Реклама
Реклама
Реклама

Будівельники об'єктів РЖД: «У начальника СвЖД вкрали мільярд»

Посилання скопійована в буфер Посилання скопійована в буфер   Миронов може бути главою цілої угруповання Фото: Володимир Жабрик © URA

Миронов може бути главою цілої угруповання Фото: Володимир Жабрик © URA.RU

Хабар в 650 тисяч рублів, в отриманні якої підозрюється начальник Свердловської залізниці Олексій Миронов - лише один, і не самий показовий епізод в його діяльності. За словами людей з фірм, що працювали по залізничним контрактами, у Миронова і його подільників була збудована ціла система по «заробляння» грошей.

Будинок з фоліантами

Взятий під варту начальник Свердловської залізниці, звинувачений в отриманні хабара, побудував собі дачу на Рубльовці (це підтверджує довідка з ЕГРН, взята «URA.RU»). Селище розташовується в мальовничій місцевості між Рубльовському шосе і Москвою-рікою в оточенні закритих котеджних селищ, в'їзд в які тільки за перепустками. Будинок Миронова знаходиться в центрі села Іславское неподалік від меморіалу Великої Вітчизняної війни та місцевої церкви.

Посилання скопійована в буфер

Посилання скопійована в буфер

Будинок Миронова в селищі Іславское

Фото: Володимир Андрєєв © URA.RU

«Це не будинок для проживання, а цілий музей: там знаходяться коштовності, як в Ермітажі», - розповів один з робітників, який свого часу будував цю «дачу». За його словами, Миронов любив приводити в свій «Ермітаж» друзів і хвалитися перед ними старовинними фоліантами. Також в садибі нібито є цех з виробництва лікеро-горілчаних виробів. Вартість дачі, за неофіційними оцінками - 500 млн рублів.

Кримінальну справу Миронова пов'язано як раз з цим будинком: за деякими даними, начальнику СвЖД інкримінується хабар у вигляді оплати за дизайн-проект садиби. Побудована вона на чесно зароблені кошти, належить розібратися слідству, але люди, що працювали за контрактами, які проходили через Свердловську залізницю, впевнені: Миронов організував спільнота, що дозволяє йому і наближеним до отримувати з контрактів РЖД десятки і сотні мільйонів рублів. Його найближчим сподвижником називають керівника ТОВ «ПСК» Григорія Калекіна (нібито він - племінник Миронова), а «правою рукою» - засновника і директора ТОВ «СВСтройСервіс» Сергія Петрикіна.

«Система» Миронова

Калекін і Петрикін справно отримували контракти на будівництво об'єктів для залізниці - наприклад, тягова електропідстанція в Березниках, АЦДУ (автоматизований центр диспетчерського управління) в Пермі, зоопарк в цьому ж місті і величезний об'єкт в Єкатеринбурзі федерального значення - РЦОД (резервний центр обробки даних) . Далі вибудовувалася ланцюжок з 5-6 субпідрядників.

Основними механізмами для викачування грошей з держконтрактів, за словами будівельників, були приписки і відверте «кидалово».

Фірми та бригади, що знаходяться в кінці ланцюжка, просто залишали без грошей.

Посилання скопійована в буфер

Посилання скопійована в буфер

За розповідями тих, хто будував будинок, усередині він розкішніше, ніж зовні

Фото: Володимир Андрєєв © URA.RU

«З кінця вересня по кінець грудня 2017 го ми працювали на реконструкції тягової підстанції в Березниках, - розповів" URA.RU "бригадир Юхим. - У моїй бригаді працювало 12 чоловік, а в цілому на об'єкті - близько 40 робітників. Нас просто кинули: ніхто нічого не отримав. Особисто мені повинні в районі 500 тисяч рублів ».

«У моїй бригаді працювало 40 осіб - ми всі залишилися без копійки, - розповів керівник іншої бригади Еркен. - За розрахунками замовників, вони повинні нам 700 тисяч, за моїми розрахунками посилання - 1 млн 200 тисяч. Спершу говорили, що розплатяться 27 грудня, потім - 30-го, перенесли на 4 січня, потім пішло: 15, 30-го. Так минув рік ». Згідно з розповіддю бригадира, один з робітників, не дочекавшись грошей, наклав на себе руки. У нього залишилися дружина і маленькі діти.

«Чи готова поцупити семафор»

Робочим повинна фірма «Нева», а їй в свою чергу - фірма Петрикіна «СВСтройСервіс». «Петрикін мені особисто обіцяв, що він гроші стопудово надішле, як зараз пам'ятаю, до 14 лютого, - розповіла" URA.RU "Ольга Єрмолова, один з керівників" Неви ". Сума договору становила 38 млн, Петрикін, за її словами, перерахував лише 8,5 млн рублів, ще приблизно на 17,5 млн купив метал і інструменти », решта суми зависла.

Посилання скопійована в буфер

Посилання скопійована в буфер

Гендиректор «СВСтройСервіса» Сергій Петрикін

Фото: соцмережі

Причому, зі слів Єрмолової, і цим металом виникла проблема. «Його возила компанія" Корвет ", частина везла в зоопарк в Пермі, частина - в Березники, - розповідає вона. - Петрикін виставив нам по паперах металу на 14 млн рублів, я веліла інженерам перевірити - виявилося, що реально на 4,5 млн менше. Після звірки з "корвет" Петрикін повинен нам близько 20 млн. Ми подали на нього в суд, але йому не звикати - він багато з ким судиться. Тому ж "Корвету" він не заплатив, і вони теж подали на нього в суд. Загалом, наш шибеник скрізь встиг, всіх обдурив - і тут, і там ».

За словами жінки, вона постраждала і сама, вклавши в будівництво особисті гроші.

«Це пішло саме з Миронова: якщо ти заходиш працювати на залізницю, заходиш зі своїми грошима, - розповідає Єрмолова. - А залізниця тобі ці гроші потім віддасть. Або не віддасть.

Наприклад, треба було терміново купувати метал, я зайняла 400 тисяч, віддала їх і, мабуть, тепер уже назавжди. Петрикін нічого віддавати не хоче, заявляє, що виконав цей об'єкт сам, ще й орден отримав від Пермського краю ».

розумний унітаз

Обурення жінки настільки велике, що вона готова переступити закон. «Я хотіла піти до Миронову і сказати:" Я в залізницю свої гроші вклала, зараз що хочу, те й візьму. Сподобається семафор за 400 тисяч - його і заберу ", - говорить Ольга. - І мені плювати, нехай мене потім посадять! Чому залізниця з мене взяла і залишилася безкарною, а я з неї нічого взяти не можу? Це голімий злодійство, я буду звертатися до Путіна ».

Посилання скопійована в буфер

Посилання скопійована в буфер

Керівник ТОВ «ПСК» Григорій Калекін

Фото: соцмережі

За словами Єрмолової, незабаром після арешту Миронова до неї «обговорити робочі питання» приїжджав син заступника начальника Свердловської залізниці. «У мене склалося враження, що вони не розуміють, що Миронова взяли за хабар, - каже Ольга. - Вони по життю вважають, що їм все повинні все робити, присідати, кричати два рази "ку" і все їм віддавати. А вони нікому нічого не винні. Сплачуючи гроші, вони думають, що віддають своє особисте ».

«Працюючи на об'єкті РЦОД (резервний центр обробки даних в Єкатеринбурзі), я познайомився з Григорієм Калекіним, - розповів" URA.RU "майстер, який попросив поки не називати ім'я. - Я ремонтував йому квартиру, яку він купив за 30 мільйонів рублів. Там ми ставили унітаз, який коштував 200 тисяч: він був з музикою, робив аналізи і вимірював тиск. Тоді ж я дізнався, що при будівництві РЦОД вкрали мільярд, роблячи приписки і замінюючи матеріали ».

«Миронов - чесна людина»

Директор «СВСтройСервіса» погодився відповісти на питання «URA.RU» по темі статті.

«Миронов - чесна людина, - заявив Петрикін. - Він нічого протизаконного не робив і не міг: це звичайний працівник залізниці.

Всі інсинуації проти нього виходять від брудного і безсовісного людини (мається на увазі заявник у справі Миронов а Євген Савранін - прим. ред.) При цьому Петрикін каже, що готовий сісти на одну лаву підсудних з Мироновим, якщо буде доведено його (Петрикіна) вина в злочинних махінаціях.

Новина по темі

Новина по темі

Погодився Сергій Васильович прокоментувати і невиплату грошей, які в підсумку не отримали робочі. «З ким договір укладено, той і повинен відповідати, - вважає Петрикін. - Якщо кажуть, що зі мною укладено, значить, я і повинен відповідати. Але у мене жодного договору немає ».

Григорій Калекін, керівник ТОВ «ПСК», в свою чергу категорично спростував свою споріднену зв'язок з начальником Свердловської залізниці. «Він мені не родич», - заявив Калекін, зазначивши, що заарештованого Миронова йому все-таки шкода. Звинувачення в розкраданні коштів при будівництві залізничних об'єктів Калекін назвав «брехнею». «Як я можу викрадати якісь гроші, коли я є суб-суб-субпідрядником?» - здивувався він.

Інформацію про унітазі за 200 тисяч, котрий уміє вимірювати тиск і робити аналізи, Калекін назвав «маячнею». «Не знаю навіть, як прокоментувати це», - сказав він. - Приходьте в гості, я вам покажу, як живу. Або можемо десь чай попити, і я надам інформацію про людей, яких все це пишуть - про пана Савраніне і його компанії. Розповім, як він оформляє на своїх працівників фірми-одноденки і переводить через них гроші ».

Новина по темі

«У ВАТ" РЖД "ведеться системна робота, спрямована на протидію корупції, - повідомили" URA.RU "в прес-службі Свердловської залізниці. - Велика увага приділяється питанням вдосконалення інституту попередження і врегулювання конфлікту інтересів, підвищення прозорості закупівель для потреб компанії. У РЖД діє гаряча антикорупційна лінія, в усі укладені договори включається анікоррупціонная застереження. ВАТ "РЖД" уважно стежать за ситуацією щодо Олексія Миронова. Також компанією проводиться власна перевірка ».

Отримати коментар адвоката Миронова, Ігоря Михайловича, не вдалося - він відмовився спілкуватися з журналістами.

Чому залізниця з мене взяла і залишилася безкарною, а я з неї нічого взяти не можу?
«Як я можу викрадати якісь гроші, коли я є суб-суб-субпідрядником?