Реклама
Реклама
Реклама

Анархіст з АТО: треба боротися проти внутрішнього і зовнішнього ворога одночасно

Земляки смороду Такі - Різні Земляки смороду Такі - Різні. Цей - з Українки. Чи не одним Бандерою, як кажуть.

***

Не секрет, що багато добровольців на фронті АТО вийшли з того середовища, яка і в мирному житті звикла рахуватися з постійним ризиком, хоча і в інших масштабах. Мова в даному випадку про футбольних фанатів. Не стали винятком і вболівальники «Арсеналу», які підтримали Україну в збройному конфлікті на Сході. «Арсенальці», як відомо, стоять «особняком» на навколофутбольні сцені України. Вболівальники інших клубів традиційно налаштовані до них вороже. Серед причин - антифашистські, анархічні погляди «канонніров». Трибуни київського клубу - чи не єдині вільні від расистських образ та неонацистської символіки. Втім, і в конфлікті на Донбасі їх мотивація відрізняється від мотивації їх опонентів - ультраправих. На запитання Соцпортала відповів представник фан-руху «Арсеналу» Антон, службовець в батальйоні «Айдар».

- Розкажи, чому вирішив відправитися на фронт?

-Було бажання поглянути на все зсередини, зрозуміти що і як, а також отримати досвід.

-І який досвід тобі вже вдалося повчити за час служби? У яких операціях ти брав участь?

- На жаль, в той момент, коли я відправився на Схід, в нашому районі базування не було активних бойових дій, а точніше наш підрозділ не приймало в них участі (було один підрозділ, куди нас не взяли, бо ми були в розташуванні всього лише чотири дні). Тому взяти участь в даній операції не встиг. Але неодноразові поїздки на полігон були вельми корисні.

- Від чого виходить основна небезпека на фронті?

- Від артилерії і від своїх, так би мовити, побратимів, які можуть вести себе часом неадекватно.

- Ким в більшості своїй є добровольці?

- У нас в підрозділі всі були в основному людьми з цивільними професіями. Деякі служили в армії, деякі - ні. Але у всіх поголовно - «звичайні» професії. Багато активно брали участь в подіях під час Майдану.

- Як вони ставляться до влади і які мають погляди щодо майбутнього України?

- Ставлення до влади вкрай негативне. Всі бажають після вигнання зовнішнього ворога зайнятися внутрішнім. Але треба б це все вчитися робити одночасно. Майбутнє країни бачать незалежним. Це одна з головних цілей у багатьох.

- Чи вдавалося спілкуватися з місцевим населенням? Якщо так, то які можна відзначити настрою?

- У нас частина підрозділу з різних східних областей. Так що - так, вдавалося. Ну, зі звичайними людьми не особливо доводилося спілкуватися. Але загальні настрої, за словами інших людей, відомі. Там все відносно і головне для людей, щоб не було війни. Є, звичайно, «ватяна» категорія, а й є адекватні люди. Ось недавно я був в Одесі і там таксист, з яким їхав, виявився родом з Донецька і він вкрай негативно налаштований до нинішнього стану в його рідному місті. Розповідав по дорозі похмурі історії. Загалом, люди там різні. Деякі з них - заручники обставин, а деякі - ці обставини самі створили. Як казав таксист, «я дивлюся відео, як захоплюють міськадміністрацію і бачу бабок і дідок з двору, які в звичайному житті ходять ледве-ледве, а тут двері вибивають».

- афішувати ти свої антифашистські, анархічні погляди? Яка реакція?

- Так там знали про погляди на життя. Ставлення абсолютно адекватне, якщо в спілкуванні копнути глибше, то вийде, що у деяких людей схожі погляди.

- Скільки взагалі антифа воюють?

- Не особливо багато і завжди різне число, бо хтось поїхав, хтось приїхав і так по колу. Але я скажу, що це не так вже й багато людей в даний момент.

- Як жилося антифашисту, який по курсує в деяких ЗМІ інформації, служив в «Азові»?

- А він все ще там і все у нього чітко.

- По той бік фронту дійсно багато російських антифа або це поодинокі випадки?

- Є деякі персонажі, які підтримують ту сторону фронту. Ті, хто реально воюють - це поодинокі випадки.

- Будеш повертатися на фронт?

- Буду і не один. Зараз ми активно вирішуємо це питання.

Розкажи, чому вирішив відправитися на фронт?
І який досвід тобі вже вдалося повчити за час служби?
У яких операціях ти брав участь?
Від чого виходить основна небезпека на фронті?
Ким в більшості своїй є добровольці?
Як вони ставляться до влади і які мають погляди щодо майбутнього України?
Чи вдавалося спілкуватися з місцевим населенням?
Якщо так, то які можна відзначити настрою?
Афішувати ти свої антифашистські, анархічні погляди?
Яка реакція?