Реклама
Реклама
Реклама

Монтаж систем автоматичної пожежної сигналізації - норми і правила установки, виконавча документація

  1. ТЕХНІЧНЕ ЗАВДАННЯ І ПРОЕКТ НА МОНТАЖ СИГНАЛИЗАЦИИ
  2. ДОКУМЕНТАЦІЯ ДЛЯ МОНТАЖУ пожежної сигналізації
  3. НОРМИ І ПРАВИЛА МОНТАЖУ пожежної сигналізації

ТЕХНІЧНЕ ЗАВДАННЯ І ПРОЕКТ - ДОКУМЕНТАЦІЯ - НОРМИ І ПРАВИЛА

Монтаж системи автоматичної пожежної сигналізації виконується відповідно до розробленого проекту, на підставі актуальних редакцій діючої нормативної документації та рекомендацій з проектування слабкострумових систем.

На даний момент основні експлуатаційні та технічні параметри пожежної сигналізації та автоматичних установок пожежогасіння, регламентуються СП (зведенням правил) 5.13130.2009.

Однією з підсистем, яка завжди проектується і встановлюється спільно з пожежною сигналізацією, є система оповіщення та управління евакуацією, яка розробляється відповідно до СП 3-131130-2009.

Монтаж кабельних мереж, як слабкострумових, так і електроживлення, а також установка сповіщувачів, контрольних панелей, приймально-контрольних приладів і сповіщувачів виконується відповідно до нормативів РД 78.145-93, РД 78.36.003.2002 і НПБ 88-2001.

ТЕХНІЧНЕ ЗАВДАННЯ І ПРОЕКТ НА МОНТАЖ СИГНАЛИЗАЦИИ

Складання технічного завдання, на підставі якого здійснюється розробка проекту пожежної сигналізації, підпорядковується строгим вимогам нормативної документації. При складанні ТЗ необхідно пам'ятати, що пристрої пожежної або охоронно-пожежної сигналізації повинні бути сумісні з системами оповіщення та управління евакуацією, установками автоматичного пожежогасіння та димовидалення.

Ще одним важливим параметром при складанні ТЗ є визначення типу використовуваного обладнання. Це робиться для забезпечення сумісності пожежних сповіщувачів, приймально-контрольних приладів та іншої апаратури систем безпеки вже встановлених на об'єкті, наприклад, охоронної сигналізації або СКУД.

ТЗ в обов'язковому порядку повинно бути погоджено з замовником, як з технічної, так і з фінансової сторони. Як правило, в тих. завданні вказуються такі параметри об'єкта:

  • розміри і геометрична форма споруди;
  • поверховість будівлі;
  • матеріал несучих і оздоблювальних конструкцій;
  • внутрішнє планування і розміщення основних і запасних пожежних виходів;
  • розстановка основного технологічного обладнання і важкої малорухомої меблів;
  • план системи вентиляції, опалення, енергопостачання.

На початок

ДОКУМЕНТАЦІЯ ДЛЯ МОНТАЖУ пожежної сигналізації

До складу виконавчої документації, яка використовується для розробки проекту системи пожежної сигналізації, а в подальшому для успішного монтажу всіх її елементів, повинні входити технічні схеми та плани поверхів розміщення: кабельних трас, зон відповідальності і пожежних сповіщувачів, приймально-контрольних приладів, ревізійних люків.

Також виконується схема місць встановлення обладнання з переліком актуальних адрес і поверховий план підключення портів приймально-контрольного приладу до використовуваному устаткуванню. Крім того, необхідно розробити і забезпечити замовника дотримуйтеся таких вказівок обслуговування системи пожежної сигналізації після виконання її монтажу:

  • адміністратора системи та оператора;
  • по прикладним можливостям системи, в тому числі і ведення Лог файлів, архівів і формування різних звітів;
  • по діям персоналу, в тому числі чергового оператора, в надзвичайних ситуаціях.

Якщо в процесі монтажу пожежної сигналізації були виконані приховані роботи, в обов'язковому порядку складається і підписується акт їх огляду. Також замовнику надається кабельний журнал та специфікація фактично встановленого обладнання і використовуваних матеріалів з копіями сертифікатів відповідності та пожежної безпеки.

На вимогу замовника також можуть бути здійснені сертифікаційні випробування використовуваних матеріалів і надані протоколи з результатами. Надаються паспорта використовуваного обладнання та гарантійні талони тих пристроїв, які підлягають гарантійному обслуговуванню.

Приймально-здавальні випробування встановленої автоматичної системи пожежної сигналізації здійснюється з обов'язковою присутністю представника замовника. При необхідності (на вимогу замовника) може бути притягнутий сторонній технічний персонал володіє відповідною кваліфікацією. Після проведення випробувань підписується акт введення системи в експлуатацію.

Відповідно до чинних нормативів підрядник повинен забезпечити гарантійне обслуговування системи на термін не менше 12 місяців з моменту здачі обладнання в експлуатацію. В процесі гарантійного обслуговування системи дії по виявленню несправностей, установка і демонтаж обладнання, а також його транспортування до місця ремонту і сам ремонт здійснюється за рахунок виконавця робіт.

На початок

НОРМИ І ПРАВИЛА МОНТАЖУ пожежної сигналізації

пожежні сповіщувачі

, Незалежно від способу виявлення вогнища загоряння (по теплу, диму, електромагнітного випромінювання або ручної активації), встановлюються відповідно до схем розробленого проекту, завіреними відповідними органами держнагляду. Кількість датчиків пожежної сигналізації залежить від її функціональності.

Якщо ВКП обслуговує установки автоматичного пожежогасіння будь-якого типу, системи тривожного сповіщення або механізми димовидалення вентиляційної системи, формує керуючі команди, кількість скануючих приладів повинно бути наступним:

  • при установці двухпорогового сповіщувачів, використанні адресних шлейфів або монтажі однопорогових пристроїв на незалежних шлейфах розведених радіально, допускається використання трьох сповіщувачів на одну контрольну зону;
  • при використанні кільцевих безадресних шлейфів і однопорогових пристроїв необхідно встановлювати не менше 4 сповіщувачів використовуючи два шлейфа на приміщення.

Місцезнаходження пожежних сповіщувачів реагують на дим або тепло, як правило, на стелі приміщення, в центрі контрольованої зони. Якщо немає технічної можливості для такого монтажу, то допускається монтаж на стінах, що несуть колонах або фермах перекриття.

Також можливе кріплення пристроїв на спеціальних підвісах, платформах закріплених на тросах, під стелею споруди, яке має світлові або аераційні зенітні ліхтарі.

Пожежні сповіщувачі реагують на дим і теплове випромінювання повинні монтуватися в кожному стельовому відсіку, який обмежений будь-якими конструкціями: ребрами, фермами, балками і тому подібними елементами будівельних конструкцій, які виступають за площину перекриття більше 0,4 м.

Якщо елементи конструкції стелі мають рельєф 0,08-0,4 м, то при розрахунку кількості сповіщувачів нормативну площу необхідно зменшувати на 25%. Якщо на стельових елементах або стінах приміщення (на відстані 40 см від стелі) є технологічні майданчики з суцільною (НЕ перфорованої) основою або короба для розміщення кабелів та іншого обладнання, з шириною від 75 см, то під цими конструкціями необхідно встановити додаткові сповіщувачі.

При установці пожежної сигналізації в складських приміщеннях, які мають стелажі або штабелі продукції і матеріалів значної висоти (60 см від поверхні стелі), пожежні сповіщувачі встановлюються в кожному осередку, що формується складувати виробами.

На один шлейф пожежної сигналізації доводиться до 5 ізольованих один від одного приміщень, які знаходяться на одному рівні, мають вихід загальні приміщення, хол або коридор. При установці пожежної сигналізації в громадських і житлових приміщеннях, а також допоміжних будівлях, на один шлейф допускається підключення 10 приміщень, які розміщені на одному поверсі.

Якщо приймально-контрольний прилад пожежної сигналізації додатково управляє системою оповіщення та евакуації, кількість контрольованих суміжних приміщень зростає до 20.

Порядок установки ПКП і панелі управління регламентується вимогами нормативної документації РД 78.145-93 / 78.36.003-2002. Прилади з малою інформаційною ємністю (5 і менше обслуговуються шлейфів) при наявності окремого приміщення встановлюється на будь-якій висоті, яка зручна для обслуговування пристрою.

Якщо проектом не передбачено окреме приміщення для монтажу приладів автоматичної пожежної сигналізації, то висота їх установки повинна бути не менше 2,2 м. Якщо приймально-контрольний прилад необхідно встановити в приміщенні з відкритим доступом, де постійно знаходяться відвідувачі (торговельні зали магазинів, розважальні установи і т.п.), то вони повинні монтуватися в спеціальних замикаються шафах.

Монтаж шлейфів, розподільних і магістральних кабелів слабкострумових мереж і проводів електроживлення здійснюється з дотриманням таких норм:

  • прокладання кабельних трас здійснюється на висоті не менше 2,2 м від підлоги і 0,1 м від стелі;
  • відстань від вже прокладених кабелів електроживлення повинна становити не менше 0,5 м .;
  • при монтажі псів на висоті менше 2,2 м необхідно організувати захист від фізичних ушкоджень - розміщувати в коробах, суцільнометалевих або пластикових гофрованих трубах;
  • якщо слабкострумова кабельна лінія перетинає провід електроживлення, то вона повинна бути захищена гумовою (хлорвінілової) трубкою на відстані 4-5 мм в кожну сторону від точки перетину;
  • кріплення шлейфів до несучої конструкції повинно проводитися з кроком 25 см, при горизонтальній установці і 35 см при монтажі по вертикалі.

На початок


* * *


© 2014-2019 р.р. Всі права захищені.
Матеріали сайту мають виключно ознайомлювальний характер і не можуть використовуватися в якості керівних і нормативних документів.