Реклама
Реклама
Реклама

КПРФ хоче звільнити від плати за капремонт людей старше 70 років

  1. У Мелеуз відбулася велика зустріч з виборцями і активом партії. У зустрічі також взяли участь перший...

21.08.2015

21 У Мелеуз відбулася велика зустріч з виборцями і активом партії. У зустрічі також взяли участь перший секретар Башкирського відділення КПРФ Юнир Кутлугужін, заступник голови Госсобрания - Курултаю РБ Вадим Старов, депутат Госсобрания Сергій Колесников, перший секретар Мелеузовського міськрайкому Анатолій Веськін, голова ТВК Мелеузовського району Віталій Іванов. Оскільки через три тижні в Башкирії відбудуться найбільші муніципальні вибори (буде заміщено понад 7000 мандатів рад сільських поселень), розмова була присвячена головним чином ходу виборчої кампанії.

Юрій Афонін у своєму виступі зазначив, що КПРФ вважає муніципальне ланка найважливішим у депутатській вертикалі і докладає значних зусиль, щоб активізувати роботу на цьому рівні. І взагалі, підкреслив секретар ЦК, наша партія давно бореться за розширення повноважень місцевого самоврядування, звичайно, підкріплене бюджетними грошима. У теперішній же час муніципальні депутати не можуть вирішити практично ніяких проблем, тому що фінансування муніципалітетів вкрай убоге. «Треба перевернути бюджетну піраміду, - сказав Юрій В'ячеславович. - Зараз більшу частину бюджетних коштів акумулює федеральний центр, обділяти регіональне і особливо муніципальне ланка. За Бюджетним кодексом, центр і регіони повинні ділити бюджет в співвідношенні 50 на 50, але в реальності центр забирає 70 відсотків. Це треба рішуче змінювати ».

Афонін також розповів присутнім про нові законодавчі ініціативи КПРФ. Особливо докладно він зупинився на гостро актуальному законопроекті - про капремонт багатоквартирних будинків, одним із співавторів якого він був. Комуністи пропонують зняти з жителів більшу частину навантаження: встановити солідарну відповідальність за проведення капремонту держави і власників в пропорції 85% і 15% відповідно. Накопичення коштів на капремонт пропонується проводити не в незрозумілих фондах регіональних операторів, а на спеціальних рахунках кожного будинку, причому не десятки років, а всього лише 5 років. Якщо через 5 років ремонт не зроблений, гроші людям повинні бути повернуті з відсотками за інфляцію. І, нарешті, треба звільнити від платежів за капремонт людей старше 70 років, вважають комуністи. «Це буде справедливо - люди похилого віку вже виплатили чимало грошей за капремонт протягом усього життя, і не їх вина, що в 1990-2000-і роки держава перестала виконувати свої обов'язки в цій сфері», - переконаний Юрій Афонін. До речі, він розповів, що таке рішення - звільнити від плати за капремонт літніх людей - недавно прийняв т.в.о. губернатора Кемеровської області Аман Тулєєв.

Відповідаючи на питання із залу, секретар ЦК розповів про долю іншого законопроекту, прийняття якого дуже чекають мільйони людей, - про «дітей війни». КПРФ тричі вносила цей законопроект в різних редакціях в Держдуму, але всі три рази його провалювала «Єдина Росія». Афонін запевнив людей в тому, що комуністи не припинять боротьбу за спеціальний статус і пільги для тих, кого війна позбавила дитинства. Його підтримав Вадим Старов, який розповів про поневіряння аналогічного законопроекту комуністів в Госсобранием РБ.

Перший секретар Башкирського рескому КПРФ Юнир Кутлугужін розповів про підготовку регіонального відділення до майбутніх виборів. Він також торкнувся проблем державної політики в аграрній сфері. Недавня ініціатива уряду - ввести обмеження на поголів'я худоби в особистих підсобних господарствах - надзвичайно схвилювала жителів села в Башкирії. Для багатьох селян - це єдиний спосіб виживання, і той хочуть відняти, підкреслив Кутлугужін. «Уряд в минулому році витратив на закупівлю імпортного продовольства 35 млрд. Доларів, а на підтримку свого села - всього 50 млрд. Рублів, - сказав Юнир Галімьяновіч. - Чому ж наш уряд підтримує іноземного фермера, а не свого селянина? ».

В цей же день відбулося ще одне важливий захід - в Стерлитамаке відкрилася громадська приймальня заступника голови Госсобрания Вадима Старова. В урочистому відкритті взяли участь Юрій Афонін, Юнир Кутлугужін, депутати Госсобрания від Стерлитамака Микола Нікітін і Владислав Бєглов, заст. голови міської адміністрації Володимир Куликов, представники преси і громадськості. У вітальному слові Ю.В. Афонін наголосив, що відкриття приймальні - це частина великого плану партії щодо посилення роботи депутатів з населенням. Це пов'язано, сказав секретар ЦК КПРФ, з подальшим поглибленням соціально-економічної кризи, коли людям особливо потрібна допомога і підтримка.

Вадим Старов розповів, що в його депутатської поштою стає все більше листів з проханнями захистити від свавілля роботодавців, які затримують зарплату або звільняють людей з порушеннями трудового законодавства. У таких ситуаціях можна і потрібно звертатися за допомогою до депутатів, неурядових роботодавців приструнити цілком реально. Також багато, зазначив Старов, порушень в житлово-комунальній сфері, і з появою платежу за капремонт скарг стало ще більше. Ще одна прикмета кризи - так звана «оптимізація» медичних і освітніх установ, тобто, просто кажучи, ліквідація або злиття освітніх і медичних установ, яка практично завжди погіршує соціальне самопочуття людей на даній території. «Ми будемо продовжувати слідкувати за цим», - пообіцяв заступник голови Курултаю. Вадим Старов закликав представників преси до співпраці в благородній справі захисту прав людей.

kprf.ru

Чому ж наш уряд підтримує іноземного фермера, а не свого селянина?