Реклама
Реклама
Реклама

Кому покладено материнський капітал за другу дитину, які умови отримання сертифіката, коли можна скористатися засобами?

  1. Що таке маткапітал, за яку дитину дають і як він може використовуватися
  2. Хто має право отримати сертифікат
  3. Коли можна скористатися засобами
  4. Порядок видачі документа
  5. Терміни перерахування грошей конкретні цілі

Програма материнського капіталу покладена кожній родині, яка придбала другим і більш дитиною.

Є певні умови і правила отримання. Розберемося у всіх тонкощах: кому і коли дають материнський капітал за другу дитину, які терміни, умови отримання і використання сертифіката, чи можна використовувати засоби відразу після народження малюка.

до змісту ↑

Що таке маткапітал, за яку дитину дають і як він може використовуватися

Материнський капітал - фінансова міра підтримки громадян, які народили або усиновили другого і наступних дітей.

Основна мета програми - підвищення в країні народжуваності і стимулювання природного приросту населення.

У 2018 року вони можуть бути наступними:

За скількох дітей дають, кому покладено і на які цілі може бути використаний материнський капітал:

На інші цілі використовувати належні гроші не можна. Вони не можуть бути спрямовані на погашення споживчих позик, покупку товарів (крім необхідних дитині-інваліду), внески по будь-якими кредитами, які не пов'язані з купівлею, ремонтом і будівництвом нерухомого майна.

Для захисту ресурсів від використання не за призначенням владою було заборонено пряме їх переведення в готівку. Вони можуть бути витрачені тільки на важливі для життя речі: житло, здоров'я, навчання. Які кредити ви можете погасити і позики під МК можна взяти читайте в окремих матеріалах.

Як оформити, отримати і витратити материнський капітал? Для вас ми підготували статті, які допоможуть вам зробити це правильно:

до змісту ↑

Хто має право отримати сертифікат

За чинним законодавством право отримати МСК мають такі групи осіб:

Той, кому покладено маткапітал, оформляє сертифікат, що дає право на розпорядження коштами.

Посібник видається тільки раз, і якщо воно вже було отримано, сім'я більше не має на нього права з народженням наступних дітей.

до змісту ↑

Коли можна скористатися засобами

Через скільки і коли можна використовувати материнський капітал? Отримати сертифікат на маткапітал можна відразу після появи права на нього.

Однак самі кошти, які по ньому покладені за загальними правилами можуть бути використані тільки після того, як синові буде три роки.

Однак є винятки, під які потрапляють такі ситуації:

  • на внесення початкового внеску або погашення основної заборгованості і виплати відсотків по іпотечних кредитах;
  • на компенсацію коштів, витрачених на послуги і покупки, необхідні для реабілітації дітей-інвалідів.

У цих випадках строки виплати материнського капіталу можуть бути здійснені раніше, ніж малюк досягне віку в три роки. Всі подробиці про те, як скористатися маткапіталом не чекаючи трьох років, ви знайдете в цій статті .

до змісту ↑

Порядок видачі документа

Які терміни оформлення і видачі сертифіката на материнський капітал, скільки робиться документ Які терміни оформлення і видачі сертифіката на материнський капітал, скільки робиться документ?

приступати до оформлення маткапіталу можна безпосередньо після народження або усиновлення (коли вступить в силу рішення суду про це).

Спочатку потрібно оформити своє право документально, отримавши сертифікат. Закон не обмежує батьків в термінах - вони можуть зробити це в будь-які терміни після народження (усиновлення). Можна отримати документ і через кілька років.

Для оформлення потрібно зібрати потрібний пакет документації (Її список наведено нижче), подати його в місцеве відділення Пенсійного фонду.

Зробити це ви можете як особисто, так і через представника. Документи можна відправити поштою (що актуально для батьків, які проживають за кордоном).

Після потрібно дочекатися отримання сертифіката. Забрати його можна самостійно в тому ж відділенні ПФ. Можна отримати поштою.

Оформлення маткапіталу полягає в отриманні сертифікату. Після подачі необхідної документації рішення про його видачу приймається протягом не більше ніж одного місяця.

Забрати або отримати сертифікат поштою можна протягом п'яти днів з того моменту, коли було прийнято позитивне рішення щодо його видачі.

Терміни отримання самих грошей відрізняються і залежать від обраного напрямку. За загальними правилами вони становлять три роки з дати народження (усиновлення) дитини.

Виняток - випадки з погашенням житлових кредитів, коли гроші можуть бути перераховані відразу після отримання сертифікату.

Щоб отримати маткапітал, потрібно підготувати наступні документи:

Отримавши сертифікат, сім'я має право вибрати напрямок, по якому будуть використані ресурси.

У ПФ подаються окремі пакети документів відповідно до обраного напрямку, щоб гроші були спрямовані в необхідну організацію.

Якщо ви вирішили скористатися МК для поліпшення умов проживання вашої сім'ї, то ми пропонуємо прочитати статті про те, як витратити ці гроші на покупку:

до змісту ↑

Терміни перерахування грошей конкретні цілі

Законодавство суворо обмежує час, покладене на виплату материнського капіталу.

До внесення в закони змін загальні терміни становили два календарні місяці: перший - на прийняття рішення, другий - на безпосереднє перерахування коштів продавцю або того, хто надає послуги.

З 2017 року засуджено скоротилися. На розгляд заяви все так же залишається місяць, а ось час, протягом якого перераховуються кошти, скоротилося до двох тижнів. Це дещо змінює загальну картину.

Якщо мова йде про оплату кредиту, за 14 днів на суму можуть нараховуватися значні відсотки. Важливо постаратися швидко оплатити маткапіталом частина заборгованості.

Можна взяти іпотечний позику і використовувати МСК, як перший внесок, або придбати нерухомість, частково використовуючи для цього маткапітал.

Загальний термін отримання коштів був скорочений, тому продовжити його ще більше не можна Загальний термін отримання коштів був скорочений, тому продовжити його ще більше не можна. Але важливо не збільшити його, оскільки в силу певних причин позитивне рішення може не бути винесено.

Незалежно від того, яку угоду батьки планують зробити висновок, потрібно якомога швидше оформити для неї документи.

Проблеми можуть виникнути, якщо сім'я бажає купити квартиру в новобудові, поки не введеної в експлуатацію, або недобудований будинок. Тут ПФ може відповісти відмовою. Про те, як купити квартиру на МК, читайте тут .

Багато банків мають свої вимоги щодо МСК або в принципі не приймають його для погашення внесків. Ці моменти уточнюють при попередній підготовці до укладення угоди.

Загальний і максимальний термін становить 1,5 місяця. Ваша ж задача - подбати про те, щоб всі вимоги законодавства при укладанні угоди були дотримані.

Моменти, пов'язані з програмою МСК, які потрібно врахувати:

  • Отримати допомогу можна тільки раз.
  • Розмір маткапіталу може з часом змінюватися, але це не тягне повторне отримання сертифіката.
  • Заява про розпорядження всіма грошима або їх частиною можна подати в будь-який час, після того як мине три роки (або раніше, якщо мета використання фінансів це дозволяє).
  • Маткапітал не обкладається податком на доходи фізосіб.
  • МСК видається не конкретному дитині, а сім'ї в цілому.
  • Сертифікат буде діяти за умови надання документа - посвідчення особи.
  • При смерті власника сертифіката або припинення у нього прав на Вдатися до таких заходів підтримки документ припиняє діяти.
  • При його втраті можна отримати дублікат в Пенсійному фонді.
  • Відомі випадки спроб незаконно перевести в готівку встановлені згідно з МСК кошти - ці дії протизаконні і підлягають покаранню відповідно до КК РФ.

Отримання материнського капіталу - законне право сім'ї, в якій кількість малюків більше одного.

Оформлення його - не така вже й складна процедура, але важливо зробити все відповідно до правил і врахувати всі нюанси.


Як оформити, отримати і витратити материнський капітал?