Реклама
Реклама
Реклама

Де і як зробити кадастровий паспорт на новобудову

  1. Про що важливо пам'ятати
  2. Кадастровий паспорт на новобудову. Як оформляється в Україні
  3. Як поставити новобудову на кадастровий облік
  4. Де отримати кадастровий паспорт на новобудову
  5. Як дізнатися кадастрову вартість нової квартири

Кадастровий паспорт на новобудову

Про що важливо пам'ятати

Кадастровий паспорт на нову квартиру являє собою документ державного зразка, в який занесена інформація про її площі, кадастровий номер, місцерозташування, особистих даних власника, вартості. Дана папір свідчить про те, що дане нерухоме майно існує і було належним чином зареєстровано. Без неї неможливо здійснити будь-які операції з нерухомістю. Оформленням такого документа повинен займатися забудовник. Але варто звернути увагу на те, що він отримує технічний паспорт відразу на весь будинок. Тому питанням реєстрації кожної окремої житлоплощі власники займаються самостійно.

Як отримати кадастровий паспорт на новобудову

Отримання всіх необхідних документів на нову квартиру можливо після того, як забудовник повністю оформить юридичну документацію на будівельний об'єкт. Тому перед тим як отримати кадастровий паспорт на новобудову необхідно переконатися, що будинок введений в експлуатацію. Це підтверджується спеціальним актом про здачу, який видається після завершення будівельних робіт, проведення інспекторської перевірки і приймання об'єкта. Важлива вимога при реєстрації прав - наявність акта прийому-передачі житлової нерухомості, підписаного представником забудовника і набувачем. Якщо житло купується в кредит знадобиться кредитний договір.

Кадастровий паспорт на новобудову. Як оформляється в Україні

З початку січня 2016 року на території України змінилися умови того, як отримати кадастровий паспорт квартири в новобудові. Серед законодавчих змін виділяється скасування документа про право власності при первинній реєстрації нерухомого майна. Згідно з нововведеннями свідоцтво, яке підтверджує власність, не видається на руки, а оформляється в електронному вигляді. Інформація про внесення до Реєстру прав повідомляється власнику. До цього свідчення видавалося в ГРС, куди доводилося попередньо здавати необхідні папери. Тому процедура того, як зробити новий кадастровий паспорт на квартиру, не включатиме обов'язкове відвідування реєстраційної служби. Право володіння підтверджується в електронному Держреєстрі, до якого власник отримує відкритий доступ.

Як отримати новий кадастровий паспорт на квартиру - послідовність дій:

  • складання заяви на проведення первинної інвентаризації;
  • надання відповідного пакету документів;
  • очікування рішення.

Як поставити новобудову на кадастровий облік

Список документів для первинного оформлення нерухомості залишився незмінним. Перед тим як поставити новобудову на кадастровий облік, потрібно надати:

  • документ, що підтверджує особу власника, ідентифікаційний код;
  • акт прийому-передачі квартири;
  • заяву, квитанція про оплату.

Питання того, як оформити кадастровий паспорт новобудови, включає в себе внесення відомостей до єдиного електронного правової Держреєстр на нерухоме майно, який забезпечує зберігання, надання та обробку відомостей про зареєстровані права. Факт володіння підтверджується рішенням про держреєстрацію. Вступ у власність вважається завершеним після того, як воно публікується на порталі Гостреестра, і для набувача відкривається доступ до кабінету електронних сервісів. Власник може отримати на руки виписку рішення і в паперовій формі. У всіх випадках вона має однакову юридичну силу. Реєстрація проводиться на підставі введеної персональної інформації: паспортних даних, ідентифікаційного коду.

Де отримати кадастровий паспорт на новобудову

Замовити кадастровий паспорт об'єкта нерухомості може будь-який український громадянин. Одним з варіантів того, де отримати кадастровий паспорт на новобудову, є звернення в бюро технічної інвентаризації. З вартістю і порядком надання послуг з виготовлення техпаспорта можна ознайомитися на сайті БТІ України . Багато корисної інформації про нюанси оформлення, вартості української нерухомості і забудовників знайдеться на сайті DOM.RIA .

Найбільш швидким і зручним рішенням, де зробити кадастровий паспорт на новобудову, стане приватний нотаріус або юридична організація, що має відповідну акредитацію і підготовлений штат фахівців. Такий підхід значно скоротить термін реєстрації та дозволить оперативно вирішувати питання, що виникають в ході оформлення.

Як дізнатися кадастрову вартість нової квартири

Важлива складова, яка знадобиться при проведенні операцій з нерухомістю, - кадастровий номер, що складається з 19 цифр. Він присвоюється кожному нерухомого майна та підтверджує його існування. Є кілька способів, як дізнатися кадастровий номер новобудови:

  • звернення до Держреєстру особисто або через офіційний веб-сайт;
  • за допомогою кадастрової карти . Для цього потрібно зареєструватися на інтернет-порталі та слідувати зазначених інструкцій.

Ще одним важливим елементом є кадастрова вартість нової квартири. Офіційний документ, що містить такі дані, знадобиться для розрахунку податку на нерухомість, при оформленні іпотеки, продажу, дарування або обміну. При її розрахунку враховується комплекс витрат на зведення, рік побудови, площа житла, що купується.

Варто пам'ятати, що при проведенні операції купівлі-продажу кожне приватна особа має право на отримання податкового вирахування. Для визначення його величини враховується ставка прибуткового податку і сума, витрачена на покупку.



Єгор Петров, оглядач «Наш Век»