Реклама
Реклама
Реклама

Чи дають материнський капітал за двійню при перших пологах

  1. Позиція законодавця щодо близнюків
  2. Масштаб державної допомоги
  3. Процес оформлення сертифіката та особливості реалізації грошових коштів

Сьогодні в Росії активно діє програма «Материнський капітал» для молодих сімей Сьогодні в Росії активно діє програма «Материнський капітал» для молодих сімей. Однак в силу відсутності державної практики щодо викорінення юридичної безграмотності серед населення, багато молодих сімей мимоволі позбавляють себе можливості отримання цих соціальних гарантій. На жаль, це стосується і найменш захищених верств населення - молодих матерів новонароджених близнюків. Наприклад, з приводу питання про отримання материнського капіталу при перших пологах у разі народження двійні досі точаться дискусії серед одержувачів цієї соціальної допомоги.

Позиція законодавця щодо близнюків

Материнський капітал - це форма державної підтримки, спрямована на стимулювання народжуваності Материнський капітал - це форма державної підтримки, спрямована на стимулювання народжуваності. Тобто чим більше малюків в сім'ї (своїх чи всиновлених), тим більше буде заохочення з боку держави.

Існує думка про те, що якщо при перших пологах жінка народила двійню, то матеріальна допомога їй не призначена. Така позиція обгрунтовується тим, що право на капітал виникає з народженням другої дитини, а оскільки близнюки (при перших пологах) народилися одночасно, то кожен з них є «першою дитиною» в сім'ї.

Таке трактування закону є неприпустимою і порушує конституційні права громадян.

Згідно з нормами, відображеним в правових актах з даного питання, для того, щоб сім'я змогла отримати таку субсидію, необхідно народити або всиновити другого, або наступного за рахунком дитину в період після 31.12.2006 до 01.01.2017. При цьому кількість вагітностей, які були у жінки до цього не мають ніякого значення.

З цього можна зробити наступні висновки:

  1. Материнський капітал належить за народження другої дитини (навіть при перших пологах), а не за кількість пологів.
  2. Сертифікат на МК за близнюків дають гарантовано.
  3. Молодим сім'ям необхідно усвідомити, що процедура оформлення материнського капіталу для двійнят не складніше, ніж при оформленні сертифіката на другу дитину.

Масштаб державної допомоги

Багато що батьки, яким пощастило народити близнюків, помилково думають, що сума капіталу в зв'язку з народженням двійні відповідно збільшується в два рази. Практика виплат подвійних сум допомог розвинена в Україні та Білорусі, у нас в державі МК виплачують раз на другого народженої дитини. При цьому хто з близнюків є другою дитиною для компетентних органів, що займаються оформленням МК, не має абсолютно ніякого значення.

У 2016 році сума материнського капіталу становить 453 026 рублів. На жаль, в цьому році в умовах наростаючої економічної кризи сума МК індексуватися НЕ буде .

Увага! У разі якщо в родині вже є дитина, а двійня народилася під час других пологів, то батьки отримають тільки один сертифікат, так як дана соціальна допомога видається одноразово і в повному розмірі.

Процес оформлення сертифіката та особливості реалізації грошових коштів

Сам механізм оформлення такого сертифіката на материнський капітал мало чим відрізняється від стандартного Сам механізм оформлення такого сертифіката на материнський капітал мало чим відрізняється від стандартного. Оформляти сертифікат ви можете в будь-який зручний для вас час, терміни давності в цьому випадку не застосовуються. Коли батьки визначаться, хто з їх новонароджений дітей буде вважатися другим за рахунком, вони проробляють такі дії:

  • отримання довідки про народження кожного з двійні безпосередньо в пологовому будинку;
  • отримання свідоцтв про народження дітей;
  • оформлення пакету документів для отримання сертифіката та надання його в Пенсійний фонд за місцем проживання.

Розгляд ваших документів у ПФР займе близько місяця.

Увага! Материнський капітал можна отримати готівкою.

Материнський капітал - це державна допомога сім'ї, а не матері або батькові (або іншій особі), які його оформили у зв'язку з народженням дитини. Тому держава стежить за цільовим освоєнням коштів. Тобто, батьки повинні витратити надані гроші безпосередньо на дітей.

Це може бути:

  • покупка житла , В якому діти будуть співвласниками;
  • навчання дітей, в будь-якому навчальному закладі з відповідним рівнем акредитації;
  • придбання засобів адаптації дітей-інвалідів до оточуючого їх світу.

Увага! За порядком реалізації засобів материнського капіталу встановлений державний контроль, в разі нецільового використання коштів, батьки або особи які їх замінюють, будуть нести кримінальну відповідальність.

Резюмуючи вищевикладене, варто відзначити, що програма материнського капіталу буде діяти до 2018 року Резюмуючи вищевикладене, варто відзначити, що програма материнського капіталу буде діяти до 2018 року. На сьогоднішній день урядом обговорюється можливість внесення змін в Закон, який регламентує видачу МК в частині введення щорічного збільшення розміру сімейного капіталу не тільки на індекс інфляції, а й на коефіцієнт до зарплати, встановлений в залежності від кліматичних умов місцевості (наприклад, Сибір).

Прийняття цих змін, безумовно, сприятливо позначиться на демографічній ситуації в таких регіонах і підвищить рівень забезпеченості молодих сімей, хоча поки ця ініціатива так і залишилася лише проектом внесення змін до законодавчий акт.

Материнський капітал для двійнят: відео