Реклама
Реклама
Реклама

Чи справді з росіян з 1 липня почнуть брати податок за переклади з карту на карту

Ростовці пишуть один одному смски, попереджають під страшним секретом: мовляв, ось-ось почнеться це ось все. Ну, що з 1 липня 2018 року будь-який переклад Ростовці пишуть один одному смски, попереджають під страшним секретом: мовляв, ось-ось почнеться це ось все з карти на карту буде вважатися доходом і з нього утримають податок в 13 відсотків. Причому незалежно від того, яке призначення цього перекладу.

Дійсно, з 1 липня 2018 року вступають в дію поправки до Податкового кодексу РФ, де зазначено про обов'язок банків на першу вимогу податкової служби надавати відомості про рух грошових сум на рахунках фізичних осіб. Всі незрозумілі грошові надходження будуть розцінюватися податківцями як доходи, за які, якщо не сплачено податок, підуть пені і штраф в 20% від отриманої суми.

Мова поки йде про великі суми - наприклад, більше 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В окремих випадках банк може заблокувати карту до виявлення джерела, звідки цей переклад надійшов, чи є він джерелом доходу чи ні.

Звичайно, резон у цьому є. Адже багато фірм таким чином уникають оподаткування.

Поняття «гроші в конверті» вже не розуміється буквально, оскільки з готівкою російські підприємства вже практично не працюють - багато мороки. І частина коштів перекладається за офіційним договором працівнику, інша - без всяких документів і відрахувань. Такі доходи і намагаються відстежити податківці.

Підприємці можуть отримувати прибуток без оформлення документів, і, природно, доходи від такої діяльності в бюджет не йдуть, а оплата - на банківську карту. Так що в даному випадку спроби податківців впорядкувати такого роду діяльність і повернути її в правове русло цілком виправдані.

Варто сказати, що це не зовсім і нововведення. Контроль цей діє вже кілька років, деякі з них стикалися, коли банки блокували карти при надходженні коштів - до з'ясування характеру платежу. Мало того, кожен, хто укладав з банком договір після 2014 року, підписував згоду на таку дію банку, в поясненні до якого говорилося, що це міра по боротьбі з відмиванням та незаконним обігом грошових коштів. Просто на це не звертали уваги.

Ну, а з 1 липня податкова, можливо, буде ще рішучіше перевіряти надходження на карти громадян.

Однак в паніку впадати не треба. В день по Росії здійснюються мільйони перекладів - хто може їх все відстежити? А тому, як і раніше, основною перевірці підлягатимуть великі переклади і постійні, систематичні надходження грошей на карту.

Також, можливо, буде перевірятися орендна плата, яка приходить власнику здається власності, тут можлива кореляція між даними банків і даними по власникам нерухомості.

І якщо ви побоюєтеся, що потрапите під підозри податкової служби і вашу карту заблокують «для з'ясування», вчіться у своїй бухгалтерії. Коли ви отримуєте гроші на карту, разом з ними йде і пояснення - наприклад, «зарахування зарплати».

Щоб уникнути можливого покарання, фізособі треба заздалегідь потурбуватися написанням пояснень до надходить на картку сумі. Пишіть коментар, що це повернення боргу або дар від близького родича або інші, які не обкладаються податком, надходження (ст. 217 НК РФ). Якщо податківці не повірять в такі «дари», то доведеться доводити іншими підтверджуючими документами (договір про позику, письмове пояснення благодійного родича). Хоча це зовсім необов'язково, і переживати за якісь перекладені 2-3 тисячі навряд чи варто.

підготував Дмитро Дейнего

В день по Росії здійснюються мільйони перекладів - хто може їх все відстежити?