Реклама
Реклама
Реклама

Кінець епохи Гутенберга: електронні книги виходять на ринок

Технологічний прогрес за останні десять років кардинальним чином змінив положення речей у видавничому бізнесі. Сьогодні те, що раніше виконував чоловік з лінійкою і олівцем в руках, робить комп'ютер. Однак нововведення торкнулися насамперед технології виробництва друкованих видань. Як і 10 років тому, ми як і раніше отримуємо інформацію на паперових носіях. Незважаючи на розвиток Інтернет і поява електронних журналів, які розповсюджуються по e-mail, старі засоби масової інформації зберегли свої позиції. Тепер технологічна революція добралася і до них.

Не секрет, що основним недоліком, стримуючим розвиток безпаперових технологій, є те, що читати новини і взагалі текстову інформацію з екрану монітора не зовсім зручно. Люди звикли до того, що читати газети, журнали і книги вони можуть в будь-якому місці і в будь-який час. Прив'язка до комп'ютера позбавляє їх такої можливості. Тому у деяких особливо просунутих інженерів виникла думка про створення спеціального приладу, такого ж зручного, як і книга. Над його створенням билися вже чимало років, слід нагадати, що першим подібну думку висловив аспірант Алан Кей в далекому 1968 році. Він назвав свій варіант "Дінабук".

Однак тільки сьогодні, з розвитком технологій і здешевленням компонентів, зокрема рідкокристалічних моніторів, ця ідея була втілена в реальність. Сьогодні вже чотири американських компанії розробили свої варіанти електронних книг. Зупинимося на кожному з них детальніше.


Nuvomedia

Базована в Пало-Альто, Каліфорнія, компанія Nuvomedia (   www Базована в Пало-Альто, Каліфорнія, компанія Nuvomedia ( www.nuvomedia.com ) Запустила у виробництво прилад під назвою Rocket eBook. Дана модель важить всього 900 грамів і легко поміщається у вашій кишені. Екран має розміри стандартної книги А5 з дозволом близько 105 dpi (більшість моніторів мають дозвіл близько 72 dpi). Принцип дії досить простий: користувач завантажує необхідну йому інформацію з Інтернет в свій персональний комп'ютер, а потім скидає її безпосередньо в Rocket eBook. Щоб захистити завантажується текст від несанкціонованого копіювання, його шифрують. В результаті отриману інформацію можна прочитати тільки на одному приладі. Справедливості заради треба сказати, що захист ця не така вже надійна, проте виробники "Ракети" стверджують, що вартість витрат на злом буде у багато разів перевищувати вартість тексту. Одночасно в приладі може перебувати близько 4000 сторінок інформації у вигляді тексту і графіки. Акумуляторні батареї дозволяють користувачеві читати протягом 20 годин. Вимоги до апаратного забезпечення до комп'ютера, через яку проводиться завантаження тексту з Інтернет, досить скромні: процесор 486 або вище, 16 Мб оперативної пам'яті, 10 Мб вільного простору на диску, операційна система Windows95 / Windows NT. Офіційно оголошена вартість Rocket eBook становить $ 499.


SoftBook

У вересні у продажу з'явилася електронна книга SoftBook (   www У вересні у продажу з'явилася електронна книга SoftBook ( www.softbookpress.com ) Виробництва німецької компанії. Основна відмінність від попереднього приладу полягає в тому, що для завантаження інформації не потрібний комп'ютер. Для того, щоб отримати книгу або газету, необхідно тільки підключити прилад до звичайної телефонної мережі. SoftBook автоматично, через вбудований модем, з'єднається з онлайновим книгарнею, клієнт стіком вибере необхідний йому текст і через кілька хвилин його вже можна читати. Творці аргументують це тим, що більшість населення США, не кажучи вже і про решту світу, до сих пір не мають комп'ютера, а ті, у кого він є, все одно воліли б використовувати абсолютно автономний прилад. Даний прилад важче (майже 1300 грамів) і більше (розміром 22 на 28 сантиметрів), його виробники вирішили, що читачі вважатимуть за краще більший розмір високій роздільній здатності. Вартість його становить $ 299, однак крім цього протягом року необхідно в обов'язковому порядку виплачувати $ 19 щомісяця за користування онлайновим книгарнею.


Everybook

Найдорожчим продуктом з електронних книг є Everybook, який стоїть $ 1600.. Справедливості заради потрібно відзначити, що за якістю відтворення тексту і іншим технічним даними він перевершує своїх конкурентів. По-перше, він кольоровий. По-друге, він двохсторінковий. Однак навіть самі творці розуміють, що широкі верстви споживачів навряд чи погодяться платити такі гроші. Саме тому дана модель вважається експериментальної, а її виробник - компанія Dedicated Reader - планує до 2000 року випустити більш дешеву версію вартістю близько $ 750.


Librius Millennium

На протилежному кінці цінового діапазону знаходиться електронна книга Librius Millennium, яка коштує всього $ 200. Вона має екран розміру стандартної книги з невеликим дозволом і важить всього лише 400 грамів. Виробники сподіваються завоювати за допомогою цього приладу масову аудиторію.


основні переваги

Незважаючи на гадану привабливість ідеї електронних книг, на практиці багато речей виглядають малоподходящей для масового ринку. Основна проблема в тому, що люди звикли до книг і навряд чи погодяться замінити їх на якийсь незрозумілий прилад, тим більше за досить великі гроші. Однак видавничі компанії сприйняли появу електронних книг з ентузіазмом. Видавничий концерн Bertelsmann і найбільша мережа книжкових магазинів в США Barnes & Nobles є інвесторами компанії Nuvomedia. У свою чергу, партнерами SoftBook стали такі авторитетні видавництва, як Harper Collins, Simon & Shuster, Random House. Їх увагу до електронних книг зрозуміло. В даний час видання і поширення книг є досить ризикованим бізнесом. Якщо книга продається тиражем менше 10000 примірників, вона просто приносить збитки. Крім того, досить складна і система дистрибуції. Видавець спочатку повинен понести значні витрати, надрукувавши книгу, а потім, передавши її на реалізацію продавцеві, терпляче чекати своїх грошей. Непродані екземпляри повертаються видавцеві, так що і на цьому він втрачає гроші. Не дивно, чому електронні книги зустріли у видавців такий гарячий прийом. Нові прилади одним махом вирішують майже всі їхні проблеми. Досить просто створити свій сайт в Інтернеті або організувати свою власну мережу і спокійно продавати інформацію. Не потрібно ні друкувати книгу, ні поширювати її серед магазинів. Покупець сам знайде те, що йому потрібно, і заплативши, завантажить інформацію собі в електронну книгу . Знай тільки, підраховуй прибуток.

Повністю зміниться і ринок засобів масової інформації. В принципі, саме в цій області електронні книги мають найбільші шанси на успіх. Традиційні газети і журнали (у всякому разі, велика їх частина) не мають в очах суспільства такої цінності, як книги. Вони купуються, прочитуються і викидаються, як тільки інформація, що міститься в них, засвоєна. А між тим, вартість підготовки інформації, тобто саме того, за що платить читач, становить всього лише близько 20% від вартості видання. Решта 80% припадають на папір, поліграфічні послуги та поширення. Таким чином, впровадження електронних книг дозволило б журналістам різко збільшити свої доходи і повністю змінити ринок новин у всьому світі.

Сьогодні, якщо білорус хоче читати The Times, він повинен заплатити 170.000.000 рублів за річну передплату. Причому сама газета буде доставлятися з запізненням. При поширенні газети через Мережу і читанні за допомогою електронних книг ціна на неї різко впаде. І, що найважливіше, білорус зможе читати її одночасно з англійцем. Для того, щоб видавати свою газету, вже не потрібні будуть десятки тисяч доларів початкового капіталу. Правда, ринок поділять між собою, в основному, великі інформаційні концерни, проте це буде хорошим шансом і для незалежних журналістів.

Важливий і той факт, що впровадження дійсно безпаперових технологій буде підтримано і захисниками природи. Як відомо, близько 70 відсотків заготовляється в світі деревини йде на потреби поліграфії. Якщо електронні книги зменшать цю цифру, то підтримка політиків, які намагаються заручитися симпатіями "зелених", їм гарантована.


конкуренти

Чому ж впровадження технології електронних книг може затягнутися? Перш за все тому, що сьогодні активно розробляються і інші технології, що дозволяють видавцям знизити свої витрати. Однією з них є print-on-demand, "друк на замовлення", що розробляється компанією Lightning Print, підрозділом видавництва Ingram Book. Суть її в наступному. Ingram зберігає книги в електронному вигляді на своєму сервері. Як тільки надходить замовлення з книгарні, спеціальна машина друкує її в єдиному екземплярі і висилає покупцеві. Вартість друку, природно, досить висока, проте це дозволяє ліквідувати збитки від непроданих примірників.

Однак основну небезпеку для електронних книг представляють не традиційні засоби, а зростаюча популярність кишенькових комп'ютерів типу PalmPilot і т.п. В принципі, вже сьогодні можна знайти текстовий файл у форматі PDF в Інтернеті, наприклад, на сервері проекту "Гутенберг" ( www.gutenberg.net ), Завантажити його в свій кишеньковий комп'ютер і почати читати. Звичайно, PalmPilot і інші кишенькові комп'ютери досить незручні: екран з низьким дозволом, маленький термін служби батарей, проте вони мають безліч інших функцій, а найголовніше, випускаються досить давно і користуються заслуженою популярністю. На сьогоднішній день в світі налічується близько 1,6 мільйона користувачів PalmPilot, і їх число постійно зростає. У цьому випадку досить буде доопрацювати Palm Pilot з урахуванням побажань читачів, забезпечивши його хорошим екраном і набором відповідних функцій, - і ринок буде завойований.

У будь-якому випадку, сама ідея електронних книг вже не помре. Занадто великі доходи в разі успішної реалізації вона принесе видавничому бізнесу. Тим більше, що чисто технічні проблеми будуть вирішені протягом двох-трьох років. У жовтні в Геттісберге, США, всі виробники електронних книг зібралися разом, щоб обговорити стандарти своїх майбутніх виробів. А знаєте, хто був ініціатором цієї зустрічі? Природно, Microsoft. Білл Гейтс відчув запах великих грошей і вже створив в своїй фірмі відділ по розробці своєї версії електронної книги, плануючи продемонструвати її в наступному році. Все йде до того, що через десять років паперова книга дійсно стане бібліографічною рідкістю.

Юрій А. ДРОЗДОВ, [email protected]

А знаєте, хто був ініціатором цієї зустрічі?