Реклама
Реклама
Реклама

Звільнення за власним бажанням: процедура, запис у трудовій, розрахунок, зразок заяви

  1. Звільнитися за власною ініціативою Трудове законодавство надає працівнику право на розірвання договору,...
  2. Правила поведінки роботодавця
  3. Запис у трудовій книжці
  4. Нюанси процедури звільнення
  5. Які помилки може допустити працівник в заяві
  6. Фінансові звіти
  7. Підведемо підсумок

Звільнитися за власною ініціативою

Трудове законодавство надає працівнику право на розірвання договору, якщо з якихось причин справжня робота людину не влаштовує або виникли обставини, що вимагають звільнення працівника з організації. Така процедура називається звільнення за власним бажанням. Згідно з нормативними документами ст. 77 і ст. 80 ТК РФ , Визначено порядок такого звільнення співробітника. Він дійсний і в 2017 році.

Співробітник, який вирішив звільнитися, повинен повідомити про це своєму керівництву. Потім йому необхідно написати заяву. зразок заяви про звільнення за власним бажанням може перебувати в ОК (відділі кадрів), або його можна скачати в інтернеті.

Заява пишеться на ім'я директора від імені працівника. Якщо процедура звільнення стандартна і немає особливих умов для звільнення з роботи в найближчі терміни, то інформацію про своє рішення необхідно подати за 2 тижні до фактичної дати виходу. За цей термін буде знайдена відповідна заміна і не виникне зривів на підприємстві.

Заяву про звільнення за власним бажанням громадянин може передати кількома способами:

  • особисто директору;
  • представникам відділу кадрів, бухгалтерії, секретаріату;
  • відправити поштою.

Зверніть увагу, що факт передачі заяви повинен бути зафіксований. Якщо бланк заяви не буде зареєстрований, то термін його отримання може бути відсунутий на невизначений період. Це важливо для фактичного строку відпрацювання. Таке прохання вступає в силу на наступний день після офіційного підтвердження отримання заяви від співробітника.

Краще рішення - це надання 2 примірників заяви:

  • оригінал залишається у особи, яка прийняла бланк;
  • копія із зазначенням дати прийому документа і підписом особи, яка отримала заяву, залишається на руках у працівника.

Звичайною практикою багатьох організацій є ведення журналу обліку вхідних документів. Необхідно попросити внести заяву в цей журнал і вказати на копії інформацію про таку реєстрацію.

Якщо звернутися в офіс немає можливості, то заяву можна надіслати поштою, склавши опис конверта і замовивши послугу повідомлення про отримання листа адресатом.

Зробивши все правильно на першому етапі звільнення за власною ініціативою, співробітник зобов'язаний пройти відпрацювання протягом 14 календарних днів. Але і тут є свої нюанси.

відпрацювання

Два тижні - це стандартний термін, передбачений статтею 80 ТК РФ. Але не всі випадки звільнення стандартні, тому що можуть виникнути різні ситуації, що дають можливість виключити відпрацювання співробітника.

- Звільнення на випробувальному терміні.

Розчаруватися в робочому місці громадянин може вже на випробувальному терміні. Тоді стажист має ті ж права, що і штатний співробітник. Але відпрацювання скорочується до 3 днів з моменту отримання заяви директором або відділом кадрів.

- Відпрацювання при звільненні на лікарняному або у відпустці.

ТК РФ не скасовує права співробітника на звільнення за власною ініціативою в момент відсутності його на робочому місці через хворобу чи чергової відпустки. Працівник пише заяву на тих же умовах, але період відпрацювання може бути зарахований днями, коли він був на лікарняному або у відпустці. Тоді людині немає необхідності виходити на роботу ще на 14 днів після закінчення хвороби або відпустки. День фактичного звільнення може збігтися з цими днями.

- Відпрацювання пенсіонера при звільненні.

До категорії пенсіонерів ставляться чоловіки, які досягли 60 років, і жінки у віці 55, якщо немає особливих умов для більш раннього виходу на заслужений відпочинок. Досягнувши цього статусу, пенсіонер може звільнитися без відпрацювання, т. Е. В заяві за власним бажанням днем ​​припинення трудових відносин може бути вказаний наступний за датою заповнення бланка день. Але є один момент: в бланку обов'язково має бути дано пояснення, що співробітник знаходиться на пенсії. Це буде пільгове обгрунтування в недоцільності примусу пенсіонера до відпрацювання.

Чи не відпрацьовувати можуть і інші співробітники, якщо вони зараховані на навчання до вищого навчального закладу або повинні почати службу в рядах російської армії. Тоді звільнення за власним бажанням відбувається на наступний день після повідомлення керівництва.

Можливі й інші обставини, коли співробітнику зменшується період відпрацювання або звільнення відбувається зовсім без відпрацювання. Це можливо за згодою сторін. Але факт повинен бути зафіксований на документі, а не словами. Якщо немає запису, то роботодавець може не виконати свої усні зобов'язання. Співробітник, який не вийшов на відпрацювання, може бути звільнений за прогули.

Правила поведінки роботодавця

Ось коротка покрокова інструкція для керівника:

  1. Отримавши заяву від працівника про звільнення за власним бажанням, його необхідно підписати.
  2. Виходячи із ситуації з відпрацюванням, видається наказ про звільнення співробітника по статті 77 ТК РФ. зразок наказу про звільнення співробітника за власним бажанням можна знайти на сайті державних відомств.
  3. Якщо для цього немає перешкод (відмова працівника або відсутність на роботі), то співробітника необхідно ознайомити з наказом. Після підписання наказу працівником бухгалтерія або відділ кадрів піднімає інформацію про кількість відпрацьованих днів за поточний місяць, про використання відпустки, про наявність лікарняного листа і іншу, що вимагається для нарахувань.
  4. Виплати, що належать працівнику, виробляються в день звільнення, якщо немає причин для невиконання цього обов'язку роботодавця. Це може бути відсутність працівника на робочому місці, його хвороба або інші причини, що не дозволяють отримати кошти. Тоді громадянин може отримати ці гроші пізніше, звернувшись з вимогою до колишнього роботодавця. Розрахунок в такій ситуації здійснюється на третій день після вимоги.

Є один нюанс з нарахуванням і виплатою коштів за лікарняним листком. Якщо працівник на момент процедури звільнення перебував на лікарняному, то він має право отримати допомогу. Це право поширюється і на період після припинення трудових відносин. Тоді колишній співробітник після одужання приносить закритий бюлетень директору. Терміни нарахування допомоги стандартні: 10 днів з моменту отримання бухгалтерією. Розрахунок здійснюється в момент першої зарплати на підприємстві.

Запис у трудовій книжці

Стаття 77 ТК РФ передбачає, що співробітник кадрової служби або бухгалтер робить запис у трудовій на підставі наказу в останній робочий день, зазначений в заяві. У нову графу вноситься запис, що співробітник звільнений за власним бажанням, і вказується стаття 77. У наступній графі вписується номер та дата наказу. На цьому трудовий договір вважається розірваним. Книжка повинна бути віддана на руки її власнику в день звільнення. Цей факт повинен бути підтверджений підписом працівника.

Трудова книжка повинна бути віддана на руки її власнику в день звільнення. Цей факт повинен бути підтверджений підписом працівника.

Якщо працівник не може прийти за трудовою, то роботодавець зобов'язаний відправити колишньому працівнику письмове повідомлення про необхідність отримання документів. Також можна отримати дозвіл на можливість відправки трудової книжки поштою. Така процедура є обов'язковою, щоб обмежити роботодавця від претензій колишнього працівника щодо порушення його прав і створення перешкод для звільнення за власною ініціативою. Тому всі документи повинні бути видані в день звільнення.

Незаконне утримання працівника без його згоди переслідується спеціальними структурами, і справа вирішується на користь співробітника. Терміни виплат і видачі документів повинні відповідати правилам ТК РФ.

Крім трудової книжки і розрахунку, колишньому співробітникові повинні бути надані довідки про його доходи за формою 2 ПДФО (згідно ст. 4.1 ФЗ №255 ). Така довідка може знадобитися за новим місцем роботи або для отримання будь-якого посібника, на яке може розраховувати громадянин. Також інформація про заробіток може знадобитися в службу зайнятості, якщо працівник претендує на допомогу з безробіття.

Нюанси процедури звільнення

Іноді ситуація змінюється і працівник раптом приймає рішення залишитися на колишньому місці. ТК підтримує це право громадянина. Тоді складається відкликання заяви про звільнення за власним бажанням. Роботодавець не може відмовити в цьому, якщо не виникли обставини, що не дають можливості прийняти відкликання заяви:

  • На вакантне місце прийнятий інший фахівець, якому не можна відмовити в наданні роботи - це певна категорія людей, в основному інваліди.
  • З новим співробітником укладені договірні відносини, або він переведений за письмовою заявою роботодавця.

Якщо таких підстав немає, то працівник може продовжити виконання своїх обов'язків. Звільнення з ініціативи роботодавця буде вважатися незаконним.

До незаконних дій можна віднести і примус працівника до написання заяви за власним бажанням. Така процедура властива деяким недбайливим роботодавцям. Дуже часто це відбувається з вагітними жінками, з часто хворіють людьми. Але таке примус незаконно.

Які помилки може допустити працівник в заяві

Здавалося б, у чому можна помилитися при написанні заяви на звільнення за власною ініціативою? Всього одна фраза. Але все ж помилки присутні, і не орфографічні, а фактичні. Є нюанси з відпрацюванням. Якщо заяву стандартне, без поважних причин для скорочення терміну відпрацювання, то в бланку повинна стояти дата, коли настає день звільнення. Два тижні - це стандартний період відпрацювання. І розрахувати його необхідно перед написанням заяви.

Наведемо приклад. Співробітник пише заяву 10 січня поточного року. Цю дату заявник ставить в кінці заяви. День звільнення випадає на 24 січня. Саме цю дату вказуємо в заяві як останній робочий день.

Якщо сторони дійшли згоди, що відпрацювання скорочується до 5 днів, то в заяві повинна бути вказана дата 13 січня, яка буде останнім робочим днем. При відсутності такого запису усну угоду може стати порушенням і привести до непорозуміння. Працівник буде визнаний прогульщиком, якщо роботодавець не визнає цього факту. Можлива й інша ситуація, коли співробітник звільнений за згодою через 3 дня, але в заяві дата звільнення коштує 24 січня. Тоді це буде невідповідність фактів. При перевірці можуть виникнути питання до такій помилці.

Наступним порушенням може бути відсутність пояснення, за якою працівник вимагає звільнення без відпрацювання. Наприклад, пенсіонер звільняється за власним бажанням, але не вказує та обставина виходу на пенсію. Тоді роботодавець має право змусити співробітника відпрацювати 2 тижні.

Відділу кадрів необхідно бути уважними щодо написання співробітником дати звільнення. Вона повинна бути написана без прийменника «з». Наприклад: «... .уволіть 25 січня 2018 року», але не «... ..уволіть з 25 січня 2018 року». Це дає розмите уявлення про точну дату звільнення, яка повинна бути вказана в наказі і трудовій книжці працівника. Може бути розцінено як звільнення з ініціативи роботодавця, що загрожує примусом відновити співробітника на робоче місце. Якщо працівник зажадає моральної компенсації при зверненні до суду, то директор повинен буде це задовольнити. Відсутність дати - це теж помилка, яку звільняється співробітник може зробити навмисно.

Відсутність дати - це теж помилка, яку звільняється співробітник може зробити навмисно.

Будьте уважні при заповненні документа і перевіряйте кожне слово, щоб в подальшому не виникало проблем ні у працівника, ні у роботодавця.

Фінансові звіти

Трудові відносини мають ще одну сторону - це виплати організації в податкову, Пенсійний фонд (ПФР) і Фонд соціального страхування (ФСС) за співробітника. Договір розірвано, і тепер платити внески не потрібно. Але чи варто повідомляти ці установи про те, що в штаті стало на одну одиницю менше?

При ситуації, коли працівник звільняється за своєю ініціативою, спеціально повідомляти не потрібно. Необхідно внести кошти за період його зайнятості в податкову і відрахування в ПФР. У період квартального або річного звіту бухгалтер все одно буде подавати відомості, і тоді можна внести інформацію про співробітників, що звільнилися тільки за час дії трудових угод.

Підведемо підсумок

Звільнення за власним бажанням - це право будь-якого громадянина. Ніхто не повинен працювати там, де не хоче. У роботодавця такої переваги немає. Розірвати відносини тільки з власної ініціативи директор не може.

Якщо дотримуватися порядку процедури звільнення з ініціативи працівника, то не виникне проблем і перешкод у вирішенні питання.

Відпрацювання - це умовне поняття, яке знаходиться на розсуді керівництва організації. Іноді директор підписує заяву і не вимагає 2 тижнів. Але якщо є законне право бути звільненим без відпрацювання, то співробітник зобов'язаний надати підтвердження цього факту.

Правильне заповнення документів, своєчасне нарахування належних коштів співробітнику і виплата в останній робочий день - це обов'язки керівника, які прописані ТК РФ.

Якщо вивчити особливості звільнення за власним бажанням, то не повинно виникати проблем у вирішенні цього питання. Коли директор і працівник поважають один одного, то навіть при розірванні трудового договору залишаються тільки позитивні впечталеніе про період співпраці.

Але чи варто повідомляти ці установи про те, що в штаті стало на одну одиницю менше?