Реклама
Реклама
Реклама

сауни лазні москва строгино лазня та лазневі процедури в Стародавній Греції

Баня і банні процедури в Стародавній Греції.

Як усі ми пам'ятаємо зі шкільного курсу історії, в Стародавній Греції було божевільна кількість всіляких богів, які були ранжовані за важливістю. Однією з культових богинь була богиня чистоти Гігія, не складно здогадатися, що від цього імені і походить слово «гігієна», в її віданні була лазня та лазневі процедури. Культ лазні був розвинений надзвичайно сильно, так як греки вважали, що фізична краса і здоров'я прямо пов'язані з красою душі і розумом. У Древній Елладі лазні вважалися священними, у них був свій покровитель Геркулес, який став після смерті богом сили, могутності й здоров'я. Він наділяв кожного парівшегося в лазні величезною силою і здоров'ям.

Він наділяв кожного парівшегося в лазні величезною силою і здоров'ям

Ривком у розвитку банної справи в Стародавній Греції став військовий похід Олександра Македонського в Єгипет. Його настільки вразили тамтешні лазня та лазневі процедури, що, після повернення, він зажадав повсюдно в країні будувати схожі лазні. Але греки пішли далі своїх вчителів єгиптян і багато в чому вдосконалили їх ідеї. Були видані навіть спеціальні закони, що регламентують відвідування громадських лазень. Відповідно до букви закону все благородні громадяни Греції були зобов'язані регулярно відвідувати лазні. У Древній Елладі введи спеціальну громадську посаду - доглядач купань. Громадянин, який займав цю посаду, суворо стежив за неухильним дотриманням греками «банних законів».

Висловлювання відомого філософа Платона «Спорудження бань - обов'язок держави!» Показує, як трепетно, з благоговінням ставилися стародавні греки до банних процедур.

Інший не менш відомий грек Піфагор їздив в процвітаючий Єгипет, щоб ознайомитися з пристроєм місцевих бань, який вважається в той час еталоном, в справі миття, і отримання задоволень від ширяння.

Як нескладно здогадатися, одним «з батьків» банного справи в Греції була Спарта, а батьківщиною лазні дослідниками визнаний місто Лаконика. Археологи та історики вважають, що саме звідси лазня та лазневі процедури поширилися по всій Стародавньої Греції. Назва лазні отримали - лаконіум. По всій Греції, еталоном вважалося фізично розвинене людське тіло. Чоловіки і діти з метою оздоровлення організму обливалися крижаною водою, а в Стародавній Спарті в принципі купання в теплій воді вважалося слабкістю і дозволялося тільки жінкам! Хоча саме греки втілили ідею поєднання в лазні пари і гарячої води.

Знаменитий грецький лікар Гіппократ досить часто заміняв лікування хворих на банні процедури і прогрівання. За його запевненням отрути і токсини, що накопичуються в організмі, дуже добре виводяться після відвідування парної.

На відміну від сучасного виду парної, грецька була викладена добре обтесані камінням, і мала округлу форму, що давало рівномірний розподіл пара, кам'яний вогнище знаходилося в центрі. Обігрів був вугіллям або камінням, які попередньо нагрівали зовні і приносили в парну. В баню греки ходили через день, в супроводі рабів, які несли все необхідне для купання (масло, соду, жирну глину для масок, спеціальні стригли, зроблені з міді, призначені для очищення тіла і масажу і білизна). Після прогріву стародавні греки ніжилися в прохолодних басейнах. Після банних процедур греки натиралися єлеєм і вели неквапливі філософські бесіди.

Звичайно ж, грецькі лазні не йдуть ні в яке порівняння з римськими термами по частині розкоші обробки і оздоблення, але все ж вони є прабатьками римських лазень.

<< назад