Реклама
Реклама
Реклама

Що робити, якщо ви хочете повернути ваші гроші, дані в борг

Класична ситуація - ви дали в борг одному чоловіка вашої першої дружини на розвиток суперприбутковими бізнесу з обіцянками виплати вам космічних дивідендів і швидкого повернення суми основного боргу Класична ситуація - ви дали в борг одному чоловіка вашої першої дружини на розвиток суперприбутковими бізнесу з обіцянками виплати вам космічних дивідендів і швидкого повернення суми основного боргу. Однак так сталося, що гроші вам в обіцяний термін не повернули. В ході перших тридцяти трьох дзвінків ви спокійним тоном цікавилися, коли трапиться повернення, як у позичальника йдуть справи і всіляко демонстрували підтримку і розташування. На п'ятому десятку звернень до боржника в вашому голосі закономірно з'явилася сталь, ви остаточно посварилися і у вас з'явилося бажання повернутися в 90-ті. Як вчинити в такій непростій ситуації розповідає старший партнер колегії, адвокат Роман Щербінін.

Правильний алгоритм дій виглядає наступним чином:

1) Спочатку варто подивитися документи, якими була оформлена передача боржника грошей. В ідеалі - ви дали в борг, оформивши у нотаріуса договір позики. Ще краще, якщо при цьому, в якості забезпечення боргу, позичальник передав вам майно, яке покриває за вартістю суму позики. У цій ситуації план простий - пишіть досудову претензію боржнику з вимогою повернути гроші і, якщо цього не відбувається, звертаєтеся до суду за видачею судового наказу. Боржник може активно протидіяти і тоді вам доведеться звертатися до нього з позовом про стягнення боргу. Але нотаріальна форма договору і наявність забезпечення дозволяють вам спокійно і терпляче чекати рішення суду, яке, з великою часткою ймовірності, буде на вашому боці.

2) Найчастіше, оформляючи боргові відносини, люди обмежуються розпискою. Причин для цього багато: незнання, віра в краще, порядність і т.п. Якщо це ваш випадок, давайте уважно оцінимо наявний у вас документ. Він має юридичну силу, якщо в ньому вказані: ваші і боржника ПІБ, паспортні дані та адреси реєстрації обох, сума боргу (краще прописом), мета передачі грошей, підтвердження факту їх отримання боржником, включаючи його підпис з розшифровкою, а також дата і місце їх передачі, термін, на який давалися гроші. Відсутність одного або декількох вищевказаних елементів значно послаблює вашу позицію і дає можливість недобросовісному боржнику оскаржити борг.

3) Розписка вивчена, її слабкі місця тверезо оцінені, ви прийняли остаточне рішення повернути борг. Рекомендуємо почати з досудової претензії, причому підготовку її доручити професійному юристу. Якщо залучати кваліфіковану допомогу у ваші плани не входить, спробуйте зробити це самостійно, вказавши в претензії на вимогу повернення боргу і свою рішучість стягнути з несумлінного боржника ще й відсотки за користування чужими грошовими коштами. Варто зазначити, що ефективним аргументом буде і вказівка ​​на готовність звертатися в суд за стягненням боргу з покладанням на боржника судових витрат і витрат на адвокатів. Взагалі, ми завжди радимо нашим доверителям якомога швидше переходити з площини усних бесід і вимог в площину напрямки опонентам грамотно складених, чітких і обґрунтованих документів. Це відразу дає розуміння опонентові, що наш довіритель налаштований рішуче і стоїть оперативно розглянути всі його вимоги.

4) Якщо нічого не допомогло, збирайте всі наявні у вас документи і звертайтеся до суду.

Важливі рекомендації: якщо ви вирішили не завіряти розписку у нотаріуса, ми радимо наполягати на її рукописному варіанті. З цим пов'язаний ще один момент - вимагайте, щоб написання розписки та проставлення боржником підписи відбувалося у вашій присутності. Це дозволить мінімізувати ризики оскарження розписки з посиланням на написання її іншою особою. Також не зайвим буде звірити паспортні дані боржника з даними, які він вказав в розписці, і зробити копію його паспорта.

Безсумнівно, буде корисним, якщо в розписці про передачу грошей в борг ви вкажете свідків, які були присутні при передачі грошей, своїми підписами засвідчують цей факт і, при необхідності, на суді зможуть це підтвердити.

Бережіть себе, друзі, і не давайте в образу. Незнання закону може сильно ускладнити життя.