Реклама
Реклама
Реклама

Як голландці заново винайшли велосипед

У різний час крізь будівлю Рейксмюсеум їздили кінні вози, автомобілі, мопеди і, звичайно, велосипеди

У різний час крізь будівлю Рейксмюсеум їздили кінні вози, автомобілі, мопеди і, звичайно, велосипеди. Коли в 2003 році почалася реставрація, директор музею захотів закрити проїзд, об'єднавши два крила будівлі. Але городяни обурилися. Всі десять років, поки тривала реставрація, амстердамців хвилювало не новий вид музею, а доля велодоріжки. У підсумку за підтримки Ради велосипедистів Нідерландів, Fietsersbond, велодоріжка була відвойована в суді. Реконструкція музею обійшлася владі дорожче, ніж планувалося, зате прості голландці залишилися задоволені. Адже велосипед - не менш важлива частина їхньої культури, ніж картини Рембрандта і Ван Гога. Зазіхнути на велосипед - все одно що зазіхнути на конституцію.

- Знаєш, хто ця світловолоса дівчинка на велосипеді? - 32-річний Тім Люнсхоф, власник екскурсійної компанії Free Walking Tours Amsterdam, показує мені фотографію школярки. На вигляд звичайна 12-річна дівчинка. На звичайному велосипеді з червоною кошиком на рамі. - Це Її Високість Катаріна-Амалія, спадкоємиця престолу. Вона вчиться в простій школі, куди самостійно добирається на велосипеді, як всі інші діти її віку. Як тільки дитина переходить з початкової школи в середню (в віці 12 років), батьки купують йому дорослий велосипед. Тепер він сам повинен їздити на навчання. У нас, голландців, так прийнято.

Як тільки дитині виповнюється 12 років, батьки купують йому дорослий велосипед.

Тепер він сам повинен їздити на навчання.

Члени монаршої родини, як і всі голландці, поводяться скромно і їздять на велосипеді. До речі, з'явився він в Нідерландах завдяки королеві Вільгельміна. Вона познайомилася з цим транспортним засобом під час австрійських канікул в 1897 році. Тоді їм користувалися виключно європейські монархи. Але захоплення Вільгельміни не сподобалося її матері. Та вважала їзду на велосипеді дуже небезпечним заняттям для спадкоємиці престолу. До хобі Вільгельміна повернулася тільки після смерті матері в 1934 році. Королева не соромилася їздити по вулицях Гааги, подаючи приклад простим голландцям.

Її дочка Юліана продовжила традицію. Вона часто навідувалася в міста і села, спілкувалася з народом. Скромна одяг і велосипед - ось за що люди поважали королеву. Навіть свого нареченого, Бернхарда Ліппе-Бістерфельдского, Юліана представила голландцям під час велопрогулянки по Гаазьким вуличках. А їх дочка Беатрікс була відображена в бронзі верхом на велосипеді - статую, гроші на яку збирав простий народ, встановили в 2002 році в місті Реден, поруч з велодоріжкою, щоб люди могли їхати пліч-о-пліч з королевою.

Знаєш, хто ця світловолоса дівчинка на велосипеді?