Реклама
Реклама
Реклама

Варіанти перепланування квартири в хрущовки з прохідною кімнатою

У період, коли молода держава намагалося забезпечити всіх житлом, будинки будувалися швидко, через що планування квартир нерідко виявлялася вкрай незручною. Прохідні кімнати, дуже маленькі кухні, тісні передпокої, вузькі коридори, суміщені санвузли, в яких немає місця для пральної машинки. Все це легко виправити під час ремонту шляхом внесення невеликих коректив до плану, знесення однієї перегородки і зведення іншого, не зачіпаючи несучі стіни.

1

Різновиди хрущовок і їх недоліки

Серед тих, хто заселявся в малогабаритні квартири будинків, побудованих в кінці 50-х років, нерідко виникали досить влучні назви типового планування, в залежності від розташування кімнат. Деякі типи трохи розрізнялися, але були схожі щодо передпокою, коридору, кухні.

Найменш зручним було послідовне положення приміщень в плані, коли одна з кімнат стає прохідний, а наступна максимально віддалена від санвузла. Цей варіант називали "книжкою" - корінцем служила загальна для обох кімнат довга стіна. Нерідко площі житлових приміщень були однаковими, середньої величини, що не дозволяло мати нормальну вітальню і розділити спальню на дві частини, утруднюючи перепланування. Загальна площа починалася від 40 квадратних метрів, але корисна була на третину менше.

Загальна площа починалася від 40 квадратних метрів, але корисна була на третину менше

Ще один поширений варіант планування житла в багатоквартирних будинках - "вагончик" або "трамвай". Головна ознака - поздовжнє положення суміщених кімнат, з вікнами, що виходять в протилежні сторони, як в двох зчеплених один за іншим вагонах. Загальна площа буває досить великий, приблизно до 48-50 квадратних метрів. Але основна незручність полягає в наявності прохідного приміщення.

У дев'ятиповерхових будинках квартири в 50-і роки відрізнялися тим, що прохідні кімнати в них були відсутні. "Міні-улучшенка" в п'ятиповерхівках мають схожу планування, з маленьким відмінністю - вузький коридор, який грає роль прихожей, з якого двері ведуть в велике і мале приміщення . З третього боку, паралельно вітальні розташовані в ряд комора і санвузол, ванна і кухня. Але розміри житлового простору невеликі, і кухня досить скромна. Але ці недоліки перевешиваются наявністю комори.

Ще один досить цікавий варіант хрущовки - "метелик" або, як її багато хто називає в народі, "сорочечка". Планування нагадує розкриті крила метелика двома однаковими кімнатами, витягнутими поздовжньо по обидві сторони від нежитлової частини, що включає в себе передпокій, вузький коридор повз санвузли з ванною і кухню. Балкон виходить зазвичай на бік кухні.

Такий тип планування досить рідкісний і зустрічається в під'їздах з трьома квартирами на майданчику, переважно в середній. Він відкриває цікаві можливості внесення змін до проекту шляхом створення додаткових отворів і перегородок.

Він відкриває цікаві можливості внесення змін до проекту шляхом створення додаткових отворів і перегородок

2

Однокімнатна малогабаритка - як поліпшити планування?

Маленькі квартири в хрущовці дуже незручні для проживання сім'ї, що складається більш ніж з 2 чоловік. Але малий простір однокімнатної квартири можна використовувати досить ефективно, навіть поділивши єдине приміщення на два невеликих. Що вигідно відрізняє такі будинки - внутрішні перегородки квартир в них рідко бувають несучими. І тому не забороняється робити нові отвори, зміцнюючи їх швелерами або бетонними одвірок.

Типовий приклад однушки: невеликий коридор-передпокій веде від вхідних дверей до вітальні, з якої можна потрапити на кухню. Ще в коридорі є отвір в суміщений санвузол. Нерідко перехід в приміщення знаходиться в своєрідному тамбурі, який є частиною житлової зони, тобто опалювальним, але не може бути застосований з користю.

В ідеалі за рахунок цього простору добре розширити ванну, знісши її стіну і об'єднавши з тамбуром, побудувавши нову перегородку. Але подібна перепланування хрущовки вимагає дозволу. Адже житлову зону доведеться урізати, а нежитлову - збільшити.

Адже житлову зону доведеться урізати, а нежитлову - збільшити

Тому в таких випадках будується додаткова стінка, а проти вхідних дверей робиться отвір в житлову кімнату. Одержаний коридор, перпендикулярний передпокої, слід затвердити в плані, як нежитлову зону. За рахунок нового простору вийде розширити санвузол. Або винести в нього туалет, але таке кардинальну перебудову сантехніки складно зареєструвати. Або його можна перетворити в гардеробну і в комору, розділивши на 2 частини, з входами з передпокою і з кухні.

Або його можна перетворити в гардеробну і в комору, розділивши на 2 частини, з входами з передпокою і з кухні

Але можливі й інші варіанти перепланування:

  1. 1. Розділити велику кімнату на дві частини, отримавши тим самим додаткове приміщення для спальні або дитячої.
  2. 2. Зробити гардеробну, замкнувши коридор з боку кухні, яку потім об'єднати з вітальні.
  3. 3. Замкнути коридор з боку прихожей, створивши комору на кухні, яку з'єднати з вітальні, зламавши стіну між ними.
  4. 4. Не будувати стінку, а відразу знести ту частину, що замикає передпокій, розширивши тим самим вітальню.

Перший варіант хороший тим, що додає нову окрему кімнату, її легко перетворити в спальню або в дитячу. Недолік - тільки у відсутності вікна, такий отвір довелося б робити у зовнішній несучій стіні, що заборонено. Але цілком допускається створити широкі розсувні двері зі скляними панелями. Щоб отримати більше світла, отвір в спальню рекомендується робити з вітальні, проти вікна. Загальна кімната стане прохідний, але плюси в такому рішенні переважують його недоліки: доступ до природного освітлення дозволить економити на електриці.

Останній варіант зручний тим, що утворюється більш просторе приміщення, в якому знайдеться місце і для ліжка, яку нескладно відокремити від загальної зони стелажем або легкої скляної матовою перегородкою, і для робочого простору. Колишній прохідний ділянку між передпокоєм і кухнею підходить для розміщення телевізора або домашнього кінотеатру. І дизайн з прохідною кімнатою виконати простіше, як студію, ніж встановлювати багато простінків.

3

Двокімнатна хрущовка - ефективне використання площі

Типові двушки, якщо згадати про "трамвай", "книжку", "метелика" і "улучшенку", зручностями не відрізняються. Десь є прохідна кімната, в якій важко виділити когось із домочадців індивідуальний простір. В інших приміщення роздільні, але занадто маленькі кухні і ванні, вузькі передпокої. З огляду на малу кількість несучих стін в таких квартирах, зробити перепланування двушки легко, розширивши простір або перетворивши житлоплощу в повноцінну троячку.

Слід розрізняти такі тонкощі, як перепланування і перевлаштування. У першому випадку змінюється план квартири, а в другому тільки схема проводки, комунікацій та інших інженерних систем. Обидва варіанти вимагають внесення змін до паспорта квартири з відповідним дозволом з боку БТІ.

Обидва варіанти вимагають внесення змін до паспорта квартири з відповідним дозволом з боку БТІ

Якщо при зміні плану необхідно торкнутися несучі стіни в цегляному або панельному будинку, це вимагає створення окремого проекту, і дозвіл отримати в такому випадку дуже складно. Перегородки, що не піддаються навантаженні з боку перекриттів і не грають великої ролі в плануванні, крім поділу площі на приміщення, можуть бути знесені з внесенням змін до вже існуючого проекту, що набагато простіше.

3.1

Зміна "книжки" - як збільшити корисні метри?

Як приклад - стандартна "книжка" з двома сполученими кімнатами, одна з яких прохідна, може бути перетворена в трійку з вітальні-їдальні. Остання об'єднується з кухнею, що зараз досить популярно, і в цьому випадку на площі не сильно позначиться відокремлена частина, яка, завдяки перегородці, перетворюється в ще одну спальню. Колишній отвір з передпокою закладається, ставиться стінка в кінці коридорчика, що простягнувся повз санвузла та ванної і в ній нові двері.

Єдиний недолік такого рішення - прохідна кімната все одно залишається. Є варіант вчинити інакше: продовжити коридор від передпокою до далекої кімнати, звівши нову стінку в прохідній. Це скоротить площа першого приміщення, але зробить його окремим. В даному випадку відсутнє ефективне використання простору, житлова площа скорочується, а додатковий відрізок коридору не має практичної користі, крім забезпечення ізольованості одній з кімнат.

3.2

Як переробити "трамвай" в зручну житлоплощу?

Звана в народі "вагончик", планування відрізняється від "книжки" тільки розташуванням кімнат, в іншому блок з кухнею, санвузлом і ванною знаходиться окремо, з проходом до нього через передпокій. У цьому є свої переваги - різкі запахи і чад з кухні не потрапляють в житлові приміщення. Але прохідна кімната - досить незручно для великої родини.

Хорошим рішенням буде зробити невеликий тамбур для входу в окрему кімнату, а прохідну перегородити стінкою на 2 частини, одна з яких буде об'єднана з кухнею, а друга стане спальнею. Вхід в нове приміщення бажано створити проти вікна, широким, з двома стулками або з розсувними дверима.

Вхід в нове приміщення бажано створити проти вікна, широким, з двома стулками або з розсувними дверима

Якщо піти простішим шляхом, досить зробити тільки тамбур, з якого дверний проріз буде вести в приміщення з балконом. Або ж продовжити коридор до дальньої стіни, розставивши їм суміжні приміщення, і зробивши в отриманому тупику комору або гардеробну. Але тим самим житловий простір буде сильно скорочено за рахунок практично не використовуються квадратних метрів, відрізаних від кімнати.

Але тим самим житловий простір буде сильно скорочено за рахунок практично не використовуються квадратних метрів, відрізаних від кімнати

3.3

"Міні-улучшенка" - як розширити кухню?

Найпростіше, що можна зробити в двокімнатній квартирі такої серії - за рахунок комори зрушити санвузол і ванну кімнату, розширивши тим самим кухню. Але в цьому випадку доведеться зносити існуючі стіни і зводити нові, що вже має на увазі чималі витрати праці, часу і коштів.

Знадобиться невелике перебудову, оскільки велика каналізаційна труба повинна буде простягнутися трохи далі, на нове місце санвузла, влаштованого на місці судженої ванній. Та виявиться в суміщених туалеті і коморі. З "улучшенка" складно шляхом будівництва додаткової перегородки отримати трикімнатну квартиру. Хіба що розділивши навпіл велику крайню, але тим самим менша стане прохідний.

3.4

Якщо в "метелику» не розвернутися - як зробити трикімнатну квартиру з двушки?

Квартири цієї серії відрізняються двома абсолютно однаковими за розмірами кімнатами, між якими знаходяться кухня, санвузол з ванною і передпокій. Зручно те, що приміщення розділені. Але великим сім'ям, яким дістаються "сорочечки", доводиться тулитися по кілька чоловік у кожній спальні. Тому необхідно отримати хоча б одну додаткову кімнату.

Зробити це можна тільки з того боку, де проходить коридорчик уздовж ванної та туалету до кухні. Саме з нього досить легко пробити ще один отвір, розділивши перегородкою приміщення через стінку. Недолік такого рішення в тому, що кімната, куди можна потрапити з передпокою, виявиться без вікон. Інша кімната має спільну стіну з санвузлом та кухнею, звідки виконати новий прохід неможливо.

Інша кімната має спільну стіну з санвузлом та кухнею, звідки виконати новий прохід неможливо

4

Нюанси ремонту в квартирах серій 50-го року

Чи не несучі стіни бувають з різних матеріалів, і дуже часто в хрущовках, починаючи ремонт, виявляють, що перегородки виготовлені з гіпсових плит. У цьому випадку всю стіну можна акуратно демонтувати, повністю або частково. Обов'язково слід додатково прокласти гідроізоляцію в районі ванни і санвузла.

Дуже важливо враховувати, що демонтаж стіни між вітальнею і кухнею виявиться порушенням, якщо стоїть газова плита. Щоб отримати квартиру-студію, доведеться встановити електричну плиту. Як варіант, на місці знесеної стіни встановлюється легка розсувна перегородка, як в японських будинках, з декількох секцій.

Ще один недолік квартир в швидко зводяться багатоповерхівках 50-х років - вони досить холодні. З внутрішньої частини утеплювач укладати неприйнятно, оскільки в цьому випадку точка роси буде зміщена в бік кімнат, і утворюється під термоізоляцією конденсат призведе до виникнення цвілі. Оптимальне рішення - покрити зовнішню частину стіни полістирольними панелями, після чого - декоративною обшивкою.

В обов'язковому порядку потрібно замінювати дерев'яні рами на пластикові. Буде потрібно переробка геометрії віконних прорізів, які повинні ретельно вирівнюватися шляхом видалення колишніх штукатурних укосів і укладанням нових, з цегли або інших блоків. Ні в якому разі не слід робити дуже широкі підвіконня, щоб не порушити теплообмін в районі вікна, інакше скла постійно будуть пітніти.

Однокімнатна малогабаритка - як поліпшити планування?
Зміна "книжки" - як збільшити корисні метри?
Як переробити "трамвай" в зручну житлоплощу?
Міні-улучшенка" - як розширити кухню?
Якщо в "метелику» не розвернутися - як зробити трикімнатну квартиру з двушки?