Реклама
Реклама
Реклама

Автомобіль багатодітним сім'ям від держави в 2019 році?

  1. Як в РФ визначається багатодітність
  2. Чи має багатодітна сім'я право на автомобіль
  3. Який автомобіль можна отримати на пільгових умовах
  4. Автомобільні пільги в РФ в 2019 році
  5. Порядок отримання авто за пільговою програмою
  6. Куди звертатися для придбання машини за пільговою програмою
  7. Документи для отримання пільги
  8. Необхідні документи
  9. Пільга на транспортний податок

Час читання: 5 хвилин

Можна без перебільшення сказати, що для сім'ї, в якій виховуються кілька дітей, власна машина є предметом першої необхідності. При цьому ціна на автомобіль для багатьох залишається непідйомною. Проте автомобіль багатодітним сім'ям став більш доступним після вступу в дію в 2017 році спеціальної програми пільгового державного кредитування.

Як в РФ визначається багатодітність

У російському законодавстві відсутня чітке визначення поняття багатодітності. Встановлювати, яку сім'ю слід вважати багатодітною, уповноважені регіональні влади. Пояснюється це тим, що регіони РФ мають різні бюджети і відрізняються за демографічними показниками.

Місцева влада, виходячи з фінансової ситуації, визначають, кому і в якому обсязі можуть бути призначені пільги, а також встановлюють критерій, за яким сім'я отримає цей статус.

У більшості регіонів Росії багатодітними вважаються сім'ї, які виховують трьох і більше дітей: рідних, прийомних, або перебувають під опікою.

Однак в деяких суб'єктах Федерації підхід інший - багатодітними можна счітатсять тільки при наявності не менше 4 і навіть 5 дітей.

Важлива умова: всі діти в багатодітній родині повинні бути неповнолітніми. Як тільки одному з дітей виповниться 18, сім'я втрачає цей статус.

Чи має багатодітна сім'я право на автомобіль

Уряд РФ постійно вдосконалює механізми призначення пільг різним категоріям громадян, в тому числі багатодітним сім'ям. Так, на підставі Постанови Уряду РФ №1369-р від 29.06.2017 «Про надання субсидій на реалізацію програм пільгового автокредитування і пільгового лізингу колісних транспортних засобів» з 1 липня 2017 р стартувала державна програма «Сімейний автомобіль».

Положення програми дозволяють позитивно відповісти на питання, чи дають машину багатодітним сім'ям. Інакше кажучи, уряд узаконив пільгу на придбання авто таким сім'ям.

При цьому повинні бути дотримані наступні умови:

  • батьки є громадянами Росії;
  • подружжя прописані в одному регіоні;
  • автомобіль можна придбати один раз. Зміна місця проживання (переїзд в інший регіон) не є підставою для повторного придбання транспортного засобу зі знижкою;
  • особа, яка купує машину на своє ім'я, має мати водійські права.

У деяких випадках автомобіль багатодітним сім'ям від держави в 2019 році за пільговою програмою не покладається. Обмеження діють в таких ситуаціях:

  • дитина зникла безвісти або рішенням суду визнаний померлим;
  • батьки або діти мають судимість;
  • один з батьків позбавлений батьківських прав;
  • батьки не перебувають у офіційному шлюбі ;
  • батьки мають прописку або постійне місце проживання за межами РФ;
  • дитина проживає в інтернаті, тобто знаходиться на повному забезпеченні держави.

Важливе нововведення: за умовами програми в 2019 році при дотриманні некотрих вимог можна скористатися пільгами на покупку машини за рахунок материнського капіталу.

Який автомобіль можна отримати на пільгових умовах

Програма пільгового автокредитування «Сімейний автомобіль» покликана надати підтримку не тільки багатодітним сім'ям, а й російському автопрому.

Пільги багатодітним сім'ям при покупці автомобіля дозволяють придбати вітчизняний автомобіль або іномарку, вироблену на території РФ.

Вартість автомобіля не повинна перевищувати ліміт в 1 мільйон 450 тисяч рублів.

Таким умовам відповідає практично весь модельний ряд «АвтоВАЗу», а також іномарки економ-класу, в тому числі Nissan, Renault, Skoda, Volkswagen, мають мінімальну комплектацію.

Важливий момент: всі перераховані моделі не розраховані на перевезення великої кількості пасажирів, і сім'я з шести і більше осіб в таку машину просто не поміститься. Тому багато хто хотів би придбати більш містке транспортний засіб, наприклад, мікроавтобус.

Програма «Сімейний автомобіль» передбачає таку можливість, але вводить обмеження: вага машини не повинен перевищувати 3,5 тонни. Отже, «Газель» багатодітним сім'ям цілком реально придбати на пільгових умовах.

Отже, «Газель» багатодітним сім'ям цілком реально придбати на пільгових умовах

Автомобільні пільги в РФ в 2019 році

Програма «Сімейний автомобіль» встановлює автомобільні пільги на федеральному рівні. Це означає, що її положення є рекомендації, які при наявності певних умов можуть дотримуватися на всій території РФ.

Таким чином, в рамках програми федеральні автомобільні пільги в 2019 році полягають в наступному: сім'я, що має не менше двох дітей, має право отримати знижку до 10% при оформленні покупки ТЗ в кредит.

Різницю між реальною вартістю машини і сумою, сплаченою сім'єю за її придбання, покриває держава.

Російське законодавство передбачає, що дія програми пільгового автокредитування «Сімейний автомобіль» здійснюється з урахуванням фінансових можливостей регіонів РФ. Суб'єкти Федерації коректують положення програми відповідно до місцевим бюджетом.

Вирішальним фактором реалізації програми є визначення поняття «багатодітна сім'я», прийняте в регіоні. Як згадувалося вище, в більшості суб'єктів РФ досить мати 3 дітей, щоб отримати пільгу на придбання автомобіля.

Однак на практиці регіональні влади вводять додаткові умови. Зокрема, у багатьох регіонах країни наявність статусу «багатодітна сім'я» не є достатньою підставою для покупки авто на пільгових умовах.

Наприклад, в Санкт-Петербурзі знижку на придбання авто сім'я може отримати тільки при наявності семи дітей. Таке ж правило діє в Тульській і Новосибірської областях. Багатодітні сім'ї Ульяновської області для отримання пільги на авто повинні виховувати 10 і більше дітей.

Читайте докладніше про те, які ще пільги і субсидії покладаються багатодітним сім'ям .

Порядок отримання авто за пільговою програмою

Для того щоб купити машину зі знижкою, потрібно отримати посвідчення багатодітної сім'ї в територіальному відділі соціального захисту населення. Маючи на руках це посвідчення і встановлений пакет документів, можна оформляти заяву на отримання пільги на авто.

Заява на надання пільги розглядається уповноваженими особами за місцем пред'явлення протягом 30 днів. Після цього заявник отримує дозвіл поштою або по телефону і може оформляти кредитний договір на покупку авто за пільговою програмою.

Порядок пільгового кредитування наказує дотримання банком наступних умов:

  • надання знижки 6,7 - 10% від вартості машини;
  • оформлення кредиту в національній валюті без додаткових комісій і зборів;
  • кредитна ставка не повинна перевищувати 16% річних;
  • термін дії договору з банком не повинен перевищувати трьох років.

При оформленні договору знадобиться внести передоплату в розмірі приблизно 15% від вартості машини.

Куди звертатися для придбання машини за пільговою програмою

Для отримання дозволу на пільгу на машину одного з батьків слід звернутися до відділу субсидій та виплат за місцем постійного проживання або тимчасової реєстрації.

Після отримання дозволу можна вирушати в банк-партнер пільгової програми. На практиці це означає звернення до співробітника банку, що працює в салоні-магазині офіційного представника виробника обраного ТС.

Документи для отримання пільги

Банк, що надає кредит на покупку авто, може зробити знижку лише за наявності документів, що підтверджують право на пільгу по держпрограмі. Тому, перш ніж звертатися до кредитної установи слід подбати про наявність необхідних документів:

  • паспорта особи, яка укладає договір з банком;
  • свідоцтва про народження всіх дітей;
  • водійських прав, виданих на ім'я заявника;
  • письмового зобов'язання позичальника про те, що він протягом 2019 року не укладати інших кредитних договорів на придбання автомобіля.

Крім того, банк перевірить кредитну історію майбутніх позичальників. Якщо вони мають заборгованість по одному або декільком кредитами, банк має право відмовити їм в оформленні договору про придбання авто за пільговою програмою. Крім того, банк перевірить кредитну історію майбутніх позичальників

Оформлення в ГИБДД авто, купленого за пільговою програмою, проводиться в загальному порядку. Слід звернутися до відділення дорожньої поліції з встановленим пакетом документів та отримати свідоцтво про реєстрацію машини.

Важливо дотримуватися термінів і звертатися в ДАІ не пізніше 10 днів після покупки автомобіля.

Машина, придбана за пільговою програмою, може бути оформлена тільки на повнолітнього члена сім'ї, тобто на одного з батьків.

Необхідні документи

Для того щоб поставити на облік в ГИБДД автомобіль, куплений зі знижкою, не потрібно оформляти додаткові папери. Досить пред'явити:

  • заяву про взяття авто на облік;
  • договір купівлі-продажу,
  • паспорт автовласника;
  • ПТС;
  • страховий поліс.

Отримане свідоцтво про реєстрацію автомобіля знадобиться для пред'явлення у відділ субсидій та виплат, що видав сім'ї дозвіл на придбання авто за пільговою програмою.

Пільга на транспортний податок

Багатодітні сім'ї мають право і на пільги з транспортного податку. Правда, варто зробити застереження: порядок надання подібної пільги відрізняється в різних регіонах РФ.

Залежно від місця прописки сім'я може отримати пільгу з транспортного податку в розмірі 100%, 75 або 50%, або зовсім її не мати.