Реклама
Реклама
Реклама

Калькулятор держмита при вступі у спадок

  1. Як визначається держмито
  2. Розмір держмита при вступі у спадок
  3. Скільки коштує оформлення спадщини у нотаріуса
  4. Вартість свідоцтва, що підтверджує права на спадщину
  5. Ціни на оформлення спадщини у нотаріуса
  6. Вартість вступу в спадщину в разі смерті одного з подружжя
  7. Сплата держмита при наявності двох документів з різними звітами з оцінки майна
  8. Пільги при оплаті послуг щодо вступу в спадок
  9. Як оплачується держмито
  10. Приклад розрахунку держмита

Кончина родича є трагічною подією. Разом з приводу тяжкої втрати на плечі рідних помер лягає ще й проведення обов'язкової юридичної процедури - прийняття спадщини, якщо померлий залишив таке. Для початку необхідно вступити у спадок, що супроводжується певними фінансовими витратами. Тому вартість оформлення спадщини у нотаріуса після смерті слід дізнатися перед оформленням.

Як визначається держмито

Держмито у нотаріуса при вступ в спадщину за законом і за заповітом розраховується однаково. Відповідно до п.22 ст.333.24 Податкового Кодексу РФ її розмір залежить від:

  • Вартості майна, залишеного у спадок;
  • Ступеня споріднення померлого і спадкоємців.

Родинні зв'язки оцінюються на момент смерті спадкодавця. Так, якщо при складанні заповіту чоловік залишив все своє майно дружині, а на момент його смерті вони розлучилися, колишня дружина для отримання свідоцтва про спадкування буде повинна сплатити держмито в більшому розмірі, так як перестала бути близьким родичем.

Розмір держмита при вступі у спадок

Отже, за видачу нотаріусом свідоцтва про право на спадщину необхідно заплатити:

  • 0,3% від вартості всього майна, залишеного у спадок, - для дітей, чоловіка, батьків, братів і сестер спадкодавця ( прямих спадкоємців після смерті спадкодавця і спадкоємців 2 черги). Максимальна сума мита для них становить 100 000 рублів;
  • 0,6% ціни спадщини - для всіх інших осіб, але не більше 1 млн. Рублів.

Вартість спадщини може бути кадастрової або ринкової. Вибір на користь того або іншого способу оцінки робить спадкоємець. Кадастрова вартість, як правило, нижче ринкової, тому вигідніше використовувати її для визначення розміру держмита.

Про розмір держмита при спадкуванні житла в наступному відео

Скільки коштує оформлення спадщини у нотаріуса

На те, скільки бере нотаріус за оформлення спадщини, впливає кількість вступили в спадок. Коли спадкоємців декілька, держмито повинен заплатити кожен з них (ст.333.25 НК). Детальніше про додаткові витрати і про те, скільки коштує вступити у спадок, читайте тут .

Першим етапом прийняття спадщини є написання заяви про вступ у спадок. Робиться це після смерті спадкодавця при відкритті нотаріусом спадкової справи. Тоді ж розраховується вартість оформлення спадщини у нотаріуса. На даному етапі спадкоємцям потрібно оплатити тарифи нотаріуса при оформленні спадщини за підтвердження справжності підписів спадкоємців.

Не всі послуги нотаріуса платні. Якщо спочатку, перед тим, як вступати в права спадкування, спадкоємець хоче тільки проконсультуватися, він може отримати безкоштовну консультацію нотаріуса у спадок . Зробити це можна на сайтах безкоштовної юридичної допомоги або по телефону.

На те, скільки коштують послуги нотаріуса при оформленні спадщини, впливає дві складових:

  1. Держмито, розмір якої вказується в Податковому кодексі (стаття 333.24);
  2. Плата за послуги правового, а також технічного характеру (розміри плати визначаються в регіонах за рішенням нотаріальних палат суб'єктів Російської Федерації).

Як приклад можна привести розцінки нотаріуса при оформленні спадщини в Москві і Московській області. За вступ у спадок доведеться віддати за послуги нотаріуса 900 рублів. Ця сума складається з держмита в розмірі 100 рублів і 800 рублів за послуги технічного та консультаційного характеру. Розміри тарифів можуть бути різними і залежать від регіону, в якому відкривається спадкову справу.

Вартість свідоцтва, що підтверджує права на спадщину

Важливо враховувати вартість послуг нотаріуса при оформленні спадщини. Більшого всього витрат припадає на те, щоб отримати свідоцтво про право на спадщину. Нотаріус видає цей документ тільки після того, як йому буде надано повний комплект необхідних паперів: довідка з БТІ на нерухоме майно, звіт про оцінку нерухомого майна, кадастровий паспорт. Плата за послуги, що надаються нотаріусом, залежить від проведеної фахівцем оцінки спадщини для нотаріуса .

Розмір держмита, яку потрібно заплатити в разі отримання свідоцтва на спадщину повинен бути визначений тільки в процентному співвідношенні до ціни успадкованого майна чим більше вартість нерухомості, тим буде більше розмір держмита, яку потрібно сплатити. Держмито є тільки однією частиною від тарифу нотаріусів при оформленні спадщини. Другу частину тарифу становить плата за послуги правого характеру і технічні послуги. Дана частина тарифу безпосередньо залежить від складності спадкової справи, але вона не повинна перевищувати:

  • 3 тисячі рублів на кожен окремий об'єкт успадкованого майна;
  • 5 тисяч рублів на кожен успадковані об'єкт нерухомості;
  • 100 рублів на пенсію спадкодавця;
  • 1000 рублів на різного роду грошові заощадження.

Ціни на оформлення спадщини у нотаріуса

держмито

Якщо спадкоємців декілька, то вартість свідоцтва про право на спадщину відповідно до законодавства розраховується порівнянно з часткою успадкованого майна для кожного із спадкоємців. Тобто держмито спадкоємця не повинна перевищувати в процентному співвідношенні вартості успадкованої їм частини майна.

Вартість оформлення спадщини після смерті у нотаріуса різна, але при видачі свідоцтва тариф не буде залежати від підстав спадкування. Тобто, коли до спадкоємства за заповітом будуть покликані особи, які мають права на плату тарифу зі зниженою ставкою (0,3%), їм буде потрібно навести докази їх родинних стосунків зі помер. Нотаріуси не завжди попереджають спадкоємців про цей факт, так як при спадкуванні майна за заповітом в доказі спорідненості не завжди є необхідність. Щоб заощадити кошти при візиті до нотаріуса все ж потрібно взяти з собою документи, які підтвердять спорідненість зі помер. Так можна буде заощадити кошти, сплативши тільки частину від вартості держмита. Оплату за технічні і правові консультаційні послуги все одно доведеться оплачувати повністю. Більше про вартість вступу в спадок у нотаріуса дізнайтеся в статті https://nasledstvo.today/4182-stoimost-vstupleniya-v-nasledstvo-u-notariusa-dlya-raznyh-kategorii-naslednikov .

Вартість вступу в спадщину в разі смерті одного з подружжя

На випадок смерті одного з подружжя другому доведеться нести додаткові витрати, пов'язані зі вступом у спадщину. Пережили дружину потрібно буде оплатити витрати, які пов'язані з виділенням подружньої частки на все майно, нажите в шлюбі. Про спадкоємство спільно нажитого майна подружжя читайте тут . За заяву з проханням виділити подружню долю потрібно заплатити 900 рублів. Свідоцтво про право власності на спільне майно буде коштувати 200 рублів. Оплата за технічні і правові консультаційні послуги складе 100 рублів на майно і не менше 3000 рублів на нерухоме майно.

Сплата держмита при наявності двох документів з різними звітами з оцінки майна

Підставою для розрахунку держмита є вартість нерухомості, яку встановив фахівець в ході процедури оцінки. Припустимо для надання в цілях розрахунку тарифу документів із зазначенням різних видів оцінки (кадастрової, інвентаризаційної), при яких оцінна вартість майна буде нижче, ніж ринкова.
Підставою для розрахунку держмита є вартість нерухомості, яку встановив фахівець в ході процедури оцінки

Пільги при оплаті послуг щодо вступу в спадок

Податковий кодекс передбачає наявність пільг на деякі категорії спадщини (стаття 333.38).

Податкове законодавство (ст. 333.38 НК РФ) містить категорії майна, при отриманні в спадщину яких держмито не стягується. До них відносяться:

додатково

Також не будуть оплачувати держмито:

  • учасники ВВВ;
  • герої Росії і Радянського союзу;
  • громадяни зі званням кавалера ордена Слави.
  • будь-які об'єкти нерухомості, де спадкоємці проживали разом зі спадкодавцем;
  • авторські винагороди, а також пенсії і вклади в банках;
  • майно осіб, які за життя були піддані політичним репресіям;
  • страхові суми, які платять за договорами особистого і майнового страхування;
  • суми, які покладаються на випадок загибелі застрахованого за рахунок коштів роботодавця особи від нещасного випадку, який стався за місцем його роботи;
  • кошти, які залишаються несплаченими військовослужбовцям, застрахованим по обов'язковому особистому страхуванню та загиблим при виконанні.

До осіб, які звільняються від сплати податків на успадковане майно, відносяться:

  • спадкоємці, вік яких на момент відкриття спадщини, менше 18 років;
  • люди з психічними розладами;
  • інваліди 1 і 2 груп.

Як оплачується держмито

Держмито оплачується на місці у нотаріуса. Після оплати останній видає спадкоємцю відповідну квитанцію і свідоцтво на спадщину.
У разі виконання нотаріусом додаткових дій на прохання спадкоємців (збір документів для оформлення спадщини; консультація з питань спадкування) оплатити їх доведеться окремо. Ціна послуг залежить від обсягу роботи і конкретної нотаріальної контори.

Приклад розрахунку держмита

Найчастіше в спадкове майно потрапляють:

  • квартира;
  • земельну ділянку з будівлями;
  • автомобіль;
  • банківські вклади.

Розрахуємо держмито при вступі в спадщину на квартиру і іншу нерухомість.

Приклад 1: чоловік заповідав все своє майно (квартиру і дачу) дружині, яка спільно проживала з ним в заповіданої квартирі. Кадастрова вартість квартири - 1 000 000, дачі - 500 000.

Держмито складе: 1 500 рублів (0,3% від 500 000). Держмито на квартиру не буде стягуватися, так як подружжя проживало в ній спільно де смерті спадкодавця. Для переоформлення права власності на нерухомість дружині доведеться також сплатити держмито в Росреестра: 2 000 рублів на квартиру і 350 рублів на дачу із земельною ділянкою. Разом оформлення спадкового майна обійдеться в 3 850 рублів.

Приклад 2: єдиним спадкоємцем за законом квартири і дачі померлого є його син, який проживає зі своєю сім'єю окремо.

Вартість всього переоформлення майна для спадкоємця складе: 4 500 (0,3% від 1 500 000) + 2 000 + 350 (держмито за оформлення права власності в реєстрі) = 6 850.

Приклад 3: померлий заповідав все своє майно внучці, яка мешкає в іншому місті.

Переоформлення майна для неї обійдеться в 11 350 рублів: 9 000 (держмито нотаріусу) + 2 000 + 350 (держмито в Росреестр).

Хочете отримати більше інформації? Задавайте питання в коментарях до статті

Хочете отримати більше інформації?