Реклама
Реклама
Реклама

Отримання дозволу на тимчасове проживання (РВП) в Росії

  1. Що дає отримання дозволу на тимчасове проживання в РФ
  2. Обмеження при подачі заяви на РВП
  3. Куди звертатися для отримання РВП
  4. Термін отримання РВП

У цій статті ми розглянемо питання отримання дозволу на тимчасове проживання (РВП) в РФ; складності, які при цьому можуть виникнути; права і обов'язки, що виникають у іноземного громадянина після його отримання; терміни отримання РВП, а також деякі інші, пов'язані з цим, обставини.

Отримання дозволу на тимчасове проживання в РФ дає можливість іноземному громадянину чи особі без громадянства протягом трьох років тимчасово проживати в Росії, не виїжджаючи за її межі.

З іншого боку, проживає в країні на підставі РВП людина має право вільно виїжджати за межі Росії і повертатися назад. При цьому термін його перебування за межами РФ не повинен перевищувати шести місяців, так як в противному випадку зазначений дозвіл анулюється.

При цьому термін його перебування за межами РФ не повинен перевищувати шести місяців, так як в противному випадку зазначений дозвіл анулюється

По суті, отримання іноземним громадянином або особою без громадянства дозволу на тимчасове проживання - перша, і, по ряду обставин, досить складна, ступінь при проходженні їм процедури отримання права постійного проживання в РФ, т. Е. посвідки на проживання в Росії , А потім, і громадянства РФ.

Але з іншого боку, людина, після отримання права тимчасового проживання в Росії може і не звертатися в установленому порядку з заявою про видачу йому посвідки на проживання в Росії або із заявою про прийом в громадянство РФ (в останньому випадку - при наявності у нього такого права).

Він має право залишатися тимчасово проживають в країні іноземним громадянином або особою без громадянства до закінчення терміну дії зазначеного дозволу.

З огляду на, що можливість продовження РВП російським законодавством не передбачена, то після закінчення трирічного терміну його дії заявник може знову звернутися до посадових осіб з питання його отримання.

Що дає отримання дозволу на тимчасове проживання в РФ

Крім можливості тимчасового проживання в країні, після отримання РВП, іноземний громадянин або особа без громадянства отримує так само право на вільне здійснення трудової діяльності на території країни, без отримання дозволу на роботу або патенту.

Відповідно, роботодавець або замовник робіт і послуг має право залучати його до трудової діяльності або використовувати його працю без отримання для цього дозволу на залучення і використання іноземних працівників.

Але в той же час не можна забувати, що тимчасово проживає в Росії іноземний громадянин або особа без громадянства має право здійснювати трудову діяльність тільки на території того суб'єкта Російської Федерації, на території якого йому дозволено тимчасове проживання.

Ми розглянули права, які додатково з'являються у людини після отримання ним дозволу на тимчасове проживання в порівнянні з правами іноземного громадянина або особи без громадянства, який тимчасово перебуває на території Росії, т. Е. Складається на міграційний облік за місцем перебування.

Однак слід звернути особливу увагу на ту обставину, що тимчасово проживає в РФ іноземний громадянин або особа без громадянства зобов'язаний неухильно дотримуватися ряду накладених на нього російським законодавством обов'язків, невиконання яких може мати дуже негативні наслідки.

Зазначені негативні наслідки можуть виражатися, наприклад, в залученні людини до адміністративної відповідальності за порушення режиму перебування в Росії, яке виражається в адміністративному штраф, а в деяких випадках, і в адміністративне видворення за межі країни.

Тому, на наш погляд, має сенс, докладніше розглянути основні обов'язки особи, що проживає в Росії на підставі РВП, а так само існуючі на сьогоднішній день обмеження.

Отже, після отримання РВП тимчасово проживає в країні людина:

  1. Зобов'язаний протягом 2-х місяців з дня закінчення відповідного року з дня отримання РВП в РФ подавати до відповідного територіального органу з питань міграції МВС Росії повідомлення про підтвердження проживання в країні.

    До вказаного повідомлення необхідно прикладати документ, що підтверджує розмір і джерело доходу за минулий черговий рік з дня отримання дозволу на тимчасове проживання в Росії.

  2. Не має права за власним бажанням змінювати місце проживання, як в межах відповідного регіону Росії, так і обирати його в іншому регіоні країни.

  3. Зобов'язаний здійснювати трудову діяльність у встановленому російським законодавством порядку або отримувати будь-якої законний дохід.

    При цьому, якщо тимчасово проживає в Росії іноземний громадянин або особа без громадянства протягом ста вісімдесяти діб чергового року з дня отримання РВП не здійснюють трудову діяльність або не отримував доходів від будь-який не забороненої російським законодавством діяльності, або не має коштів в розмірах, достатніх для утримання себе і членів своєї сім'ї, які перебувають на утриманні на рівні не нижче прожиткового мінімуму, то дозвіл на тимчасове проживання анулюється.

  4. Зобов'язаний неухильно дотримуватися всіх вимог російського законодавства.

  5. Наприклад, неодноразове (два і більше разів) протягом року вчинення певних адміністративних правопорушень буде підставою для анулювання РВП

  6. Не має виборчих прав, в тому числі, не має права на участь у референдумі.

Крім цього, іноземний громадянин, який прибув в РФ у порядку, що не вимагає отримання візи, зобов'язаний протягом одного року з дня в'їзду в країну встати на облік в податковому органі.

Обмеження при подачі заяви на РВП

Складність, в першу чергу, полягає в тому, що сама по собі можливість звернення із заявою про видачу дозволу на тимчасове проживання істотно обмежена російським законодавством.

Адже в разі відсутності підстав для звернення іноземного громадянина або особи без громадянства із заявою про видачу йому РВП без урахування затвердженої урядом Росії квоти, він може зробити це тільки після того, як вона йому буде виділена.

На практиці, для багатьох категорій іноземних громадян і осіб без громадянства позитивно вирішити питання виділення їм квоти вельми проблематично.

Таким чином, в більшості випадків можливість звернення із заявою залежить не тільки від бажання іноземного громадянина або особи без громадянства це зробити, але і від наступного обставини - чи буде йому виділена раніше зазначена квота чи ні.

Для виділення квоти людині необхідно звернутися в територіальний орган МВС Росії з відповідною заявою.

Хотілося б так само відзначити, що для деяких категорій заявників російським законодавством передбачена можливість отримання посвідки на проживання без попереднього отримання РВП , А значить, і без дотримання вимоги про термін тимчасового проживання в Росії.

Куди звертатися для отримання РВП

Для отримання РВП іноземний громадянин або особа без громадянства, які тимчасово перебуває в Російській Федерації (т. Е. Що складається на міграційний облік за місцем перебування на території країни), повинен звернутися з відповідною заявою до посадових осіб підрозділу з питань міграції територіального органу МВС Росії за місцем його передбачуваного проживання.

Дана заява може бути подана людиною на паперовому носії особисто, т. Е. Шляхом звернення на прийом до відповідних посадових осіб.

Якщо іноземний громадянин або особа без громадянства перебуває за межами Росії, то заява на отримання дозволу на тимчасове проживання в Росії на паперовому носії подається ним особисто до дипломатичного представництва або консульської установи РФ в державі свого постійного проживання.

Дана можливість закріплена, наприклад, в ч. 4 ст. 6 Федерального закону від 25 липня 2002 N 115-ФЗ "Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації".

Термін отримання РВП

Загальне правило говорить, що термін отримання РВП складає шість місяців з дня звернення іноземного громадянина або особи без громадянства із заявою про його видачу, а так само подання заявником всіх необхідних для цього і належним чином оформлених документів.

Дане правило, встановлене російським законодавством про правове становище іноземних громадян у РФ, поширюється на осіб, які звернулися із заявою про видачу зазначеного дозволу на території Росії, які в'їхали в країну по візі, а так само на заявників, які звернулися з цього питання в дипломатичне представництво або консульська установа РФ в державі свого постійного проживання.

В останньому випадку виняток становлять лише заявники, які є учасниками Державної програми зі сприяння добровільному переселенню в Росію співвітчизників, які проживають за кордоном, для яких російським законодавством встановлено шістдесятиденного строку прийняття рішення про видачу РВП в РФ з дати надходження відповідної заяви до територіального органу МВС Росії з російського зарубіжних установ за межами країни.

Для іноземних громадян, які прибули в Росію в порядку, що не вимагає отримання візи, є дуже істотне послаблення в даному питанні, яке значно спрощує порядок отримання РВП. Полягає воно в тому, що термін отримання даного дозволу для них так само скорочується до двох місяців.

На практиці, вищевказана «пільга» є дуже істотною і значно полегшує порядок отримання РВП в РФ. Крім цього, у іноземного громадянина, який прибув на територію Росії в порядку, що не вимагає отримання візи, після подачі заяви про видачу РВП, є можливість, аж до отримання зазначеного дозволу (а також, відповідно, до отримання посвідки на проживання і набуття громадянства Росії) , не виїжджати за межі країни.

Безвізовий порядок в'їзду в Росію поширюється, наприклад, на громадян Республіки Казахстан, Республіки Вірменія, Україна, Азербайджанської Республіки, Республіки Таджикистан, Республіки Узбекистан, Республіки Молдова.