Реклама
Реклама
Реклама

Юрлікбез айтішника. Товарні знаки: специфіка реєстрації і поступки прав

У продовженні спільного проекту dev.by і юридичної компанії Revera - докладно про процедуру реєстрації товарних знаків в Білорусі і за кордоном.

Читати далі

Товарним знаком визнається позначення, що сприяє відмінності товарів, робіт і (або) послуг однієї особи від однорідних товарів інших осіб. Товарний знак індивідуалізує товар одного підприємства і відрізняє його від товарів конкурента. Цінність товарного знака полягає в тому, що саме він є тим способом, який породжує у споживача асоціативний зв'язок товарів та послуг з конкретною компанією, і допомагає вибрати конкретну пропозицію з величезної кількості інших.

Власник має виключне право використовувати товарний знак і розпоряджатися ним, а також право забороняти використання товарного знака іншим особам.

У якості товарних знаків можуть бути зареєстровані словесні позначення, включаючи імена власні, поєднання кольорів, літерні, цифрові, образотворчі, об'ємні позначення, включаючи форму товару або його упаковку, а також комбінації таких позначень. Товарний знак може бути зареєстрований в будь-якому кольорі або колірному сполученні.

У Росії нещодавно в якості товарних знаків були зареєстровані кольору: «Сбербанк», «МТС» і «Газпром» зареєстрували в Роспатенті свої корпоративні кольори - зелений, червоний і синій. Раніше спроби реєстрації знаків, що складаються з одного кольору, отримували в Роспатенті відмови. Винятком був товарний знак в рожевому кольорі (всім відомий Vanish). Проте, реєстрація в якості товарного знака одного кольору - досить спірне питання.

У деяких країнах в якості товарних знаків можуть бути зареєстровані звуки і запахи. У Європейському Союзі в якості товарного знака зареєстровано гарчання лева , Що супроводжує початкові титри фільмів американської кіностудії Metro-Goldwyn-Mayer. У США також дозволена реєстрація звукових товарних знаків.

У Білорусі реєстрація нетрадиційних товарних знаків не провадиться.

Для надання правової охорони товарному знаку він повинен бути зареєстрований.

Реєстрацію товарного знака на території Республіки Білорусь здійснює Національний Центр інтелектуальної власності.

етап

зміст етапу

Патентні мита

Подача заявки

Подається в паперовому вигляді в НЦІС з додатком:

  • документа, що підтверджує сплату патентного мита;
  • документа, що посвідчує повноваження патентного повіреного, якщо заявка подається патентним повіреним;
  • додаткових примірників зображення товарного знака (якщо реєструється товарний знак в чорно-білому виконанні - 5 примірників зображень; якщо в кольоровому виконанні - 8 примірників зображень в кольорі і 2 примірника в чорно-білому виконанні).

Заявка повинна стосуватися одного товарному знаку. Форму заявки можна подивитися тут .

При подачі заявки важливо правильно вказати необхідні класи Міжнародної класифікації товарів і послуг (МКТП).

$ 100

$ 50 за кожен додатковий клас МКТП

попередня експертиза

Попередня експертиза - формальна перевірка і правильності оформлення документів, що надійшли, сплати патентного мита.

Термін - два місяці з дати подачі заявки з додатком всіх документів в патентний орган.


-

Публікація відомостей про заявку

З 15.07.2016 відомості про заявку, яка пройшла попередню експертизу, за результатами якої прийнято рішення про прийняття заявки до розгляду, публікуються на офіційному сайті НЦІС протягом двох місяців з дати прийняття такого рішення.


Після публікації відомостей про заявку будь-яка особа має право ознайомитися з цією заявкою і доданими до неї документами.

Експертиза заявленого позначення

Експертиза заявленого позначення - це експертиза по суті. В ході неї:

  • встановлюється пріоритет товарного знаку, якщо він не був встановлений при проведенні попередньої експертизи,
  • перевіряється відсутність підстав для відмови в реєстрації позначення як товарний знак, вимогам, встановленим ст. 4 і пп.1 і 3 ст. 5 Закону про товарні знаки.

З 15.07.2016 буде встановлений максимальний термін проведення експертизи заявленого позначення - два роки з дати прийняття рішення про прийняття заявки до розгляду.
В даний час існує платна послуга НЦІС за прискореною експертизі, яка може бути проведена після закінчення 6 місяців з дати подачі заявки протягом 1 місяця. Вартість послуги можна подивитися на сайті НЦІС. $ 350 Реєстрація товарного знака в Держреєстрі Протягом місяця з дати отримання документа про сплату патентного мита. $ 200 Видача свідоцтва на товарний знак Протягом одного місяця з дати реєстрації товарного знака в Державному реєстрі. Публікація відомостей про реєстрацію Відомості про реєстрацію товарного знака публікуються в офіційному виданні НЦІС протягом трьох місяців після дати реєстрації товарного знака в реєстрі.


Реєстрація діє протягом десяти років з дати подачі заявки в НЦІС з можливістю продовження необмежену кількість разів. Патентне мито за продовження терміну дії реєстрації товарного знака становить $ 800.

Білорусь - учасниця Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків та Протоколу до Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків. Це забезпечує можливість реєстрації товарного знака як у Білорусі, так і в 96 країнах світу з досить нескладного механізму .

У міжнародній заявці або при подальшому вказівці можна просити охорону також в Європейському Союзі.

Якщо базова заявка на реєстрацію знака була подана у відомство однієї зі сторін Мадридського союзу, особа, що є заявником цієї заявки, може забезпечити охорону свого знака на території держав-учасниць Мадридського союзу шляхом реєстрації цього знака в реєстрі Міжнародного бюро Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) .

Обов'язкова умова міжнародної реєстрації товарного знака - попередня національна реєстрація або подача заявки на реєстрацію в НЦІС.

Процедуру міжнародної реєстрації коротко можна викласти так:

етап

зміст етапу

Подача заявки в НЦІС

Міжнародна заявка подається в НЦІС в паперовому вигляді на бланку форми MM2, рекомендованому ВОІВ англійською або французькою мовою. Форму бланка можна подивитися тут .

Одночасно з подачею заявки заявник повинен подати:

  • Заява (Додатки 1,2,3) (зразки - тут );
  • два примірника зображення товарного знака розміром 8х8 см додатково до примірника, вміщеної на бланку заявки;
  • довіреність, що засвідчує повноваження патентного повіреного, якщо заявка подається патентним повіреним;
  • документ про сплату міжнародного мита (копія);
  • документ про сплату державного мита (копія).


НЦІС перевіряє правильність заповнення відомостей і направляє заявку в ВОІВ.

Формальна експертиза ВОІВ

ВОІВ проводить формальну експертизу заявки. Якщо вона відповідає висунутим до неї вимогам, ВОІВ реєструє знак в Міжнародному реєстрі, публікує інформацію про нього в офіційному бюлетені ВОІВ і направляє власнику знака свідоцтво про міжнародну реєстрацію.

Експертиза заявки по суті національним патентним відомством

ВОІВ розсилає повідомлення всім країнам, зазначеним в міжнародній заявці, і протягом 12 місяців (в рамках Угоди) або 18 місяців (в рамках Протоколу) з дати отримання відповідного повідомлення кожна з країн-учасниць проводить експертизу знака відповідно до національного законодавства, підтверджуючи дію міжнародної реєстрації по відношенню до всіх товарів і / або послуг, частини товарів і / або послуг, або повністю відмовляючи в охороні.


За міжнародну реєстрацію товарного знака за Мадридською системою необхідно сплатити національне мито ($ 100) і міжнародну мито (суму можна розрахувати на калькуляторі мит на сайті ВОІВ).

Зареєстровані знаки мають точно такий же юридичний статус, як і знаки, подані і зареєстровані в країні за національною процедурою. Період дії міжнародної реєстрації не обмежений в часі за умови сплати до Міжнародного бюро ВОІВ кожні 10 років встановленого мита.

Товарний знак Європейського Союзу реєструється в European Union Intellectual Property Office (EUIPO).

переваги

  • Реєстрація товарного знака в ЄС (EU trade mark) надає його власнику єдину правову охорону на території всіх країн Союзу (28 держав).
  • Заявку можна подати в електронному вигляді.
  • Реєстрація товарного знака досить швидка.
  • Розмір мита відносно невеликий.

недоліки

  • Якщо хоча б одна з країн-членів ЄС відмовить в реєстрації товарного знака, він не буде зареєстрований в жодній країні.

Процедура реєстрації товарного знака аналогічна національної реєстрації.

етап

зміст етапу

Подача заявки

Заявку можна оформити онлайн на одному з мов ЄС .
Передбачено 2 форми заявки: «Five-step form» (базова форма) і «Advanced form» (розширена форма; використовується, наприклад, для реєстрації колективного товарного знака).

Експертиза і публікація заявки

Експертиза за формальними підставами (дотримання всіх вимог до заявки), а також експертиза за абсолютними підставами для відмови (перевіряється, чи володіє товарний знак розпізнавальною здатністю і не носить він описовий характер).

Якщо всі вимоги дотримані, заявка про реєстрацію товарного знака публікується.

заява заперечень

Протягом трьох місяців після публікації заявки будь-яка третя особа може заявити заперечення проти реєстрації товарного знака, якщо раніше вже був зареєстрований схожий товарний знак або є абсолютні підстави для відмови з точки зору третьої особи.

Реєстрація товарного знака та публікація про реєстрацію

Якщо ніхто не подав заперечень, товарний знак реєструється і публікується.
Свідоцтво про реєстрацію в електронній формі стає доступним протягом 2 днів після публікації про реєстрацію. Паперове свідоцтво не видається.

На практиці процедура реєстрації товарного знака в ЄС може зайняти близько 5-6 місяців.

Вартість базової реєстрації - € 850 (для одного класу товарів і послуг), яка повинна бути сплачена протягом місяця, з моменту отримання EUIPO-заявки. Мито за другий клас товарів і послуг - € 50. Доплата мито за третій і кожен наступний клас товарів і послуг складає € 150. Більш докладно про ставки мит - тут .

Термін дії реєстрації - 10 років з можливістю необмеженого продовження.

Реєстрацію товарних знаків в США здійснює Бюро патентів і торгових марок США (USPTO).

етап

зміст етапу

Подача заявки

Зареєструвати товарний знак можна онлайн за допомогою Trademark Electronic Application System (TEAS). TEAS пропонує 3 види форм для подачі заявки. Вартість найдешевшої з них - $ 225 за 1 клас товарів і послуг.

У США існує свій класифікатор товарів і послуг, відмінний від МКТП. Вибір конкретного класу необхідно проводити на сайті.

статус заявки можна відстежувати онлайн.

Експертиза і публікація заявки

Експертиза за формальними підставами, де перевіряється дотримання всіх вимог до заявки і сплата мита, також проводиться експертиза для виявлення конфліктуючих товарних знаків. Вона може зайняти кілька місяців.

Якщо всі вимоги дотримані, заявка про реєстрацію товарного знака публікується в Official Gazette, щотижня публікується USPTO.

заява заперечень

Протягом 30 днів з моменту публікації заявки будь-яка третя особа може заявити заперечення проти реєстрації товарного знака, якщо така реєстрація ущемляє права цієї особи (наприклад, реєструється схожий товарний знак).

Підтвердження використання товарного знака *

(факультативна стадія при подачі заявки на реєстрацію товарного знака, який раніше не використовувалася)

У США існує додаткова стадія Notice of Allowance (NOA) Issues for Applications Based on an Intent to Use the Mark - підтвердження використання товарного знака. Так, якщо заявник подавав заявку на реєстрацію товарного знака, який раніше не використовувався після публікації заявки і при відсутності заперечень з боку третіх осіб щодо заявки TEAS направляє заявнику NOA. Заявник протягом 6 місяців з моменту отримання NOA повинен представити «Statement of use» (SOU) - докази використання товарного знака (наприклад, фото товарів із зображенням товарного знака, фотографії веб-сайту, що показують товари і послуги, які використовуються під реєструється знаком і т .п.).

Реєстрація товарного знака та публікація про реєстрацію

Якщо заявник надав SOU і воно схвалено, то протягом приблизно 2 місяців товарний знак реєструється і видається свідоцтво про реєстрацію.


Процедура реєстрації триває, як правило, від 12 місяців.

Реєстрація товарного знака діє протягом 10 років з моменту подачі заявки, в США цей термін відраховується з моменту реєстрації. Термін дії товарного знака може бути продовжений ще на 10 років необмежену кількість разів.

Право на товарний знак може бути віддана власником товарного знака за договором організації або фізичній особі у відношенні всіх або частини товарів, для яких він зареєстрований.

За договором уступки виключного права одна сторона (правовласник) передає належне їй виняткове право на товарний знак в повному обсязі іншій стороні.

Таким чином, суть поступки означає відчуження виключного права в повному обсязі на весь час його дії. Сторона, яка поступилася виключне право більше не має права його використовувати (поступка, по суті, є продажем товарного знака).

Договір поступки обов'язково повинен містити наступні умови:

  • умова про предмет договору - вказівка ​​на виняткове право на товарний знак, яке передається;
  • умова про розмір винагороди або порядок його визначення або пряма вказівка ​​на безоплатність цього договору.

Крім того, при реєстрації договорів НЦІС перевіряє відповідність положень поданого на реєстрацію договору законодавством про право промислової власності в частині:

  1. наявності у сторін договору правочинів на його висновок;
  2. предмета договору;
  3. виду передачі прав;
  4. обсягу переданих прав;
  5. терміну дії договору.

У разі, якщо особа не бажає остаточно і в повному обсязі передати виключне право на товарний знак, воно може передати його за ліцензійним договором, тобто надати іншій стороні дозвіл використовувати товарний знак на час.

Важливою особливістю як ліцензійного договору, так і договору уступки права на товарний знак, зареєстрований в Білорусі, є їх реєстрація в НЦІС. Договори вступають в силу з дати такої реєстрації. Якщо не дотриматися вимоги про реєстрацію ліцензійного договору, договір поступки виняткового права на товарний знак, ці договори можуть бути визнані недійсними.

Для реєстрації договору поступки товарного знака в НЦІС необхідно надати:

  • заяву про реєстрацію договору;
  • договір в трьох примірниках (два примірники - оригінали, один екземпляр - завірена заявником копія);
  • свідоцтво про реєстрацію товарного знака;
  • доверённость (в разі ведення справ через представника);
  • документ, що підтверджує сплату патентного мита.

Термін реєстрації договору - 1 місяць. Розмір мита - $ 100 за один знак і $ 50 за кожну наступну, якщо відступається право одночасно на кілька товарних знаків.

Для поступки права в ЄС і США реєстрація договору не вимагається, необхідно просто повідомити відповідні відомства.

Реєстрацію товарних знаків в США здійснює Бюро патентів і торгових марок США (USPTO).

офіс реєстрації

порядок реєстрації

Термін реєстрації (зміни власника)

Патентні мита

USPTO (США)

Подача повідомлення про зміну власника з додатком копії договору поступки.
Можлива електронна подача.

Близько тижня

$ 40

EUIPO (ЄС)

Подача повідомлення про зміну власника з додатком копії договору поступки.

Можлива електронна подача.

менше тижня

0

Також в проекті «Юрлікбез айтішника» читайте:

  1. Як зареєструвати ІП і юрособа
  2. Вибір системи оподаткування для ІТ-підприємців
  3. Основи ведення обліку для ІП, подача декларацій, ФСЗН
  4. Робота з зарубіжними замовниками, майданчиками, соцмережами
  5. Робота з іноземними контрагентами: експорт
  6. Робота з іноземними контрагентами: імпорт
  7. Які документи оформляти при наймі співробітників
  8. Все про перевірки та зберіганні документів
  9. Оформлення прав на інтелектуальну власність в компанії


Інформація в статті дійсна на день публікації, 30.09.2016.
Дані будуть оновлюватися в міру змін в законодавстві.