Реклама
Реклама
Реклама

Як багатодітній родині отримати житло

  1. Як отримували квартири в минулі роки
  2. Які методи переговорів з чиновниками найбільш ефективні
  3. У 2012 році умови для багатодітних сімей змінилися
  4. Альтернатива пільгових кредитів
  5. Продаж квартир по собівартості
  6. Субсидії при народженні дітей

У Білорусі більше 80 тисяч багатодітних сімей, кожна третя з них потребує поліпшення житлових умов

У Білорусі більше 80 тисяч багатодітних сімей, кожна третя з них потребує поліпшення житлових умов. Але в 2017 році тільки 4 тисячі з них отримають ключі від квартири. На що можна розраховувати іншим?

Як отримували квартири в минулі роки

Для початку давайте повернемося на 30 років назад і подивимося, як змінювалася політика держави щодо житла для багатодітних сімей.

Багатодітна мати Алла С. ** розповідає, що в 1991 році їх сім'ї запропонували трикімнатну квартиру. Квартира не сподобалася, і вони відмовилися, вирішили чекати інший варіант. Після цього їм більше нічого не пропонували до 2004 року.

А в 2000 році вийшов Указ № 185, що передбачає позачергове будівництво житла для пільгових категорій. У 2004 році в нього внесли поправки, що дозволяють багатодітним сім'ям гарантовано отримати житло протягом року. При цьому можна було отримати пільговий кредит не тільки на будівництво квартири, але і на покупку готового житла на вторинному ринку, або на власний будинок. При цьому фінансувалися всі 100% кошторисної вартості. Крім того, члени багатодітних сімей могли отримати земельні ділянки для індивідуальних будинків.

Щорічно 4-6 тисяч багатодітних сімей отримували ключі від нової квартири в той час. Проте, не все було гладко з виконанням Указу на місцях. Незважаючи на те, що Указ гарантував отримання житла протягом року, ця норма не виконувалася і згодом була скасована.

Багатодітна мати Алла С. розповідає, що їхня сім'я почала будівництво в 2005 році, а будинок був введений в експлуатацію тільки в 2016 році - понад 10 років, з яких саме будівництво в сумі зайняло трохи більше року, а весь інший час - виконання різних бюрократичних процедур, погоджень, отримання дозволів.

«Якщо нам треба було яке-небудь дозвіл, то нам майже завжди відмовляли», - каже Алла. «Доводилося складати скарги, ходити до вищих інстанцій, витрачати дуже багато часу. Бували і вкрай конфліктні випадки, коли питання вирішувалося тільки після звільнення чиновника ».

Наприклад, перерахунок сум кредиту банк виробляв по т. Н. «Довідці архітектора», яку видає районна адміністрація. Зам. глави адміністрації відмовився підписувати довідку, т. к. в його посадовій інструкції такого обов'язку немає. Утворилося замкнене коло - банк гроші не видає, т. К. Немає довідки, а адміністрація довідку не видає, т. К. Зам глави адміністрації не зобов'язаний її підписувати.

Конфлікт тривав кілька місяців, будівництво було зупинено. «Банк прийняв нашу сторону, і зі свого боку теж направив звернення до Ради міністрів», - каже Алла. В результаті чиновник звільнився, а прийшов йому на зміну новий керівник без проблем підписав довідку - і будівельні роботи відновилися.

Скільки таких випадків було - не перерахувати. Можливо, читачам буде цікаво дізнатися, які методи переговорів з чиновниками найбільш ефективні?

Які методи переговорів з чиновниками найбільш ефективні

Найпростіше - це направити скаргу вищестоящому керівнику. Але на такий лист як правило приходить відписка, відповідь ні про що. Тоді з цим папірцем треба йти на прийом до чиновника, пояснювати все усно. Досить часто бувало, що керівник приймає рішення на вашу користь тільки від того, що ви подивилися йому в очі.

«Два рази, в випадках явного беззаконня, ми просили людей підписати колективний лист в нашу підтримку, і це допомагало», - каже Алла. Також кілька разів допомогли публікації в пресі. Найбільше допомогли передачі на телеканалі Белсат. Також був один випадок, коли ми звернулися в газету «Советская Белоруссия». Матеріал не був опублікований, але Мінгорісполком став набагато більш поступливим, коли редакція взяла наше запитання на контроль.

«Було кілька випадків, коли просто пощастило», - продовжує розповідати Алла. Наприклад, в 2010 році в наш район приїхав С.І.Буко, керівник міжвідомчої комісії, яка проводила перевірку місцевих адміністрацій. Ми потрапили до нього на прийом і розповіли все. Він пообіцяв передати нашу історію В.Мак (в той час - голова адміністрації президента). Не минуло й двох годин після цієї розмови, як в наш район приїхала знімальна група державного телебачення і зняла сюжет про будівництво житла для багатодітних сімей. Після цієї справи наші пішли як по маслу, ніяких проблем не було майже півроку.

«Таких випадків було кілька, і важливо постійно тримати руку на пульсі, щоб нічого не пропустити», - завершує свою розповідь Алла. Будівництво будинку для їх сім'ї не було легким, тривало довго, але зараз їх сім'я живе в своєму будинку і дуже задоволена.

У 2012 році умови для багатодітних сімей змінилися

У 2012 році умови для багатодітних сімей змінилися - був прийнятий Указ № 13 "Про деякі питання надання громадянам державної підтримки при будівництві (реконструкції) або придбання житлових приміщень".

Попередній указ мав недоліки - в першу чергу це стосувалося розмірів фінансування. Пільговий кредит повинен був як би покрити всю вартість будівництва, але на практиці він розраховувався з якихось складних формул - і в результаті квартири будувалися без внутрішньої обробки, без сантехніки, плюс до цього сім'ї повинні були оплачувати чималі рахунки за перевищення кошторисної вартості.

Щоб виправити всі ці непорозуміння, в 2011 році був підготовлений новий указ разом з цілим комплектом постанов та інструкцій. Автору цієї статті довелося брати участь в переговорах батьківської громадськості з розробниками указу - і вони обіцяли, що новий порядок зніме обмеження на суми кредиту. Але коли новий указ вступив в силу, то виявилося, що не все так райдужно. Крім того, змінилися банківські інструкції, і Беларусбанк став укладати кредитні угоди на нових умовах. Це було для багатодітних батьків дуже неприємним сюрпризом.

У багатодітного батька Володимира Трудова 6 дітей, і у їх сім'ї - своя історія будівництва будинку. Володимир зібрав документи і отримав ділянку землі, розробив і погодив проект. Потім Володимир подав у банк необхідні довідки, і йому відкрили кредитну лінію на 1,8 млрд. Рублів (до деномінації). Однак у банку повідомили, що вийшла нова інструкція, і до початок будівництва він повинен мати власних коштів 15% від кошторисної вартості будинку. 15% від кошторису склали близько 270 млн., І Володимир, не маючи такої суми, так донині і не почав будівництво.

перспективи 2017

Невелике опитування багатодітних сімей в районах Білорусі показав, що в 2015-2016 роках нових пільгових кредитів було видано вкрай мало - в основному докредітовивалісь об'єкти, розпочаті в 2014 році і раніше.

У 2017 році великого прориву в будівництві житла для багатодітних сімей очікувати не доводиться. У бюджеті на пільгове кредитування виділено 160 млн. Рублів, що складає близько 20% від потреби. Проте, «вирішити житлове питання зможуть близько 4 тис. Сімей», - цитує Белта віце-прем'єра Н.Кочанову.

Чи реальна ця цифра?

У рекордному для житлового будівництва 2010 році в свої квартири заселилися 4800 багатодітних сімей. При цьому сума пільгового кредитування перевищила 6,793 трлн. рублів, що в 4 рази більше навіть без урахування інфляції.

Але не будемо поспішати з висновками. Уже три місяці в Мінбудархітектури кипить робота з підготовки нового указу про пільгове кредитування. Як пояснює начальник управління житлової політики А.В. Горваль, зараз в Білорусі близько 30 банків, з них тільки два видають пільгові кредити для багатодітних. «Ми розраховуємо, що не менше 10-15 банків будуть видавати кредити на будівництво житла з держпідтримкою», - каже Горваль.

Крім того, новий указ збільшить суму кредитування до 850 рублів за 1 м. Кв. (Зараз це 660 рублів), що не може не радувати.

Все це добре, але трохи насторожує один факт - указ розробляється по суті таємно від батьків, для користі яких він, в принципі, і призначений. Протягом січня-лютого Мінбудархітектури брало пропозиції зацікавлених сторін, але самі сім'ї до числа цих зацікавлених як би і не відносяться.

Альтернатива пільгових кредитів

В умовах, коли пільгові кредити видаються все менше, сім'ям доводиться придивлятися до інших варіантів.

Один з них - кредити Агропромбанку і Беларусбанк черговикам за зниженою ставкою. Кредит видається на 20 років під 11,5% річних на суму до 15 тис. Руб, але не більше 90% від кошторисної вартості. Цих кредитів протягом року банки видадуть на суму 30 млн. Рублів. Передбачається, що за ці гроші будуть побудовані 75 тисяч кв. м житла - це близько 2700 квартир.

Втім, більшість багатодітних сімей цими кредитами скористатися не зможуть - банки видають кредит з урахуванням платоспроможності, і малозабезпечені сім'ї їх не отримають.

Продаж квартир по собівартості

Другий варіант - продаж квартир черговикам за собівартістю + 5%. Про цю схему нам розкажуть багатодітні батьки Ольга і Дмитро Метелиця. Їхня сім'я багато років жила в гуртожитку. Черга на житло рухалася повільно - за півроку просунулася на 3 людини. Коли їм запропонували купити за зниженою ціною квартиру в споруджуваному будинку, вони погодилися.

Трикімнатна квартира 75 кв. м. з обробкою коштувала 81 тис. руб., з них 33 тисячі склала одноразова субсидія. Оплату потрібно було вносити в три терміни протягом року. Перший внесок - 30% від вартості - вноситься відразу, при цьому треба підтвердити, що сума, що залишилася у вас теж є або буде.

Внести перший внесок допомогли родичі, решту грошей позичити. «Це диво, - говорить Діма. - Іноді 100 рублів важко позичити, а тут ми за півдня зібрали 25 тисяч! »Допомога їхній родині також зробило підприємство, де Дмитро працює, і церква, яку вони відвідують.

Другий внесок повністю покрила субсидія, і останню частину внесли вже після того, як будинок ввели в експлуатацію. Будівництво будинку тривало рівно 1 рік.

Із приємних бонусів до новій квартирі Діма отримав звільнення від прибуткового податку на кілька років. Згідно із законом, якщо ти купуєш нерухомість, то на цю суму отримуєш податкову пільгу. «Буду економити на податках, і за рахунок цього віддавати борги», - посміхається Дмитро.

Цю квартиру при бажанні можна здати або продати, в той час як квартири, побудовані за пільговий кредит, продавати або здавати заборонено.

При всіх плюсах такого способу будівництва, погоду він навряд чи зробить - не у кожної сім'ї знайдеться вільних 30 тисяч хоча б на перший внесок. За інформацією Мінміськвиконкому в 2016 році на такі умови погодилися 57 сімей.

Субсидії при народженні дітей

І останній спосіб отримання житла, про який ми сьогодні поговоримо, це субсидії при народженні дітей. Якщо ваша сім'я не забезпечена житлом, перебуває на обліку в виконкомі і виплачує житловий кредит, то ви маєте право на фінансову підтримку держави.

За першу дитину вам може бути нарахована субсидія 40 БПМ (бюджетів прожиткового мінімуму). На день написання цієї статті це 7200 рублів.

За другу дитину ви отримаєте 80 БПМ (14400 рублів), а за третю і наступних - 100 БМП, що становить 18000 рублів.

Як бачимо, більшу частину кредиту ви оплачуєте самі, але якусь суму вам допоможе оплатити держбюджету.

сумний фінал

На завершення нашого огляду хочу привести цитату з держпрограми "Будівництво житла" на 2016 - 2020 роки: «Обмеження обсягів пільгового кредитування ... стимулюватиме громадян інвестувати власні кошти в будівництво житла». Схоже, справа йде до того, що безкоштовного житла, в т.ч. для багатодітних сімей, буде менше і менше.

Леонід Скоробогатий, СН-плюс

На що можна розраховувати іншим?
Можливо, читачам буде цікаво дізнатися, які методи переговорів з чиновниками найбільш ефективні?
Чи реальна ця цифра?