Реклама
Реклама
Реклама

Дебет-Кредит № 51 :: Новорічні подарунки: від Фонду соцстраху і не тільки

  1. 1. Подарунки від Фонду соцстраху
  2. Що за подарунок і яка його вартість
  3. Які документи оформляємо
  4. як провести
  5. 2. Подарунки від підприємства
  6. Пільга з ПДВ
  7. Пільга з податку на прибуток
  8. Нормативна база

Дебет-Кредит № 51 (20.12.2004)
Суть справи :: Бухгалтерський облік

Увага! архівна публікація

Ця сторінка містить давню архівну публікацію бухгалтерського тижневика "Дебет-Кредит", яка в даний час, цілком можливо, втратила актуальність і може не відповідати чинним нормам бухгалтерського і податкового обліку.
Для роботи з актуальними матеріалами журналу перейдіть до ONLINE.dtkt.ua
або виберіть потрібний вам розділ ДК-порталу у верхньому рядку навігації.

Прихід Нового року тішить нас не тільки приємними клопотами, а й подарунками. Їх люблять всі, особливо діти. Ну, а ми знаємо, де і як їх можна дістати. Один з варіантів - безкоштовне отримання солодких подарунків від Фонду соцстраху, які видаються на підприємствах працівникам - батькам дітей (а ті, в свою чергу, кладуть їх під ялинку). Крім того, підприємство може самостійно закупити новорічні подарунки і роздати їх дітям своїх працівників. Розглянемо обидва ці випадки з точки зору бухгалтера підприємства.

1. Подарунки від Фонду соцстраху

Хто отримує подарунки

Якщо підприємство вирішило видати новорічні подарунки дітям працівників за рахунок коштів Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності, то в першу чергу необхідно знати, що таке право передбачено ст. 34 і 48 Закону №2240.

Так, за рахунок коштів Фонду соцстраху (в межах асигнувань, встановлюються щороку при затвердженні бюджету Фонду на наступний фінансовий рік) проводиться позашкільне обслуговування в порядку, визначеному правлінням Фонду. Один з видів соціальних послуг з позашкільного обслуговування - видача дитячих новорічних подарунків. Порядок таких виплат у 2004 році затверджено постановою правління Фонду соцстраху від 17.09.2004 р №106 (далі - Постанова №106, див. "Документи для роботи" №45 / 2004).

Згідно п. 4 Постанови №106, дитячі новорічні подарунки видаються малолітнім дітям віком до 14-ти років, які є членами сім'ї застрахованих осіб (в даному випадку працівників підприємства). Як правило, подарунки отримують батьки дітей - працівники підприємств. При цьому не слід забувати і про працівників, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, так як вони перебувають у трудових відносинах із страхувальником і також є застрахованими особами. Нагадуємо, що, відповідно до п. 1 ст. 50 Закону №2240, новорічні подарунки за рахунок коштів Фонду соцстраху надаються тільки за основним місцем роботи батьків.

Що за подарунок і яка його вартість

За рахунок коштів Фонду соцстраху для дитячих новорічних подарунків закуповують кондитерські вироби вітчизняного виробництва. У 2004 році видатки на придбання одного солодкого подарунка становлять 9 грн. Причому в поточному році в цю вартість включено і витрати на вантажно-розвантажувальні роботи, зберігання і доставку (транспортування) подарунків (п. 2 Постанови №106).

Які документи оформляємо

Для отримання подарунків підприємство подає до Фонду соцстраху списки дітей працівників, завірені відділом кадрів або керівником підприємства (див. Зразок 1).

зразок 1

зразок 1

Наступним етапом буде надання листа (див. Зразок 2) і довіреності до Фонду для отримання новорічних подарунків.

зразок 2

Отримання подарунків оформляється накладною від Фонду соцстраху.

І ось настав довгоочікуваний момент видачі солодких подарунків.

При цьому підприємство оформляє такі документи:

1)

протокол (рішення) комісії із соціального страхування про надання новорічних подарунків дітям працівників - оформляється відповідно до списку, завіреного відділом кадрів або керівником підприємства (див. Зразок 3);

зразок 3

зразок 3

2)

відомість на видачу подарунків з підписами батьків дітей про отримання - складається за підписами керівника, головного бухгалтера та голови комісії із соціального страхування (див. Зразок 4).

зразок 4

зразок 4

як провести

У бухгалтерському обліку новорічні подарунки від Фонду відображаються на позабалансовому рахунку:

- оприбуткування проведенням Д-т 023 К-т; - видача за відомістю, відповідно, Д-т - К-т 023.

У податковому обліку така господарська операція ніяк не відбивається.

У звіті за ф. №4-ФСС з ТВП "Звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані із загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності" отримання новорічних подарунків та їх видачу не відображають, оскільки витрати відбулися виключно за рахунок коштів Фонду (і отримані підприємством безкоштовно).

2. Подарунки від підприємства

Привітати дітей з наступаючими святами може не тільки Фонд соцстраху, а й підприємство. Але як?

Для цього можна скористатися пільговими умовами Закону №2117, який регулює деякі питання фінансування заходів, пов'язаних з організацією новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків. Звертаємо увагу на те, що пільгові умови цього закону діють щорічно в період з 1 грудня поточного року до 15 січня наступного року!

Що ж це за пільги? Закон №2117 встановлює їх для податку на додану вартість (ПДВ), податку на прибуток і податку з доходів фізичних осіб (ПДФО).

Пільга з ПДВ

Згідно ст. 2 Закону №2117, пільга по ПДВ стосується тільки виробників та продавців дитячих подарунків 1. Тому не будемо зупинятися на цьому, а лише наголосимо: якщо підприємство придбаває подарунки за кошти неприбуткових організацій (зокрема через профспілкові організації), то продавці подарунків не збільшують своїх податкових зобов'язань на суму ПДВ, а у покупців, відповідно, не виникає податкового кредиту (оскільки ПДВ не нараховано).

1 Також ДПА України дає роз'яснення в листі від 29.01.2001 р №1088 / 7 / 16-1201.

Пільга з податку на прибуток

Так, згідно зі ст. 1 Закону №2117, підприємство може включити до складу валових витрат в розмірі, що не перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього (звітного) періоду 2, вартість дитячих святкових подарунків та витрати на проведення новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків за умови, що:

2 На нашу думку, таким звітним періодом буде рік. Тому, як ви розумієте, пільговими умовами можна скористатися в двох звітних періодах (т. Е. Два рази):
1) до 1 січня 2005 року - в межах 4% оподатковуваного прибутку за 2003 рік;
2) до 15 січня 2005 року - в межах 4% оподатковуваного прибутку за 2004 рік. 1) суми коштів підприємство перераховує на розрахункові рахунки: - органам державної влади та органам місцевого самоврядування; - громадським (у тому числі профспілковим) організаціям та створеним ними закладам освіти, охорони здоров'я та культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів; 2) дитячі святкові подарунки складатимуться з наборів товарів, які: - містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти; - загальною вартістю не більше 17 грн. Пільга з ПДФО

Згідно ст. 3 Закону №2117, вартість святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи (не більше 17 грн), отриманих дітьми від перелічених в ст. 1 цього Закону установ і організацій (див. Вище), не включається до сукупного оподатковуваного доходу громадян, які є батьками.

Розглянемо на прикладі 1 придбання підприємством дитячих новорічних подарунків через організації, перелік яких визначено ст. 1 Закону №2117.

приклад 1

Підприємство "Книжковий світ", яке за 2003 рік прибуток 4000 грн, вирішило скористатися пільговими умовами Закону №2117 та перерахувало в грудні 2004 року профспілкової організації 150 грн на придбання 10 новорічних подарунків (по 15 грн кожен) для дітей своїх працівників (див. Таблицю 1).

Таблиця 1

Господарська операціяБухгалтерський облікСума, грнПодатковий облікД-тК-тВДВВ

Перераховані кошти за подарунки 685 311 150,00 - 150,00 Витрати списано та визначено фінансовий результат 949 79 685 949 150,00 150,00 - -

Як бачите, скориставшись пільговими умовами Закону №2117, можна не тільки надати скромні новорічні подарунки дітям своїх працівників (неоподатковувані), але і зменшити оподатковуваний прибуток. Але якщо у підприємства в попередньому податковому звітному періоді не було оподатковуваного прибутку, то воно не зможе скористатися такими пільгами.

Не виключена ситуація, коли підприємство вирішить надати "дорожчі" подарунки (ніж 17 грн) і з більш розширеним їх складом. В цьому випадку:

1) вартість придбаних подарунків (зрозуміло, вже з ПДВ) не включатиметься до податкового кредиту підприємства відповідно до пп. 7.4.1 Закону про ПДВ (чому - див. Пункт 2);

2) підприємство не зможе включати вартість новорічних подарунків до валових витрат. Навіть якщо воно передбачить в колективному договорі надання новорічних подарунків дітям працівників, щоб прив'язати їх до оплати праці згідно з пп. 5.6.1 Закону про прибуток. А чому, див. Пункт 3;

3) з точки зору Закону про доходи така роздача новорічних подарунків розглядатиметься як додаткове благо, до того ж доведеться оподатковувати таку виплату, як натуральну згідно п. 3.4 Закону про доходи. Але в цьому випадку це буде єдиний податок, який утримується з вартості подарунків, оскільки в фонд оплати праці не включається вартість подарунків до свят і квитків на видовищні заходи для дітей працівників відповідно до п. 3.23 Інструкції зі статистики заробітної плати. Тому підприємство не тільки не нараховує і не утримує внески до фондів соціального страхування (пенсійного, соцстраху, безробіття і "нещасний"), але і не має можливості прив'язати такі подарунки до оплати праці.

Але якщо передбачити в колективному договорі не подарунки до свят дітям, а, наприклад, одноразові заохочення 3 до свят (як в грошовій, так і в натуральній формі) працівникам, які мають дітей, то вартість таких подарунків можна впевнено відносити до складу валових витрат згідно з пп . 5.6.1 Закону про прибуток. 3 Чи не пов'язані з конкретними результатами праці, як передбачено пп. 2.3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати.

Нормативна база

1. Закон №2117

- Закон України від 30.11.2000 р №2117-III "Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків". 2. Закон про прибуток - Закон України від 28.12.94 р №334 / 94-ВР "Про оподаткування прибутку підприємств" в редакції Закону України від 22.05.97 р №283 / 97-ВР. 3. Закон про ПДВ - Закон України від 03.04.97 р №168 / 97-ВР "Про податок на додану вартість". 4. Закон про доходи - Закон України від 22.05.2003 р №889-IV "Про податок з доходів фізичних осіб". 5. Закон №2240 - Закон України від 18.01.2001 р №2240-III "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням". 5. Інструкція зі статистики заробітної плати - Наказ Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р №5 "Про затвердження порядку Інструкції зі статистики заробітної плати".

Тетяна МОЙСЕЄНКО,

Спільна діяльність з нерезидентами   Суть справи :: Бухгалтерський облік   Особливості оподаткування СД з нерезидентами після прийняття Закону №1957 Спільна діяльність з нерезидентами
Суть справи :: Бухгалтерський облік
Особливості оподаткування СД з нерезидентами після прийняття Закону №1957 ...

Питання обліку запасів   № 20 (18 Питання обліку запасів
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Бухгалтерський облік
З початку 2015 року сума податку на прибуток визначається на підставі даних
бухгалтерського обліку. У зв'язку з цим податківці отримали право перевіряти
правильність ведення бухобліку, правильність і повноту визначення доходів,
витрат і фінансовог ...

Продаж автомобіля фізособі   № 20 (18 Продаж автомобіля фізособі
№ 20 (18.5.2015) :: Суть справи :: Бухгалтерський облік
Звичайна господарська операція: юрособа продає легковий автомобіль -
основний засіб - фізособі. Але в зв'язку з нею у бухгалтерів виникає
безліч питань, особливо в світлі постійно мінливого законодавства.
Відповіді на багато з таких в ...

Але як?
Що ж це за пільги?