Реклама
Реклама
Реклама

ОРД: Перший роботодавець Сергія Березенко Вадим Гриб: рейдер №1, співробітник СБУ і зв'язковий Дениса Пушилін Денис Володимирович

Перша робота багато в чому визначає весь подальший життєвий і професійний шлях людини

Перша робота багато в чому визначає весь подальший життєвий і професійний шлях людини. Перший запис у трудовій книжці 20-річного Сергія Березенко (ще коли він був студентом в Києво-Могилянській академії) з'явилася, коли дядько Анатолій Матвієнко влаштував його на посаду аналітика фондового ринку в ЗАТ «Тект-Брок».

Що це за компанія «Тект-Брок» і яке відношення до неї має Анатолій Матвієнко?

Компанія «Тект-Брок» входить (входила раніше) до групи компаній «Тект» Вадима Гриба - рейдера №1 в Україні, як його називає антикорупційний портал «Антикор» .

Вадим Гриб почав свій професійний життєвий шлях в Тольятті. Він був головою наглядової ради Волзької асоціації професійних учасників ринку цінних паперів, член наглядової ради Самарської фондової біржі, генеральним директором ФІФ «Тект» (Тольятті). Саме Вадим Гриб заснував «ЛогоВаз» - компанію, яка займалася продажем автомобілів «ВАЗ», відкликаних з зарубіжних автосалонів ВАТ «АВТОВАЗ». Саме компанія «ЛогоВАЗ» отримала статус офіційного імпортера автомобілів Mercedes-Benz в СРСР. В середині 90-х Гриб очолював «Автомобільний Всеросійський Альянс» (AVVA), створений для збору коштів на будівництво заводу з випуску дешевих «народних автомобілів». За даними керівництва альянсу, в результаті розміщення своїх акцій AVVA виручила близько 20 млн. Доларів США. Згідно з офіційними заявами акціонерного товариства, зібраних коштів виявилося недостатньо. Вадим Гриб в минулому - член консультаційної ради при Президентові РФ з цінних паперів.

Вадим Гриб працював на Березовського, однією з основних складових імперії якого був бізнес на автомобілях в Тольятті. Гриб виконував найделікатніші доручення Березовського, в тому числі і з продажу акцій «Автоваза». У 1995 році Борис Березовський вкрав гроші і підставив своїх підлеглих під розбирання з бандитами і кримінальне переслідування. Вадиму Грибу довелося бігти в Україну, тут проживали його батьки і була можливість залягти на дно.

Після переїзду з РФ в Україну Гриб почав активно шукати шляхи до отримання громадянства і прикриття свого бізнесу - досягти цього йому вдалося за допомогою майбутнього народного депутата чотирьох скликань Анатолія Матвієнка, який на той момент працював у фонді Леоніда Кравчука. До речі саме Матвієнко в 1998 році познайомив екс-главу СБУ Валерія Хорошковського з екс-прем'єр-міністром Валерієм Пустовойтенком, який і дав старт його кар'єрі на посаді голови СБУ. Гриба і Хорошковського в свою чергу пов'язував спільний бізнес - Укрсоцбанк, який згодом був проданий Віктору Пінчуку. Після знайомства з Хорошковським Гриб деякий час працював в СБУ на високих посадах. А в кінці минулого року його овбінілі в компроментуючих зв'язках з головою «Народного ради» самопроголошеної Донецької Народної Республіки Денисом Пушилін Денис Володимирович.

А тепер про все по порядку.

Поручик Березовського Вадим Гриб - бізнес-партнер Матвієнко, спонсор Ющенко, один Хорошковського

Як і більшість нинішніх великих бізнесменів, свій шлях Вадим Гриб почав під час лихих 90-х, коли заводи скуповувалися за копійки, але, щоб їх утримати, необхідно було «дружити» з братками. Гриб почав свій бізнес в кримінальному місті Тольятті, саме там перестрілки і розбирання були буденними для повсякденної діяльності підприємців.

У 1989 році в Тольятті бізнесмен заснував компанію «ЛогоВАЗ», яка займалася продажем продукції «ВАЗ». Уже через два роки ця компанія отримала статус офіційного імпортера автомобілів Mercedes-Benz в СРСР. Завдяки впливовим зв'язкам і заступництву Березовського, в 1991 році Вадим Гриб став членом консультаційної ради при Президентові РФ з цінних паперів, саме цей період називають піком його політичної кар'єри.

В Україну російський рейдер-підприємець спішно переїхав в 1995 році, ховаючись від переслідувань недоброзичливців Березовського, про що було написано вище. В Україні тоді повним ходом запустили приватизацію, але ринок цінних паперів був ще дуже і дуже сирим. Саме в Україні навички Вадима Гриба в «вирішенні корпоративних конфліктів» вдалося застосувати на повну котушку. Недовго думаючи, Вадим Валентинович створює інвестиційну компанію «ТЕКТ», яка стає однією з провідних в Україні (і існує до цих пір).

Займаючись скупкою і захопленням підприємств для перепродажу, він вибився на вершину списку рейдерів в Україні. Грибу вдавалося «видурюють» у людей приватизаційні ваучери, скуповувати на них акції, а потім перепродувати їх виводячи гроші в офшори. Серед іншого, він займався перепродажем акцій «Мотор Січ», Крюківського вагонобудівного заводу, Миколаївського пивзаводу «Янтар», «Азовсталі» та багатьох інших.

Після приїзду в Україну Гриб почав активно шукати шляхи до отримання громадянства і прикриття свого бізнесу, досягти цього вдалося за допомогою майбутнього народного депутата 4-х скликань Анатолія Матвієнка, який на той момент працював у фонді Леоніда Кравчука.

До речі саме Матвієнко в 1998 році познайомив екс-главу СБУ Валерія Хорошковського з екс-прем'єр-міністром Валерієм Пустовойтенком, який і дав старт його кар'єрі на посаді голови СБУ. Гриба і Хорошковського в свою чергу пов'язував спільний бізнес - Укрсоцбанк, який надалі був проданий Віктору Пінчуку.

Згодом саме рейдерство стало основним бізнесом Гриба. У 2006-2007 роках він добре піднявся на «Росинці». Скупив у трудового колективу «Росинку» за $ 18 млн., А перепродав французької Orangina Group за $ 60 млн. Було багато інших угод, просто ніхто його не зупиняв. Може бути і тому що Гриб почав активно підгодовувати перспективних політиків. Зокрема, Вадим Гриб був спонсором Ющенко, і навіть з жовтня 2000 по травень 2001 року був радником прем'єр-міністра Ющенка на громадських засадах. Саме тоді він став працювати за рейдерськими схемами.

Після вдалого старту бізнес-старту Вадим Валентинович вирішив випробувати себе на політичній ниві, і вже в 2005 році він працював на посаді виконуючого обов'язки міністра фінансів АР Крим, а також віце-прем'єр-міністром з економічних питань. Однак в Криму у нього щось не склалося, створивши пару компаній і виживши максимум зі своїх посад він разом зі своїм другом Анатолієм Матвієнком йде у відставку.

Однією з зареєстрованих в Криму компаній і була ЗАТ «Тект-Брок», де почав свій професійний шлях Сергій Березенко - майбутній начальник ДУС Петра Порошенка і народний депутат від сумнозвісного округу №205. Будучи на держпосади, формально Вадим Гриб записав фірму і бізнес на свою сестру Олену.

Примітно, що у Анатолія Матвієнка була земля і бізнес-інтереси в Криму - зараз ця тема для народного депутата України від Блоку Петра Порошенка «заморожена». Один з небагатьох людей, які зараз можуть представляти бізнес-інтереси близького друга президента Порошенко Анатолія Матвієнка на окупованій території, є ні хто інший, як колишній начальник служби особистої безпеки Сергія Березенко на виборах в Чернігові Антон Шевцов. Кадри з Шевцовим на ТБ «Росія-1", бадьоро крокує по Севастополю на параді Перемоги 9 травня 2014 року зі ветеранами (вже після окупації Криму), за останні дні показали всі телеканали України.

Втім, не варто забувати, що на російському ТБ просто так не потрапляють такі люди, як Шевцов. Його присутність кілька секунд на основному російському телеканалі в новинному сюжеті, показаному неодноразово - чи це не послання російських спецслужб Анатолію Матвієнку і компанії?

Нагадаємо, СБУ відкрило проти нього кримінальне провадження за підозрою в державній зраді , але через кілька днів суддя відпустив затриманого , Оскільки час для обрання запобіжного заходу минув. «Хворий» Шевцов, якому ще кілька хвилин тому надавали медичну допомогу лікарі «швидкої», швидко покинув зал суду і сів у чорний джип, який чекав його на вулиці.

Самий «видатний» рейдерське захоплення

У 2001 році, коли Вадим Гриб працював помічником прем'єр-міністра Віктора Ющенка, він організував рейдерське захоплення ЗАТ «Росава». Лінію «Піреллі» поставили на Білоцерківському шинному заводі ще в епоху перебудови, за часів СРСР. Зі здобуттям Україною незалежності перед підприємством відкрилися необмежені можливості. Воно випускало продукцію цілком можна порівняти з європейським якості, але за значно нижчою ціною.

Цей завод мав невелику податкову заборгованість і, незважаючи на те що ситуація була не критичною, податкова адміністрація вирішила накласти арешт на майно ЗАТ і продати його з торгів за борги. Про те, що ініціатором даної махінації був Гриб, свідчить той факт, що він виявився єдиним, хто не просто своєчасно, а хвилина в хвилину з прийняттям рішення дізнався про виставлення «Росави» на аукціон. Природно, він купив підприємство за мізерну ціну. Випадок був настільки гучним, що навіть Леонід Кучма, тодішній президент, присвятив йому своє спеціальне телевізійний виступ - він публічно зажадав відновити справедливість, але «Росава» так і залишилася в руках Гриба.

Випадок був настільки гучним, що навіть Леонід Кучма, тодішній президент, присвятив йому своє спеціальне телевізійний виступ - він публічно зажадав відновити справедливість, але «Росава» так і залишилася в руках Гриба

Перше пришестя в СБУ

Наступний раз на держслужбу Гриб потрапив в 2010 році, коли після перемоги Віктора Януковича на виборах новим главою СБУ став його колишній бізнес-партнер Валерій Хорошковський. За словами Вадима Гриба, у відомстві він займався виключно аналітикою. Про те, що бізнесмен-рейдер має намір працювати в СБУ, було відомо заздалегідь, йому ще до призначення пророкували посаду керівника Головного управління аналізу і прогнозування. Прийшовши в СБУ, він отримав силові важелі впливу для організації нових фінансових афер і рейдерської діяльності. Так, перед приходом в СБУ піарники «ТЕКТу» дуже ретельно зачистили інтернет від будь-яких негативних згадок пана Гриба.

Так, перед приходом в СБУ піарники «ТЕКТу» дуже ретельно зачистили інтернет від будь-яких негативних згадок пана Гриба

Пізніше, коли Хорошковського спочатку призначили главою Міністерства фінансів, а потім і віце-прем'єр-міністром, Вадим Валентинович став його правою рукою, і саме він керував групою радників першого віце-прем'єр-міністра.

«Бізнес-сім'я» Грибов

Вадим Гриб по своїй натурі людина недовірлива. Напевно, саме через це практично весь його бізнес оформлено тільки на нього самого і членів його сім'ї. На сина Романа оформлені фірми «Бастен», «ТЕКТ-Ріелті», «ТЕКТ-Приват», юридична компанія «ТЕКТ-Ріал» та інші, які подрібніше. Сестра Вадима Олена була власницею ЗАТ «ТЕКТ-Брок», гда починав працювати Сергій Березенко (компанія перебувала в Криму).

На племінницю Вадима Валентиновича Ольгу Пономарьову (дочерь Олени) оформлена значна частина його бізнесу. Серед іншого, вона є співзасновником компанії «ТЕКТ-Ріелті», ЗАТ «ТЕКТ-Брок», а також концерн «Чиста лінія». Дружина Вадима Гриба Світлана Бояркіна також при бізнесі, вона є засновником двох аптек «ТЕКТ-Плюс», а раніше була також засновником компанії «ТЕКТ-Ріелті» і Кредитного союзу «Володар».

До речі, майже в кожній компанії Вадима Валентиновича його співзасновником є ​​якась жінка Світлана Болотіна, наприклад, ТОВ «Гірничо-металургійна компанія», Кредитна спілка «Володар» і концерн «Чистая Линия». А офіційно працювала вона мінімум в 10 компаніях Вадима Гриба. Вона відіграє значну роль в управлінні його фірмами.

Вадим Гриб знову працюватиме в СБУ?

Джерела в СБУ стверджують, що незабаром Вадим Гриб може отримати нову посаду в СБУ, в той же час він все ще входить в Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку, в якій його думку є ключовим і авторитетним у встановленні Комісією фактів рейдерства.

У світлі відомостей про те, що Гриб активно спілкується з одним з «ключових» терористів на сході України Денисом Пушилін Денис Володимирович , Які просочилися в мережу 27 серпня минулого року, виникає питання, яким чином влада аргументують його призначення в СБУ і як вона пов'язана робота в державній структурі з рейдерськими захопленнями підприємств на Сході.

Нагадаємо, в минулому році ряд інтернет-ЗМІ з посиланням на джерела в Україні опублікували файли, які співробітникам кібер-підрозділів вдалося витягти з комп'ютера одного з лідерів терористичної «Донецької Народної Республіки» Дениса Пушилін Денис Володимирович, в яких міститься особиста переписка Пушилін Денис Володимирович на кількох інтернет-сервісах , його СМС-листування, а також багато інформації про переміщення терористів, дислокації українських військових, виявленні поховань і «злочинах» Петра Порошенка. Як свідчать інтернет-джерела, українські хакери отримали багато документів про діяльність Пушилін Денис Володимирович, зокрема про його зв'язки з представниками України - такими як Вадим Валентинович Гриб.

Підростаюче покоління Грибов

Поки розглядалося питання про роботу самого Вадима Гриба в СБУ, його Роман був призначений начальником Управління з питань корпоративних відносин Фонду державного майна України. Відповідна інформація розміщена на сайті ФДМУ в липні минулого року.

У прес-службі Фонду «Економічній правді» повідомили, що Гриб був призначений на посаду начальника управління з питань корпоративних відносин Департаменту договірного менеджменту, міждержавних майнових і контрактних відносин 23 липня 2015 року.

На момент призначення Роману Грибу було 19 років (він народився 13 травня 1986 року). Незважаючи на юний вік, хлопець вже встиг попрацювати в ТОВ «Тект-Капітал» - директором аналітичного департаменту, ТОВ «Тект-Трейд» - керівником департаменту операцій з цінними паперами. Більш того, Роман Гриб також був заступником генерального директора Державного підприємство «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв».

Юний Роман Гриб повторює запаморочливий кар'єрний успіх Сергія Березенко - буквально йде по його стопах. Але, як і належить послідовникам, вони випереджають своїх попередників. Березенко в 20 років удостоївся лише посади аналітика - та й то місце знайшлося йому лише в Кримській компанії Гриба. А ось Роман Гриб вже більш ніж досяг успіху.

джерело: antikor.com.ua , редакція неофіційного сайту про Сергія Березенко

Далі буде….

Що це за компанія «Тект-Брок» і яке відношення до неї має Анатолій Матвієнко?
Його присутність кілька секунд на основному російському телеканалі в новинному сюжеті, показаному неодноразово - чи це не послання російських спецслужб Анатолію Матвієнку і компанії?
Вадим Гриб знову працюватиме в СБУ?