Реклама
Реклама
Реклама

Технічний висновок на перепланування

  1. Технічний висновок на плановану перепланування
  2. Технічний висновок за фактом виконаної перепланування
  3. Чи можна замовити технічний висновок про перепланування не у автора будинку?
  4. Як робиться і хто видає технічний висновок з перепланування?
  5. Текстова частина ТЗ:
  6. Графічна частина технічного висновку про перепланування
  7. Приклади технічних висновків на перепланування

Технічні висновки на перепланування бувають двох видів:

  1. Про можливості планованої перепланування.
  2. За фактом раніше виконаної перепланування.

У даній статті ми розповімо їх відмінності, а також як і в яких випадках необхідно виготовляти той, або інший вид технічних висновків.

Технічний висновок на плановану перепланування

при розробці проектної документації , Що подається на розгляд в Мосжилинспекцию, в більшості випадків її необхідно супроводжувати технічним висновком про стан конструкцій будівлі і можливості перепланування.

Якщо ми звернемося до московським житлового законодавства , А точніше, до Постанови Уряду Москви № 508 в редакції 840, то в п. 3.7 Додатка 3, ми знайдемо обгрунтування цього.

Тут сказано:

Якщо проект перепланування не належить до типових, то до його складу має входити технічний висновок про можливість виробництва планованих робіт.

Варіантів два:

Перший: Несучі конструкції не будуть зачіпатися - розробляти цей висновок має право будь-яка проектна компанія, що має допуск СРО (в тому числі і наша). Про вартість технічного висновку на перепланування ви можете дізнатися ось на цій сторінці .

Другий: Несучі конструкції зачіпаються - технічний висновок повинен розробляти тільки автор проекту будинку. Зазвичай це державний проектний інститут, такий, як ВАТ МНІІТЕП , ВАТ Моспроект або ЦНІЇЕП Житла . Якщо ж автор проекту будинку вже не існує, або будівля відноситься до історичної забудови, висновок оформляє проектний інститут - ГУП МосжілНІІпроект . Він розробляє технічні висновки для будинків старого фонду або нових будинків, чий автор припинив своє юридичне існування.

Читайте також: Навіщо потрібен автор проекту будинку?

Якщо ж перепланування робиться на підставі типового проекту , Або без розробки проектної документації, технічний висновок для неї надавати не потрібно.

Які ще документи крім проекту і ТЗ здаються в Мосжилинспекцию?

Технічний висновок за фактом виконаної перепланування

Воно потрібне, коли є необхідність узаконити перепланування, виконану без рішення про погодження . Згідно п.18 Додатка 1 ППМ 508, для отримання акту про завершену перепланування, вам знадобиться технічний висновок «про допустимість і безпеки виконаних робіт з перепланування або перебудови приміщення". Знову ж продублюємо інформацію і попереднього пункту - якщо несучі конструкції не порушувалися, то технічне висновок може розробити будь-яка проектна організація. Якщо ж, перепланування була пов'язана з зачіпанням несучих конструкцій, то за технічним висновком за фактом виконаної перепланування необ ходимо звертатися або до автора-проекту будинку, або в ГУП Мосжілнііпроект.

Такий висновок покликане з'ясувати, чи відповідають проведені заходи житловим законодавством і нормативними регламентам, а також виявити можливі порушення житлового законодавства і нормативних регламентів у сфері перепланувань.

Чи можна замовити технічний висновок про перепланування не у автора будинку?

Варто зазначити, що вимога ППМ 508 замовляти обидва різновиди технічних висновків у авторів будинків сильно б'є по кишені власників: дані організації є монополістами і запитують значні суми за свої послуги. (Суми від 100 тисяч рублів, це зовсім навіть не рідкість) Однак, оскільки про заборону надання ТЗ (без порушення несучих конструкцій) від комерційних організацій з допуском СРО в законі про перепланування немає, житлові інспекції дозволяють звертатися за технічними висновками в проектні організації, які не є авторами проектів. Це обходиться значно дешевше. Наприклад в нашій організації комплект документів в складі "проект перепланування + технічний висновок" на плановану перепланування стоять 20 тисяч рублів. Технічний висновок про допустимість і безпеки раніше виполенних робіт, варто також 20 тисяч рублів.

Як робиться і хто видає технічний висновок з перепланування?

Даний документ оформляється за підсумками інженерного обстеження квартири. Для цього співробітник проектної організації, що виходить на об'єкт, визначає несучі стіни (В старих будинках їх часто буває складно виявити візуально), вивчає стан порушених конструкцій, проводить необхідні виміри і розрахунки, причому іноді з вибірковим розкриттям оздоблювальних шарів в певних місцях.

В ході інженерного обстеження з'ясовується ступінь зносу несучих конструкцій, а також можливість улаштування прорізів, виявляються дефекти і неполадки, що перешкоджають перепланування. Квартири сусідів зверху і знизу також можуть бути перевірені на наявність перепланувань. Це обов'язкова умова оформлення технічного висновку при порушенні несучих конструцій автором більшості панельних будинків ВАТ МНІІТЕП, тому дане питання слід заздалегідь обговорити з сусідами. У інших авторів-проектів подібна вимога буває дуже рідко.

На підставі проведеного обстеження згодом складається технічний висновок про допустимість і безпеки раніше виконаних робіт, або тільки плановану перепланування. У ньому в текстовій і графічній формі зводяться основні дані і розрахунки з висновками про можливість реалізації вже виконаної, або планованої перепланування, відповідно її будівельним і санітарним нормативам.

Найчастіше власники задають питання про термін дії технічного висновку на перепланування. Однозначної відповіді на це питання немає. Різні проектні компанії в середньому ставлять терміни дії від 1-го року, до 3-х років. Його встановлює автор-проекту. За практиці термін дії технічного висновку зазвичай 1 рік.

Форма такого документа, а також методика розрахунків визначаються виходячи з діючих будівельних і норм і правил, перелік яких наводиться в тексті документа.
Давайте розглянемо основні складові частини технічного висновку на перепланування.

Текстова частина ТЗ:

1. Титульний лист

Це "обличчя" проектної компанії. В основному тут відображений фірмовий стиль організації, а також важливими пунктами є номер проекту та дата виготовлення.

На даному аркуші ставляться підписи осіб, відповідальних за розробку проекту перепланування і перебудови. Найчастіше бувають обкладинка і тільки далі титульний лист. Вони бувають як роздільними так і суміщеними.

2. Введення і зміст (зміст):

В даному розділі власне йде зміст вмісту технічного висновку. За змістом будь-який технічний висновок має графічну частину, текстову і розділ додається документації.

За змістом будь-який технічний висновок має графічну частину, текстову і розділ додається документації

3. Загальна частина.

Сюди входять загальний опис будівлі, характеристики конструктивних елементів та матеріалів, а також технічне завдання і заяву замовника.

4. Результати обстеження порушених конструкцій із зазначенням виявлених особливостей і дефектів. У результатах обстеження відображається інформація про тип перекриттів, прогонах і балках, заповненні плит, звукоізоляції, міститься інформація про дефекти перекриттів і показниках міцності матеріалу перекриття.

5. Н еобходимо розрахунки по міцності, несучої здатності яких торкається конструкцій (стінових панелей, платформних стиків, балок, перекриттів, і т.д.).

6. Загальні висновки про можливість майбутньої або допустимості виконаної перепланування та рекомендації щодо виконання робіт

ТЗ на майбутню перепланування: ТЗ за фактом виконаної перепланування:

ТЗ на майбутню перепланування: ТЗ за фактом виконаної перепланування:

7. Список нормативної документації, що використовується при розробці технічного висновку. Зокрема перелік використані нормативно-правові акти та методика розрахунків, перечерь нормативні та регламентуючих документів.

Зокрема перелік використані нормативно-правові акти та методика розрахунків, перечерь нормативні та регламентуючих документів

8. Допуск СРО

Дане свідоцтво є підтвердженням того, що проектна докуменатція була розроблена відповідно до вимог СРО (саморегульовані організації).

Графічна частина технічного висновку про перепланування

1. План квартири на момент обстеження

На планах до перепланування, відображений поточний стан приміщення, розташування перегородок у випадку з планованих переланіровкой, і меропрітія які були виконані в разі розробки ТЗ за фактом.

з ТЗ про можливість перепланування: з ТЗ про допустимість і безпеки:

2. План квартири з передбачуваними (або що відбулися) змінами

На даному плані вказані заходи, які плануються до виконання, або вже реалізовані у випадку з неузгодженою переплануванням.

Майбутні зміни Непогоджене перепланування

(ТЗ про можливість перепланування) (ТЗ про допустимість і безпеки):

(ТЗ про можливість перепланування) (ТЗ про допустимість і безпеки):

3. Креслення і схеми обстежуваних конструкцій - по осях, з зазначенням місць вимірів міцності і розтинів оздоблювальних шарів. А також розташування виконаних або передбачуваних прорізів, розрізи і напруги в організованих простінках.

З висновку про можливість перепланування: Виконаний отвір (ТЗ за фактом):
З висновку про можливість перепланування: Виконаний отвір (ТЗ за фактом):

4. При необхідності, до складу технічного висновку на перепланування можуть бути включені фотоматеріали з зображенням обстежуваних конструкцій.

При необхідності, до складу технічного висновку на перепланування можуть бути включені фотоматеріали з зображенням обстежуваних конструкцій

5. А також поверховий план і експлікація:

На поверховий план технічного паспорт БТІ представлена ​​інформація про площі окремих приміщень, розташуванні квартир або нежитлового приміщення (поверх).

Приклади технічних висновків на перепланування

1. "Обстеження технічного стану несучих конструкцій з метою визначення можливості пристрою 1 отвору" від ГУП МНІІТЕП, серія будинку II-49.

2. Зразок технічного висновку ГУП МосжілНІІпроект "Про стан основних несучих конструкцій і можливості перепланування" в будинку 1953 року побудови.

3. "Технічний висновок про можливість перепланування і проект перепланування приміщень квартири" в новобудові (2009 г.п.), від ЦНІЇЕП Житла

4. Приклад висновку про перепланування отдельностоящего будівлі від ГУП Мосгоргеотрест

Як робиться і хто видає технічний висновок з перепланування?
Читайте також: Навіщо потрібен автор проекту будинку?
Які ще документи крім проекту і ТЗ здаються в Мосжилинспекцию?
Чи можна замовити технічний висновок про перепланування не у автора будинку?
Як робиться і хто видає технічний висновок з перепланування?