Реклама
Реклама
Реклама

Державна підтримка малого бізнесу в 2015 році: ефективні програми для підприємців

  1. Трохи про систему держпідтримки малого бізнесу
  2. На яку фінансову допомогу може розраховувати російський підприємець?
  3. А якщо звернутися у Федеральну службу зайнятості?
  4. Що таке гарантійні фонди і як вони можуть допомогти підприємцю?
  5. І це ще не все: форми державної підтримки малого бізнесу, про які мало хто знає

Зміст:

  1. Трохи про систему держпідтримки малого бізнесу
  2. На яку фінансову допомогу може розраховувати російський підприємець?
  3. А якщо звернутися у Федеральну службу зайнятості?
  4. Що таке гарантійні фонди і як вони можуть допомогти підприємцю?
  5. І це ще не все: форми державної підтримки малого бізнесу, про які мало хто знає

Горезвісні «лихі дев'яності» і всі ті процеси, що відбувалися з приватним бізнесом в цей непростий період, зумовили ряд стереотипів, що стосуються підприємницької діяльності в нашій країні. Найбільш, мабуть, найпоширеніший з них - малому бізнесу важко, і в першу чергу - в фінансовому відношенні. А все тому, що підприємці-початківці надані самі собі і їх можливе фінансове благополуччя - справа рук лише самих приватників, і нічиїх більше.

Тим часом пройшло вже два десятки років - і російська економіка сильно змінилася. Як і державна економічна політика. Тепер підтримка малого бізнесу виступає одним з ключових її напрямків. В рамках цієї підтримки в даний час функціонують кілька програм, за реалізацією яких пильно стежить російський уряд. Ось чому перш ніж почати свою справу варто ознайомитися з переліком цих програм - можливо, саме завдяки їм починаючого підприємця чекає фінансовий успіх.

Трохи про систему держпідтримки малого бізнесу

В даний час державна підтримка малих форм бізнесу регламентована ФЗ-209, а також рядом інших нормативно-правових актів - регіональних і місцевих. Кожна з реалізованих програм характеризується своїм терміном дії, своїм бюджетом і особливостями.

Крім того, в систему держпідтримки підприємців входить ряд установ (як комерційних, так і некомерційних), які виступають в ролі підрядників:

  • банки,
  • інвестиційні фонди,
  • венчурні фонди,
  • бізнес-школи,
  • громадські організації,
  • державні установи.

Створені вони спеціально для того, щоб виступати в якості сполучної ланки між державою і підприємцями. З кожним роком система взаємодії всіх ланок цього ланцюжка спрощується, а саме взаємодія стає все більш ефективним. Словом, є всі підстави вважати, що фінансова підтримка малого бізнесу в 2015 годустанет доступна переважній більшості російських підприємців - в тій чи іншій мірі.

На яку фінансову допомогу може розраховувати російський підприємець?

Якщо громадянин РФ вже зареєструвався як ІП (Чого є відповідне підтвердження у вигляді запису в ЕГРІП) або виступає в якості засновника ТОВ , То він має повне право звернутися до держави за матеріальною допомогою - субсидією. Головна умова для отримання субсидії малому бізнесу - реєстрація фізичної / юридичної особи відбулася не раніше ніж два роки тому: в цьому випадку підприємець вважається початківцям і підпадає під програму.

В якому ж розмірі може бути надана фінансова допомога? Залежить від багатьох факторів і не в останню чергу - від регіону, в якому зареєстрований бізнес. Так, для столиці граничне значення розміру субсидії становить півмільйона рублів, для суб'єктів федерації - 300 тисяч рублів.

Важливо розуміти, що держава видає кошти підприємцю на умовах співфінансування, тобто відкрити бізнес «під ключ» на виділену суму можна - необхідно вкладати і власні кошти. Крім того, субсидія ця - цільова: існує регламентований список напрямків, за якими вона може бути витрачена:

  • оплата оренди (якщо вона не вище 3 600 рублів за «квадрат» на рік);
  • покупка основних засобів;
  • оснащення робочих місць;
  • придбання сировини і матеріалів (на ці цілі може бути витрачено не більше п'ятої частини від суми виділених коштів).

У тому, що отримана підприємцем субсидія була витрачена на зазначені у переліку мети і нікуди більше, йому належить відзвітувати - представити до контролюючого органу документальні свідчення скоєних витрат.

Оскільки процес субсидування регламентується не лише федеральними, але і регіональними законодавчими актами, порядок видачі коштів і умови співфінансування в кожному суб'єкті РФ свої. Ось чому так важливо знати нюанси такого способу підтримки малого і середнього бізнесу, актуальні для регіону, в якому цей бізнес зареєстрований. Отримати потрібні відомості найпростіше за допомогою офіційного сайту місцевих органів влади.

А якщо звернутися у Федеральну службу зайнятості?

Це може стати дуже вдалим першим кроком на шляху підприємництва. Чому? Справа в тому, що можна зареєструватися на біржі праці як безробітний і після подолання низки бюрократичних бар'єрів отримати безоплатну фінансову допомогу - субсидію на відкриття власної справи. Все, що для цього потрібно, - встати на облік як безробітний, вміло відмовитися від усіх запропонованих вакансій, написати бізнес-план і представити його на розгляд разом з пакетом документів. При вдалому результаті центр зайнятості виділить кошти. Розмір субсидії невеликий, проте якщо бізнес-план дійсно життєздатний, то така матеріальна допомога в рамках ще однієї програми підтримки малого бізнесаможет припасти дуже до речі.

Нюансів і підводних каменів у процедурі отримання субсидії (До слова, становить вона 58 800 рублів) чимало, найважливіші з них - необхідність звітувати про витрачання коштів перед біржею праці та найняти на роботу двох громадян, які перебувають там же на обліку. Втім, це скоріше особливості процесу, ніж дійсні складності.

Що таке гарантійні фонди і як вони можуть допомогти підприємцю?

У переважній більшості випадків починаючий підприємець не має власних коштів в тому обсязі, який потрібен для успішного старту. Як наслідок - виникає необхідність в позикових коштах, які, як нескладно припустити, банки та інші кредитно-фінансові установи видають вельми неохоче: занадто великий ризик неповернення. Ось тут і може прийти на допомогу гарантійний фонд, готовий виступити поручителем за договорами лізингу або кредитним і іншим банківським договорами. Підкоряються такі фонди Мінекономрозвитку, а звертатися за сприянням необхідно в той фонд, який функціонує в регіоні реєстрації бізнесу.

І це ще не все: форми державної підтримки малого бізнесу, про які мало хто знає

Серед найбільш поширених причин, за якими підприємці зазнають фіаско, - недостатнє знання «матчастини», тобто відсутність бізнес-освіти. Те, наскільки дорого обходиться в наші дні «граніт науки», відомо всім. Але вихід є і тут: при нестачі коштів на отримання освіти в сфері бізнесу і великого бажання його все-таки отримати можна взяти участь в програмі профосвіти бізнесменів - теж в рамках держпідтримки. Курси, лекції, семінари - все це підприємець-початківець може відвідувати безкоштовно.

Пільги по оренді, що надаються міською адміністрацією в ряді суб'єктів РФ, - ще один різновид підтримки малих форм бізнесу. В рамках такої програми місцева влада може здавати підприємцям приміщення, які значаться на балансі міста, за зниженими цінами. Правда, отримання дешевого приміщення передує, як правило, конкурс або аукціон, де вибирається найдостойніший орендар. Щоб підключити отримане таким чином приміщення до інженерних комунікацій, можна знову попросити допомоги у адміністрації - і з високою часткою ймовірності її нададуть в рамках співфінансування.

Про те, яку важливу роль відіграє реклама, відомо навіть починаючим підприємцям, а ось в коштах на участь в ярмарках або спеціалізованих виставках (що може стати відмінним способом «розповіді про себе»), як правило, бізнесмен-початківець помітно обмежений. Але вихід є - звернутися за допомогою до держави, яке може частково або навіть повністю оплатити участь фірми в такому заході - аж до міжнародного рівня. Претенденти відбираються на конкурсній основі, а то, як саме це робиться і коли почнеться найближчий конкурс, можна дізнатися за допомогою сайту органів підтримки підприємництва регіону, де зареєстрований бізнес.

Отже, державна підтримка малих форм бізнесу в нашій країні дійсно існує. Головне - знати, де її шукати. І, зрозуміло, мати великим бажанням розвиватися і робити внесок в економіку країни.

А якщо звернутися у Федеральну службу зайнятості?
Що таке гарантійні фонди і як вони можуть допомогти підприємцю?
А якщо звернутися у Федеральну службу зайнятості?
Що таке гарантійні фонди і як вони можуть допомогти підприємцю?
На яку фінансову допомогу може розраховувати російський підприємець?
В якому ж розмірі може бути надана фінансова допомога?
А якщо звернутися у Федеральну службу зайнятості?
Чому?
Що таке гарантійні фонди і як вони можуть допомогти підприємцю?