Реклама
Реклама
Реклама

Апеляційна скарга на рішення суду

  1. Приклад апеляційної скарги
  2. АПЕЛЯЦІЙНА СКАРГА НА РІШЕННЯ СУДУ
  3. Як складається апеляційна скарга на рішення суду
  4. Особливості апеляційної скарги на рішення суду
  5. Подача апеляційної скарги
  6. Прийняття та розгляд скарги
  7. Чим відрізняється апеляційна скарга на рішення мирового судді

При незгоді з результатами або порядком розгляду справи учасниками справи подається апеляційна скарга на рішення суду При незгоді з результатами або порядком розгляду справи учасниками справи подається апеляційна скарга на рішення суду. Це перша стадія оскарження. Без якої все інші просто не відбудуться.

Відразу обмовимося, що наведені в статті приклади судів і порядок подачі скарги діють до 2019 року. Адже 30.07.2018 р в силу вступили зміни до Закону про створення апеляційних і касаційних судів загальної юрисдикції. В силу необхідності вирішення кадрових питань "запрацює" закон в повній мірі не пізніше жовтня 2019 р

Поки все залишається як і раніше. Апеляційному оскарженню підлягають всі судові постанови, винесені у першій інстанції. Загальний термін подачі апеляційної скарги становить 1 місяць з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга складається з регламентованої законом формі і з дотриманням вимог до її змісту. Встановлено і порядок подачі в суд. Без дотримання вимоги суд не почне розгляд скарги. Тому для складання документа скористайтеся поданим зразком і ознайомтеся з рекомендаціями юристів.

Завантажити зразок:

Апеляційна скарга на рішення суду Апеляційна скарга на рішення суду

Приклад апеляційної скарги

В Московський обласний суд

заявник ( відповідач ): Єгоров Сергій Олексійович,

адреса: 141700, Московська область,

м Долгопрудний, вул. Травнева, будинок 6, кв.6,

тел. 89000000006

позивач

: Константинов Іван Олегович,

адреса: 141700, Московська область,

м Долгопрудний, вул. Червнева, будинок 6, кв.8,

тел. 89000000008

АПЕЛЯЦІЙНА СКАРГА НА РІШЕННЯ СУДУ

від 15 травня 2019 року у цивільній справі № 2-1254 / 2019

15 травня 2019 року Долгопрудненського міським судом Московської області винесено судове рішення у цивільній справі № 2-1254 / 2019 за позовом Константинова І.О. до Єгорову С.А. про визнання угоди недійсною , Витребування майна з чужого незаконного володіння.

Рішенням суду вимоги Константинова І.О. задоволені. Угода купівлі-продажу між Константіновим І.О. і Єгоровим С.А. визнана недійсною, спірне майно витребувано на користь позивача. Право власності Єгорова С.О. на майно припинено.

З рішенням суду я не згоден, вважаю його незаконним і необгрунтованим з наступних підстав. Суд невірно визначив обставини, що мають значення для справи. Суд зробив висновок, що сторони уклали договір застави майна. А угода купівлі-продажу по суті була вдаваною. Однак договір застави ніякого відношення до цієї суперечки не має, є самостійною угодою.

Висновки суду про те, що майно перейшло у власність відповідача, не відповідають обставинам справи. Фактично спірне майно знаходиться у володінні та користуванні третьої особи Петрової О.Ю., з якої і була фактично здійснена операція. Суд неправильно застосував норми матеріального права, а саме статті 182, 971 ЦК України. Представник за дорученням не набуває майно за укладену ним угоді від імені іншої особи в свою власність.

Справа була розглянута в незаконному складі, оскільки прийнято Долгопрудненського міським судом з порушенням правил підсудності . Фактично ціна позову становить 30 000 руб. (Вартість оспорюваного майна), тому позов має бути розглянутий мировим суддею за місцем проживання відповідача.

Справа була розглянута під час відсутності третьої особи , Яка не була повідомлена про час і місце судового засідання, відомості про це в матеріалах справи відсутні. Крім того, в матеріалах справи відсутній протокол судового засідання від 15.10.2015 року.

Допущені суттєві порушення норм матеріального та процесуального права, неправильне визначення істотних обставин, невідповідність висновків фактичним обставинам не дозволяють визнати рішення суду законним і обгрунтованим. Рішення підлягає скасуванню з підстав, перелічених у статті 330 ЦПК РФ.

Керуючись статтями 320-322, 328, 330 ЦПК РФ ,

прошу:

  1. Скасувати рішення Долгопрудненського міського суду Московської області від 15 травня 2019 року у цивільній справі за Константинова І.О. до Єгорову С.А. про визнання угоди купівлі-продажу недійсною, витребування майна з чужого незаконного володіння.

  2. Прийняти нове рішення у справі, яким в задоволенні позовних вимог Константинову І.О. відмовити в повному обсязі.

Додаток:

  1. Копії апеляційної скарги - 2 екз.

Дата 06.06.2018 Підпис Єгоров

Як складається апеляційна скарга на рішення суду

Документ складається в письмовій формі Документ складається в письмовій формі. Навіть якщо направляється через електронні сервіси (зараз така можливість доступна практично в кожному суді).

В "шапці" скарги заявник вказує суд, який розглядатиме справу. Апеляційна скарга на рішення мирових суддів розглядається вищестоящим районним судом. Рішення районного суду, прийняте по першій інстанції, розглядає на законність вищестоящий суд суб'єкта РФ.

Особа, яка подає скаргу, має написати повністю своє прізвище, ім'я та по батькові, а також місце, де вона проживає на момент складання та подання документа. У тексті обов'язково вказуються повні реквізити рішення суду, яке оскаржується, а саме: назва суду, який прийняв рішення, номер справи, найменування позивача і відповідача, сутність позовних вимог. Ці дані можна скопіювати з оскаржуваного рішення суду .

Апеляційна скарга повинна обов'язково містити вимоги - це те, що пишеться після слова «прошу». Такими вимогами можуть бути: скасування рішення суду повністю або в частині з прийняттям нового рішення, із закриттям провадження у справі або з залишенням заяви без розгляду.

У скарзі необхідно вказати підстави для скасування рішення. Перелік підстав встановлює стаття 330 ЦПК РФ. Візьміть його за основу, застосувавши до конкретного вирішення суду і своєї ситуації.

В кінці повинен бути наведений перелік документів, що додаються, скарга повинна бути підписана власноручно особою, її подає, і вказана дата подачі в суд.

Особливості апеляційної скарги на рішення суду

У тексті заявник не повинен озвучувати нові вимоги. Якщо такі вимоги він не заявив до суду першої інстанції. Якщо подавач скарги доклав нові докази, необхідно обгрунтування. Чому сторона справи не надав їх до суду першої інстанції, причини повинні бути поважними. Детальніше - клопотання про докази в апеляції , про експертизу в апеляції .

В апеляційному порядку оскаржуються як рішення суду, так і визначення. Для визначень передбачений спеціальний порядок, при цьому подається скарга .

Подача апеляційної скарги

Апеляційна скарга подається в той суд, який прийняв оскаржуване рішення. Не потрібно відправляти документи до вищестоящого суду самому.

При подачі апеляції особисто поставте позначку про прийняття документів працівником канцелярії на своєму екземплярі скарги, який завбачливо візьміть з собою в суд. Якщо скарга відправляється до суду поштою, зробіть це рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Тоді буде відомо, коли документи надійшли до суду.

Обов'язковою умовою є додаток копій скарги по числу осіб, що беруть участь у справі. Апеляційна скарга оплачується адміністративний збір, справжня квитанція також додається. Не потрібно прикладати документи, які вже є в справі. В апеляційній інстанції буде досліджуватися всі цивільну справу.

Слід відстежувати рух апеляції. Якщо скарга буде залишена без руху, необхідно своєчасно отримати копію ухвали суду та внести необхідні поправки в установлений термін. При поверненні апеляційної скарги суд також виносить ухвалу, в якій зазначає причини такої процесуальної дії.

Прийняття та розгляд скарги

Суд першої інстанції після надходження апеляції вирішує питання про можливість прийняття скарги. Перевіряє відсутність підстав для залишення без руху або повернення документів. Якщо апеляційна скарга приймається, суддя ставить позначку на самій скарзі, яка потім підшивається в справу.

Після цього копії документів направляються особам, які беруть участь у справі. Після закінчення терміну для оскарження матеріали цивільної справи направляється до суду апеляційної інстанції.

Суд апеляційної інстанції сповіщає осіб, що беруть участь у справі, про час і місце судового розгляду. Справа розглядається за правилами першої інстанції, закінчується винесенням апеляційного визначення. З моменту винесення такого визначення рішення суду, якщо його не скасовано, вважається таким що набуло законної сили. Якщо рішення скасовується, в апеляційному визначенні дозволяється справу по суті, воно набуває чинності рішення.

Апеляційне визначення можна оскаржити до вищої інстанції шляхом подачі касаційної скарги .

Чим відрізняється апеляційна скарга на рішення мирового судді

Апеляційна скарга на рішення мирового судді нічим не відрізняється від скарги на рішення районного суду. Така скарга подається через мирового суддю, але адресується до районного суду. Апеляція на рішення мирового судді розглядається за загальними правилами апеляційного провадження.

Слід враховувати, що мирові судді мають право не складати повне рішення без заяви від осіб, які беруть участь у справі. Тому протягом 3 днів з моменту оголошення резолютивної частини рішення мировим суддею необхідно подати заяву про складання мотивованого рішення.

За результатами розгляду апеляційної скарги на рішення суду районний суд виносить апеляційне визначення, яке можна оскаржити тільки в касаційній інстанції.