Реклама
Реклама
Реклама

Програми «Мій район»

Сергій Собянін

2 серпня 2018 о 10:00

У мій виборчий штаб надійшла величезна кількість наказів від москвичів. Більшість питань стосується конкретних проблем в конкретних районах.

Сам я 2-3 рази в тиждень зустрічаюся з жителями. Кожна зустріч - це 2 години спілкування, коли ми в деталях обговорюємо десятки проблем місцевого життя: від поліклінік і спорту до благоустрою і довгобудів, які муляють людям очі.

Вчора говорили на цю тему з експертами, муніципальними депутатами, волонтерами.

Сергій Собянін   2 серпня 2018 о 10:00   У мій виборчий штаб надійшла величезна кількість наказів від москвичів

Які висновки ми зробили з цих зустрічей і обговорень?

За останні роки ми значно поліпшили якість міського середовища та роботу міських служб. Ліквідували черзі в дитячі сади, серйозно підтягли шкільну освіту. Відкрили МФЦ. Привели в порядок двори і створили безліч нових парків.

Проте, не всі міські програми дійшли до кожного району. В одному районі як і раніше не вистачає місць відпочинку. В іншому - немає центру соціального обслуговування. У третьому - ще щось заважає нормально жити. І так далі.

Ці проблеми не можна вирішити «в середньому» по місту. Їх треба вирішувати конкретно в кожному районі.

Ось основні ідеї, як можна це зробити.

1. Розробимо і реалізуємо програми «Мій район» для всіх 146 муніципальних утворень міста, включаючи 125 «старих» районів та 21 поселення Нової Москви.

Надзавдання цих програм - створити рівні умови для жителів усіх районів Москви.

Причому створити не по мінімуму і не «в середньому», а на максимально можливому високому рівні.

Зрозуміло, ніхто не пропонує відкрити в кожному районі по Великому театру. Але можна комплексно упорядкувати кожен район і забезпечити його жителів усіма міськими послугами.

2. Сьогодні проекти програм «Мій район» будуть опубліковані на моєму сайті sobyanin.ru .

Ще не все. Тільки по 60 районам. Решта програми з'являться на сайті протягом найближчих двох тижнів.

Проекти програм роздаватимуть волонтери мого виборчого штабу.

Запрошую москвичів активно включитися в обговорення програм «Мій район», щоб ми могли занурити в них максимум нових ідей та пропозицій.

І в подальшому програми «Мій район» не стануть застиглим бюрократичним документом. Ми будемо щорічно оновлювати і доповнювати їх, з огляду на нові прохання москвичів.

3. Кожна програма «Мій район» буде містити план дій за такими напрямками:

  • Рівні можливості на отримання якісних послуг охорони здоров'я, освіти, соціального обслуговування.
    У Москві є прекрасні поліклініки. Є поліклініки гірше (і це не вина лікарів, а об'єктивні проблеми зі старим будинком). Є райони, в яких жителям складно добиратися до лікаря.
    Для вирішення цієї проблеми ми реалізуємо програму реконструкції та переоснащення міських поліклінік. Будемо відкривати нові поліклініки в тих районах, де їх не вистачає.
    Точно так же будемо будувати і відкривати нові дитячі сади, школи і центри соціального обслуговування.
  • Рівні можливості для дитячої творчості і дозвілля.
    Реалізуємо проект реконструкції музичних і художніх шкіл «Мистецтво - дітям» - відремонтуємо будівлі, закупимо нові музичні інструменти. У багатьох школах вони не змінювалися десятиліттями.
    Розширимо можливості для додаткової освіти дітей в середніх школах і будинках дитячої творчості.
  • Рівні можливості для здорового способу життя.
    Москва - північне місто. І значну частину року краще займатися спортом під дахом. Тому будемо будувати нові Фоки з басейнами, льодовими катками і легкоатлетичних манежами.
    Для любителів занять на свіжому повітрі будемо ремонтувати і встановлювати нові комплекси вуличних тренажерів, прокладати велодоріжки, розширювати географію велопроката.
  • Серце району.
    У кожного району має бути своє серце - живе привабливе простір, куди можна прийти, щоб поспілкуватися і добре провести час.
    Нічого нового тут вигадувати не треба. Кращим простором для спілкування є районні бібліотеки і будинки культури. Але щоб вони знову стали привабливими, їх теж потрібно привести в порядок.
    До перших спроб модернізації показують, що люди із задоволенням приходять в оновлені бібліотеки і будинки культури - попрацювати, випити кави, поспілкуватися, почитати книгу або послухати лекцію.
  • Районний центр.
    У Москви є Тверська вулиця і Червона площа.
    Кожен район теж має право на свій центр - площа, вулицю, набережну. Одним словом, потрібні променади і видові місця, де проходять місцеві свята. Де приємно погуляти або призначити зустріч.
    Окрема програма благоустрою - для набережних Москви-ріки, Яузи і берегів малих річок. Якщо кілька років тому 80% цих територій були закриті або некомфортні для прогулянок, то до 2023 р ситуація повинна змінитися з точністю до навпаки. 80% річкових берегів повинні стати комфортним громадським простором.
    Створюючи районні центри і набережні, не забудемо і про інших вулицях, парках, скверах, дворах. Затишно має бути скрізь.
  • Геть паркани.
    Якщо паркан можна прибрати, його потрібно прибрати.
    Якщо паркан не можна прибрати, потрібно постаратися хоча б зробити його прозорим. Цю політику ми будемо проводити по відношенню до всіх обгороджених територій. Крім того, в Москві багато відомчих музеїв і спортивних споруд, наприклад, в університетах. Будемо працювати з їх керівниками, щоб вони відкривали свої двері для всіх москвичів.
  • Реновація.
    У багатьох районах в програму реновації включено 30-60% всіх будинків.
    Тому проекти планувань кварталів реновації допоможуть в цілому поліпшити міське середовище - і для тих, хто переїжджає в нові будинки, і для тих, хто залишається.
  • Доступний транспорт.
    Реалізація програми метростроения і створення Московських центральних діаметрів скоротить число районів, що не обслуговуються рейковим транспортом. Більше 90% москвичів будуть проживати в крокової доступності від метро.
    Крім того, ми введемо нові і змінимо частина існуючих маршрутів наземного транспорту, щоб зробити їх більш зручними для пасажирів.
  • Безпека.
    У житлових районах будуть встановлені тисячі нових вуличних ліхтарів. Буде модернізовано міська система відеоспостереження.
  • Районні державні проблеми.
    У багатьох районах є свої специфічні проблеми (тимчасові теплотраси, довгобуди і т.п.), які теж потрібно вирішувати.

Програми «Мій район» - не формальні програми під вибори.

Це - рухливі, постійно оновлюються і постійно діючі програми для комплексного розвитку районів Москви, що враховують побажання жителів і можливості нашого міста.

Поділіться з друзями!

Які висновки ми зробили з цих зустрічей і обговорень?