Реклама
Реклама
Реклама

«Газель», земля і 15 тисяч в місяць: у Держдумі пропонують заміну материнського капіталу

  1. «Газель» і земельну ділянку
  2. На урядовому рівні

У Держдумі пропонують ввести більш гнучку систему підтримки сімей замість материнського капіталу. Проект передбачає виплату допомоги до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, надання земельних ділянок та містких автомобілів багатодітним батькам. З такою ініціативою виступили член комітету Держдуми з питань соцполітики Сергій Вострецов і глава Національного батьківського комітету Ірина Волинець. Автори законопроекту розповіли RT, що 23 березня їх пропозицію обговорять на круглому столі в ГД. У заході візьмуть участь представники Мінфіну та Мінпраці, члени профільних комітетів Федеральних зборів, представники громадськості та батьківського співтовариства.

Голова Національного батьківського комітету Ірина Волинець і член комітету Держдуми з праці, соціальної політики та у справах ветеранів Сергій Вострецов пропонують встановити новий розмір допомоги на дітей.

Вони розповіли RT, що мова йде про щомісячні виплати на рідних і усиновлених дітей до досягнення ними 18 років - три тисячі рублів за одну дитину, вісім тисяч за двох і 15 тис. Руб. за трьох дітей. Планується, що ці гроші зможуть отримувати всі батьки незалежно від матеріального становища сім'ї. Материнський капітал автори ініціативи пропонують скасувати, так як вважають, що ця програма себе не виправдала.

«Від таких заходів, як материнський капітал, слід йти, оскільки це псевдоподдержка і люди намагаються перевести в готівку отримане, - каже депутат Вострецов. - Але при цьому держава зацікавлена ​​в прирості населення. Потрібна конкретна матеріальна допомога - допомога, на яке можна утримувати дітей ».

Ірина Волинець підкреслює, що в разі, якщо в сім'ї виховуються більше трьох усиновлених або рідних дітей, виплачувати допомогу пропонується тільки за трьох.

«Допомагати треба, але навряд чи на майбутнє нашої країни позитивно позначиться тренд на повну залежність сімей від держави, який може стати причиною чисто иждивенческой психології, - пояснює Волинець. - При цьому, якщо держава буде платити більше, ніж за трьох дітей, у нього може просто не вистачити коштів. Діти - це не спосіб підвищити рівень життя, але в той же час наші мами і тата повинні знати, що держава не кидає їх напризволяще ».

Материнський капітал, який належить родині при народженні другої дитини, у 2017 році становить 453 026 рублів. Його можна витратити на поліпшення житлових умов, погашення іпотеки, освіту дитини, охорону здоров'я або перевести в недержавний пенсійний фонд (НПФ) для наступних виплат накопичувальної частини пенсії батьку. Також на ці гроші можна купити товари або отримати послуги, спрямовані на соціалізацію в суспільстві дітей-інвалідів.

Мінпраці запропонував продовжити програму материнського капіталу до 2023 року. Раніше уряд РФ винесла постанову, що одноразову допомогу за другу дитину виплачуватимуть до 2018 року.

Також по темі

У Держдумі пропонують ввести більш гнучку систему підтримки сімей замість материнського капіталу Опікунство - не бізнес: в Держдумі пропонують виплачувати гроші не більше ніж за трьох дітей

Згідно з пропозицією Національного батьківського комітету і члена комітету Держдуми з питань соціальної політики Сергія Вострецова, опікуни ...

«Газель» і земельну ділянку

Автори ініціативи про щомісячні виплати батькам пропонують виділяти сім'ям, в яких виховуються п'ять або більше дітей, земельну ділянку з підключеними комунікаціями (газ, електро- і водопостачання) під будівництво будинку. А сім'ям, де народжені або усиновлені сім або більше дітей, ще й автомобіль «Газель».

Співавтор ініціативи, голова Національного батьківського комітету Ірина Волинець розповіла, що сьогодні ділянки покладаються сім'ям з трьома дітьми, але вони часто непридатні для проживання.

«Регіони, в тому числі фінансово не забезпечені, не можуть надати ділянки з усіма необхідними умовами сім'ям з трьома дітьми, - продовжує Волинець. - Вони дають ділянки в чистому полі без комунікацій, а адже без комунікацій там жити неможливо. Провести електрику, водопостачання, газ на власні гроші - непосильне для багатодітних сімей ноша ».

Якщо ж навантаження на державу буде знижена, земельні ділянки з підключеними комунікаціями зможуть отримувати родини не трьома дітьми, а з п'ятьма і більше. У такому випадку цей захід держпідтримки влада зможе реалізовувати більш ефективно, зазначила Волинець.

Контроль за виконанням запропонованого закону передбачається покласти на губернаторів.

У прес-службі Мінпраці Росії RT повідомили, що дана ініціатива в відомство не надходила.

На урядовому рівні

Перший заступник голови комісії Громадської палати РФ з підтримки сім'ї, дітей та материнства Павло Сичов заявив RT, що будь-які ініціативи, спрямовані на поліпшення демографії, повинні отримувати схвалення держави.

При цьому Сичов підкреслив, що дана пропозиція слід ретельно обговорити на експертному і урядовому рівні, оскільки мова в ньому йде про регулювання великих сум грошей і про скасування материнського капіталу.

«Потрібно опрацювати складові по виплатах: їх розмір, тривалість, яким чином їх пропонується виділяти. Важливо, що для кожного суб'єкта Росії виплати можуть відрізнятися. Також пропозиція варто розглядати в світлі комплексу заходів, які вже прийняті в регіонах », - пояснив він.

Сичов зазначив ефективність материнського капіталу. Така підтримка, за його словами, призвела до поліпшення демографічної ситуації в країні. Тепер «в Росії за довгі роки народжуваність вперше перевищила смертність».

«Маткапітал і щомісячні виплати на вибір»

Голова Асоціації захисту прав багатодітних сімей Кіровської області, багатодітна мати Олена Чеснокова вважає, що держава повинна надати батькам право вибору - регулярні щомісячні виплати до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або материнський капітал. На її думку, плюс програми маткапіталу в тому, що його можна витратити відразу на велику покупку, в той час як з посібника накопичити на неї буде вкрай важко.
Земельні ділянки багатодітним сім'ям в регіоні дійсно надають, «але до сих пір не видано жодної ділянки з комунікаціями і підведеними до нього дорогами», говорить лідер асоціації, тому сім'ям доводиться облаштовуватися самостійно.
«Буває, що за підключення ділянки до електрики - просто поставити стовп в чистому полі - вимагають два мільйони рублів. І це без опалення, без водопостачання, без будинку і без дороги. Таке багатодітна сім'я не потягне ніколи », - переконана Чеснокова.

Якби влада надавали багатодітним сім'ям автомобіль або на його покупку можна було витратити материнський капітал, це було б серйозною допомогою, вважає активістка.

«У мене старша дитина професійно займається плаванням і ходить на тренування щодня, - розповідає Чеснокова RT. - Він робить чотири поїздки в день, одна поїздка коштує 17 рублів, і я плачу за його проїзд близько 1700 рублів на місяць. Але ж у мене ще двоє дітей, які скоро будуть займатися в якомусь гуртку, і ще одна дитина, який скоро піде в школу. І їх потрібно ще нагодувати ».

Мати 15 дітей Марина Соловей підтримала пропозицію авторів законопроекту.

«Такий захід набагато краще. Материнський капітал - це профанація. У мене 15 дітей, і я материнський капітал не можу отримати ні в якому вигляді. Приєднати до пенсії? Мені його по 500 рублів будуть розтягувати на 30 років. Якщо ж я захочу його витратити на освіту дитини, то тільки одного. При цьому материнського капіталу вистачить на оплату всього лише роки навчання у вузі, а далі потрібно буде платити самим », - поділилася Соловей.

Соловей впевнена, що діти повинні мати рівні можливості, тому посібник слід виплачувати і за кровних, і за усиновлених дітей.

Приєднати до пенсії?