Реклама
Реклама
Реклама

Срібний Бор

  1. Зони парку [ правити | правити код ]
  2. Флора і фауна [ правити | правити код ]

Пам'ятник природи регіонального значення «Срібний Бор» Пам'ятник природи регіонального значення «Срібний Бор»   Срібний Бор, вид на   мальовничий міст   , 2008 рік Тип парк Площа 328,6   га   Дата заснування 17 жовтня 1991 рік   55 ° 46'49 пн
Срібний Бор, вид на мальовничий міст , 2008 рік Тип парк Площа 328,6 га Дата заснування 17 жовтня 1991 рік 55 ° 46'49 "пн. ш. 37 ° 24'58 "в. д. H G Я O L Країна місто Москва Район міста Хорошево-Мнёвнікі метро Полежаевская , Жовтневе Поле , Щукінська , Хорошёвская , Хорошево , Зорге , Крилатське , Строгіно , Молодіжна Медіафайли на Вікісховища

пам'ятник природи   (регіональний) Срібний Бор (Хорошёвскій лісопарк) -   пам'ятник природи   регіонального значення,   особливо охороною природна територія   міста   Москви   , Знаходиться в районі   Хорошево-Мнёвнікі   Північно-Західного адміністративного округу пам'ятник природи (регіональний) Срібний Бор (Хорошёвскій лісопарк) - пам'ятник природи регіонального значення, особливо охороною природна територія міста Москви , Знаходиться в районі Хорошево-Мнёвнікі Північно-Західного адміністративного округу . Відомий з XVII століття, свою назву отримав від дачного селища, побудованого на початку XX століття. Розташовується в області природно-історичного парку «Москворецкая» [1] . Срібний Бор заснований рішенням президії Московської Ради від 17 жовтня 1991 року № 201 «Про державні пам'ятники природи місцевого значення в місті Москві» і постановою уряду Москви від 19 вересня 1995 року № 783 «Про комплексний розвиток і системі управління території" Срібний Бор "» [2] . Знаходиться в підвідомчому підпорядкуванні Дирекції природної території "Срібний бір" ГПБУ «Моспрірода» [3] [4] .

У стародавніх літописах і грамотах давньоруське слово «бор'» означало «сосна», «хвоя» - «те, що коле», пізніше - «хвойний ліс» [5] . Назва «Срібний яр», яке відноситься до цієї місцевості, вперше зустрічається в межовий грамоті XVII століття. У ті часи так називали лісову територію, яка в даний час входить до складу Серебряноборского лісництва [6] . Цей лісовий масив був згаданий в розпорядженні 1735 року про перебудову старих стаєнь в Хорошеве [5] . Парк також називають Хорошёвскій по найменуванню колишнього підмосковного села Хорошево, нині увійшов до складу Хорошево-Мнёвнікі. З XVI століття і до революції 1917 року території Хорошёвского бору належали або царської сім'ї, або наближеним до царського двору [6] . У XIX столітті в ньому розміщувався артилерійський парк і стояв Фанагорійський полк . На початку XX століття в цій області збудували дачне селище, що отримав назву «Срібний Бор». У 1937 році був побудований Хорошёвскій судноплавний канал за проектом архітектора В. А. Петрова, він відокремив Срібний Бор від суші, в результаті чого виник штучний острів. У тому ж році за проектом архітектора Йосипа Соломоновича Фрідлянда і інженера А. А. білоголового був споруджений великий Хорошёвскій залізобетонний міст , Що з'єднує Срібний Бор з Хорошёвскім шосе [7] . після Великої Вітчизняної війни острів став популярним місцем відпочинку москвичів [8] .

.

Восени 1991 року рішенням президії Московського Ради від 17 жовтня 1991 року № 201 «Про державні пам'ятники природи місцевого значення в місті Москві» був заснований пам'ятник природи регіонального значення «Срібний Бор» [5] . Територію острова очистили і упорядкували, а також створили екологічну стежку. У 2017 році на острові модернізують місця для відпочинку, облаштовують зону на в'їзді в парк [6] .

Парк являє собою штучний острів , Який був утворений при створенні каналу Хорошёвского випрямлення [9] . Вглиб лісового масиву проходить затоку Глибокий (озеро бездонне ). Тут знаходяться два скверу, три пляжі, в тому числі найбільший нудистський пляж в Москві, прокладена екологічна стежка, на якій обладнано місця для відпочинку відвідувачів і вольєри з рідкісними тваринами і птахами [10] [11] .

Зони парку [ правити | правити код ]

Територія парку поділена на п'ять зон. На території заповідної зони площею 84 га проводяться науково-дослідні роботи , А також роботи по відновленню та підтриманню в рівноважному стані екосистем пам'ятки природи. Облаштовують екологічні та прогулянкові стежки, проводять екскурсії, встановлюють інформаційні та інформаційно-попереджувальні щити з зазначенням режиму заповідних ділянок. У цій зоні розміщуються демонстраційні ділянки з метою показу видів тварин і рослин, які знаходяться в парку [12] .

У прогулянкової зоні, площею 78,7 га, облаштовують екологічні та прогулянкові стежки та маршрути, висаджують дерева і ягідні чагарники. Щоб залучити птахів по парку розвішують штучні гнізда, обладнають точки підживлення. Територію упорядковують, встановлюють оглядові майданчики та інформаційні стенди, навіси від дощу і покажчики напрямку руху [13] .

Рекреаційна зона становить 32,8 га, на цій території упорядковують рекреаційні центри, об'єкти культурно-історичного , естетичного значення, громадського харчування, торгівлі, зон відпочинку і спортивні споруди. У цій зоні відновлюють зелені насадження, проводиться декоративне озеленення з використанням місцевих видів рослин, розвішують штучні гнізда і годівниці. Проводиться будівництво і реконструкція мережі прогулянкових доріг і стежок, дитячих і спортивних майданчиків, обладнання доріг інформаційними стендами з природоохоронної тематики, покажчиками; реконструкція пляжів та інші роботи [14] .

В адміністративно-господарській зоні площею 10,8 га знаходяться пожежне депо, пост міліції, кавалерійська рота , Що входить до складу кавалерійського батальйону Оперативного полку міліції [15] , Стоянки для електромобілів і автостоянки для відвідувачів [16] .

У зоні сторонніх користувачів, яка займає 122,3 га, знаходяться дачні споруди, проводиться реконструкція існуючих будівель та споруд, будівництво очисних споруд і прокладка комунікацій [17] .

Флора і фауна [ правити | правити код ]

Срібний бір виконує водоохоронну, средозащітних і рекреаційну функції лісу [10] . На території острова влаштовані два екологічних маршруту: «У озера бездонні» [18] і «В гармонії з природою» [19] .

Флора Срібного Бору налічує близько 400 видів судинних рослин : 324 виду трав'янистих, 40 - дерев, 34 - чагарників і два чагарнички [10] . Наприклад, в парку ростуть верба , береза , дуб , сосна , липа , в'яз [19] , горіх маньчжурський , модрина , папороть , чорниця , брусниця , бузок , барбарис , а також аронія , ірга , обліпиха , вишня , смородина та інше [10] . У Срібному Бору можна зустріти рослини, занесені в Червону книгу Москви : борець північний , анемона жовтецева , гудієра повзуча , суниці зелені , латаття сніжно-біла , стрелолист звичайний , аїр звичайний , тополя білий , дуб червоний , горець земноводних , конвалія травнева , дрімота біла , гвоздика Фішера , конюшина пашенний і ряст щільна та інші [9] .

Фауна налічує близько 100 видів тварин. На території острова мешкають кроти , зайці , тхір лісовий , звичайна бурозубка , полівки , білки , бобри і видри [10] . До Червоної книги Москви занесені ласки , Заєць русак , заєць-біляк , звичайний їжак [9] , горностаї [6] та інші види.

Орнітологи відзначають, що в парку є дрозди , дятли , трясогузки і жайворонки [6] , яструби , чаплі , іволги . тут гніздяться сіра сова , ворон , синичка-гаичка і сорокопут [19] , пеночки , очеретянки , солов'ї та інші [10] . сова вухата , чеглок , яструб великий , водомороз , камишніца , желна , береговушка - птиці, також мешкають на цій території, занесені в Червону книгу Москви [9] ,

Крім годівниць, на екостежкою парку встановлені спеціальні будиночки для чапель, журавлів, качок, ондатр, видр і хижих птахів [19] .

Срібний Бор - місце проживання тритона , Реліктового рачка, молюска беззубки і сірої жаби [6] . Озерна іхтіофауна - щука , піскар , срібний карась , лящ , бички , А також «червонокнижні» ялець , жерех , язь , сом і минь [19] .

На території Срібного Бору розташовані спортивні і дитячі майданчики, літні кафе і ресторани, а також упорядковані та охоронювані безкоштовні пляжі [7] [20] , На яких діють медичний пункт, рятувальна станція МНС , Біотуалети, кабіни душові та для переодягання, пункти прокату спортивного і пляжного інвентарю [21] . Точки для пікніків обладнані мангалами, столами, лавками і сміттєвими контейнерами [22] [23] [24] . На острові щорічно проходить «Екопікнік» [25] , Проводяться безкоштовні екскурсії по екологічній стежці «У озера бездонні» [6] . У зимовий час на острові прокладають лижню, на якій організовують фототури [26] . На пляжі № 2 заливають ковзанку, діє пункт прокату ковзанів [6] . На озері бездонні організовують ополонці для Водохресних купань [27] .

  • Агєєва Р. А., Александров Ю. М., Бондарук Г. П. та ін. Вулиці Москви. Старі і нові назви. Топонімічний словник-довідник / Поспєлов Е.М. . - М.: Видавничий центр «Наука, техніка, освіта», 2003. - 336 с. - ISBN 9785041013790 .
  • Бобров А.А. Всі річки, набережні і мости Москви . - М.: Алгоритм, 2013. - 400 с. - ISBN 978-5-4438-0445-3 .
  • Москва: Енциклопедія / Глав. ред. Шмідт С. О. ; Упоряд .: Андрєєв М. І., Карєв В. М .; Худ. оформлення: Акімова А. В., Шедько В. І. - М.: Велика Російська енциклопедія, 1997. - 976 с. - ISBN 5-85270-277-3 .