Реклама
Реклама
Реклама

театральний проїзд

  1. Театральний проїзд в Москві - історія, назва
  2. Будинки в Театральному проїзді

Театральний проїзд - проїзд в Міщанському і Тверському районах Центрального адміністративного округу Москви. знаходиться між театральною площею і Луб'янській площею . Довжина проїзду - 325 м.

Театральний проїзд в Москві - історія, назва

Назва дана в 1830 р по розташуванню при Театральній площі .

У 1961 р проїзд, разом з охоче поруч і Мохової , Був включений в штучно створений проспект Маркса.

Первісна назва повернуто в 1990 р

Будинки в Театральному проїзді

Театральний проїзд, 1. Малий театр. Будівля театру перебудовано Осипом Бове з особняка купця В.В. Варгина в 1824 р Сучасного вигляду воно отримало після перебудови К.А. Тоном в 1838-1840 рр. Будівля збільшилася, змінилася внутрішнє планування.

Театральний проїзд, 2. Готель "Метрополь". Будівництво готелю почалося в 1899 р за проектом Валькота , Який посів на конкурсі 4-е місце. Таке було рішення замовника Сави Мамонтова. Однак в тому ж році Мамонтов не зміг розплатитися за взятими позиками. Його майно, включаючи недобудований готель "Метрополь", пішло на погашення боргів. Нові власники запросили для продовження будівництва Льва Кекушева і Миколи Шевякова , Які суттєво змінили проект. Урочисте відкриття "Метрополя" відбулося в 1905 р За задумом Сави Мамонтова фасади будівлі повинні були бути прикрашені майоліковими панно сучасних художників. Одним з них стало панно "Принцеса Мрія", виконане по картині Михайла Врубеля . У 1986-1991 рр. була проведена реставрація і реконструкція готелю, після якої міжнародна комісія присвоїла їй категорію "5 зірок".

Театральний проїзд, 3/1. Будинок спадкоємиць Хлудова. Чотириповерховий будинок з великим напівкруглим вікном, куполом і башточкою на розі з Рождественка побудований Л.Н. Кекушевим в 1894-1896 рр. для здачі внайми розкішних квартир. У 1934-1935 рр. його капітально перебудував С.Є. Чернишов.

Театральний проїзд, 1. Малий театр

Пам'ятник Івану Федорову

Готель "Метрополь"