Реклама
Реклама
Реклама

Як ведуть державний земельний кадастр - його цілі і завдання

  1. призначення
  2. Цілі і завдання
  3. порядок ведення
  4. Як відомості про земельні ділянки вносяться до кадастру

В силу різноманітності земельних ділянок по всій країні, вони потребують своєчасного і повного обліку. Для вирішення цієї та інших подібних завдань уповноваженим держорганом була створена спеціалізована інформаційна база, раніше іменована державним земельним кадастром , А тепер - кадастр нерухомості.

З його допомогою вдалося вирішити безліч неясностей в сфері землекористування. Детальніше про це читайте в статті.

призначення

Державний земельний кадастр - це система відомостей, зафіксованих в офіційних документах про земельні об'єктах.

Ці відомості формуються в результаті державного обліку в кадастр, тому в ньому міститься наступна інформація про ділянки: Ці відомості формуються в результаті державного обліку в кадастр, тому в ньому міститься наступна інформація про ділянки:

  • місце розташування;
  • кадастрова вартість ;
  • цільове призначення і правовий режим земель РФ;
  • територіальні зони;
  • розміри (площа);
  • наявність розташованих на наділах об'єктів нерухомості, які міцно пов'язані з ними.

Поняття земельного кадастру було введено ФЗ «Про державний земельний кадастр».

Але на сьогодні цей закон вже не діє. В результаті того, що в законодавство про державну реєстрацію та кадастр нерухомості були внесені істотні поправки, на зміну вищезгаданого закону було прийнято ФЗ №218 «Про державної реєстрації нерухомості ».

Саме цей закон ввів більш широке поняття «кадастр нерухомості», а «земельний кадастр» в офіційних джерелах більше ніде не фігурує Саме цей закон ввів більш широке поняття «кадастр нерухомості», а «земельний кадастр» в офіційних джерелах більше ніде не фігурує. Тому далі в статті ми будемо використовувати і старий і сучасний терміни.

У новому кадастрі нерухомості містяться відомості не лише по ділянках землі, а й по всіх інших наявних об'єктів нерухомості. Кадастру й обліку в Федеральному законі № 218-ФЗ присвячена окрема глава № 3.

Незважаючи на скасування спеціального закону про земельний кадастр, його цілі, завдання та принципи залишилися незмінними.

В обліку та отриманні конкретної інформації про всі наявні ділянках землі потребує як держава в цілому, так приватні особи. В силу того, що всі відомості, які зберігаються в кадастрі нерухомості, підтверджені офіційними документами, будь-який заявник може отримати з нього тільки достовірні і перевірені дані. Як правило, ці дані застосовуються для подальшої об'єктивної оцінки земельних ділянок.

Наприклад, при виникненні судового спору з приводу землі, суд запитує з кадастру відомості по цікавого об'єкту нерухомості і керується отриманими даними при винесенні рішення на користь будь-якої сторони.

Цілі і завдання

Метою цього зводу відомостей є інформаційне забезпечення декількох напрямків державної діяльності. Ці напрямки і складають завдання земельного кадастру.

До них відносяться:

  • управління землями;
  • контроль за тим, щоб землі використовувалися і охоронялися належним чином;
  • заходи, які покликані зберігати і підвищувати родючість грунтів;
  • держреєстрація прав на нерухомість і угод з нею;
  • землевпорядкування;
  • оцінка земель з економічної точки зору і облік вартості землі поряд з іншими природними ресурсами;
  • встановлення об'єктивної плати за землю, розмір якої підтверджується офіційно.

порядок ведення

Земельний кадастр, або нині - кадастровий облік нерухомості - веде спеціально уповноважений держорган - Росреестр, через численні відділення, створені по всій країні.

Якщо говорити більш конкретно, то фахівці Росреестра повинні робити наступне: Якщо говорити більш конкретно, то фахівці Росреестра повинні робити наступне:

  • вносити відомості про ділянки, які вже раніше були враховані;
  • ставити на кадастровий облік ділянки;
  • офіційно враховувати зміни об'єкта нерухомості (сюди відноситься облік, зміну або зняття з обліку частки земельної ділянки, виправлення кадастрової помилки);
  • знімати з обліку земельну ділянку;
  • анулювати і виключати відомості по наділу з тимчасовим статусом відомостей;
  • вносити нові відомості про землю, які надійшли від інших держорганів, взаємодіючих з Росреестра;
  • виправляти технічну помилку в кадастрових відомостей.

Щоб привласнити всіх ділянках кадастрові номери, держорган ділить всю територію Росії на кадастрові:

  • округу;
  • райони;
  • квартали.
Житлові приміщення в гуртожитках

надаються в РФ певним категоріям громадян.

У деяких випадках право оренди земельної ділянки може бути успадковано. Детальніше про це читайте в матеріалі .

Шукаєте договір купівлі-продажу земельної ділянки? Його зразок можна скачати в нашій статті .

Як відомості про земельні ділянки вносяться до кадастру

Щоб нові дані були внесені до відомостей про цікавить наділі, особа, якій це потрібно, повинно написати і подати в Росреестр заяву про кадастровому обліку, за затвердженою формою. До заяви додаються документи, що підтверджують зміну якихось даних про ділянку, або доповнення існуючих раніше занесені.

Відомості в поданих документах перевіряються на справжність і точність, щоб не було підстави для відмови їх внесення в кадастр. Результати перевірки фіксуються у вигляді протоколу. У ньому відбивається рішення, прийняте за кожним показником перевірки.

Цей протокол є електронним   документ   , Що підписується простий електронним підписом уповноваженої особи, що працює у Федеральній службі державної реєстрації, кадастру і картографії Цей протокол є електронним документ , Що підписується простий електронним підписом уповноваженої особи, що працює у Федеральній службі державної реєстрації, кадастру і картографії.

Потім цей протокол направляється до відповідного відділення Росреестра, куди спочатку було подано заяву. На це йде 1 день. Передані відомості включаються в кадастрові або облікові справи по даній земельній ділянці.

Якщо уповноважена посадова особа Росреестра приймає рішення про те, щоб виправити технічні помилки у відомостях про ділянку, воно додатково теж оформляється як електронний документ, але підписаний посиленою кваліфікованої електронним підписом. Потім реєструється у встановленій формі.

Такі особливості держкадастру нерухомості (раніше - земельного кадастру) та його ведення.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


Шукаєте договір купівлі-продажу земельної ділянки?