Реклама
Реклама
Реклама

Прописка в квартирі власника: правила прописки в приватизоване житло

  1. Правила прописки в приватизовану квартиру
  2. Які права дає прописка?
  3. Проблематично чи прописати чоловіка в приватизоване житло?
  4. Прописка в квартирі з частковою власністю
  5. Як прописати людини тимчасово
  6. Як прописатися без присутності власника

Нерідкі ситуації, коли потрібно прописати на своїй площі нового члена сім'ї, наприклад, дружина. Закон дозволяє власнику нерухомості оформити як тимчасову, так і постійну реєстрацію для будь-якої особи.

Ми розповімо про те, як прописати родича і, вправі співвласник часткової власності зареєструвати мешканця. Розберемося в правах знову прописаного, а також парканом чи варто реєструвати його постійно або буде розумніше зробити тимчасову реєстрацію?

Зміст статті

Правила прописки в приватизовану квартиру

Якщо встати на реєстраційний облік потрібно власнику житла, то йому достатньо з паспортом і документами, що підтверджують право володіння житловим приміщенням, звернутися в паспортний стіл або в МФЦ. Потрібно йти в інстанції, які обслуговують місце знаходження об'єкта.

Співробітник забере паспорт на 3 (максимум - 7) дня. По закінченню цього часу слід отримати паспорт, в якому буде стояти штамп з новим місцем прописки.

Тепер відповімо на запитання деяких власників житла: «Чи можу я прописати людини в квартиру, якщо я власник?»

У ситуаціях, коли прописатися необхідно не власнику, а, наприклад, його родичу, алгоритм дій схожий.

Особі слід звернутися в паспортний стіл або МФЦ з паспортом і зі свідоцтвом на об'єкт нерухомості, однак в даному випадку буде потрібно присутність власника. Власник квартири повинен скласти заяву, в якому просить прописати людини на своїй площі.

Термін реєстрації за новим місцем проживання - 3 дні.

Для реєстрації вам знадобляться документи.

  1. Документ, що засвідчує особу громадянина, якого потрібно прописати. Якщо прописка здійснюється по загальноросійському паспорту, то відмітка про реєстрацію ставиться в ньому. Якщо використовується інший документ, то прописаному видається свідоцтво, яке підтверджує реєстрацію за адресою проживання.
  2. Паспорт власника житла (якщо прописується не господар).
  3. Документи, що підтверджують наявність права на реєстрацію. Таким підтвердженням може служити свідоцтво про власність, судове рішення, договір купівлі-продажу. Для не власників також буде потрібно письмовий дозвіл власника.
  4. Згода всіх співвласників квартири, оформлене заявами. Якщо співвласником є ​​неповнолітній, потрібна згода його батьків або опікунів.
  5. Квитанція або чек-ордер, що підтверджують сплату державного мита.

Які права дає прописка?

Права власника квартири і прописаного в ній людини розрізняються. Принциповою відмінністю є те, що власник має право розпоряджатися нерухомістю, а прописаний громадянин - тільки право користуватися.

На практиці це означає, що власник може продати, подарувати, обміняти і зробити інші операції з квартирою, а зареєстрована особа має право лише проживати на зазначеній площі. Крім того, прописаний мешканець не зможе прописати кого-небудь в квартирі без права власності на неї.

Згодом, якщо прописаний людина не згодна на добровільно зняття з реєстраційного обліку, виписка особи з житлової площі проводиться через суд.

У деяких випадках відразу виписати мешканця не вдається навіть через суд. Головуючий може зберегти на певний термін за громадянином право користування квартирою. Таке рішення може бути винесено, якщо у колишнього родича не має іншого місце проживання. При цьому суд враховує можливість спільного проживання з власником нерухомості і фінансове становище виписується.

У попередній статті ми вже писали про те, як через суд виписати людину з квартири . Варто добре подумати перш, ніж прописувати до себе нового мешканця.

Проблематично чи прописати чоловіка в приватизоване житло?

Прописати чоловіка до дружини (або навпаки) в приватизовану квартиру необхідно до закінчення 7-ми днів з дня його прибуття на нове місце (слід відраховувати дні з моменту зняття з реєстраційного обліку за старим місцем проживання). Доведеться знову зайнятися паперовими клопотами.

  • Підготувати паспорта обох подружжя, свідоцтво про власність на житло або договір купівлі-продажу.
  • Звернутися в паспортно-візову службу.
  • Чоловік-власник повинен скласти заяву, що містить прохання прописати чоловіка або дружину на своїй площі.
  • Через 3 (максимум 7) дня отримати паспорт з відміткою про реєстрацію дружина.

Проблеми з пропискою чоловіка або дружини можуть виявитися тільки в тих ситуаціях, коли чоловік, який бажає прописати іншого, не є власником квартири або її частки.
Тоді знадобиться присутність в паспортному столі власника, а також його згоду на реєстрацію в письмовій формі.

Прописаний чоловік не має права вчиняти будь-яких операцій (продаж, дарування, обмін) з об'єктом, в якому він зареєстрований. При цьому, в разі необхідності виписати члена сім'ї без його згоди, доведеться звертатися до суду.

Прописка в квартирі з частковою власністю

Згідно 247 ЦК України, учасник часткової власності має право користуватися і володіти частиною площі, сумірною його частці.

На практиці це означає, що до своєї частки квартири співвласник має право здійснювати будь-які операції, в тому числі прописати в ній себе або інша особа.

Якщо інші співвласники перешкоджають здійсненню зазначеного права, слід дотримуватися особливої ​​алгоритму дій.

  1. Скласти позовну заяву в судову організацію з вимогою виділити частку із загального майна. Судом буде встановлений розмір площі, яка належить позивачу.
  2. З набрав чинності судовим рішенням про виділення частки звернутися в Росреестр для реєстрації прав власника площі.
  3. Забрати свідоцтво про власність і надати його в паспортний стіл або МФЦ. На підставі даного документа буде проведена реєстрація без згоди співвласників.

Прописатися тимчасово можна без присутності власника.

У певних випадках, наприклад, коли частина площі позивача виявляється незначною, суддя може прийняти рішення про виділення частки в грошовому еквіваленті. В даному випадку позивачу виплачується пропорційна його частки сума, після чого він втрачає всі права на об'єкт нерухомості.

Як прописати людини тимчасово

Власник має право поставити на тимчасовий реєстраційний облік члена сім'ї або людини, яка не є його родичем. Для цього необхідно:

  1. підготувати документи (паспорти, документ про право на квартиру);
  2. обом сторонам прибути в паспортний стіл або в МФЦ. Якщо власників декілька, то присутні в установі зобов'язані все;
  3. власник або власники повинні написати заяву, в якому висловлюють згоду на проведену операцію.

Приймаючи рішення за зверненням громадян, уповноважений орган враховує площа квартири. Якщо житло занадто маленьке або хтось із родичів заперечує проти реєстрації, буде відмова в проханні заявників.

Багатьох батьків цікавить питання: як прописати дитину в квартиру ? Є кілька «залізних» правил, які потрібно знати.
Документи для прописки в квартиру ось тут . Пропонуємо ознайомитися з пакетами документів для різних життєві ситуацій.

Як прописатися без присутності власника

Багатьох хвилює питання, чи можна прописатися в квартиру без присутності її власника. Законодавством надано таку можливість, але виключно для тимчасової реєстрації.

Заява на тимчасову реєстрацію може бути направлено поштою або через портал держпослуг. Візит власника в паспортний стіл не потрібно.

При цьому власник квадратних метрів сповіщається про намір особи зареєструватися в його квартирі. Згідно з нормами права, він в будь-який момент може скасувати оформлення прописки.

Також актуальним є питання, чи можна виписатися з квартири без присутності власника. Закон дозволяє будь-якому громадянину знятися з тимчасової або постійної реєстрації за власним бажанням. Для цього не потрібна згода власника і його присутність в паспортному столі.

Якщо мешканець виписується з місця проживання, то йому буде потрібно вказати адресу в листку вибуття, за яким він вибуває.

Власник приватизованої квартири або її частки має право тимчасово або постійно прописати на своїй площі будь-яка особа, яка вважає за потрібне. Прописаний громадянин має тільки правом проживання, але не розпорядження нерухомим майном. При цьому виписати особа з квартири, яка є для нього постійним місцем проживання, без його згоди, можна виключно через судові органи, тоді як тимчасова реєстрація спочатку має дату закінчення.

За додатковою інформацією з даного питання звертайтеся в рубрику « прописка " за посиланням.

Безкоштовна юридична підтримка за телефонами:

Москва і Московська область: +7 (499) 703-31-45 (дзвінок безкоштовний)

Санкт-Петербург і Лен.область: +7 (812) 309-78-23

Проблематично чи прописати чоловіка в приватизоване житло?
Розберемося в правах знову прописаного, а також парканом чи варто реєструвати його постійно або буде розумніше зробити тимчасову реєстрацію?
Тепер відповімо на запитання деяких власників житла: «Чи можу я прописати людини в квартиру, якщо я власник?
Які права дає прописка?
Проблематично чи прописати чоловіка в приватизоване житло?