Реклама
Реклама
Реклама

Лікарня ім. Петра Великого (Піскаревському ін., 47). Історія лікарні Петра Великого

Лікарня Петра Великого

Рішення про будівництво лікарні ім. Петра Великого було прийнято в зв'язку з святкуванням 200-річчя Санкт-Петербурга. Місце для будівництва вибирали кілька років, в результаті вибрали північно-східну околицю міста, ділянку у Большеохтінском дороги (тепер це Піскаревському проспект ).

Архітектурний конкурс на проектування лікарняного комплексу був оголошений травні 1906 рік. Конкурсну комісію, в яку входили не тільки архітектори, а й економісти, лікарі, очолив Л. Н. Бенуа .

До призначеного терміну (17 липня 1906 роки) комісія отримала 24 проекту. Перше місце зайняла робота під девізом "Зелений коло", її авторами були Л. А. Ільїн , А. І. Клейн і А. В. Розенберг.

При розробці проекту лікарняного комплексу архітектори скористалися вже існуючими рішеннями подібних проектів в Німеччині і Голландії. На 40 гектарах розмістилося 50 будівель. При їх проектуванні враховувалася взаємозв'язок корпусів, облаштовувалися криті переходи. На першому етапі лікарня була розрахована на 1 000 місць, але до 1905 року коли міська дума асигнувала на будівництво 3 000 000 рублів, кількість місць збільшили до 2 000. У центрі головної площі передбачалося місце для пам'ятника Петру I. Однак пам'ятник тоді так і не був поставлений.

Так як лікарня зводилася з нагоди 200-річчя Санкт-Петербурга, то автори проекту вибрали для фасадів будівель, що будуються стиль, відомий як "петровський бароко". Саме в такому стилі будували перші петербурзькі кам'яні будинки.

Проект лікарні ім. Петра Великого розроблявся виходячи з розташування комплексу на околиці міста. Тут передбачалося пристрій власної котельні, невеликої електростанції. Створювалися умови для ведення садового і тепличного господарства, утримання стайні і корівника.

Фактично будівництво почалося в 1907 році. Новий медичний комплекс відразу ж став базою для створеного академіком В. М. Бехтерева психоневрологічного інституту. Пізніше інститут неодноразово реформувався, міняв назви.

Корпус лікарні Петра Великого

Офіційна церемонія закладки відбулася в 1910 році в день народження Петра I. У 1912-1914 роках в комплекс увійшов кам'яний храм, освячений в ім'я Святих Петра і Павла. Відкрилася лікарня в 1914 році, проте до того моменту будівельні роботи не були завершені. До березня 1914 року було готові лише шість перших терапевтичних корпусів, в наступному році - ще два хірургічних павільйону, житловий будинок, пральня, центральна теплова станція. Тоді тут вдалося облаштувати тільки 600 місць для хворих [1].

Після 1917 року зведення лікарняного комплексу було призупинено. Повернулися до них лише в 1922-1925 роках. З 1932 року лікарня стала носити ім'я академіка І. І. Мечникова. У 1936 році на центральній алеї йому відкрили пам'ятник. Цікаво, що тоді використовували постамент, який спочатку планувалося використовувати під пам'ятник Петру I.

Під час Великої Вітчизняної війни на базі лікарняного комплексу було відкрито сортувально-евакуаційний госпіталь №2222. За час блокади Ленінграда госпіталь прийняв 310 000 хворих. Тут же, незважаючи на брак ліків і продуктів харчування, лікували і німецьких солдатів. Під час блокади тут була надана допомога більш як 1 000 військовополоненим.

Відразу після початку блокади весь персонал лікарні перебрався в спеціально відведені для них корпусу. За директорським корпусом з'явився город, обори і сад. При лікарні працював дитячий сад для дітей жили тут лікарів. Найскладнішим періодом для персоналу госпіталю стала зима 1941-1942 років, коли не працювали опалення і каналізація.

У червні 1994 року інститут отримав нову назву - Санкт-Петербурзька Державна медична академія, в грудні 1995 року їй було присвоєно ім'я нобелівського лауреата І. І. Мечникова.

У 2001-2002 роках велася реставрація церкви Святих Петра і Павла. 29 травня 2003 року території лікарні була закладена каплиця в честь митрополита Петроградського Веніаміна.