Реклама
Реклама
Реклама

Як ділиться майно при розлученні якщо є діти, чи враховуються вони

  1. Як ділиться майно при розлученні, якщо є діти
  2. Чи має дитина право на частку в квартирі, будинку при розлученні
  3. Як ділиться квартира при розлученні, якщо є неповнолітні діти
  4. Якщо діти - повнолітні
  5. Розділ власності, якщо у вас є 2 прийомних дитини
  6. Оскарження права власності дітей на майно при розлученні
  7. Якщо дружина не працювала
  8. Процедура розподілу майна
  9. Угода про розділ майна
  10. Розділ через суд
  11. Судова практика

Сімейне законодавство Росії закріплює рівність прав подружжя, в тому числі і в матеріальному плані. Рівність прав зберігається і на момент припинення шлюбу. Виняток становлять випадки, коли між подружжям був укладений шлюбний договір. У всіх інших випадках майно буде розподілено в період розлучення порівну.

Як ділиться майно при розлученні, якщо є діти

Зрозуміло, більшості здається, що наявність дітей суттєво впливає на пропорції при розподілі майна подружжя. Але реальність така, що деяке майно розривають шлюб буде ділитися між ними порівну в не залежності від таких обставин, як наявність дітей.

Майно, що підлягає розподілу між подружжям порівну, представляє через себе все, що вони нажили в період спільного життя.

Варто зазначити, що розділ майна може бути як під час розлучення, так і під час перебування людей в законному шлюбі.

Разом з тим законодавство виділяє деякі особливості, коли суд може передати щодо більшу частину майна тому чи іншому чоловікові:

  • коли один з пари є інвалідом;
  • коли один з них не має місця проживання;
  • якщо не повнолітні діти залишаються жити з відповідним чоловіком і т.д.

Насправді подібний перелік обставин досить-таки розмитий і судам дається широке поле для самостійного вирішення питання в залежності від особливостей кожного випадку і від того, скільки осіб бере участь в процесі. Судам рекомендується в таких випадках керуватися принципом справедливості. Так, в деяких випадках суди присуджують майно навіть незважаючи на положення шлюбного угоди.

Чи має дитина право на частку в квартирі, будинку при розлученні

Як правило, діти не мають права претендувати на власність своїх батьків, навіть якщо вони розлучаються Як правило, діти не мають права претендувати на власність своїх батьків, навіть якщо вони розлучаються. Батьки у відповідності з сімейним законодавством зобов'язані утримувати своїх дітей до досягнення ними повноліття.

Однак в особливих випадках діти можуть мати права на будинок батьків:

  • якщо будинок був приватизований;
  • якщо будинок був придбаний в іпотеку з використанням коштів материнського капіталу.

У першому випадку діти стають співвласниками в силу згоди, яке дається усіма мешканцями приватизується квартири на момент здійснення приватизації. У другому випадку діти враховуються і стають співвласниками нерухомості в силу зобов'язання оформити частку, яке батьки зобов'язані виконати в момент виконання дитині 18 років.

В інших випадках за дитиною лише зберігається правомочність користування, якщо він там прописаний, житлом батьків, з яким він буде проживати після розлучення. Дане правомочність закріплено за неповнолітніми дітьми сімейним законодавством і суди зобов'язані враховувати його.

Як ділиться квартира при розлученні, якщо є неповнолітні діти

Отже, як ділиться майно при розлученні, якщо є неповнолітня дитина? Наявність дітей, як уже було сказано, є підставою для збільшення частки одного з них, з яким залишаються діти. Так як у багатьох ситуаціях діти залишаються з мамою, то їй і передається велика частина спільного майна подружжя.

Судді головним чином виходять з необхідності захистити інтереси дітей, що в більшості випадків призводить до того, що майно у вигляді житла передається батькові, з яким залишаються діти, а не ділиться на дві.

⇒ Детальніше про це читаємо тут: як розділити квартиру при розлученні, якщо є діти . ⇐

Якщо діти - повнолітні

Наявність повнолітніх дітей практично ніяк не впливає на розподіл майна між подружжям. Винятком є ​​випадки, коли повнолітня дитина є інвалідом або повністю непрацездатним.

У таких випадках недієздатні повнолітні діти за своїм правовим статусом розглядаються нарівні з неповнолітніми. Батько, який візьме на себе турботу про таку дитину може розраховувати на більшу частину майна. Ділиться квартира в таких випадках порівну, але з урахуванням інтересів дитини.

Розділ власності, якщо у вас є 2 прийомних дитини

Прийомні діти по сімейному законодавству прирівнюються за правовим статусом до рідних. Так що той факт, що в родині проживає 1 або 2 прийомних дитини, ніяк не діють на правомочності кожного з пари при розділі майна.

Оскарження права власності дітей на майно при розлученні

Спори з приводу речей, що були придбані для дітей, виникають внаслідок того, що вони залишаються з дитиною, а батько, який набував їх, вимагає повернення. У таких випадках відповідний чоловік вправі вимагати повернення майна. Однак йому потрібно довести:

  • що майно купувалося для загального користування всіма членами сім'ї;
  • що майно було придбано саме на його кошти.

Хоча на практиці випадки заперечування правомочності власності дітей зустрічаються дуже рідко, та й законодавством така процедура не закріплена, в деяких випадках суди допускають такий поділ як правомірне.

Якщо дружина не працювала

Сутність спільної власності полягає в тому, що в нього включається все те, що було зароблено подружжям спільно. Не важливо, чий внесок був більше. Так що навіть якщо дружина була домогосподаркою, коли чоловік працює, вона має право претендувати на половину спільного майна.

Однак чоловік має право доказово вимагати присудження йому більшої частини майна у цій підставі. Але як показує практика, суди рідко стають на бік чоловіків.

Також варто відзначити, що не все майно, що було нажито подружжям під час шлюбу, може бути поділене між ними навпіл. Так, не підлягає розділу наступні види майна:

  • отримане в дар;
  • ті матеріальні цінності та грошові кошти, що були у пари до шлюбу;
  • успадковане;
  • інтелектуальна власність.

Дружина має право вимагати половину від усієї власності, за винятком зазначених вище категорій.

Більше корисної інформації: дивіться відео.

Процедура розподілу майна

Законодавство допускає кілька варіантів поділу спільного майна подружжя. так:

  1. Члени сімейного союзу можуть домовитися між собою і укласти нотаріальне угоду. При цьому право кожного з них на відповідну частку у власності засвідчується свідоцтвом нотаріуса.
  2. Якщо між партнерами виникає спір щодо розмежування, то вони звертаються до суду. При цьому їх частки засвідчуються відповідним судовим рішенням.

При цьому і той і інший випадок є підставою для примусу взаємну передачу належного майна за допомогою судових приставів.

Угода про розділ майна

Угода складається у довільній письмовій формі і посвідчується нотаріусом. Основними пунктами такої угоди є:

  • дані колишнього чоловіка і дружини;
  • відомості про спільну власність;
  • перелік майна, що передається кожному з пари;
  • терміни і порядок взаємної передачі цінностей.

Подружжя мають право включати в дану угоду і відмінні умови. Однак при наявності спору з приводу дітей чи іншого характеру розбіжності при зверненні до судових установ угода може бути скасована.

Разом з тим будь-яка умова подібної угоди, які суперечать положенням сімейного або цивільного законодавства, визнається недійсним.

Розділ через суд

Спори з приводу поділу спільної власності подружжя вирішується в судовому порядку. При цьому один з подружжя повинен подати позов.

Як правило позови подаються за місцем проживання другого з подружжя. Однак у виняткових випадках, коли таке місце невідомо чи й позивача немає можливості подати позов за вказаним місцем, дозволяється подавати позов за місцем проживання позивача.

Підсудність визначається наступним чином:

  • якщо розмір відсуджувати майна менше 50 тис. руб., то позов подається до мирового суду;
  • якщо сума перевищує 50 тис. руб., то позов подається до районного або міського суду.

При подачі позову варто мати на увазі, що суду крім усних або письмових доказів необхідно надати документальне підтвердження існування тих чи інших предметів, а також доказ приналежності даного майна подружжю.

Судова практика

Судова дійсність на цей рік така, що в більшості випадків суди схиляються приймати рішення виходячи з того, хто саме здійснював витрати з придбання того чи іншого майна.

Наприклад, якщо у подружжя була квартира, яка придбана в кредит, той з них, який заплатив велику частину кредиту має право вимагати передачі більшої частки. Однак залишити другого з подружжя без частки, навіть якщо той не вкладав в оплату кредиту, не можна.

А ось поради фахівців дивіться у відео.

Таким чином, принцип рівності правомочностей подружжя щодо їх спільної власності в переважній більшості випадків має силу і впливає на рішення суддів. Однак наявність дітей не завжди є впливає чинником.