Реклама
Реклама
Реклама

Владивосток. Ошукані пайовики ЖК «Олімп» в очікуванні чергового "чуда"

Пайовики житлового комплексу «Олімп» шість років не можуть отримати інформацію про здачу будинку в експлуатацію, але в чудеса вірити продовжують   Один з найвідоміших довгобудів Владивостока - житловий комплекс «Олімп» на Грібоедва 46 - до сих пір   не зданий в експлуатацію

Пайовики житлового комплексу «Олімп» шість років не можуть отримати інформацію про здачу будинку в експлуатацію, але в чудеса вірити продовжують

Один з найвідоміших довгобудів Владивостока - житловий комплекс «Олімп» на Грібоедва 46 - до сих пір не зданий в експлуатацію . Історія будинку тягнеться вже майже десять років. Численні позови, позови, зустрічі з представниками влади та забудовниками не дають чіткої відповіді, коли ж законні власники квадратних метрів зможуть заселитися.

Ошукані пайовики житлового комплексу «Олімп» - довгобуду за адресою Грибоєдова, 46 у Владивостоці - в черговий раз поставлені перед фактом перенесення термінів здачі будинку і, відповідно, отримання вже оплаченого житла. Інформації про те, коли ж буде введений в експлуатацію багатостраждальний ЖК - будівництво розпочато ще в 2007 році - від забудовника «ПасіфікІнвестСтрой» (входить до групи компаній «Капітал Строй»), як не було шість років тому, так її немає і зараз.

згідно інформації , Розміщеної на офіційному сайті крайової інспекції РСН і КДС, за 2013-2014 роки інспекцією було видано ТОВ «ПасіфікІнвестСтрой» 11 приписів про усунення виявлених порушень (в тому числі з питання зміни терміну введення в експлуатацію житлового будинку), винесено п'ять постанов у справах про адміністративні правопорушення в сфері пайового будівництва - в тому числі.

Відзначимо ще один момент: згідно інформації сайту «Капітал Строй», 22-поверховий житловий комплекс на Грибоєдова, 46 включає в себе 182 квартири площею від 51,11 кв. метрів до 90,56 кв. метрів. Однак в проектної декларації від 30 квітня 2014 року , Розміщеної на тому ж сайті, зазначено, що в домі - 193 квартири.

Як пояснив представник ініціативної групи пайовиків, в ході робочої наради 29 травня минулого року було озвучено, що ще в 2012 році забудовник перевів 15-й технічний поверх будівлі в житлові приміщення і продав їх.

- На одному з останніх зібрань ошуканих пайовиків стверджувалося, що, за інформацією забудовника, сума від продажу технічного поверху склала більше 60 млн рублів, і ці гроші були спрямовані на будівництво будинку. На загальних зборах в присутності представників інспекції РСН і КДС пайовиками було висловлено обурення твердженнями, що в перебігу 2013 -2014 років на будинок було витрачено 60 млн рублів. Пайовики вважають, що фактично було витрачено істотно менше. На обурення потерпілих, як зазвичай, ніхто з чиновників не відреагував.

У червні минулого року кілька десятків пайовиків підписалися під листом міністра регіонального розвитку РФ Ігорю Слюняева, т.в.о. губернатору Примор'я Володимиру Міклушевскій, першому віце-губернатору краю Василю Усольцеву і керівнику інспекції РСН і КДС Михайлу Заїченко, в якому вимагають перевірити законність продажу «ПасіфікІнвестСтрой» 15- го технічного поверху будівлі.

Згідно з текстом листа (копія є в розпорядженні редакції), підписанти вважають, що технічний поверх, як загальнопайової майно, на підставі ст. 290 ГК РФ, ст. 26 ЖК РФ, а так само п. 51.5 договору пайової участі належить учасникам пайового будівництва. Пайовики чомусь вирішили, що переклад забудовником цих приміщень з технічних в житлові - з подальшим продажем - порушує їх права.

Також ініціативною групою пайовиків, зам керівника інспекції РСН і КДС Олегу Флорі був представлений план по добудові ЖК «Олімп». Ошукані пайовики пропонують інспекції та АПК залучити для оцінки обсягу необхідних для добудови коштів сумлінну і перевірену будівельну компанію. Судячи з цією пропозицією, стає зрозуміло, що потерпілі продовжують вірити в казки про соціально відповідальний бізнес. Після проведення аудиту ця компанія залучається для завершення будівництва ЖК - за рахунок коштів від продажу 22-го і 23-го технічних поверхів. Контроль за аудитом, реалізацією приміщень і роботами по добудові, за пропозицією пайовиків, повинна здійснювати комісія в складі інвесторів, представників крайової адміністрації та забудовника.

У відповідь на пропозицію наївних пайовиків офіційні органи, з цілком зрозумілих причин, не відреагували.

Нагадаємо, що в квітні минулого року представник ТОВ «ПасіфікІнвестСтрой» публічно обіцяв першого віце-губернатору краю Василю Усольцеву, що проблемний будинок буде зданий в липні 2014 року.

Обсяг робіт - який забудовнику необхідно було «закрити» рік тому, щоб нарешті розрахуватися з інвесторами - досить великий: будинок не підключений до інженерних мереж, за роки будівництва житлові приміщення стали непридатними і вимагають ремонту.

29 травня минулого року відбулася робоча нарада з довгобуду на Грибоєдова, 46 під головуванням Василя Усольцева. У засіданні взяли участь крайові і міські чиновники, забудовник «ПасіфікІнвестГрупп», керівники ресурсоснабжающих організацій, представники пайовиків.

Згідно з протоколом наради, Василь Усольцев доручив гендиректору і засновнику «ПасіфікІнвестСтрой» Віктору Зубова в термін до 30 липня 2014 року підключити будинок до водо-, тепло- та електропостачання, до 1 серпня встановити ліфти і протипожежні системи.

Крім того, перший віце-губернатор Примор'я, рік назад, зобов'язав забудовника інформувати про вжиті заходи крайову інспекції будівельного нагляду і контролю пайового будівництва (РСН і КДС) і пайовиків.

Тим часом представники ошуканих пайовиків заявили через півроку в місцевій пресі, що ніякої інформації про виконання доручень першого віце-губернатора від керівництва ТОВ «ПасіфікІнвестСтрой» громадяни - учасники пайового будівництва не отримують. Ошукані в черговий раз пайовики, також відзначили, що ніяких робіт з підключення будинку до мереж, пайовикам побачити так і не довелося.

Чергова зустріч пайовиків, представників ОНФ і забудовників пройшла приблизно через рік, після того пам'ятного обдуреним пайовикам наради, у вівторок, 18 серпня, в недобудованому приміщенні. Очікували також і представників крайової адміністрації, проте ніхто з чиновників не з'явився. Правда, їх можна було і не очікувати, що чиновники нового могли сказати потерпілим через рік повної бездіяльності, як забудовника, так і контролюючих довгобуд органів.

ЖК «Олімп» повинні були здати в 2009 році, проте будівля неодноразово «заморожувалося», потім нетривалий час знову йшло будівництво, після чого роботи знову зупинялися. Зараз процес добудови і здачі будинку знову заморожений. Обсяг робіт, який забудовнику все ще необхідно виконати, досить великий: будинок не підключений до інженерних мереж, а приміщення за роки простою занепали і вимагають ремонту.

Першим слово отримав забудовник. Гендиректор і засновник ТОВ «ПасіфікІнвестСтрой» Віктор Зубов: «На сьогоднішній день три технічних поверху через додаткову експертизу переведені до складу житлового комплексу, що є засобом розрахунків на добудову. У нас є інвестор, який готовий проплатити цю залишкову кошторис. Але, на жаль, тут були перепони юридичного характеру. Зараз вони знімаються. Є пропозиція від адміністрації краю про передачу об'єкта компанії, яка пов'язана з єдиною дирекцією і готова добудувати будинок. Тобто сили і засоби для добудови є, входимо на фінішну пряму. У четвер відбудеться нарада у віце-губернатора, де буде прийнято рішення про те, в якій формі це буде виглядати остаточно ».

Переклад технічних поверхів в житловий фонд, за словами пайовиків, зайняв чимало часу. Весь цей час забудовника просили розповісти, хто ж цей загадковий інвестор, готовий ризикнути величезною сумою і вкласти її в добудову багатоповерхівки. Однак до сих пір його ніхто не бачив і не чув. Лише до середини зустрічі Віктор Зубов повідомив, що інвестор - теж один з пайовиків і в найближчі пару днів повинен дати відповідь, коли зможе з'явитися у Владивостоці особисто або надіслати свого представника.

Лише до середини зустрічі Віктор Зубов повідомив, що інвестор - теж один з пайовиків і в найближчі пару днів повинен дати відповідь, коли зможе з'явитися у Владивостоці особисто або надіслати свого представника

У червні поточного року в адміністрації краю пройшла нарада під керівництвом Володимира Міклушевского, за підсумками якого забудовнику було повідомлено, що його керівництво добудовою будинку не влаштовує нікого. Будинок повинні були передати іншій компанії на умовах АПК. І наївні люди повірили в те, що це стане можливим. Ніхто не побажав розбиратися в обіцянках чиновників по суті. Як завжди, потерпілі повірили словам влади, не намагаючись критично їх проаналізувати.

"Усе було настільки серйозно , Що ми вже зраділи. Думали - ось-ось почнеться якесь нуртування, рух, почнуть складати договори, дорожні карти. Але ось уже 18 серпня, а нічого ще немає. Ми адміністрації дзвонимо, пропонуємо зустрічі, запитуємо, що потрібно від пайовиків. Ми не розуміємо, чому так відбувається », - скаржилися люди. Визнати, що вже неодноразово ошуканих, в черговий раз обдурили, вище їх сил.

В даний час ошукані пайовики в черговий раз чекають відповіді. Цього разу від потенційного інвестора і зустрічі з ним або його представником. У можливість фінансової допомоги від адміністрації краю вірять одиниці. Простіше знайти нову надію і повірити в чудо секретного інвестора. Ситуація ускладнюється тим, що судові пристави наклали на будинок арешт, тому всі дії, пов'язані з продажем метрів в «Олімпі», можливі тільки через суд.

Пайовики також розповіли, що у свій час встигли поставити міжкімнатні стіни, навіть покласти штукатурку. А потім будівництво знову припинялася. Хтось за цей час вже встиг народити дитину, хтось - навіть двох.

Представники ОНФ, які були присутні на зборах пайовиків, намагаються налагодити контакт між пересічними громадянами і адміністрацією краю, яка стільки обіцяла і так багато локшини навісив на вуха ошуканих пайовиків за ці роки, що їй вже мало хто вірить.

«В принципі, люди правильно кажуть: є досвід в інших регіонах, коли місцеві адміністрації допомагають з добудовою таких будинків. Однак треба розуміти, що бюджет не гумовий. Проте, адміністрація краю повинна приймати тут безпосередню участь, хоча б як третейський суддя. Адміністрація - це все-таки гарант законності ».

Нагадаємо, що ошукані пайовики, які вклали великі суми грошей в добудову багатоповерхівки на Грибоєдова, 46, вже не раз збиралися на демонстрації і навіть писали колективні листи президентові Росії з проханням допомогти вирішити проблему.

Нагадаємо також, що проекти групи компанії «Капітал Строй» - згаданий ЖК «Олімп» і житловий комплекс «Босфор» на Червоного Прапора, 158-а - як здається, міцно увійшли в категорію «проблемних довгобудів» крайового центру. У жовтні 2013 року рішенням адміністрації Владивостока було скасовано дозвіл на будівництво «Босфору». У тому ж 2013 році в Арбітражний суд Приморського краю було подано ряд заяв про банкрутство організації, що займається будівництвом будинку. 19 грудня 2014 року забудовникам «Босфору» було видано новий дозвіл на будівництво - терміном дії до 19 серпня 2015 року.

Автор: Максим Родіонов, спеціально для «Сила в русі» Автор: Максим Родіонов, спеціально для «Сила в русі».