Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна розірвати договір купівлі продажу автомобіля

  1. Розірвання договору на автомобіль з браком або істотними недоліками
  2. Нікчемна угода купівлі-продажу автомобіля
  3. Як визнати договір купівлі-продажу заставного авто недійсним
  4. Уявна угода щодо автомобіля, на який може бути звернено стягнення
  5. Як розірвати договір купівлі-продажу, якщо автомобіль в угоні
  6. Автомобіль має серйозні несправності, про які покупцеві не було відомо на момент укладення договору...
  7. Як можна розірвати договір купівлі продажу автомобіля, укладений під впливом інших несприятливих обставин
  8. кабальна угода
  9. Чи можна оскаржити угоду купівлі-продажу автомобіля з ініціативи чоловіка (дружини) продавця?

Необхідність розірвати угоду з купівлі авто і повернути транспортний засіб колишньому власникові або автосалону виникає в двох ситуаціях:

Виявлено суттєві несправності або недоліки

Володіння автомобілем ризиковано з юридичної точки зору

Ми зібрали всі можливі приводи і причини визнання купівлі-продажу автомобіля недійсною.

Необхідність розірвати угоду з купівлі авто і повернути транспортний засіб колишньому власникові або автосалону виникає в двох ситуаціях:   Виявлено суттєві несправності або недоліки   Володіння автомобілем ризиковано з юридичної точки зору   Ми зібрали всі можливі приводи і причини визнання купівлі-продажу автомобіля недійсною Розірвання договору на автомобіль з браком або істотними недоліками

Якщо ви набували автомобіль у юридичної особи або індивідуального підприємця - автосалону або дилера, за захистом своїх прав необхідно звертатися до закону про захист прав споживачів.

Чим добре "сподіватися" на його норми при зверненні до суду? Якщо продавець не поверне гроші за автомобіль в досудовому порядку - можна буде повернути більше грошей через суд, тому що цим законом передбачається штраф в розмірі 50% від тієї суми, яку потрібно повернути до суду. Залишається лише довести, що продавець продав дійсно неякісний товар.

Додатково за рішенням суду з дилера можуть стягнути моральну шкоду. Його сума невелика, проте її варто заявляти в позовних вимогах. Зазвичай її порядок становить близько десяти тисяч рублів.

Як можна застосувати його положення:
В обов'язки продавця входить передача товару належної якості. Тобто автомобіль повинен бути повністю придатний для використання у тих цілях, в яких зазвичай використовується.

Отже, в обмін на свої гроші ви отримали автомобіль, який не відповідає вашим вимогам - виявився заводський брак. Ситуація не із приємних, і спочатку треба спробувати вирішити її в досудовому порядку. Якщо салон добровільно погоджується обміняти авто на новий такий же комплектації - погоджуйтеся, незважаючи на терміни його поставки. Судовий розгляд в будь-якому випадку буде тривати довше.

Якщо пропонується відремонтувати наявний автомобіль або замінити браковані деталі, це може позначитися на майбутніх якостях автомобіля Якщо пропонується відремонтувати наявний автомобіль або замінити браковані деталі, це може позначитися на майбутніх якостях автомобіля. Також ймовірно, що ремонт займе досить багато часу. Відповідно до 475 статті Цивільного Кодексу покупець має право вимагати повернення грошей у разі виникнення таких або подібних ситуацій.

При відмові автосалону в поверненні грошей або заміну його на аналогічний потрібно звертатися в суд з позовом про розірвання договору купівлі-продажу автомобіля і повернення грошових коштів з урахуванням штрафу.

Буде потрібно провести незалежну експертизу якості в будь-який спеціалізованої організації. Потім направте продавцеві досудову претензію. Про те, як просто скласти її самостійно, читайте в цьому матеріалі . Якщо протягом 10 днів продавець не виконав ваші вимоги, звертайтеся з позовом до суду.

Нікчемна угода купівлі-продажу автомобіля

Суд зобов'яже повернути все отримане в ході операції, якщо одна зі сторін обмежена судом у дієздатності.

Якщо людина мала психічний розлад на момент укладання угоди, він є нікчемним. Судова психіатрична експертиза повинна довести, що сторона угоди була психічно нездорова безпосередньо в момент передачі грошей або автомобіля.

Як визнати договір купівлі-продажу заставного авто недійсним

У статті з формою договору купівлі-продажу автомобіля ми розповідали, як потрібно перевірити автомобіль перед перевіркою. Проста перевірка виключить ймовірність покупки кредитного автомобіля, тобто такого, за яким банк має право застави. Якщо ви цього не зробили, є кілька випадків, в яких таку угоду можна визнати недійсною через суд:

Автомобіль знаходиться під заставою / обтяженням з боку третіх осіб. Ситуація більш ніж поширена, але здійсненне. Якщо на авто звернено стягнення, судовим приставам не так вже й просто його вилучити у нового власника.

По-перших, приставам потрібно якимось чином встановити його місце розташування, а по-друге новий власник є добросовісним набувачем, якщо не знав або не міг знати про обтяження чи арешт. Стаття 174.1 ГК регламентує питання розпорядження майном, на яке є права у кредиторів. Судова практика останніх років відмовляє в задоволенні вимог про стягнення заставоутримувачів на майно, таке майно звільняють від арешту.

Однак інформація про заставне майно знаходиться у відкритому доступі. Її можна уточнити на сайті Федеральної Нотаріальної палати або отримати довідку у будь-якого нотаріуса. Якщо відомості про арешт автомобіля є в цьому реєстрі на момент укладення договору, вважається, що купувати повинен був знати про це і не є добросовісним набувачем, а значить права заставодержателя на автомобіль зберігаються.

Уявна угода щодо автомобіля, на який може бути звернено стягнення

Нерідко у боржника, щодо якої ведеться судовий розгляд про примусове стягнення боргів або розділ майна, виникає думка фіктивно продати автомобіль комусь із близьких. Довести це складно, але можливо. Потрібно надати суду докази того, що сторони не змінили звичного порядку користування автомобілем - допоможуть фотоматеріали і показання свідків.

Як розірвати договір купівлі-продажу, якщо автомобіль в угоні

Автомобіль, який був викрадений у власника - викрадений - повертається до власника. Особа, яка не знала про відсутність у продавця прав власності на автомобіль, залишається ні з чим і має право вимагати повернення, так як майно було викрадене у власника. 302 стаття Цивільного Кодексу дає чіткі вказівки на цей рахунок.

Автомобіль має серйозні несправності, про які покупцеві не було відомо на момент укладення договору купівлі-продажу

178 стаття Цивільного Кодексу дає чітку вказівку на визнання договору купівлі-продажу автомобіля недійсним, якщо покупець помилявся щодо стану і якостей автомобіля. В цьому випадку потрібно довести суду, що з розумної точки зору сторона договору не стала б здійснювати операцію, знаючи про відповідному нестачі товару.

При наявності вагомих доказів суд приймає рішення про недійсність угоди і все отримане в її ході повертається сторонами. Більш того - постраждала сторона має право вимагати від продавця відшкодування завданих збитків, якщо доведено, що оману щодо стану авто виникло внаслідок обставин, що залежать від продавця.

Виявили і можете довести, що реальний пробіг набагато більше заявленого? Можна скористатися цією законодавчою допомогою.

Як можна розірвати договір купівлі продажу автомобіля, укладений під впливом інших несприятливих обставин

Суд визнає недійсними будь-які угоди, зроблені під впливом насильства і загрози. Це робить невиправданими кримінальні злочини такого характеру, адже при зверненні потерпілого до суду угода буде визнана недійсною і покупець повинен буде повернути отриманий таким чином автомобіль.

кабальна угода

Якщо встановлено, що угода укладена на вкрай невигідних умовах, її називають кабальної і визнають недійсною.

Наприклад, сума договору купівлі-продажу автомобіля ВАЗ 2107 - 700 000 рублей. Замовляємо незалежну оцінку, за якою ціна такого автомобіля не може перевищувати 60 000 рублів. За позовом покупця суд може визнати угоду недійсною і зобов'язати продавця повернути кошти.

Чи можна оскаржити угоду купівлі-продажу автомобіля з ініціативи чоловіка (дружини) продавця?

Часті випадки, коли один із подружжя продає спільно нажитий автомобіль без відома другого чоловіка. Реальність така, що оскаржити таку угоду не можна.

35 стаття Сімейного Кодексу передбачає, що будь-які дії, які чоловік робить з спільним майном, здійснюються за згодою другого з подружжя. Нотаріальне згода чоловіка при відчуженні автомобіля не потрібно, так як ця угода не підлягає державній реєстрації. Багато хто плутає реєстрацію транспортного засобу з реєстрацією угод по аналогії з продажем нерухомості. Органи, в яких відбувається реєстрація зміни власника автомобіля, не вимагають нотаріально завіреної згоди чоловіка, на відміну від Реєстраційної Служби.

Отже покупцеві не варто побоюватися претензій з боку чоловіка продавця автомобіля. Подружжя, що потрапили в таку ситуацію, оскаржити угоду не можуть. Якщо вийде довести суду, що автомобіль проданий за відсутності згоди другого з подружжя, потерпіла сторона має право на відшкодування збитків.

Позов про розірвання договору купівлі-продажу автомобіля можна подавати в районного суду за своїм місцем проживання або місцем знаходження організації - продавця автомобіля Позов про розірвання договору купівлі-продажу автомобіля можна подавати в районного суду за своїм місцем проживання або місцем знаходження організації - продавця автомобіля.

Термін позовної давності по оскарженню угод становить 1 рік. Спори про нікчемність угоди і застосування її наслідків мають стандартний термін давності в 3 роки з моменту коли особа дізналася про порушення прав.

Чим добре "сподіватися" на його норми при зверненні до суду?
Виявили і можете довести, що реальний пробіг набагато більше заявленого?
Чи можна оскаржити угоду купівлі-продажу автомобіля з ініціативи чоловіка (дружини) продавця?