Реклама
Реклама
Реклама

Лосиний парк в Швеції: за попу лосів чіпати не можна, а цілувати взасос - можна

У середині серпня ми з фотографом Ганною Іванової повернулися з захоплюючої поїздки по Швеції . Для ознайомлення з невивченим білорусами, але дуже цікавим районом цієї Скандинавської країни - Вестманланд - нас запросила Саліма Волошчука, менеджер з розвитку туризму в регіоні Вестманланд, що працює зі Східною Європою.

Першим пунктом в насиченою чотириденної програмі значився Лосиний парк Гордхё (Gårdsjö Moose Park). «Що може бути цікавого в парку з лосями?» - думала я, пакуючи дозволені десять кіло для перельоту з Вільнюса до Стокгольма на лоукост .

Я була не права. Спілкування з лосями і - особливо - з їх «татом», власником парку Гордхё Леффе, якого всі називають не інакше як людиною-лосем, стало чи не найбільш запам'ятався пригодою тижневого перебування в Швеції. І навіть чудовий Стокгольм, в якому ми провели три дні, не зміг переплюнути володарів шикарних рогів.

«Це навіть краще, ніж з моєю дружиною!»

«Знаєш, як власник парку став популярним? - запитала Саліма, керма до наміченої мети. - Він розкрутився після того, як виклав на Ютьюб відео, де разом з лосем купався в озері. Ролик став дико популярним, до Леффе почали приїжджати журналісти з усього світу. А ось тепер і ви дісталися ».

У середині серпня ми з фотографом Ганною Іванової повернулися з захоплюючої поїздки по   Швеції

"Ще б! Ніде більше так не облизуються з лосями! »- додає з посмішкою Саліма після короткої паузи. Облизуються? З лосями? Заінтригована, виходжу з машини біля входу в парк. До початку лосиного туру залишаються лічені хвилини. Ми буквально вдаємося на територію ферми, де нас з широкою посмішкою зустрічає сам Леффе, власник парку і людина-лось за сумісництвом.

Ми буквально вдаємося на територію ферми, де нас з широкою посмішкою зустрічає сам Леффе, власник парку і людина-лось за сумісництвом

Ми займаємо останні вільні місця на візках, які везуть трактори. Леффе починає екскурсію з переклички. З нами їдуть туристи з США, Швейцарії, Англії, Голландії і, звичайно, Швеції. Багато літніх людей, але вистачає і діточок. Тур однаково цікавий всім.

Тур однаково цікавий всім

«Тут не можна курити, злазити з візка і - найголовніше! - чіпати лосів за попу! - проводить короткий інструктаж по-шведськи і по-англійськи Леффе. - Але якщо дуже хочеться, можете доторкнутися за попу мене, я брикатися не стану! »- додає він без тіні посмішки. Всі сміються. Подорож починається.

Подорож починається

Леффе, людина-лось

Поки ми заїжджаємо на лосину територію - звірі ходять далеко, граціозні і потужні символи країни, аж дух захоплює - Леффе розповідає, що тварини мають природну змазку від комарів, «тому якщо будете їх гладити, руки будуть жирні. Можна використовувати замість крему для обличчя! »

Ми наближаємося. Лосі мирно щипають траву, припадаючи при цьому на коліна. Власник парку зі своїм батьком, якому вже за 80, беруть відра з кормом, підносять їх тваринам, і повільно йдуть уздовж відвідувачів - так у кожного з нас є можливість не тільки розглянути звірів поблизу, а й помацати їх. Рогу у лосів виявилися напрочуд приємними на дотик - ніби обшиті оксамитом - і ... теплими!

теплими

«Роги у хлопчиків виростають на 20 міліметрів на добу, - тим часом розповідає Леффе, хвацько переходячи зі шведського на англійську і назад. - Вони втрачають їх щозими. А потім, на початку травня, починають рости нові. З кожним роком вони дедалі більше зростають і більше.

З кожним роком вони дедалі більше зростають і більше

Коли лось втрачає роги, у нього починається справжня затяжна депресія. Я серйозно, не смійтеся! Вони підходять до мене і мотають головою, кажучи «Неееееет!» А я їх заспокоюю: все в порядку, в наступному році будете справжніми королями!

Я в наступному житті хотів би бути лосем з найбільшими рогами і ніколи їх не втрачати.

Насправді, чим більше у лося роги, більше у нього подруг. Лось з маленькими рогами нікому не потрібен. Таке життя ... »- викликає черговий вибух реготу у нас господар Гордхё.

»- викликає черговий вибух реготу у нас господар Гордхё

І тут приходить час для коронного номеру: поцілунку з лосем. Взасос. Ми ойкаємо, а Леффе посміхається у всі тридцять два і повідомляє: «Це набагато краще, ніж з моєю дружиною!»

»

«Якось приїжджали до мене журналісти з Китаю. Знімати фільм про людину-лося, - ділиться чоловік. - Вони шукали трьох таких ідіотів в Європі, а знайшли тільки мене ». Численні гуморні визнання подібного роду Леффе видає з неприхованим задоволенням. Він щиро любить свою лосину сім'ю і передає цю любов нам повітряно-крапельним шляхом.

Він щиро любить свою лосину сім'ю і передає цю любов нам повітряно-крапельним шляхом

У лосів затікають ноги, тому вони їх часто піднімають - розминають, щоб кров краще циркулювала

«Коли я починав, мені все говорили, що я божевільний. Тому я і створив парк »

Нас привозять до дівчаток. Лосицю з дитинчатами живуть окремо: матері захищають маленьких. Самки без рогів, але не менш красиві і ефектні, ніж хлопчики. Малюки метушаться біля своїх мам, з цікавістю дивляться на нас. Але близько підходити бояться. Коли Аня робила фото лосеня, який підійшов зовсім близько до об'єктива, він злякано кинувся вбік від звуку затвора, чим викликав загальне розчулення.

Коли Аня робила фото лосеня, який підійшов зовсім близько до об'єктива, він злякано кинувся вбік від звуку затвора, чим викликав загальне розчулення

«Після народження лосенят я проводжу з ними перші три тижні їх життя. Кожен день мінімум 15 годин, - розповідає Леффе. - Це потрібно, щоб вони до мене звикли. Так-так, саме тому вони мене так люблять. Перші три тижні - дуже важливий час для малюків. Зізнаюся, що в ці дні я більше часу з моїми лосями, ніж з дружиною і дітьми ... »

»

«Це теж моя сім'я», - обводить людина-лось рукою своїх звірів. Щороку лосенят називають на одну букву. В цьому році це буква «О». Леффе розповів, що сам вибирає, хто з ким злучається. Шлюбний період у лосів починається у вересні, тоді парк закритий для відвідувачів. «Одного лося чомусь все відкидають ...»

»

«Коли все починалося, в 2007 році, мені все говорили, що я божевільний, раз хочу створити такий парк. Тому я і зробив його. Зараз у мене 20 тварин, 8 з яких - діти.

Мені доручили доглядати за лосеням, мама якого загинула в автокатастрофі. Він теж не вижив ... Тоді-то я і вирішив піклуватися про цих тварин. У 2007 ми з дружиною взяли двох лосенят. Так почалося наше діло ».

Леффе вирішує показати лосих в дії і починає бігти, вони біжать за своїм господарем. Захоплююче видовище.

Захоплююче видовище

Він зупиняється і продовжує розповідати нам про лосенят, які тим часом ходять близько возів: «Вони народжуються коричневими, а потім починають линяти. В кінці літа у них майже не залишиться вовни. Всі вони потім будуть іншого кольору ».

Всі вони потім будуть іншого кольору »

Наше знайомство з лосями добігає кінця. Ми сходимо з візка, миємо руки спеціальним дезинфікуючим засобом. Потім нам пропонують каву і булочку з корицею - національне шведське частування. Поки одні п'ють каву, інші оточили Леффе і навперебій ставлять йому запитання про парк, його мешканців і інших відвідувачів.

Поки одні п'ють каву, інші оточили Леффе і навперебій ставлять йому запитання про парк, його мешканців і інших відвідувачів

Я вирушаю на прогулянку по території парку. Фігурки лосів тут всюди: навіть у вбиральні тримачі для паперу з рогами. У сувенірній крамниці можна купити все: від валізи до магнітика, подушки та підставки для окулярів. Зрозуміло, все з зображеннями мешканців Гордхё.

Зрозуміло, все з зображеннями мешканців Гордхё

На другому поверсі будинку є секретик: невеличкий музей Санта Клаусів. Таке у людини-лося хобі.

Таке у людини-лося хобі

Скільки коштує спілкування з лосями?

Леффе розповів нам, що лосі є і в інших заповідниках Швеції, «але не факт, що там ви їх побачите, не те що поторкаєте. А тут - стовідсоткова гарантія ».

У рік в Лосиний парк Гордхё приїжджає по 15 000 чоловік, 95 відсотків з яких шведи, а інші їдуть з усього світу.

У рік в Лосиний парк Гордхё приїжджає по 15 000 чоловік, 95 відсотків з яких шведи, а інші їдуть з усього світу

З початку вересня по кінець жовтня парк закритий для відвідувачів: у лосів шлюбний сезон. У листопаді сюди можна приїжджати по суботах. У грудні крім лосиного туру вам запропонують різдвяний стіл. У січні і лютому відвідувачів менше, але і тоді інтерес до лосів не згасає. У березні та квітні приїжджають великі групи, в основному школярі.

Пік сезону - з травня по кінець серпня. Тоді в парку екскурсії влаштовуються щодня, крім понеділка: тваринам теж потрібно відпочивати від людей. Але якщо приїде ціла група, то відвідувачів познайомлять з лосями і в понеділок. Тривалість екскурсії - 1 година.

Квиток для дорослого коштує 200 шведських крон (близько 20 євро). Дітям від трьох до 12 років прогулянка з лосями обійдеться в 100 крон, а малюкам до трьох років покажуть звірів безкоштовно.

Як дістатися?

Лосиний парк Гордхё (GPS-координати: N 59 ° 57.805 ', E 16 ° 58.223') розташований недалеко від міста Моронгова (Morgongåva).

Якщо ви їдете на автомобілі, потрібно їхати вздовж автомагістралі 72 між містами Уппсала (Uppsala) і Сала (Sala). У Моронгова потрібно повернути на північ у таблички «Älgpark - 6». Потім, проїхати 5 км до села Vansjö. Повернути ліворуч, у таблички «Älgpark - 1» і, проїхавши близько 1 км, ви будете на місці.

Якщо ви без машини. До міста Моронгова можна дістатися на поїзді і автобусі (розклад і бронь квитків на сайті www.sj.se). Звідти до лосиного парку Гордхё 6 км. У парку є договір з Västupplands taxi. Таксі можна замовити по телефону 0224-30275. Ціни такі: звичайна машина на 4 місця - 200 крон в робочі дні і 250 крон у вихідні. Машина на 8 місць варто 285 крон в робочі дні і 325 крон у вихідні.

Приблизний час у дорозі: від Стокгольма - близько півтори години, від Вестерос - годину, від Сали - 20 хвилин, від Уппсали - 45 хвилин.

***
Дякуємо за запрошення в Вестманланд і допомогу в організації поїздки Асоціацію місцевих властей і регіонів Вестманланд .

Тури в Швецію на Holiday.by

Також читайте:

Дивовижні зоопарки світу в огляді Holiday.by

Звірина моє. Які тварини живуть в білоруських садибах

«Що може бути цікавого в парку з лосями?
Облизуються?
З лосями?
Скільки коштує спілкування з лосями?
Як дістатися?