Реклама
Реклама
Реклама

Запитання і відповіді № 20 :: Компенсація вартості комунальних послуг при оренді (суборенді) нерухомості може здійснюватися окремо від орендної плати

Запитання і відповіді № 20 (19.5.2008)
Ви запитали редакцію

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

Підприємство орендує офісні приміщення. Крім рахунку на оренду, орендодавець виставляє рахунок на оплату спожитих комунальних послуг (додаючи розрахунок). Чи може орендар включити ці витрати в ВР, а суми сплаченого ПДВ - до ПК? Частина орендованих приміщень передана в суборенду. Розраховувати витрати на комунальні послуги, спожиті субарендатором, і виставляти чи додатковий рахунок?

Витрати на комунальні платежі можуть включатися до складу орендної плати, а можуть відшкодовуватися (компенсуватися) окремо від орендної плати1. У другому випадку суми комунальних платежів, що підлягають відшкодуванню, можна фіксувати в окремому документі орендодавця або вказувати в єдиному документі поруч з орендною платою - окремими рядками (рядком).

Порядок розрахунку кількості та вартості комунальних послуг зазвичай регламентується в договорі оренди (наприклад витрат на електроенергію - виходячи з потужності електроприладів або по електролічильника орендаря, витрат на опалення - пропорційно площі приміщення орендаря в загальній площі всієї будівлі і т. П.) 2. Періодично проводяться орендодавцем розрахунки комунальних платежів бажано фіксувати в документі-відомості довільної форми і надавати орендарю (суборендарю), якщо це передбачено договором. У документі орендодавця можна вказати, наприклад, таке формулювання: «Відшкодування витрат на електроенергію (опалення, водопостачання і т. П.)» Або «компенсація за електроенергію (опалення, водопостачання і т. П.)». Нагадаємо, що для отримання платежів по відшкодуванню витрат на електроенергію, використану орендарем (суборендарем), орендодавця не потрібна ліцензія на передачу електричної енергіі3.

Але деякі фахівці вважають: у разі коли договором оренди передбачено відшкодування вартості комунальних послуг орендодавцю, - ці платежі слід включати до складу орендної плати, і радять уникати надмірної деталізації витрат. Нібито тільки при такому способі відшкодування «спокійніше» для орендаря відносити комунальні платежі до ВР. Однак для такого твердження немає ніяких законодавчо обґрунтованих підстав. Крім того, значний досвід практичної роботи, пов'язаної з наданням в оренду нерухомості, і спілкування з орендарями дозволяє автору стверджувати, що відшкодування комунальних платежів, експлуатаційних витрат та додаткових послуг орендодавця окремо від орендної плати не містить загрози визнання ВР неправомірними. Зрозуміло, за умови використання приміщення в господарській діяльності платника податків і ретельно оформлених підтверджуючих документів.

Незалежно від механізму і способу розрахунку з орендодавцем витрати на комунальні послуги повністю підпадають під визначення пп. 5.2.1 Закону про прибуток як витрати, пов'язані з підготовкою, організацією, веденням виробництва або продажем продукції (робіт, послуг). Згідно з пп. 5.3.9 Закону про прибуток, обов'язкова умова для включення витрат до валових - їх підтвердження відповідними розрахунковими, платіжними та іншими документами, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення податкового учета4.

Вважаємо, що підставою для включення відповідних сум до складу валових витрат орендаря є наявність наступних документів: договір оренди, укладений в письмовій форме5, акт передачі і акт повернення помещенія6, платіжні документи та розрахункові документи (т. Е. Документи, складені на виконання договору оренди, на підставі яких орендар проводить розрахунки з орендодавцем за користування майном та спожиті комунальні послуги).

На нашу думку, орендодавець може видавати орендарю (суборендарю) один з розрахункових документів на вибір: рахунок; додаток до договору оренди (наприклад у формі розрахунку); довідку або розрахунок орендної плати і компенсації за комунальні послуги або інший документ, обов'язковість складання і форму якого можна узгодити в договорі оренди (суборенди).

І нарешті: сума ПДВ з отриманих (сплачених) комунальних послуг при розрахунках орендаря з орендодавцем по відшкодуванню вартості комунальних послуг буде включатися в НК орендаря, якщо орендоване нерухоме майно він використовує в господарській діяльності і неоподатковуваних операціях (пп. 7.4.1 Закону про ПДВ ).

1 Див. Також лист Комітету ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності від 23.05.2000 р №06-10 / 328 ( «ДК» №25 / 2000).

2 Про цю та інші «тонкощі» відшкодування комунальних платежів див .: З. Куриляк, «Оренда нерухомості» в «ДК» № 7/2007 і № 9/2007 .

3 Див. Листи НКРЕ від 06.02.2004 р №05-39-08 / 431, від 16.06.2004 р №01-39-11 / 2728, від 27.03.2006 р №05-39-11 / 1513 від 16.10.2006 р №5385 / 11 / 17-06.

4 Про «правила ведення податкового обліку» є лише згадка в пп. 5.3.9 Закону про прибуток. Ніяким нормативним документом ці «правила» затверджені не були.

5 Нотаріальному посвідченню та державній реєстрації підлягає тільки договір оренди нерухомого майна строком на три роки і більше - згідно зі ст. 793, 794 ЦК.

6 Складання актів передбачено в ст. 795 ГК.

Зоряна Куриляк, консультант

За невидачу авансу на відрядження законодавством передбачено штраф   Ви запитали редакцію   Яка відповідальність встановлена ​​законом за невидачу працівникам авансу на відрядження За невидачу авансу на відрядження законодавством передбачено штраф
Ви запитали редакцію
Яка відповідальність встановлена ​​законом за невидачу працівникам авансу на відрядження? ...

Право на відпустку перед і після відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами   № 19 (11 Право на відпустку перед і після відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами
№ 19 (11.5.2015) :: Ви запитали редакцію
Чи можна надати працівниці відпустку безпосередньо перед і одразу після
відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами? ...

Заява на відпустку - пережиток минулого   № 19 (11 Заява на відпустку - пережиток минулого
№ 19 (11.5.2015) :: Ви запитали редакцію
Які заходи має вжити підприємство, якщо працівник не пише заяву на відпустку? ...

Чи може орендар включити ці витрати в ВР, а суми сплаченого ПДВ - до ПК?
Розраховувати витрати на комунальні послуги, спожиті субарендатором, і виставляти чи додатковий рахунок?