Реклама
Реклама
Реклама

кредитна спілка депозит

Отримаємо ліцензію на депозит в короткі терміни. Переоформимо, отримаємо дублікат ліцензії на залучення вкладів на депозит.

У випадки, якщо кредитна спілка має намір надавати кредити за рахунок залучених на депозит вкладів (внесків) своїх членів, йому необхідно отримати ліцензію на залучення вкладів на депозит (ліцензія на депозити) У випадки, якщо кредитна спілка має намір надавати кредити за рахунок залучених на депозит вкладів (внесків) своїх членів, йому необхідно отримати ліцензію на залучення вкладів на депозит (ліцензія на депозити).

Діяльність кредитної спілки з надання фінансових кредитів за рахунок капіталу кредитної спілки, а також коштів об'єднаних кредитних спілок, залучених кредитною спілкою, що є їх членом, і коштів загальних фінансових фондів асоціацій кредитних спілок, утворених їх членами, не потребує отримання ліцензії.

Порядок отримання ліцензії на депозити і вимоги до кредитної спілки міститися в Ліцензійних умовах на здійснення діяльності кредитних спілок з надання фінансових послуг, затверджених Постановою КабМіну №913 від 07.12.2016г.

Отримати ліцензію на депозити для кредитної спілки можна, звернувшись в Нацкомфінпослуг з відповідним пакетом документів.

ОСНОВНІ УМОВИ ОТРИМАННЯ ЛІЦЕНЗІЇ НА ДЕПОЗИТИ:

- на момент подачі документів на отримання ліцензії на депозити, кредитна спілка має бути зареєстрованим як фінансова установа - кредитна спілка;

- щоб отримати ліцензію на депозити, кредитна спілка на дату подачі заяви не повинен мати невиконаних ним рішень Нацкомфінпослуг;

- термін дії ліцензії: безстрокова. Ліцензія на депозити для кредитної спілки діє до закінчення її терміну, до моменту визнання її недійсності або анулювання;

- термін розгляду пакета документів для видачі ліцензії на депозити: 15 календарних днів;

- за видачу, переоформлення, видачу дубліката ліцензії на депозити, стягується плата в такому розмірі: видача ліцензії - 1 прожитковий мінімум; переоформлення ліцензії / видача дубліката ліцензії - безкоштовно;

- маючи ліцензію на депозити, кредитна спілка має право здійснювати діяльність, зазначену в ліцензії, через свої філії на підставі копії такої ліцензії на депозити;

- ліцензія на депозити, видана кредитній спілці, не підлягає передачі для використання третім особам.

Документи, які подаються в Нацкомфінпослуг для отримання ліцензії на депозити:

1) Заява про видачу ліцензії на депозити для кредитної спілки.

2) Копія свідоцтва про державну реєстрацію юр.особи або копія довідки про внесення до ЄДР, завірена нотаріально.

3) Звітні дані в паперовій та електронній формі, складені відповідно до Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об'єднаними кредитними спілками до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, за станом на останній день місяця, що передує даті подачі заяви для отримання ліцензії.

4) засвідчені підписом керівника та печаткою кредитної спілки копії документів про освіту, в тому числі документів, що підтверджують проходження керівником та головним бухгалтером кредитної спілки підвищення кваліфікації відповідно до Професійних вимог до керівників та головних бухгалтерів фінансових установ. Завірені підписом керівника та печаткою кредитної спілки копії трудових книжок керівника та головного бухгалтера кредитної спілки. При призначенні директора та / або головного бухгалтера за сумісництвом кредитна спілка додатково подає засвідчені підписом керівника та печаткою кредитної спілки копії відповідних рішень органів управління про призначення на посаду за сумісництвом. У разі обрання кредитною спілкою такої форми ведення бухгалтерського обліку, як користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи або ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою, кредитна спілка подає засвідчені підписом керівника і печаткою кредитної спілки копії документів, що підтверджують наявність таких договірних відносин.

5) Завірена підписом керівника та печаткою кредитної спілки інформація (довідка) про наявність у кредитній спілці програмного забезпечення (із зазначенням про його найменування і розробника) та спеціального технічного обладнання, пов'язаного з наданням кредитною спілкою фінансових послуг.

6) Завірена підписом керівника та печаткою кредитної спілки інформація (довідка) про наявність у кредитної спілки окремого приміщення з обмеженим доступом за місцезнаходженням кредитної спілки (із зазначенням назви, номери і дати складання документа, що підтверджує право власності або користування приміщенням), а також сейфа та необхідних засобів безпеки, зокрема охоронної сигналізації та / або відповідної охорони.

7) засвідчені печаткою та підписом керівника кредитної спілки копії документів, що діють на дату подачі заяви і регламентують порядок і умови надання фінансових послуг, а саме: а) внутрішні положення згідно з Переліком внутрішніх положень та процедур кредитної спілки; б) рішення органів управління кредитної спілки.

8) Довідка за підписом керівника кредитної спілки про склад органів управління кредитної спілки, які діють на дату подачі заяви.

9) Довідка за підписом керівника кредитної спілки з інформацією про встановлений в кредитному союзі порядку обліку укладених договорів на надання фінансових послуг.

10) завірена печаткою та підписом керівника кредитної спілки копія документа, що підтверджує ознайомлення під особистий підпис членів органів управління та працівників кредитної спілки зі статутом та внутрішніми положеннями кредитної спілки. У разі відмови члена органу управління кредитної спілки від підпису про ознайомлення з статутом та внутрішніми положеннями кредитної спілки головою правління в цьому документі робиться відповідний запис.

11) Завірені печаткою та підписом керівника кредитної спілки копії документів, що підтверджують проведення останніх загальних зборів, а саме: копія публікації повідомлення про скликання загальних зборів у відповідних засобах масової інформації; екземпляр запрошення на загальні збори і інших документів, прямували листом (вручалися) кожному члену кредитної спілки, копія протоколу загальних зборів та реєстр осіб, які брали участь в зборах. Кредитні спілки, які на дату подання заяви проводили тільки установчі збори, подають завірені печаткою та підписом керівника кредитної спілки копії протоколу установчих зборів та реєстру осіб, які брали участь в зборах.

12) Довідка за підписом керівника та головного бухгалтера кредитної спілки про їх відповідність вимогам підпунктів "г" і "г" пункту 2.1 та 3.1 Професійних вимог до керівників та головних бухгалтерів фінансових установ, затверджених розпорядженням Держфінпослуг від 13.07.2004 N 1590 ..

13) У разі наявності у кредитної спілки відокремлених підрозділів (філій), які будуть здійснювати діяльність з надання фінансових послуг на підставі отриманої ліцензії, у заяві зазначаються їх перелік та місцезнаходження.

ПРОДОВЖЕННЯ ЛІЦЕНЗІЇ

Найчастіше, при закінченні дії ліцензії, багато хто хоче продовжити ліцензію на депозити для кредитної спілки. Таке формулювання, як продовження ліцензії на депозити не зовсім коректна. Наше законодавство не передбачає продовження, а передбачає повторне отримання нової ліцензії на депозити.

Для отримання нової ліцензії на депозити, кредитна спілка зобов'язана подати повний пакет документовне пізніше 30 к.д. до закінчення дії поточної ліцензії.

Нова ліцензія на депозити для кредитної спілки вступає в силу не раніше дня, наступного після календарної дати закінчення терміну дії попередньої.

ПЕРЕОФОРМЛЕННЯ ЛІЦЕНЗІЇ

Підставами для переоформлення ліцензії є:

1) зміна найменування кредитної спілки (якщо ця зміна не пов'язана з реорганізацією кредитної спілки);

2) зміна місцезнаходження кредитної спілки.

У разі виникнення підстав для переоформлення ліцензії кредитна спілка зобов'язана в 15 р.д. після реєстрації в установленому порядку таких змін подати до Нацкомфінпослуг заяву про переоформлення ліцензії на депозити.

До заяви про переоформлення ліцензії на депозити додаються такі документи:

- оригінал ліцензії на депозити, що підлягає переоформленню;

- копія свідоцтва про державну реєстрацію кредитної спілки, содержащея відповідні зміни, засвідчена в установленому законодавством порядку;

- копія платіжного документа про внесення плати за переоформлення ліцензії (500 грн.).

Нацкомфінпослуг приймає рішення про переоформлення ліцензії на депозити протягом 15 р.д. з дати надходження повного пакета документів. Не пізніше 5 р.д. з дати прийняття рішення про переоформлення ліцензії на депозити Нацкомфінпослуг оформляє заявнику ліцензію на новому бланку.

У разі переоформлення ліцензії Нацкомфінпослуг приймає рішення про визнання недійсним бланка ліцензії, яка була переоформлена, з внесенням відповідної інформації до Реєстру не пізніше 3 р.д. з дати прийняття такого рішення.

Строк дії переоформленої ліцензії на депозити не може перевищувати строку дії, зазначеного в ліцензії, що переоформлюється.

За переоформлення кредитною спілкою ліцензії на депозити не стягується збір.

Видачу дубліката ліцензії

Підставами для видачі дубліката ліцензії на депозити є:

- втрата бланка ліцензії на депозити;

- пошкодження бланка ліцензії на депозити.

Для отримання дубліката ліцензії на депозити, кредитна спілка подає в Нацкомфінпослуг такі документи:

- заяву про видачу дубліката ліцензії на депозити;

- оригінал бланка ліцензії на депозити (в разі пошкодження);

- копія платіжного документа про внесення плати за видачу дубліката ліцензії на депозити

Нацкомфінпослуг приймає рішення про видачу дубліката ліцензії на депозити протягом 15 р.д. з дати надходження заяви про видачу дубліката ліцензії та всіх необхідних документів. Не пізніше 5 р.д. з дати прийняття рішення про видачу дубліката Нацкомфінпослуг оформлює ліцензіату дублікат ліцензії на депозити.

У разі видачі дубліката ліцензії на депозити замість втраченого або пошкодженого бланка Нацкомфінпослуг приймає рішення про визнання недійсним бланка ліцензії, який був втрачений або пошкоджений, із внесенням відповідної інформації до Реєстру не пізніше 3 р.д. з дати прийняття відповідного рішення.

За видачу дубліката ліцензії на депозити не стягується збір.

ПОРЯДОК НАДАННЯ ПОСЛУГИ: «ОТРИМАТИ ЛІЦЕНЗІЮ НА ДЕПОЗИТИ ДЛЯ КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ»

Етапи отримання ліцензії для кредитної спілкиТерміни

Усна / письмова консультацію з отримання ліцензії 1 к.д. Підготовка пакету документів на ліцензію в Нацкомфінпослуг 5 к.д. Отримання ліцензії 15 к.д. Реєстрація юридичної особи (при необхідності) 5 р.д. Формування статутного капіталу (при необхідності) від 2 р.д. Реєстрація в Нацкомфінпослуг як фінансової організації 30 к.д.

Чи може Кредитна спілка приймати депозити не від учасників союзу?

Ні не може. Але, членом союзу стати легко - технічно це робиться швидко. Ухвалення в кредитний союз виробляються на підставі письмової заяви особи за рішенням спостережної ради кредитної спілки.

Примітка: КС може залучає на договірних умовах кредити банків, кредити об'єднаної кредитної спілки, кошти інших установ та організацій виключно для надання кредитів своїм членам, якщо інше не встановлено рішенням уповноваженого органу.

«Залучення коштів інших установ та організацій» не є розміщення депозитів, це може бути поворотна або безповоротна безпроцентні фінансова допомога третіх осіб (юр. / Фіз. Осіб).

Загальна сума залучених коштів, у тому числі кредитів, не може перевищувати 50 відсотків вартості загальних зобов'язань та капіталу кредитної спілки на момент залучення.

Якщо у Ваз виникли додаткові питання, або Ви хочете зареєструвати кредитний союз, наша Юридична фірма буде рада Вам в цьому допомогти. Ми маємо великий досвід і довгострокове співробітництво з усіма необхідними сторонами, задіяними в процесі надання послуги: «створення кредитної спілки».

Чи може Кредитна спілка видавати кредити не учасникам союзу?

Ні не може. Але, членом союзу стати легко - технічно це робиться швидко. Ухвалення в кредитний союз виробляються на підставі письмової заяви особи за рішенням спостережної ради кредитної спілки.

Примітка: КС може розміщувати тимчасово вільні кошти на депозитних рахунках в

установах банків, які мають ліцензію на право роботи з вкладами громадян, об'єднаній кредитній спілці, а також купувати державні цінні папери, перелік яких встановлюється уповноваженим органом, та паї кооперативних банків.

Також, КС надає кредити іншим кредитним спілкам, якщо інше не встановлено рішенням уповноваженого органу.

Якщо у Ваз виникли додаткові питання, або Ви хочете зареєструвати кредитний союз, наша Юридична фірма буде рада Вам в цьому допомогти. Ми маємо великий досвід і довгострокове співробітництво з усіма необхідними сторонами, задіяними в процесі надання послуги: «створення кредитної спілки».

Чи може Кредитна спілка приймати депозити не від учасників союзу?
Чи може Кредитна спілка видавати кредити не учасникам союзу?