Реклама
Реклама
Реклама

Чиновники випалили землю в центрі Москви

Букер Ігор

Демонтаж легендарної готелю і концертного залу "Росія" обернувся обурливим довгобудом в центрі Москви. І адже минуло вже вісім років. У красивому місці столиці утворився незрозумілий пустир, який з часу знесення "Росії" чим тільки не хотіли забудувати. Зупинилися на парку, а й тут, мабуть, без баталій і пригод не обійдеться.

На місці старовинного московського району Зарядье в 1964-1967 роках з'явилися корпусу готелю "Росія". Це був найбільший в Європі готель, в якому було 3182 номери на 5300 чоловік. Проте 1 січня 2006 року столичний готель закрили і незабаром приступили до її демонтажу. Рішення про реконструкцію було прийнято в 2004 році, був проведений відповідний конкурс. У тендері взяли участь австрійський будівельний холдинг Strabag SE (з компанією Dubai Investments як співінвестора), компанія ЗАТ "Монаб" (дочірня структура "Єврофінанс Моснарбанка") і належить російському підприємцю Шалве Чигиринському ТОВ "СТ Девелопмент".

Зі скаргою на переможців тендеру "СТ Девелопмент" до арбітражного суду звернулася компанія "Монаб". Суд скасував підсумки конкурсу і розірвав контракт з "СТ Девелопмент". До моменту винесення рішення готельний комплекс був повністю розібраний і на його місці в 2007 році з'явився котлован з частково прокладеними комунікаціями.

Як сказав в бесіді з Pravda. ru голова Комісії Мосміськдуми з перспективного розвитку та містобудування Михайло Москвін-Тарханов про причини такого довгобуду: "І далі все це загрузла в судових рішеннях, а також в нескінченних уточнень, що будемо будувати. Почали потім ще проводити різноманітні поради громадські, виступав там Норман Фостер (Norman Robert Foster - британський архітектор - Ред.), пропонував свою забудову, потім була вироблена концепція проміжна, потім була така-сяка, потім Лужков пішов у відставку ".

Читайте також: Михайло Москвін-Тарханов: На місці готелю "Росія" в 2016 році буде парк за американським проектом

"Фактично знищення готелю" Росія "відбувалося, коли Юрій Михайлович Лужков ухвалював рішення про забудову даного кварталу малоповерховими корпусами, так званими малоповерховими готелями, - підтвердив в бесіді з кореспондентом Pravda. Ru член експертної Ради комісії Мосміськдуми з перспективного розвитку та містобудування Сергій Селіванкін. - причому статус цих об'єктів планувався не нижче трьох зірок, тобто це повинні були бути будівлі, доступні для туристів, практично недорогі, дешеві, комфортабельні готелі європ йского рівня ".

Після п'яти років суперечок про забудову території, де колись красувалася готель "Росія", було знайдено остаточне рішення. Якщо спочатку на місці готелю "Росія" планували звести багатофункціональний комплекс, то потім було прийнято рішення розбити в Зарядье парк. Така пропозиція була зроблена в січні 2012 року тодішнім прем'єр-міністром Володимиром Путіним і підтримано мером Москви Сергієм Собяніним.

І знову почалися конкурси. Переможцями міжнародного конкурсу на розробку концепції парку "Заряд" стала анонімна команда з Нью-Йорка, хоча в Мережі можна зустріти імена окремих партнерів цього масштабного проекту. Американці не приховують, що хочуть "пограти з природою" біля стін Кремля. Створити в Зарядье поступово змінюється ландшафт Росії: ліс, степ, болота, тундру з характерними для кожної природної зони рослинами. Можливо круглий рік тут буде стояти крижана печера. Як водиться, відгуки про подібний проект суперечливі.

Читайте інтерв'ю повністю: Сергій Селіванкін: Територію готелю "Росія" можуть забудувати американськими проектами

На погляд Сергія Селіванкіна, "найбільш небезпечна ситуація пов'язана з тим, що фактично на конкурс виносяться проекти, які чужі російській культурі". На його думку американський проект не стільки поганий, скільки в ньому не враховані "історичні зони, які належать церквам, храмам". Далі член експертної Ради комісії Мосміськдуми з перспективного розвитку та містобудування зазначив: "Це американські проекти, а якщо говорити про відтворення історичної території Заряд, то безперечно це повинен бути якийсь ландшафтний парк - як це було в XIX столітті, на початку ХХ століття: з видом на Москва-ріку, з відкривається видом на Красну площу і з відновленням, звичайно, роботи навіть зараз деяких закритих і діючих храмових комплексів ".

Дійсно, на цій території розташовано дуже багато старовинних церков XVII-XVIII століть, які стосуються особливо охоронюваним об'єктам культури. Деякі об'єкти є пам'ятками федерального значення. Що маємо, не бережемо; втративши, плачемо. Щоб це прислів'я не прийде, найкраще залучити громадськість. Складно, коли мова стосується реалізації дорогого проекту. І потім, хіба питання культурного значення вирішуються шляхом референдуму? Більшість не тільки приїжджих, але і москвичів мало знають про історико-культурному значенні Заряд.

Читайте також: Андрій Кличков: Потрібно було визначитися з будівництвом до знесення готелю "Росія"

Член комісії Мосміськдуми по міському господарству та житлової політики Андрій Кличков в інтерв'ю нашому виданню заявив, що, оскільки він не будівельник, то не може сказати, скільки триватиме будівництво складного технологічного об'єкта: "Може 30 років буде будуватися, бог його знає ..." Наш співрозмовник уклав: "Але, думаю, так як це здебільшого гроші і держави, і інвесторські, то найближчим часом ми побачимо початок будівництва. Процес йде, хоча хотілося б, щоб в нашій державі рішення приймалися більш виважено і оп тивно. Звичайно, перш, ніж зносити, потрібно було подумати, що робити ".

І потім, хіба питання культурного значення вирішуються шляхом референдуму?