, кому треба, вирішили поквапитися, поки не пізно) - «Єдина дирекція» залпом запускає серію конкурентних переговорів - як з проектування, так і безпосередньо з постачання будматеріалів для мікрорайону «Д». «Яке проектування? - запитає пересічний читач. - Адже ПГП давно все спроектував ». Так-то воно так, але тільки проект ПГП залишав, схоже, чиновникам занадто мало місця для маневру - сформулюємо поки так, щоб не отримати звинувачень у наклепі.

Телега, що характерно, була поставлена ​​попереду коня: спочатку були проведені конкурентні переговори з постачання, а потім - по перепроектированию.

Підемо по порядку. Метою перших конкурентних переговорів був, цитую, «вибір постачальника деталей великопанельного домобудівництва для будівництва двохпанельних (орієнтовно) житлових будинків, що складаються з десяти блок-секцій 83-й серії в об'єкті капітального будівництва« Житловий район «Снігова Долина». Житловий комплекс «Д». Закупка № 31502474891 ».

Тепер починається готове навчальний посібник на тему «Розпил бюджету». До переговорів було запрошено четверо учасників. Увага: троє із запрошених розташовуються за межами Приморського краю! Читаємо офіційний протокол розгляду заявок: «На участь у конкурентних переговорах подана заявка наступного учасника: товариство з обмеженою відповідальністю« Сібірцевскій комбінат будівельної індустрії-1 »(ТОВ« СКСІ-1 »); від інших учасників, не дивлячись на те що їм були направлені відповідно до встановленої процедури запрошення до участі, заявок не надходило ».

У цьому тексті найбільше, звичайно, розчулює чиновницьке здивування: треба ж, направили їм, розумієш, запрошення, а вони, стерво, ухилилися! ..

А якщо серйозно, то який же, вибачте на слові, ідіот буде завозити панелі з Хабаровська і при цьому намагатися конкурувати за ціною ?! Панель золота буде. Можна було і з якого-небудь Череповця запросити виробника, а потім розмазувати по щоках сльози образи: ми їх покликали, дотримали, так би мовити, конкуренцію, а вони ...

Продовжимо, однак, вивчення навчального посібника. Замовник (Пріморкрайстрой) позначив в якості стартової ціни конкурентних переговорів 15.691 рубль за кубометр продукції. А тепер вгадайте, яку ціну запропонував єдиний учасник? Правильно: 15.691 рубль. Що вирішує висока комісія, яку очолює особисто директор Пріморкрайстроя (розумно, я б теж таке нікому не довіряв) Сергій Запорожець? Теж правильно, знову цитую: «В зв'язку з тим, що на конкурентні переговори подана і допущена одна заявка, дана закупівля визнається такою що не відбулася. Пропонується укласти договір поставки з єдиним учасником, заявка якого допущена до участі в конкурентних переговорах ». Комісія дружно голосує «за», і ТОВ «СКСІ-1» стає постачальником панелей за максимально можливою ціною.

(Тут так і хочеться сказати: і щоб я більше не чув цих дурних розмов про те, що крайовий бюджет дефіцитний і перенапруг!)

Виникає відчуття, що в «Єдиної дирекції» працюють швачки-мотористки (при всій до них повазі) або кухаря, нехай навіть і високих розрядів. Тому що професіонал в будівельній галузі не може не знати, що єдиним в краї виробником панелей 83-й серії є (див. Вище) «Аврора», з продукції якої багато в чому і побудована діюча частина Сніговий Паді. Сібірцевскій комбінат в принципі ці панелі не виробляє.

Більш того, серед документів, які зобов'язані були представити «запрошені» учасники конкурентних переговорів, обов'язковим чином був потрібний сертифікат на закуповується продукцію. Природно, у «СКСІ-1» його за визначенням немає.

Як і чому цього «не помітили» члени високою закупівельною комісії на чолі з паном Запорожцем? Будемо вважати це питання домашнім завданням слухачам зазначеного курсу «Розпил бюджету»; ваші версії відповідей можете надсилати в редакцію.

Є для домашнього завдання і ще одне питання: чи можна провернути і як саме можна провернути багатомільйонну закупівлю, не зазначивши кінцевої ціни? При ціні 15.691 рубль за кубометр продукції в закупівельних документах немає ні слова про те, скільки готова «Єдина дирекція» заплатити за будівництво двох ( «орієнтовно» - це не моє слово, воно з документів) будинків по десять блок-секцій кожен. Як говорив Абдулла, «якщо хочеш, ми заплатимо золотом! ..». Але, повторюся, ми чекаємо і ваші варіанти відповідей на ці хитрі питання.

А якщо серйозно, то питання про ціну за кубометр панельної продукції я задав і генеральному директору «Аврори» Михайлу Татаренко. Він тільки рукою махнув:

- Ціна дуже висока. Ми готові продавати, та й продаємо дешевше. Якби ми брали участь в аукціоні ... Точніше, - усміхається, - якби нас запросили, ми б цю ціну істотно збили. На скільки точно, не скажу, це все-таки комерційна таємниця, але тисяча рублів з кубометра - це мінімум.

Запам'ятаємо цю цифру.

Ще один ракурс нового мікрорайону.

Ілюстрація з офіційного сайту http://primorsky.ru/authorities/executive-agencies/departments/town-planning/

Маржа на прокладці

Тепер вінікають питання по Могутнє и Переможне ТОВ «СКСІ-1». Дивимось в ЕГРЮЛ. Єдиним засновником даного ТОВ Виступає, в свою черга, ТОВ «Інтко». Дивимось далі. Єдиний засновник і генеральний директор ТОВ «Інтко» - фізична особа Алла Вікторівна Баранова. Дивимося офіційний сайт Сібірцевского комбінату, який повідомляє нам, що в минулому році ТОВ «СКСІ-1» увійшло до складу групи кампаній «Каньйон». Уже гаряче. Дивимося офіційний сайт «Каньйону» і знаходимо портрет і вітання генерального директора Євгена Вікторовича Баранова.

Дивовижні бувають однофамільці, правда?

Дивимося ще далі. Головний зміст сайту «Каньйону» - реклама зводиться зараз цією компанією кварталу Life (чомусь саме так, по-англійськи) в лісовому масиві трохи вище 1000-ліжковий лікарні. Весь квартал складається виключно з панельних будинків 83-й серії, причому, що характерно, панелі для цих будинків «Каньйон» виробляє не у себе, в «СКСІ-1» (як-то дивно, так?), А закуповує у великих обсягах на «Аврорі».

Ну а де б ще?

Виникають нові питання, які з максимально можливою коректністю я б сформулював так.

1. Чи не є в даному випадку ТОВ «СКСІ-1» (або, якщо завгодно, «Каньйон) фірмою-прокладкою, яка буде закуповувати для мікрорайону« Д »(і вже закуповує для свого Life) панелі на« Аврорі »за ціною , озвученої Михайлом Татаренко, а продавати «Єдиної дирекції» (тобто краю - нам з вами) за ціною, визначеною в вище описаному закупівельному договорі?

2. При будівництві 20 (орієнтовно!) Блок-секцій маржа тільки на ціні панелей складе десятки, якщо не сотні мільйонів рублів. З'їсть чи «Каньйон» такий прибуток поодинці або поділиться з тими, з ким треба?

Щоб знову ж мене не звинуватили в наклепі, я нічого не стверджую - тільки питаю. Чому змушений питати вголос, спробую пояснити трохи нижче.

«Прожекти» на 40 мільйонів

Незабаром після «панельної» закупівлі «Єдина дирекція» проводить серію конкурентних переговорів вже по проектно-архітектурної частини. Вони оголошуються в один день, 7 липня, трьома розпорядженнями: 17-ра, 18-ра і 19-ра. Ось назви лотів. 17-ра: «Коригування проектної документації на будівництво об'єкта« Будівництво житлових будинків в м Владивостоці. Житловий район «Снігова Долина». Комплекс «Д», 1-й етап будівництва »(відзначимо, що, незважаючи на невинне слово« коригування », потенційний виконавець в базових документах називається« генпроектувальник »). 18-ра додає до попереднього: «... щодо двох 25-поверхових монолітних будинків, III етапу будівництва, генерального плану, внутріплощадних інженерних мереж і споруд, гідротехнічних рішень». 19-ра завершує: «Розробка робочої документації <...> щодо двох 10-поверхових житлових будинків секційного типу на базі виробів ККД 121 серії (загальне число блок-секцій 8 штук), трьох 11-поверхових житлових будинків секційного типу на базі ККД 830й серії (загальне число блок-секцій 15 штук) з трьома монолітними 13-поверховими вставками ».

До перших переговорів запрошуються ТОВ «Роботс», ТОВ «ДВ-Диагностик» і ТОВ «Будівельно-експертне бюро» ( «СЕБ»). До других - рівно той же склад учасників. Цікаво, що в обох випадках намагався подати заявку і Пріморгражданпроект, однак, як «не запрошений», отримав негайний отлуп. Максимальна ціна договору в першому випадку - 19.021.293 рублів. Саме цю суму дружно вказують «Роботс» і «ДВ-діагностик», а «СЕБ» знижує на 740.000 і негайно виграє. У другому випадку ціна визначається в 9.466.490 рублів; схема спрацьовує точно так же, причому в даному випадку «СЕБ» широким жестом скинув аж 900 рублів (не тисяч). До третім конкурсним переговорів крім традиційного «себаа» були запрошені ТОВ «Техпромсервис» і ТОВ «Град М». Сенс запрошення не цілком ясний, так як обидві компанії з дивних причин в своїх документах не спромоглися вказати ні свою цінову пропозицію, ні термін виконання робіт; полінувалися, очевидно. Переможний «СЕБ» отримав і це замовлення ціною в 11.309.810 рублів, яка практично не відрізняється від максимально можливої.

Підсумки всіх трьох конкурсних переговорів все та ж висока комісія, знову ж під особистим керівництвом Сергія Запорожця, підвела протягом півтори години 13 липня. 40 мільйонів - в найгострішій, можна сказати, конкурентної битві - пішли «СЕБу». Уже можна і не згадувати, що практично вся ця робота була виконана кілька років тому Пріморгражданпроектом, теж, природно, не безкоштовно. Ну а що, край у нас багатий, може платити двічі; а потрібно буде - і в третій раз заплатить ...

А у відповідь тиша

Уважний читач, можливо, звернув увагу, що в цих документах промайнуло нову назву: 121-я серія. Вона теж досить відома в краї; щоб зрозуміти, що це таке, недосвідченому достатньо пройтися в районі вулиці Нейбута. Але ось яка заковика тут виникає. Панелі для 121-й серії виробляють в Примор'ї виключно на заводі ЗБВ-3 в селищі Заводському під Артемом. Це, звичайно, не Хабаровський край і навіть не Сибирцево (де взагалі, як ми пам'ятаємо, нічого подібного не роблять), але і звідси логістика до Сніговий Паді буде дуже непростий; транспортні компанії, звичайно, неабияк зароблять, зате бюджет неминуче втратить. По-друге, з об'єктивних причин потужність ЗБВ-3 сьогодні дуже невелика, і тільки виробництво потрібного кількості панелей займе кілька років. Ну і, нарешті, по-третє, навіть часткову зміну серійності дійсно вимагає досить радикальної перепланування, і, як відзначають фахівці, цілком може виявитися так, що ні для школи, ні для дитячих садків, ні для інших соціальних об'єктів місця безпосередньо в мікрорайоні « Д »просто не виявиться. До речі, ні в одному з названих проектних конкурсів мови про них і не йде. Може бути, поки не йде, але деталь промовиста.

Я розмовляв з головним інженером ПГП Андрієм Корнієнко та головним архітектором Володимиром Воробйовим. Обидва відмовилися коментувати дії «Єдиної дирекції», пославшись на те, що держава має право діяти так, як вважає за потрібне. Однак в голосах обох моїх співрозмовників відчувалося здивування. Принцип єдиного проектувальника, застосований в Сніговий Паді, сказали вони, дозволив здійснити максимально коректну комплексну забудову. Чи буде це досягнуто в мікрорайоні «Д» - велике питання.

... Щоб вислухати всі сторони і не бути звинуваченим в якійсь заангажованості та однобічний підхід, я дуже хотів зустрітися з Сергієм Максимовичем Запорожцем. Витратив на це кілька тижнів. Результат нульовий. Подумав навіть: може, це до «Нової у Владивостоці» таке насторожене ставлення? Але швидко з'ясував, що мовчання - це система. Після прямого телеефіру з губернатором мікрорайоном «Д» зацікавилися колеги з ДТРК «Владивосток» (популярна телепрограма «Вести-Примор'я»). Вислухавши ряд експертів, вони, природно, теж звернулися за коментарем до Запорожця. І теж нічого не добилися. А здавалося б, государева канал ...

Скажемо більше: Пріморкрайстрой - чи не єдина велика крайова структура, у якій немає свого сайту, на якому була б викладена маса корисної інформації; це до питання про декларованої в останні роки на крайовому рівні відкритості і публічності. Навіть на офіційному порталі адміністрації краю, на сторінці департаменту містобудування, де наводяться дані про всі підвідомчих установах, вказівка ​​на сайт Пріморкрайстроя відсутня.

Власне, в такій ситуації запитань до керівництва «Єдиної дирекції» - в силу відомої безглуздості - у мене більше немає. Тим більше що, зауважте, я постарався жодного разу не вжити такі слова, як «корупція», «змова» і т. Д. Це все-таки завдання не журналіста, а кілька інших відомих органів.

Питання залишилися виключно до територіального Управлінню Федеральної антимонопольної служби і прокуратурі, які за визначенням і повинні стежити за чесністю і прозорістю використання бюджетних коштів, особливо в нинішній, прости господи, непростий час. В обидві зазначені інстанції ми цей матеріал і відправимо, а читачів обіцяємо неодмінно познайомити з відповідями.

І ще - на коду, так би мовити. Пару тижнів тому губернатор краю Володимир Міклушевскій провів велику нараду по будівництву в Примор'ї. Говорячи про проблеми галузі, губернатор закликав якомога швидше демонополізувати будівельну індустрію Примор'я, що обов'язково повинно позначитися на ціні для кінцевого споживача.

Бездоганний і точний рецепт. Правда, у мене в голові ніяк не пов'язується процес демонополізації з тим варіантом закупівель на десятки і сотні мільйонів рублів, які безпосередньо зараз, в ці дні здійснюються «Єдиної дирекцією з будівництва об'єктів на території Приморського краю».

P. S. Ми довго готували цей матеріал - зустрічалися з експертами, збирали документи. Події ж тим часом продовжували розвиватися своєю чергою. Забудовник - «Єдина дирекція» - провів кілька жеребкувань серед потенційних покупців квартир за бюджетними цінами (тут, правда, теж не обійшлося без скандалу; місцеві ЗМІ докладно про це писали). А директор департаменту містобудування Приморського краю Євген Добринін розповів в інтерв'ю агентству PrimaMedia про хід реалізації в краї федеральної програми «Житло для російської родини». За його словами, всі будинки, що будуються в рамках цієї програми, повинні бути здані в експлуатацію не пізніше 1 липня 2017 року. Тобто менш ніж через два роки.

Ну, на папері можна здати навіть котлован. Однак, судячи з того, як розвивається ситуація, сьогодні дуже важко повірити, що в липні 17-го щасливі новосели почнуть в'їжджати в нові квартири багатостраждального мікрорайону «Д».

Ти пам'ятаєш, як все починалося?
Ти пам'ятаєш, як все починалося?
Як завжди, правда, не вистачило автостоянок, але де і коли у Владивостоці їх вистачало?
Добре живемо?
Тому що визначає це коло хто?
«Яке проектування?
А якщо серйозно, то який же, вибачте на слові, ідіот буде завозити панелі з Хабаровська і при цьому намагатися конкурувати за ціною ?
А тепер вгадайте, яку ціну запропонував єдиний учасник?
Що вирішує висока комісія, яку очолює особисто директор Пріморкрайстроя (розумно, я б теж таке нікому не довіряв) Сергій Запорожець?
Як і чому цього «не помітили» члени високою закупівельною комісії на чолі з паном Запорожцем?