Реклама
Реклама
Реклама

Кабмін приготував для вимушених переселенців черговий «сюрприз»

11:52

Щоб отримати жебрацьку пенсію, люди похилого віку, які втекли від війни, будуть зобов'язані не тільки зняти для постійного проживання кут, але і обміняти свої звичайні банківські карти на спеціальні.

Нова процедура отримання вимушеними переселенцями соціальних виплат, у тому числі пенсій, схвалена і введена в дію Кабміном з 1 серпня 2016 року. Пенсіонерів з Донбасу і Криму змусили пройти через ще одне досить принизливе випробування, зобов'язавши отримати пластикові картки "Ощадбанку", на яких буде зберігатися вся інформація про людину, включаючи фото і електронний підпис. При цьому, постанова Кабміну свідчить, що отримання такої карти буде можливим виключно в разі надання довідки про переміщення всередині країни, в якій повинен бути вказаний домашню адресу фактичного проживання на підконтрольних територіях. А якщо такої адреси не буде, або в довідці вказана адреса управління соцзахисту, куди в першу чергу звертаються переселенці, картка видаватися не буде. Отже, і виплачуватися пенсія. Більш того, кожен власник такої карти зобов'язаний раз на півроку продовжити термін її дії, підтверджуючи "Ощадбанку" достовірність інформації про своє місце проживання.

Найбільше в цій історії вражає повна відірваність чиновників і депутатів від реалій, з якими зіткнулися і намагаються вижити люди, особливо літні люди. Вони і без того ледь зводили кінці з кінцями, відмовляючи собі в нормальної їжі і ліках. Замість того, щоб депутати подбало хоча б про безкоштовне розселення цих людей в тих же гуртожитках, старих зобов'язали знімати житло. І платити за нього.

Витрати бюджету 2017 року, передбачені на виплату компенсацій за знімання житла і оплату житлокомпослуг, скорочені в порівнянні з 2015 роком, хоча кількість внутрішньо переміщених осіб істотно збільшилася. За офіційною статистикою - до 2 млн чоловік. Як пояснила правозахисник Тетяна Дурнєва, проблема полягає ще й в тому, що максимальна сума, яку може отримати "щасливий" переселенець, становить всього 884 грн, і то, за умови, що це пенсіонер або дитина. Люди з інвалідністю будуть задовольнятися прожитковим мінімумом. Працездатні перші два місяці отримають 442 грн, а якщо не знайшли роботу - сума скорочується вдвічі, тобто до 224 грн.

Спостерігаючи за цинізмом деяких депутатів, що просторікують про те, що пенсії людям похилого віку Донбасу і Криму взагалі не варто платити, мимоволі кидає в тремтіння. Особливо на тлі недавніх е-декларацій.

Взяти хоча б позицію народного депутата від фракції "БПП-Солідарність" Дмитра Лубинця . У світлі того, що Лубинець сам є уродженцем Донбасу і мандат до Верховної Ради йому видали виборці Волновахи, цитати нардепа бентежать ще більше.

"Що стосується людей, які залишилися на непідконтрольною Україні території. Якщо вони хочуть отримувати ці виплати, якщо вони пред'являють Києву претензії, значить, вони залишаються громадянами України. Нехай переїжджають на українську територію, оформляють юридичний статус і залишаються на підконтрольній території ... При цьому всі повинні розуміти, якщо держава Україна їм платить гроші, то може залишати за собою право змінювати способи підтвердження соціального статусу. Наприклад, раз на місяць людина повинна прийти в паспортний стіл, або представ ки соціальних служб за місцем знаходження цих людей повинні прийти і перевірити, живуть вони там чи ні ", - міркує Лубинець.

А ось ще: "Я не вітаю спекуляцію на тему, що мовляв, Україна кинула своїх громадян на окупованій території, і вони там живуть і не мають можливості виїхати, і ми повинні їм платити соціальні виплати. Однозначно підтримую ініціативу нового Кабміну навести порядок в соцвиплати , щоб гроші не тікали. Це вже перетворилося ледь не в бізнес ... Л юди зробили свій вибір - залишилися на окупованій території, отримують пенсію від окупантів, і не мають ні морального, ні юридичного права пред'являти претензії по виплаті пенсійного забезпечення України беспеченія державі Україна ".

Говорячи про так званому "пенсійне бізнесі", який, на думку донецького нардепа осідлали місцеві пенсіонери, Лубинець забуває розповісти про власний бізнес на території АТО. У лютому 2016 року Лубинець потрапив в епіцентр гучного інформаційного скандалу .

Його звинувачували в "кришуванні" контрабанди з непідконтрольних Києву територій. Ось, наприклад, що розповів журналістам один з командирів 28-ї окремої механізованої бригади: "Ми стояли на блокпосту" Бугас ", затримали дві фури з контрабандою, тут же зателефонував Ківа (екс - глава департаменту по боротьбі з наркозлочинністю МВС України, - прим.авт.), приїхав депутат Дмитро Лубинець, щоб фури відбити. Ми, щоб уникнути конфлікту, викликали батальйон "Київ-2" і співробітників СБУ ". Лубинця все зійшло з рук.

І наостанок, е-декларація Лубинця за 2015 рік.

Нардепу і його дружині в Волновасі належать квартира, житловий будинок, гараж, земельну ділянку та нежитлове приміщення (1396,50 кв.м). Лубинець володіє трьома легковими автомобілями ГАЗ 1994 року випуску, Honda 2005 р.в. і Chevrolet 2007 р.в. За 2015 рік Лубинець заробив на посаді депутата Верховної Ради 78,5 тис. Грн, понад 10 тис. Грн від "підприємницької діяльності (хоча згідно з законом України" Про статус народного депутата України "він не має права займатися іншою оплачуваною роботою), і ще 8,4 тис.грн - від здачі житла в оренду (ц��каво, чи не переселенцям, бува, Лубинець здав житло?) Лубинець вказав також в документі, що тримає близько 1 мільйона готівкою, а саме - 980,2 тис. грн.

Малувато, звичайно! Але для скромного життя народного депутата на підконтрольних Києву територіях, погодьтеся, цілком достатньо ...

?каво, чи не переселенцям, бува, Лубинець здав житло?