Реклама
Реклама
Реклама

Декретна відпустка в 2019 році - скільки триває, декрет для чоловіків, декрет для ІП

  1. Що таке декретну відпустку, кому належить
  2. Коли йдуть в декретну відпустку і як його оформити
  3. Приклад з судової практики

Поняття декретної відпустки включає в себе кілька значень, а законодавча база має безліч нюансів в даному питанні Поняття декретної відпустки включає в себе кілька значень, а законодавча база має безліч нюансів в даному питанні. Розібратися, що таке декретна відпустка, коли в нього йдуть, як оформляється, чи може чоловік піти в декретну відпустку необхідно не тільки майбутній мамі і її чоловікові, а й безпосереднього роботодавцю, щоб уникнути безлічі проблем.

Що таке декретну відпустку, кому належить

Поняття «декретну відпустку» в законодавчих актах немає і не було. Зважаючи на це, воно багатьма трактується по-різному. Так, одні фахівці пропонують розуміти під ним два йдуть підряд відпустки:

  1. У зв'язку з вагітністю та пологами (далі - по Бір) -вважає співробітницям на пізніх термінах вагітності (ст. 255 ТК). Його ще називають « лікарняним по Бір », Оскільки покладається він на підставі листка непрацездатності. Згідно ФЗ від 19.05.1995 № 81, оформлення належить таким категоріям жінок:
  • працевлаштованим;
  • без місця роботи;
  • студенткам-очніцам;
  • військовослужбовцям-контрактниць;
  • оформили опікунство над неповнолітнім до тримісячного віку.
  1. По догляду за неповнолітнім до трьох років (ст. 256 ТК). Може надаватися і батькові, якщо є така необхідність.

Відповідно до іншої точки зору, під декретною варто розуміти виключно відпустку (лікарняний) у зв'язку з вагітністю та пологами.

Якщо дотримуватися другої точки зору, то, в залежності від протікання виношування і складності пологів, а також кількості новонароджених, розрізняють таку періодичність декрету (відпустки по Бір) (при офіційному працевлаштуванні - з виплатою допомоги по державному соціальному страхуванню у встановленому федеральними законами розмірі):

  • 140 дн. - ускладнень не було; мається на увазі поділ на дві однакові частини-по 70 дн. до пологів і після них;
  • 156 дн. - ускладнення були; до пологів дається 70, після - 86 дн .;
  • 194 дн. - народилися двійнята або трійнята; до народження - 84 дн., після - 110 дн .;
  • 70 дн. - при усиновленні / удочеріння неповнолітньої;
  • 110 дн. - при усиновленні / удочеріння декількох маленьких громадян.

Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і надається працевлаштованої співробітниці повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних нею до пологів.

Згідно ФЗ від 29.06.2015 № 201, в 2019 р наймач зобов'язаний пролонгувати строковий трудовий контракт з підлеглою не тільки до пологів, але і в післяпологовий термін. Таким чином, кошти їй виплачуються повністю.

Сума декретних коштів має максимальні і мінімальні межі, мова про які піде далі, і, в цілому, обумовлена ​​розміром щорічної винагороди за працю співробітниці.

Коли йдуть в декретну відпустку і як його оформити

У 2019 року на питання «на якому тижні йдуть у декретну відпустку», який трактує багатьма як «коли взяти відпустку по Бір», законодавці відповідають наступне:

  • На 30-му тижні в разі нормально протікає вагітності однією дитиною;
  • На 28-му тижні - у разі многоплодного виношування;
  • На 27-му тижні - якщо майбутня мама живе і працює в умовах підвищеної радіації.

Для оформлення декретної відпустки майбутня мама повинна надати наймачеві:

  1. заяву вільного зразка, в якому вказується необхідний період згідно з документом з п.2;
  2. лікарняний лист (оформлений згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я від 29.06.2011 № 624н).

Якщо вагітна жінка є ІП, для неї встановлено інший порядок догляду в декретну відпустку і його оплати. Для отримання виплат їй необхідно бути на обліку в ФСС і оплатити всі необхідні внески. Крім того, догляд в декрет для ІП є призупиненням трудової діяльності.

При зміні робочих місць за час вагітності потрібно довідку ф. 182н. Якщо надати її неможливо, при обчисленні декретних використовуються наявні дані за час роботи (ч. 2.1 ст. 15 ФЗ № 255). Вона повинна бути перевірена через ПФР, для чого в нього відправляється запит за затвердженою Наказом № 21Н від 24.01.2011 р формі, для відповіді на який Фонду дається 10 днів. Втім, найкращим варіантом буде перевірка справжності надається підлеглим документації на момент його працевлаштування.

Якщо господарюючий суб'єкт понесе надмірні витрати внаслідок пред'явлення громадянкою підробленого бланка, стягнути гроші з неї можна без подачі судового позову (ч. 4 ст. 15 ФЗ № 255).

На підставі вище переліченої документації наймачем видається локальне розпорядження по ф На підставі вище переліченої документації наймачем видається локальне розпорядження по ф. Т-6, після чого, протягом 10 діб, розраховується допомога, покладене до виплати в найближчий зарплатний день. Звернутися за ним слід не пізніше півроку після закінчення відпустки. Якщо це неможливо, допускається більш пізнє звернення до Фонду соцстрахування.

Що стосується лікарняного листа, то на сьогоднішній день дійсні дві його форми - паперова і оцифрована. Це пояснюється тим, що медустанови деяких російських міст беруть участь в тестовому проекті по переходу на електронне ведення документації. Втім, скоро сервіс стане доступний повсюдно.

Вагітній слід його уважно вивчити при отриманні, оскільки будь-які неточності стануть перешкодою для отримання компенсації витрат на оплату допомоги. У разі їх виявлення підпорядкована направляється за дублікатом. Так, в графі «За рахунок коштів ФСС» і «Разом до нарахування» робиться вказівка ​​розміру допомоги.

Декретна відпустка, тобто відпустку по Бір і щодо подальшого догляду за дитиною віком до 3 років входить в стаж.


Ст. 256 ТК дозволяє догляд в декрет чоловікам вагітних, оскільки обоє батьків зрівнюються в правах (ст. 61 СК). У такому випадку їм покладені виплати (допомога сім'ї одноразового характеру) і безпосередньо відпустку по догляду за дитиною до 3 років. Для цього вагітна звертається до органів соцзахисту за довідкою про неотримання виплат по догляду, яку чоловік надає наймачеві. Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами йому не передбачено.

Заява, в якому зазначаються відомості про батька і неповнолітнього, подається чоловіком не пізніше 7 тижнів до дати початку відпускного періоду. У комплекті з ним він надає копію свого паспорта, свідоцтва про появу неповнолітнього на світло і свідоцтва про шлюб, лист непрацездатності подружжя і копію її трудової, довідку з її роботи, в якій зазначено, що допомога по догляду їй не виплачувалося.

Після подачі заяви і всіх довідок, у керівника є стандартні 10 днів для оформлення документації.

Декретна відпустка по догляду за немовлям військовослужбовцю дається тільки на 3 місяці в разі наявності у дитини інвалідності або:

  • смерті його матері під час пологів;
  • проходження нею тривалого лікування;
  • позбавлення її прав на виховання.

Якщо потрібно більше часу, доведеться писати рапорт про звільнення.

Законопроект про надання військовослужбовцям відпусток по догляду за дитиною до 3 років перебуває на розгляді Уряду. Підставою для цього стане відсутність в сім'ї матері.

Приклад з судової практики

01.03.17 в бухгалтерію підприємства А прийнята на роботу Агафонова К.Є. Відповідно до трудової, її досвід в компанії Б. становить 2 роки. У довідці про заробіток з минулого місця значиться сума зарплати, втричі більша, ніж в компанії А. У квітні Агафонова оголошує про свою вагітність, пише заяву, на підставі якого їй вважається і виплачується допомога.

У червні компанія А звертається до ФСС за відшкодуванням, в якому їй було відмовлено через неіснування компанії Б і відсутності сплачених за неї внесків. Агафонова зізналася в підробці документів. У чому полягає помилка керівника і які його подальші дії?

Помилка роботодавця полягає в тому, що він не перевірив справжність фінансового документа ні при працевлаштуванні громадянки, ні при витребування нею декретних виплат. Він має право вимагати від Агафоновой добровільного повернення коштів без звернення до суду.

У чому полягає помилка керівника і які його подальші дії?